Skocz do zawartości
IGNORED

KODA pcha sie w HI-END! :]

kepuls

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę jestem zaskoczony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16224-koda-pcha-sie-w-hi-end/

Niech im ktos powie że moda na kanciate olbrzymie pudła z metalowymi pierścieniami na głośnikach umarła razem z Altusami! Godne politowania, zupełnie jak w kawale o śledziach w marmoladzie :) I kto ci to kupi hehehhe...

faktycznie Koda troche przesadza, o ile nie mozna im nic zarzucić z przedziału cenowego 2-5 tys, to kolumny za 12 tys to gruba przesada.Powstała wielka przepaść między najdroższym amplitunerem z oferty za 1600 z hakiem.Nie bardzo wiadomo czym te szafy napędzać,można by AV 600 ale czy to nie przerost formy nad treścią? Przecież nikt nie kupi jakiegoś Krella żeby zasilić kolumny Kody.Te nowe przew.głośnikowe Kody za 1499 to chyba przymus po powstaniu kolumn za 12 kawałków, nie widze innej możliwości. ;]

a w/g mnie ten "Hi-End" w wykonaniu kody się przyjmie. Wiele nowobogackich już czycha. Polskie społeczeństwo ubustwia sławetne altusy. Nie da sie ich przekaonać juz nie raz na tym forum ktoś prubowal, a taki maniak altusów jak sie zalapie na kase to co wybieze:) tylko taka KODA mu zostaje :D. To sprytne zagranie marketingowców i myśle że problemu ze sprzedaża mieć nie będą.

cóż - po wyglądzie kolumn zawiele niemożna powiedzieć także niewiem skąd te słowa krytyki, koda jest znana z tego że potrafi zrobić przyzwoite rzeczy za małe pieniądze, i nienależy jej odrazu szufladkować, kto wie może czegoś to jest warte

a tak poza tym jakby dynaudio zrobiło takie klocki to nikt złego słowa by niepowiedział

oczywiście pozostaje jeszcze kwestia samych przetworników, a te jak wiadomo robi koda sama i szczerze to zastanawiam się jakiej są jakości bo to jakby niebyło sprawa pierwszorzędna

w każdym bądź razie można tylko gdybać

Posłuchamy,zobaczymy. Dla niektórych sam znaczek Kody już dyskwalifikuje produkt a przecież to bardzo duża firma z bardzo dużymi możliwościami, do tego wszystkiego produkcja osadzona jest w kraju taniej siły roboczej co w połączeniu z polityką niskich cen zawsze może zaoowocować bardzo dobrym i relatywnie tanim w stosunku do konkurencji produktem.

Panowie może to gra nawet rewelacyjnie ale czy nie uważacie że są pewne granice brzydoty i kiczu ? Wyobraźcie sobie miny waszych żon (lub nie-żon) po przytachaniu do domu takiej lodówy i powiedzeniu: "kochanie to moje (nasze) nowe głośniki" :)) a już ten układ do KD z plazma pośrodku i z tymi koszmarami po bokach...

Panowie, bądźcie poważni. Jeśli ktoś słuchał i uważa, że są w porównaniu do XXX w klasie 12k zł słabe, to niech to napisze. Ale opinie na podstawie zdjęć i ceny???

Sam zmieniłem głośniki z Kody (Goky) MP180 na JBL XTI100 i słyszę kolosalną różnicę, mimo, że zakres cenowy ten sam - ale mimo to nie odważyłbym się formułować drastycznych opinii. A może udało się firmie GoldSky, Koda czy jak im tam, zrobić coś dobrego? Słuchaliście tych potworów?

12kzł za takie głośniki do KD to chyba przesada, tym bardziej KODA. Wygląda na to, że firma próbuje dodać sobie nieco klasy tym zestawem. Byc może w Media Marketcie to by schodziło... Wyglad ma tandetny, też od razu skojarzył mi się z Altusami. I po co od razu dublować głośniki nisko i średniotonowe? Paramteóró to za bardzo nie trzyma: Efektywność - front 88 dB, środek 86 dB, tył 82dB (!!). W dodatku 4omowe, a fuj, to też jest niepoważne. Zalecana impedancja wzmacniacza 4-8 ohm. To jest prawdziwa UTOPIA (raczej wtopia-utopia). Podstwaki pod fronty są niezbyt zachęcające... i w tej środkowej skrzyni pod tweeterem to co jest to srebrne?? Nie warte tej ceny. Głośniki rozstawione na 170cm w pionie napewno generują spójny dźwięk :D

po tym watku widac ilu na forum jest snobow i ludzi , ktorzy oceniaja sprzet tylko po wygladzie i recenzjach w pismach... i w sumie nie musza sluchac ,bo po zdjeciu 4 na 5 cm w internecie wszystko juz wiedza o sprzecie:))))))))

