Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do salonu 50 m do cięższej muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

A rozwijając temat, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośniki dzielą się na dobre, bardzo dobre, przeciętne i chu......e. Woofer może być z przodu, z boku, w środku obudowy. Jeśli głośnik jest dobry i został ożeniony z odpowiednią elektroniką, zagra każdą muzykę. Nie ważne czy będzie to metal czy muzyka etniczna 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

A rozwijając temat, 

Ukryta Zawartość

Głośniki dzielą się na dobre, bardzo dobre, przeciętne i chu......e. Woofer może być z przodu, z boku, w środku obudowy. Jeśli głośnik jest dobry i został ożeniony z odpowiednią elektroniką, zagra każdą muzykę. Nie ważne czy będzie to metal czy muzyka etniczna 

To wyjaśnij mi rzecz następującą. Takie kolumny Dynaudio Emit 50 wszędzie chwalone, a jest ich dużo na rynku wtórnym. Znaczy, że nie grają tak dobrze jak w recenzjach czy ludzie się nie znają i sprzedają, bo nie są w stanie docenić poprawnego brzmienia?

Ukryta Zawartość

Łatwa dostępność Dynaudio Emit 50 na rynku wtórnym nie jest żadną regułą potwierdzającą fakt jakoby te Emity były słabe. Jednocześnie nie wykluczam iż tak może być że jednak są słabe ale dostępność na rynku wtórnym absolutnie nie determinuje jakości produktu, owszem wyjątkowo udane i ponad przeciętne klocki trudniej nabyć lecz mimo wszystko dobry produkt broni się choć oferowany może być regularnie.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

To wyjaśnij mi rzecz następującą. Takie kolumny Dynaudio Emit 50 wszędzie chwalone, a jest ich dużo na rynku wtórnym. Znaczy, że nie grają tak dobrze jak w recenzjach czy ludzie się nie znają i sprzedają, bo nie są w stanie docenić poprawnego brzmienia?

Jest ich dużo na rynku wtórnym z tego samego powodu, dla którego dużo na rynku wtórnym jest Maków, Accu czy Hegli. Popularność. A jeśli ludzie coś kupują, to po pewnym czasie sprzedają. To jedno. Drugie - to chyba niezrozumienie idei tego typu głośników. Kupujesz podstawowy model uznanego producenta, nie oczekuj hi-endu. To dobre, niezobowiązujące granie utrzymane w określonej stylistyce brzmienia tej marki. Bardzo dobre głośniki segmentu home-audio a nie hi-fi. Drogo (może zbyt drogo)  jak na ten segment? Bo ogólnie duńskie produkty są drogie w relacji do możliwości finansowych przeciętnego, polskiego konsumenta. Dlatego bez większego trudu można znaleźć głośniki "uczciwiej" wycenione niż te konkretne Dynaudio. Tak więc tu nie ma jakiejkolwiek filozofii 

W dniu 20.03.2023 o 16:17, krzysztof.filipak napisał:

Bo to są te ch...we.

A tak poważnie to pytanie ile z tych co je wystawia ich słuchali.

Ile w tym marketingu i ile kupowania w ciemno przez neta.

Dynaudio nie są dostępne w każdym salonie.

W dniu 6.03.2023 o 08:47, Wera666 napisał:

Audio Physic Codex od kilku dni sprawują się u mnie super. Teraz będę testować wzmacniacze etc. W pierwszej kolejności Primare PRE35 Prisma + A35.2 oraz Moon 340i x.

Czy lepiej testować w domu czy w salonie audio? Akurat w salonie mają nasze kolumny. Nie wiem czy w ogóle jest opcja testowania w domu...

Na razie mam tylko odtwarzacz CD, nad czym ubolewam. Niedługo i gramofon podłączę. 

Pierwsze wrażenia...ulubione utwory nabierają innego brzmienia. 

Przymierzam się do nich. Jestem właśnie po odsłuchu i już wiem że są to głośniki z dużym potencjałem ale i bardzo wymagające co do wzmacniacza. W 4 drożny głośnik trochę prądów trzeba puścić i nie wiem czy moje octave 70A da radę.

4 godziny temu, Luxfer Fereg napisał:

Przymierzam się do nich. Jestem właśnie po odsłuchu i już wiem że są to głośniki z dużym potencjałem ale i bardzo wymagające co do wzmacniacza. W 4 drożny głośnik trochę prądów trzeba puścić i nie wiem czy moje octave 70A da radę.

A z jakim wzmacniaczem słuchałeś Codexów? Ja skłaniam się ku Benchmark, potem można to rozwinąć na monobloki. Czy słuchałeś tych najnowszych Codexów z updatem, czy jeszcze stara wersja?

2 godziny temu, Wera666 napisał:

A z jakim wzmacniaczem słuchałeś Codexów? Ja skłaniam się ku Benchmark, potem można to rozwinąć na monobloki. Czy słuchałeś tych najnowszych Codexów z updatem, czy jeszcze stara wersja?

Cambridge Audio EDGE spięty z Musical Fidelity M6si 500 jako końcówka mocy. Była też jakaś lampa, która w ogóle nie dała rady.
Zestaw nawet kopał ale nie nie napędzał tych głośników.

Nie ukrywam, że kręcą mnie AP bo gram teraz na scorpio i siedzi mi to granie.

Edytowane przez Luxfer Fereg
Cambridge Audio EDGE spięty z Musical Fidelity M6si 500 jako końcówka mocy. Była też jakaś lampa, która w ogóle nie dała rady.
Zestaw nawet kopał ale nie nie napędzał tych głośników.

