Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Grundig A-903 Fine Arts

8815lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Przez ostatni rok kupowalem i sprawdzalem okolo 10 roznych wzmacniaczy z klasy budzetowej. Zainteresowanie linia FineArts zaczelo sie wlasnie od A-903, ktorego mialem okazje posluchac i skonfrontowac m.in. z Denonem PMA-980R, Marantzem PM-75, NAD C-320BEE, czy Pioneerem A-400x, Diora WS-704. Wypadl na ich tle bardzo pozytywnie. Zachecony tym faktem zwrocilem sie ku wyzszemu modelowi, niemal nieznanemu jeszcze wtedy tutaj (takze na tym forum) A-9000. I to byl strzal w dziesiatke.

Przy A-9000 zostalem na dluzej i mam go do dzis (mam oryginalna wersje z oryginalnym STK w wersji IV). Dzwiek jest na tyle satysfakcjonujacy, ze nie zmusza mnie do dalszych poszukiwan (nie jest doskonaly, ale wystarczajacy jak dla mnie). Szybciej wymienie zrodlo (Marantz CD-63), potem kolumny, a wzmacniacz kiedys... na samym koncu. To - jakby nie bylo - najmocniejszy element mojego przeciez naprawde niedrogiego systemu.

Pozdrawiam,

Lete

Ten przycisk tokontur, lub załączenie barwy. Moze problem był w czymś innym związanym z torem sygnałowym grundiga, jeżeli dopiero na podbiciu grał względnie o.k.

Prądowo 9000 jest dobry. Ma rewelacyjne jak na tą klasę zwijane trafo i porządny, nieoszczędzony zasilacz

lete

A wiec będzie duzo pisania

Po 1sze moje kolumny nie graja ciemno i nie zwalaj na nie całego beznadziejnego moim zdaniem brzmienia A-903 na tandetnych STKach.

Po 2gie kolumny te maja świetna przestrzen co udowodniły grając choćby z sonym 550ES i grały by z nim dalej tylko bas był beznadziejn( brak wykopu i dynamiki)

Po 3cie nie byłbym taki pewien tego czy pioneer PD-S904 jest taki cienki. Za pieniadze które go kupiłem nie wiem czy znalazł bym cos lepszego( zapłaciłęm poniżej 400zł - w stanie idealnym). Ma świetna przestrzeń i naprawde rewelacyjne, wyrażne ale nie kłujące w uszy tony wysokie. Jedyna wada jak narazie to troche za mało zróznicowany i dosyc sztywny bas, ale moje VIFY TC18 zmiękczaja go i jest dobrze

Po 4rte miałem wzmacniacz nada C320bee i grał o niebo lepiej - nie był taki zamulony i grał na tych samych kolumnach tylko ze z Cdkiem Cambridge audio D300. Teraz mam chwilowo Nada 3220 Pe i też gra lepiej od A-903 choć ma tez sporo wad i dlatego go wymieniam.

Więc dalej uważam ze to dno. Scowana srednica, dzwiek nie odrywajacy sie od głosników brak tonów wysokich. Powiem tak "lete" za duzo w tobie peności. Sam sobie nakręcasz to ze choc nie wiedziałes to napisałes ze kolumny graja matowo a ja sobie dostrajam kolumny jak brakuje jakiegos pasma tylko ze w przypadku grundiga nie było juz co nastrajac. Dawałęm tego wzmaka kumplowi do testowania tylko nie wiem dokładnie na jakiej konfiguracji sprzetowej i wiesz jaka od niego otrzymałem pytanie? "czy ten wzmacniacz gra mono? bo nie stwierdziłem aby dżwieki wydobywajace z moich kolumn mogły by stworzyc stereo. TANDETA I TYLE

Rozbierałem go i przeglądałem i ztego co zauważyłem to nie było w nim nic wymieniane prócz potencjometra. Tranzystory i cała reszta była oryginalna. Podpowiedz mi Olu jakiego rotela? Mam 600zł- 700zł max i szukam wzmacniacza z lekkim ociepleniem, wyrazna i szczegółową góra i jak najlepszą przestrzenia i głebią

>kooniuszy

Piszesz, ze sluchales A-903 rowniez z B&W 704 i DENON DCD 2000AE... Fakt, to juz sa calkiem zacne klocki. Czy rowniez z podlogowkami B&W wzmak gral 'mono'? Hmm... Bardzo to zastanawiajace.. Tym bardziej, ze jestes zadowolony z C320BEE, ktory jest tu przez wielu oceniany bardzo krytycznie (jako jeden z najgorszych wzmakow zrobionych w ostatnich latach przez te zacna firme). Biorac pod uwage ten fakt, byc moze faktycznie A-903 ktory testowales byl po sporych przejsciach i z oryginalem niekoniecznie mial wiele wspolnego...

Pozdrawiam,

Lete

lete przeczytaj 2 wpisy wyzej

Nie był grzebany tylko miał wymieniany potencjometr

Podpowiedz mi lepiej co ma teraz kupic bo zaraz konczy sie aukcja fajnego marantza PM72. Wiesz cos o nim?

a co do NADa C3200BEE to nie interesuje mnie co pisza inni ja go poprostu miałęm rok i nie grał rewelacyjnie dlatego tez go sprzedałęm ale zagrał napewno troche zywiej i bardziej przestrzennie od grundiga

>a NAD C340 gra wyraznie? ma szególową góre? i dobra przestrzen?

Jezeli ma byc istotny postep w stosunku do C320BEE, to sprobuj upolowac C370. Nie wiem, czy wystarczy na to 700 zl. Ale czy bedzie Ci odpowiadal, trudno powiedziec. Jedyna metoda to kupic i przesluchac (jezeli z Allegro).