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Trochę jednak można powiedzieć na podstawie zdjęcia. Na pewno nie wszystko. Firma low-end nagle dokonała technologicznego skoku w nadprzestrzeń biorąc się za sprzęt 3-4 klasy wyzej niż robi dotychczas? Jak i po co? To tak jakby ZRK nagle zamienił się z Denona, na przykład. Nieźli z nich StarTrekowcy. Wg mnie trochę za bardzo wychodzą przed szereg. A to co prezentują to bufoniasty hi-end dla klienta supermarketów, który poczuje się wniebowzięty gdy ów zestaw zakupi i co najwyżej on może być snobem (albo niezbyt mądrą osobą). Spokojnie, panowie, to tylko luźna dyskusja na temat.

Molibden

12 tys. to przy duzej dawce optymizmu nie moze byc hi-end jesli chodzi o kolumny jakiejkolwiek firmy, to o czym piszesz to sa tylko Twoje wyobrazenia na temat produktu wysnute ze skojarzen wczesniejszych produktow firmy i jpg-a , pokazuje to wlasciwie ze tzw. marka i aura snobizmu czy tez magii jest potrzebna zeby przekonac klienta do kupna, co wystepuje oczywiscie w kazdej dyscyplinie, dzieki takiemu nastawieniu mozna za uczciwe pieniadze kupic czasami bardzo dobrze grajacy sprzet bez tzw. znanego logo i cieszyc sie solidnym dziwekiem za male pieniadze, ale oczywiscie nie brylowac w towarzystwie:), ja kupilem chinskie sygnalowki za 500 pln/para, wygladaja troche dziwnie, bo kapia od zlota:) jak ultra hi -end ale sa bardzo solidne i graja na poziomie kabli lepiej znanych za 1500-2000 pln i kto wie czy jak nie znajdzie sie w polsce dystrybutor to nie beda tyle kosztowaly, ostatecznie liczy sie caloksztalt , jesliby te kolumny graly swietnie to ja osobiscie przelknalbym to ponizajace logo koda i wyglad altusopodobny i kupil je:)))), ale zauwazylem ze to jest luzna dyskusja i nawet chyba dziecinna troche:)

>Elctro, dzięki za te ciekawe uwagi.

Rzeczywiście, hi-end to nie jest :-[ - zasugerował mnie mocno tytuł wątku. Hi-end z reguły jest b. drogi, chociaż gdyby był tańszy to nadal by nim pozostał (ale cena by nie była hi-endowa). Podział na to, co jest hi-endem a co nim nie jest trudno jednoznacznie przeprowadzić bo dla każdego znaczy on co innego (jednak produktów Koda do tej grupy nie śmiałbym nigdy zaliczyć). Fakt, kierowanie się wyłacznie ceną czy marką może być mylące i nie dko końca sprawiedliwe czy słuszne wobec tych, którzy się do tej kategorii nie łapią.

Jest jednak coś, co w połączeniu KODA + wielkie zestawy podłogowe 5-głośkiowe mi się nie podoba. Za bardzo to groteskowe. Nie pasuje do

Trudno złapać dystans jak się za dużo na forum siedzi i czyta, niestety, widzę po sobie jego "zgubny" wpływ - to taka mała, a może wcale nie taka mała psychomanipulacja się dokonuje, coś jak w sektach :-D

Jeśli chodzi o "kabelek" - rzadko się to zdarza, tym bardziej cieszy udany zakup. Tylko że w tym wypadku cena była umiarkowana a jakość nadzwyczajna i dowodzi to czego innego - że tak też się da. A przy tych Kodach może być całkiem odwrotnie.

Pozdrawiam.

electro

"12 tys. to przy duzej dawce optymizmu nie moze byc hi-end jesli chodzi o kolumny"

Przykładowo:

Rogers Ls5/9 czy KEF 104/2 (także JM Lab PS 5.1,...), nawet kupowane jako "nowość" (sporo lat temu), nie kosztowaly 12 000 zł.

Kupowane z drugiej ręki kosztują połowę tej sumy (PS 5.1, sporo mniej).

