Skocz do zawartości
IGNORED

Naim Unity Nova co do tego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście możesz do porównania wziąć miedzianego - srebrzonego Nordosta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a nuż również spełni oczekiwania.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

dożo osób proponuje wiele rozwiązań chyba zdecyduje się na najlepszego doradcę CENA. Wezmę najdroższy i zobaczymy

Tak na marginesie jak by ktoś chciał kupić PM7000N albo Klipsch 8000 RF II to

Marantz 4800 zł (gwarancja 21 miesięcy)

Klipsch 4500 (również 21 miesięcy gwarancji)

W sumie sprzęt jeszcze nie wygrzany bo grał u mnie ok 2 miesięcy średnio 30 min dziennie.

Edytowane przez takedown

Taki skok na główkę z ceną to chyba jednak przesada; no, może jak prezesujesz 😉 

Ukryta Zawartość

Są niezłe kable tańsze i tu bym nie przesadzał ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A to tylko jedna z jego wielu zalet 😉 

20 godzin temu, takedown napisał:

Tak tez uczynię. Już troche zacząłem czytać o kablach i chyba widzę, że faktycznie te kable muszę wymienić 🙂

Nie czytaj o kablach tylko zacznij je testować.

19 godzin temu, Maraudio napisał:

Zwróć uwagę jeszcze na markę Kimber (model 4TC lub 8TC). 

TC są jaśniejsze. PR bardziej naturalne ale nie mają izolacji. 

Po przeanalizowaniu wstępnym sytuacji i z uwagi na brak czasu testowania kabli. Naima i Spendorów też nie testowałem zdecydowałem się na kable Naim NAC A5. Może to nie jakaś kosmiczna technologia ale cena przystępna 2500 zł. Co dla mnie najważniejsze w recenzje oraz użytkownicy na forach twierdzą, że zapewnia lepsze brzmienie górnego pasma i je uwydatnia a tego właśnie szukam.

Będą we wtorek. Podłączę i zdam relacje.

Dzisiaj też sprzedałem Marantza i Klipshe koledze w okazyjnej cenie. Przyszedł na odsłuch. Najpierw Naim ze Spendorami a potem przełączyliśmy się na Marantza ale Spendory zostały bo nie chciało nam się już podłączać Klipschów. Musze przyznać, że Naim robi niesamowitą robotę. To jest po prostu przepaść między jednym a drugim wzmacniaczem. Nie znam się na nomenklaturze słownej ale dźwięk Marantza był płaski pozbawiony głębi gdzie Naim grał tak jak by miał duszę, zupełnie tak jak byśmy słuchali zespołu na scenie a nie z kolumn.

Liczę, że te kable podbiją mi nieco wysokie (obym sie tylko nie przeliczył) poza tym stare kable Melodiki były bi wire do Klipschów więc to pewnie też miało wpływ na jakość. Nie wiem nie znam się 🙂

Jeszcze raz wszystkim dziękuje za rady 🙂

11 godzin temu, takedown napisał:

Musze przyznać, że Naim robi niesamowitą robotę. To jest po prostu przepaść między jednym a drugim wzmacniaczem. Nie znam się na nomenklaturze słownej ale dźwięk Marantza był płaski pozbawiony głębi gdzie Naim grał tak jak by miał duszę, zupełnie tak jak byśmy słuchali zespołu na scenie a nie z kolumn.

Uwielbiam czytać takie teksty, ponieważ powiem nieskromnie, ja także jestem w posiadani tego  Naima 🙂  U mnie gra z B&W 705 Signature.

@takedown

Ciekawe, czy podbiły ... daj znać.

Witam wszystkich ponownie. Dzisiaj kable dojechały.

Koszt : 2500 zł

Wygląd : 3/10 jak stary zesztywniały-skostniały kabel antenowy. Na kablu narysowana strzałka w z kierunkiem połączenia ogólnie na wygląd warte 200 zł

Odsłuch : zaskoczenie jak nigdy dotąd. Znakomita poprawa basu nie tyle co głośności co jego brzmienia i jakości. Góra też lepiej chodź po opisie spodziewałem się, że będzie wyraźniejsza różnica względem poprzednich kabli Melodika. Być może z innymi kolumnami. Mam wrażenie, że Spendory 7.2 zbytniego nacisku na górę nie kładą. Oczywiście grają wspaniale i nie zamienił bym je na inne. Sądzę również, że dźwięk jest bardziej czysty niż na starych kablach.

Ogólne wrażenie 8/10. Jestem zaskoczony, że kable mają taki wpływ na jakość dzwięku.

Byłem święcie przekonany, że to tylko marketingowy bełkot i kabel jak kabel ale jednak nie! 

Uważam, że te 2500 zł nie sa stracone i że to dobra inwestycja. Jednak jak poszukałem dokładniej to można je nawet kupić taniej za ok 2100-2200 zł

Pozdrawiam

Filip

Kurde świetny temat wyobraźcie sobie że na sąsiednim forum jeden z doświadczonych użytkowników twierdzi że każdy prawidłowo zbudowany wzmacniacz gra tak samo.

Ja jestem zdania jak kolega tutaj istnieją oczywiście przy niektórych modelach ale bardzo kluczowe i zasadnicze różnice w brzmieniu.

Z kolei jest grupa innych osób które twierdzą że nie ma znaczenia jakie kable wybierzesz I znowu.

Także w swojej historii przerobiłem wiele kabli i jestem zdania że można z nimi naprawdę zmienić brzmienie systemu nie o 180 stopni ale tak aby wyciągnąć z całości więcej. 

Te twoje posty to powinny zostać tutaj przypięte 🙂

@takedown

Jak będziesz miał chwilkę luzu zajrzyj na końcówkę świeżego tematu:

Ukryta Zawartość

.... satysfakcję z wysokich można mieć jeszcze bardziej budżetowo 😉 

Ukryta Zawartość

15 minut temu, audioburak napisał:

@takedown

.... satysfakcję z wysokich można mieć jeszcze bardziej budżetowo 😉 

Dziękuje za linka. Ja jednak raczej nie szukałem oszczędności 🙂

To był żart, a takich kabli używam od lat z tekstylną kopułką i Yamahą.

Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że zagrały by jaśniej od ...

Myślisz, że Nordost bez powodu używa z sukcesem kabli Litz do 24 AWG ?

Ale to nie moja morda ... buraczki też 😉 

Życzę radości słuchania.

• Pokaż nowe odpowiedzi