Skocz do zawartości
IGNORED

Bluesound Node III vs laptop i zonk

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznijmy od sytemu:

Bluesound Node III z zasilaczem liniowym jako transport do DAC Moon 300D coaxialem, a laptop do DAC po USB.

Wzmacniacz Krell KAV 400 xi, kolumny KEF iq7.

Odtwarzanie muzyki z Tidala.

Przy puszczaniu muzyki z Noda bezpośrednio na wzmacniacz czy poprzez Moona prawie nie ma różnicy - co prawda oczekiwałem, że będzie lepiej przez DAC, ale on ma już swoje lata, technologia idzie do przodu, więc rozumiem.

Kolejna próba - laptop kablem USB do Moona i tu nastąpiło mega zdziwienie, którego nie rozumiem. Obstawiałem że będzie gorzej, zniekształcenia z komputera, bla bla bla. A tu okazuje się, że dźwięk jest jakby to powiedzieć bogatszy, większa rozpiętość tonalna. Node prezentował dźwięk jakby ocieplony, troszkę spłaszczony - nie są to duże różnice,  ale jednak słyszalne.

Analizując system tłumaczę to sobie, że Moon ma bardzo dobrej jakości korektę jittera, cokolwiek to znaczy, ale może wcale nie jest tak dobrze i przyzwyczaiłem się do grania z laptopa i lepszy Node po prostu mi nie pasuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/162733-bluesound-node-iii-vs-laptop-i-zonk/

To że dany przetwornik gra inaczej z dwóch różnych wejść cyfrowych to jest normalne. Dlatego że nie tylko sama kość odgrywa rolę w brzmieniu całego przetwornika. 

Ja nigdy specjalnie nie negowałem kwestii laptopa jako źródła dźwięku. Komputer są obecnie bardzo wyśrubowane pod kątem parametrycznym tym bardziej pod kątem potrzeb audio a złącza USB są o coraz niższym jitter. 

Miałem kiedyś nawet taki program który go mierzył. No nie wyglądało to źle.

W konsekwencji dobrze rozumiem że w tym momencie bardziej podoba ci się brzmienie z komputera niż z node?

Te kwestie były na tym forum już dawno przerobione,niestrudzony SławekR walczył między innymi z mitami na temat grania przez złącze USB,niestety poddał śię i opuścił to forum zabierając wraz sobą wiele cennych wpisów.

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Komputer są obecnie bardzo wyśrubowane pod kątem parametrycznym tym bardziej pod kątem potrzeb audio a złącza USB są o coraz niższym jitter. 

Jitter przy przesyle asynchronicznym i buforowaniu ? Serio ?

18 godzin temu, RGB napisał:

Kolejna próba - laptop kablem USB do Moona i tu nastąpiło mega zdziwienie, którego nie rozumiem. Obstawiałem że będzie gorzej, zniekształcenia z komputera, bla bla bla. A tu okazuje się, że dźwięk jest jakby to powiedzieć bogatszy, większa rozpiętość tonalna. Node prezentował dźwięk jakby ocieplony, troszkę spłaszczony - nie są to duże różnice,  ale jednak słyszalne.

Po prostu Node jest słaby jako transport po COAX. Nic w tym dziwnego. Nie był do tego projektowany. 

Jak zastosujesz do połączenia USB izolator galwaniczny Topping HS01/02 to będzie jeszcze lepiej. Dużo lepiej moim zdaniem. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, fan64 napisał:

Te kwestie były na tym forum już dawno przerobione,niestrudzony SławekR walczył między innymi z mitami na temat grania przez złącze USB,niestety poddał śię i opuścił to forum zabierając wraz sobą wiele cennych wpisów.

W sensie zostały skasowane?

Był zwolennikiem takiego grania?

Ja wiele lat grałem z PC jako źródła i nawet jak mówiłem o tym moim klientom to niektórzy, którzy już coś gdzieś poczytali byli bardzo zdziwieni 😛

Nie miałem jakoś nigdy tendencji do przejmowania się.

10 minut temu, Piopio napisał:
41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

jitter. 

Jitter przy przesyle asynchronicznym i buforowaniu ? Serio ?

Prawda?:)

11 minut temu, Piopio napisał:

Po prostu Node jest słaby jako transport po COAX. Nic w tym dziwnego. Nie był do tego projektowany. 

No widzisz A to ciekawe bo wiele osób znowu twierdzi że note i jego najsłabszym ogniwem jest właśnie granie po analogu A jako transport dopiero ujawnia swoje prawdziwe oblicze.

Gdzie się przyłoży ucho i oko tam inne opinie

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A jako transport dopiero ujawnia swoje prawdziwe oblicze.

Jako budżetowy transport. Dobry transport COAX kosztuje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Po prostu Node jest słaby jako transport po COAX

Według moich obserwacji i u mnie w systemie, to rola/wpływ  transportu była/jest znikoma. 
Nie wpływała na zadowolenie moje i współ-słuchaczy.

Inne „klocki” tu rządzą.

Był i node, luminy dwa, laptop, dwa CD transporty. 

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zen stream?

Owszem. iFi ma dobre wyjście COAX. Przyłożyli się. Ale można lepiej. 

29 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Według moich obserwacji i u mnie w systemie, to rola/wpływ  transportu była/jest znikoma. 

Widocznie nie masz na tyle doświadczenia by to zauważyć. Albo system jest słabiutki. 

@Piopio

To drugie na pewno. Wszystko customowe.
Doświadczenie nie lepiej.

A i 50tka na karku, zatem i słuch nie ten.

Edytowane przez TubeAudioMusic
23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale nie jest drogi. 🙂

tańszy od node

Ale Node to pełny streamer a ifi to tylko transport. 

iFi - wyjście S/PDIF z wbudowanym iPurifier

2 godziny temu, Piopio napisał:

Po prostu Node jest słaby jako transport po COAX.

Zgadza się, testowałem N130 z różnymi DAC i najlepiej jest przez USB. W moim systemie N130 podłączony przez  COAX grał praktycznie tak samo jak z wbudowanych w niego przetworników.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie, mój następny krok to zamówienie izolatora galwanicznego, zobaczę czy jest różnica w dźwięku. Node już wrócił do swojego właściciela, który w ślepym teście potwierdził że z mojego laptopa jest lepsza jakość. Oczywiście są to różnice kosmetyczne, trzeba się wsłuchać w utwory. Mam pewne opory przed ifi zen stream po przeczytaniu tu setki stron z problemami i nim. Miałem w planach kupno CXN 81v2, ale nie podejrzewam żeby była duża różnica na plus. Chyba dobrym kierunkiem będzie powolna przymiarka do odsłuchu Silent Angel Munich 2T.