Skocz do zawartości
IGNORED

POBOR MOCY W AMPLITUNERACH O CO CHODZI??

X-MAN

Rekomendowane odpowiedzi

DOBRY

Pany takie pytanko odnosnie poboru mocy amplitunerow. Jak to jest ze jeden ampli ma 290w poboru mocy przy siedmi kanalach np. Denon avr-2805 a drugi np Onkyo tx-sr 702 ma aż 700w przy 7kanalach. Czy ma to duze znaczenie na aplituner ,nie wiem na jakosć dzwieku czy może wysterowanie kolumn o wiekszej mocy. Osobiscie dla mnie to jest dziwne wiem ze firmy maja inne technologie ale takie przebicie?. Zainteresowanych prosze o swoje wypowiedzi

Dziekuje i pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/16222-pobor-mocy-w-amplitunerach-o-co-chodzi/

Wyszukiwarka!!!!

Poza tym pomyśl: Czy widziałeś gdzieś perpetuum mobile? Ja nie. Denon podaje max moc na 1 kanał przy obciążeniu 1 kanału!. Czyli w stereo mamy nie 2 x 125 W ale mniej, że o 7 kanałach nie wspomnę. Co nie oznacza, że jaest zły. Nie kieruj się mocą tylko dźwiękiem.

Chłopie ja mowie o poborze mocy z sieci na transformator , Czytaj uwaznie zadane pytanie i nie polecaj mi wyszykiwarki bo znam ja na pamięc..A poza tym Amplituner nie może wydać więcej moćy niz sam ją pobiera to ty POMYSl!!!!!!!.A co do Denonkow to widze ze maja slabe zasilanie .

X-MAN powiem Ci tak im większy pobór mocy bardziej zbliżony do podanych parametrów mocy wzmacniacz tym lepiej i więszke prawdopodobieństwo że faktycznie taką moc posiada wzmacniacz !

Np jeżeli producent podaję 5x100 W a aplitiuner ma podany pobór 200 W to on w życiu przy pełnym obciążeniu tyle nie ma !!!!! ale jeżeli jest 5x100 W a pobór jest np. 600W to może mieć 100w na kanał !!!!!!!!

Możliwe jest uzyskanie mocy chilowej osiągającej np 5x100 przy poboże 200W ale pod warunkiem zastosowanie b.dużych kondensatorów z tego co wiem to nie stosuje się ich w ampitunerach raczej w car-audio ze względów wielkości !!!

Pozd.

Durango-> niby wszystko się zgadza, ale musimy pamiętać o tym, że wzmacniacze mocy nie mają zbyt dużej sprawności, duża część energii jest zamieniana na ciepło. Poza tym wszystkie elementy, z których zbudowany jest amplituner też pobierają prąd, i to sporo np. wyświetlacz.

Chciałbym przestrzec przed uleganiem sugestii że jak jest pobór np.900W to już mamy dużą moc-najlepsza w takiej sytuacji byłaby analiza tabelki z osiągami mocy dla 5kanałów jaką publikuje Audio gdyż np. Denon którego posiadam mając zadeklarowany pobór 400W w teście Audio oddał 5x86W co laikowi może zasugerować perpetum mobile, jednak tutaj chodzi o jakąś dziwną normę wg. której podaje się na tylnej ściance ampli wartość o poborze. Nie jest to chyba pobór maksymalny a taki nie jest zwyczajnie ujęty bo w.g. mnie nie ma dowodu że taki ampli nie ściągnie czasem nawet i 700W tylko wartość podana z tyłu może np. oznaczać ile jest w stanie np. ciągiem podawać ampli bez żadnego przegrzania czy tym podobnych. Do tego testy w Audio są robione przy 8ohm a DENON pozwala na luzaku grać z 6ohm co zapewne dałoby jeszcze większy wynik i sugerowałoby doskonalsze perpetum a my się przecież na to nie nabierzemy?:) Każda firma ma swoje metody i nie wierzę oczywiście w żadne tam 5x100 gdy pobór 250W ale znowu gdy Ampli ma 17kg wagi jak mój denon i takie wyniki w laboratorium to coś tu jest nie tak. Sprawność takich ampli to średnio 75% czyli wg tego powinien oddawać góra 60W na kanał. Nie waty jednak są kluczowe a AMPERY czyli natężenie prądu które stoi za wydajnością prądową tutaj każdy ampli z tej samej półki cenowej ustąpi wzmacniaczowi Stereo-tu też mała dygresja bo mam Yamahe ax-1090 która ma na tylnej ściance napis 370WATS ale w teście Audio w laboratorium dla 4ohm przy pewnie 1 kanale wyszło około 350W co jest wg mnie nie przesadzone słuchając tego wzmaka jednak ma to się nijak do napisu na obudowie bo nie wierzę w aż taką sprawność. Coś tu jest nie tak... Może ktoś zna tajniki metod oznaczania owego parametru na tylnych ściankach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.