Pozdrawiam,

Lete

>kooniuszy

Jeżeli chodzi o granice ok 600zł to duze go wyboru nie ma.

Zobacz to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr

Ukryta Zawartość

a pozatym popatrz ile taki rotel jest wart naprawde

Ukryta Zawartość

wiec nie bede przepłacał

Ukryta Zawartość

ale uwierz mi ja nie ma takiej mozliwosci aby kupic wzmacniazc słuchając go chyba ze wiesz gdzie takie sklepy z uzywanym audio są we wrocławiu to sie juz przejade te 100km. Mieszkam w małym miescie i niestety do zielonej góry mam 100km, do wrocka 100km, do poznania 200km jedynie do legnicy mam 40km ale tam coś mi sie wydaje nic ciekawego nie znajde. wiec napiszcze ogólnie czy w wyzej wymienionych miejscowasciach sa jakies dobre komisy z audio i gdzie dokładnie

>kooniuszy

Odsłuch najlepiej robić w pomieszczeniu docelowym, czyli w domu.

Słuchając w sklepie czasami mozna sie pomylić.

Nie ma na to rady.

Ja np. uwielbiam grundiga - ty go nie cierpisz.

Jak widzisz raczej nie mamy o czym rozmawiać. Bo te same słowa mogą dla każdego

znaczyć zupełnie co innego.

Nie masz sie co tak przejmowac tym wzmacniaczem. I tak po pół roku, jak się osłuchasz,

będziesz go chciał wymienić na coś lepszego. Tak to już jest z tym audio ;)

Olu ale p[rzeciez ty masz grundiga A-9000 a ja pisze cały czas o A-903. I tak wogóle to ja tez jestem z dolnego sląska(Lubin) napis zmi gdzie tu mozna zakupic na dolnym slasku uzywany sprzet audio z prawdziwego zdarzenia.

no chyba ze sie idzie na giełde w Lubinie, nie znając tamtejszego cwaniactwa, lub inaczej powiem- na Lubin jest wywozony sprzęt którego wczesniej nikt nie chciał kupic, bo był albo za drogi, albo rozj..ny. większośc, i to zdecydowana ludzi zwozących różnosci z Niemczech sprzedaje wszystko co ciekawe, lub sprawne, na miejscu, w domu, na lokalnych giełdach. na Lubin jedzie to, co albo jest do naprawy, albo sie naprawic nie da. taka jest brutalna prawda, i jezeli ktos mieszka w Lubinie i siedzi troche w temacie to o tym wie. kto natomiast na giełde idzie raz w roku, no to powodzenia, moze za pare lat kupisz sprawny sprzęt.

poza tym na forum interesuja mnie sprawy elektroniczne-tzn jak naprawiac, na jakich częściach, co i jak ETC, gdyz chciałbym umiec samodzielnie wskrzeszac zycie w uszkodzone klocuszki,

Myślę Ola ze masz rację. Powyżej przytoczyłem wpis jednego z kolegów. To dopiero może być szok dla nabywcy po takiej grzebaninie?

Tak więc nalezy bacznie zwracać uwagę co i od kogo sie kupuje.

Znam osobiście kilku handlarzy z allegro. Nawet nie bawią się w reanimowanie sprzętu bo się nie OPŁACA. Ewentualnie usuwa się drobne usterki. Oczywiście można się naciąć, ale to akurat nie jest regułą! Więc wstrzymał bym się z powtarzaniem oklepanych frazesów.

może znajdzie się na allegro kilku domorosłych dłubaczy co to próbują końcówkę mocy sami wymienić. ale to jest mniejszość. Zresztą znamy tu ich dobrze. znamy też kilku sprzedawców godnych zaufania - którzy potrafią dobrze doradzić i zaoferować sprzęt sprawny.

Niestety ale stwierdzenie Oli:

"Do Polski PRZEWAŻNIE handlarze sprowadzają zepsuty sprzęt" nie jest oklepanym frazesem.Nawet jeśli nie zepsuty to na pewno leżakujący w piwniczkach.... a niestety to nie wino:-)))))

"Nawet jeśli nie zepsuty to na pewno leżakujący w piwniczkach.... a niestety to nie wino:-)))))"

tak jest,czyli np z eBay.de :). Niemiaszki w piwnicy trzymali,potem idzie na aukcje wysuszone :)

taak... trzymają sobie w piwnicy aż dojżeje a potem nagle przychodzi im do głowy aby sprzedac na jarmarku, aukcji czy wystawić przed dom:) świetny pomysł. Też w domu trzymacie śmieci aż nabiorą odpowiedniego zapachu?:))))

panowie. Można też odróżnić sprzęt który ewentualnie przeleżał swoje na śmietniku... nie róbcie jaj. ja mam starego używanego denona zniemiec... nawet jednej ryski nie ma na nim, żadnego odprysku, nic... jest w lepszym stanie niż mój sprzęt który mam od nowosci i bardzo dbałem o niego... w środku też nie był grzebany.

Panowie........

Rozmawiamy o wzmacniaczu z przedziału 300-400 pln.Koniuszy swego sprzedał za 349 pln:

Ukryta Zawartość

a więc na dziś na allegro w tym przedziale mamy: "super stan","nienaprawiany","najlepszy w swojej klasie","przepiekne brzmienie" ,"unikat" "moc dla ciebie"

który wybieracie:-)))?

pozdrawiam

Bartek

ps.oczywiscie sam z chęcią nabyłbym na ebay.de coś z innej półki niż 100euro.moje luźne uwagi dotyczyły sprzętu "powystawkowego"

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.