Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z połączeniem HDMI - DVI-I w Sag

sn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam TV projekcyjny Sagem Axium HD50 z zainstalowanym wejściem DVI-I - służącym wg. instrukcji do podłączenia komputera wyposażonego w gniazdo DVI-D.

Wczoraj kupiłem DVD Panasonic S97 i próbowałem podłączyć go (z telewizorem) kablem HDMI - DVI-D. Niestety występuje komunikat o błędzie transmisji, a ekran pozostaje czarny. Zastanawiiam się dlaczego ta konfiguracja nie chce zadziałać skoro występuje tutaj pełna transmisja cyfrowa, DVI-I jest kompatybilne z DVI-D, a ten ostatni z HDMI. Czym różni się gniazdo DVI-I dedykowane do komputera od standardowej wersji ?

Czy można to w jakikolwiek sposób obejść?

Najgorsze jest to, że aktualnie posiadając telewizor zgodny z normą HDTV - o rozdzielczości 1280x720 i DVD na którym po przeskalowaniu (tylko z wyjścia HDMI) w trybie progresywnym można uzyskać 720 linii (interpolowana - 1125 linii ) muszę korzystać z normalego "Progressive Scan`u", o parametrach 525p/60Hz lub

625p/50Hz.

Pozdrawiam

sn

witam,

HDCP jest tutaj problemem (kodowanie / zabezpieczenie przed kopiowaniem sygnału cyfrowego).

Obydwa urządzenie muszą go obsługiwać. Jam mam wszystko z rodziny Samsung (projektor SP46L5H1x + DV HD935) i stąd nie mam problemów. Natmomiast wszelkie mariaże innych producentów objęte są dużym ryzkiem, że nie "zadziała". I tak jest w tym przypadku. Sagem raczej (choć nie mam pewności) wspomaga HDCP, natomiast o Panasonicu nie mam pojęcia.

ps

przed zakupem (DVD) warto jednak wykonać test współpracy

Witam,

Znalazłem coś takiego, poniżej, ale może posiadasz gdzieś przełącznik do transmisji cyfrowej sygnału video w dvd lub wejście w odbiorniku jest bez adaptacji sygnału HDCP, czyli zabezpieczenie przed kopiowaniem i stąd opis że dedykowane do podłączenia komputera. Normalnie DVI-I jest kompatybilne z HDMI i jest najbardziej uniwersalne ze standartów DVI. Z tym że wysyła sygnał digital to digital, analog to analog ale nie obsługuje digital to analog i odwrotnie.

Pozdr,

DVI-I - The Best of Both Worlds

DVI-I format is an integrated cable which is capable of

transmitting either a digital-to-digital signal or an

analog-to-analog signal, but it will not work transmitting

a digital-to-analog or analog-to-digital signal.

Like any other format, DVI digital and analog formats are

non-interchangeable. This means that a DVI-D cable will not

work on an analog system, nor a DVI-A on a digital system.

Make sure that you know what format each part of your

equipment is before you purchase any DVI cables.

Only equipment with a DVI port labeled 'DVI-I' will accept both

a DVI-D and DVI-A source signal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.