Nie ukrywam, że kręcą mnie AP bo gram teraz na scorpio i siedzi mi to granie.

Jak 2x500w od MF ich nie wysterowaly to jakieś elektrowni do nich potrzeba ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Może nie chodzi o zbyt mało watów z MF co charakter brzmienia . Być może w zupełności wystarczy 150 - 200 watów ale z szybkich, bardzo neutralnych wzmacniaczy. Nie słuchałem tego MF ale byc może on dociąża i lekko dosładza brzmienie, co w przypadku tych głośników może dać efekt nadmiernego spowolnienia dźwięku 

Może nie chodzi o zbyt mało watów z MF co charakter brzmienia . Być może w zupełności wystarczy 150 - 200 watów ale z szybkich, bardzo neutralnych wzmacniaczy. Nie słuchałem tego MF ale byc może on dociąża i lekko dosładza brzmienie, co w przypadku tych głośników może dać efekt nadmiernego spowolnienia dźwięku 

Miałem go przez ponad rok . Jak wiadomo nie chodzi o waty ale ma ich sporo. Budowa - solidne dual mono pełne z dwoma dużymi trafo. Wydajność prądowa bardzo duża. Dość transparentny z lekkim miłym ociepleniem jak to sygnatura MF (która lubię). Demonem szybkości nie jest ale jak trzeba to potrafi. Sądzę że poprostu barwowo się nie spasował bo nie wierzę że zabrakło prądu. Znam osoby które grają na nim z Infiniti i wielkimi B&W i nie dostaje zadyszki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak ja też bym tutaj stawiał na charakter brzmienia. Musical dysponuje praktycznie nieograniczoną mocą.

Ale nie porusza przetworników basowych jak liście na wietrze. 

Spróbował bym tutaj karana, moon albo accu w klasie A. Ale to nie będzie tanie. 

Octave też powinien być spoko pod kątem brzmienia. 

Ukryta Zawartość

A ja bym zaczął od tego. Jeśli MF było zbyt ciepłe, to będzie idealne. I pod względem mocy i barwy dźwięku. 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

A ja bym zaczął od tego. Jeśli MF było zbyt ciepłe, to będzie idealne. I pod względem mocy i barwy dźwięku. 

To ma 20 lat gwarancji? Lepsze niż Moon.

Ukryta Zawartość

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaplecze jest ciekawe i ma spore opcje konfiguracji czy to Gainu (co jest super przy parowaniu z preampami + DAC gdzie w efekcie takiego łańcuszka dostajemy za wysoki sygnał) czy trigger.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Wera666 napisał:

To ma 20 lat gwarancji?

Tak

17 minut temu, Wera666 napisał:

Lepsze niż Moon.

Jak dla mnie dużo lepsze

Tylko, że jest to marka przeznaczona dla osób, które słuchają muzyki a nie sprzętów. Czyli dla melomana a nie audiofila 

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy
W dniu 19.03.2023 o 22:02, Wera666 napisał:

Jasne granie nie jest tym czego szukam w mocniejszej muzyce, to jasne. Testowałam wzmacniacze i właśnie poszukuję czegoś z ciemnym graniem. Dało się słyszeć, że niektóre wzmacniacze były dość przesadzone pod tym względem. Moje Audio Physic Codex mają woofer z boku, ale dają radę. Czyli lepiej żeby kolumny do metalu miały woofer z przodu? To pewnie jakieś monitory by pasowały? Tylko wydaje mi się, że z kolei monitory dają bardziej punktowy odsłuch.

Jedno z lepszych brzmień systemu audio u ludzi w domu - do hard rocka i metalu to Bowers & Wilkins mojego znajomego. Model 803 Diamond (D2) Piano Black - zestawy głośnikowe zasilane bardzo mocną końcówką mocy tranzystorową wyprodukowaną w latach 90-tych. Po trzy 7-calowe woofery Rohacell na jedną kolumnę, czyli materiał typu "kanapka" - jakieś włókno albo szklane albo węglowe (nie pamiętam, musiałbym teraz googlować) sprasowane pod ciśnieniem z ultralekką i sztywną pianką. Te woofery strojone były zwrotnicą w taki sposób że dolny przenosił inny zakres pasma niż te dwa powyżej. Te zestawy głośnikowe zostały stworzone to rockowo-metalowego łojenia. Średnica kevlar, a wysokotonówka to diament. I nie było krwi z uszu. Bo B&W trzeba umieć napędzić i ustawić w pomieszczeniu. Nigdy nie zapomnę jak słuchaliśmy jednego z najgenialniej zarejestrowanych koncertów zespołu Humble Pie "Performance Rockin' the Fillmore" z winyla, odtwarzanego wkładką gramofonową Ortofon MC Cadenza Black w gramofonie DIY z trzema ramionami. Całe kompletne źródło analogowe było warte tyle, co trzy dobre używane samochody. Matko Boska, jak to wtedy grało! Słuchaliśmy głośno, bardzo głośno, że aż pająki odrywały się od sufitu i spadały na nasze kapelusze. 😉 Czułem się jak na koncercie. Gwizdałem, klaskałem. Niesamowite!

Wracając to wątku - tak woofery mogą być przykręcone do przedniej ścianki ZG. 😉

Edytowane przez kangie
Błąd frazeologiczny

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jeśli można wtrącić, z metalem i czymś łagodnym doskonałe poradzi sobie Vienna. Zależność bardzo prosta, im większe i droższe tym lepiej.                         Do tego szybki i mocny tranzystor, który jest koniecznością. 

Będzie dociążenie całego pasma, gitar a jednocześnie drapieżność 

• Pokaż nowe odpowiedzi