Moim zdaniem są to kolumny High-Endowe.

Pod slowem High-End rozumiem, zdolność urządzenia audio do dość zbliżonego oddania brzmienia instrumentów i muzyki, którą tworzą.

Nie myślę tu o "oddaniu szczegółów" dotyczących - ile guzików ma marynarka dyrygenta :-)

Także nie myślę o kilku "patelniach" 15 czy 18 calowych na kanal (dla dodania "skoczności i masażu") :-)

Najbardziej zbliżony do warunków koncertowych system, którego slucham od wielu, wielu lat (ststem kolegi), kosztował co najwyżej 50 000 zł (nie wliczając płyt).

Do kolumn kosztujących wielokroć sumy 12 tyż zł, wzmacniacz, musiałby kosztować astronomiczne sumy :-)

Ceny mogą być bardzo mylące :-)

Pozdrawiam

RUST

to co wypisales nie jest dla mnie hi-endem, co do basu czy tam masowania to wg mnie kolumna hi-endowa musi ten zakres odtwarzac w pelni , jesli tego nie robi to nie jest hi-end, nie ma to nic wspolnego z jakims masowaniem

jakbym sie mial pokusic o wskazanie pogranicza hi-endu to np. kolumny Zollera za ok.20 tys. pln

'Do kolumn kosztujących wielokroć sumy 12 tys zł, wzmacniacz, musiałby kosztować astronomiczne sumy :-)'

tego przyznam sie wogole nie rozumiem:) , do szczytowego JBL-a za krocie podlaczasz np. chinskiego SET-a obojetnie jakiej firmy za ok.15 tys i zamykasz temat, wiesz dlaczego? bo cena moze mylic:)

electro

Slyszałeś kolumny, które wymieniłem (przykladowo)?

"co do basu czy tam masowania to wg mnie kolumna hi-endowa musi ten zakres odtwarzac w pelni"

W przeciętnych pokojach 20 -30 metrowych? :-)

Nie jestem fanem Wilson Audio (czy innych "budek telefonicznych") :-)

"Pełnopasmowość", można uzyskać za z n a c z n i e mniejsze pieniądze :-)

Także za pomocą glośników nawet 12 calowych, żaden problem :-)

Po co kupować Zollery za 20 000 zl? :-)

Wystarczą Zoller Imagination (znacznie tańsze) :-)

To nie jest "pogranicze", to jest High-End.

Za 20 000 zł (i więcej), również można delektować się "dźwiękiem abstrakcyjnym" :-)

Skąd pochodzi dane urządzenie (kraj produkcji, marka), jest mi zupełnie obojętne.

Ma grać :-)

Może, gdybym mieszkał daleko poza Polską, byloby mi przyjemnie, po skończonych odsluchach, pochwalić się, że dane urzadzenie (ktore zagrało dobrze) bylo zrobione w Polsce.

Nie ja, na naszym forum obiecywałem "walkę", z "chińszczyzną" :-)

Był to pewien Pan Konstruktor :-)

Moim zdaniem "chińszczyzna", zagrała najciekawiej na AS 2003 :-)

"Chińszczyzna", nie jest zła :-)

Lampa czy tranzystor? :-)

Może hybryda? :-)

Albo głośniki "aktywne"? :-)

Szczytowy JBL, to model Everest (nie słyszalem), czy stare "250Ti" (+ dedykowany sub, lub inne)?

Czy przykładasz większą wagę do wyglądu (także kraju pochodzenia) i wielkości urzadzenia, niż do jego możliwości sonicznych? :-)

Czyli ogólnie mówiąc:

NIe posiada się sprzętu audio (ze znaną i modną etykietką), za duże pieniądze, to nie slyszy się muzyki? :-(

Pozdrawiam

RUST

Glosniki te slyszalem, podales ogolnie znane od wielu lat kolumny, zdania co do nich nie zmienie, glosniki schodzace do 50 hz w 20 m2 odrozniam od tych schodzacych do 35 Hz i preferuje te drugie, zwykle kiedy biore udzial w dyskusji to nie po to zeby bylo smiesznie tylko zeby sie podzielic jakas opinia takze do reszty Twojej wypowiedzi sie nie odniose bo nie czytam forum zeby sie dowartosciowywac czy brylowac dyskutujac o niczym , czy przekonujac do oczywistosci, poddam Ci tylko pod rozwage fakt opracowania przez producenta jm labow pasywnych subow do wymienionych przez Ciebie glosnikow :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.