Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 20 000zł nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, możecie zaproponować mi nowy zestaw do 20K ? Szukam czegoś ciepłego, dążącego bardziej do analogia, ale żeby bas zbytnio się nie rozlewał (bas raczej taki pod dynamiczny, nie zbyt niski i dudniący jak do hip-hopu), po prostu ma być przyjemny dla ucha. Góra raczej neutrala podążająca jak już to w wycofanie niż wyeksponowanie 🙂 bedzie to grać w pomieszczeniu 17m2 w przyszłości 23m2.  Muzyczki najczęściej słucham popu np. Sanah. Elektroniczna Np. soundtrack z filmu drive, purple disco machine hypnotized, czasami chodź rzadko typu starej klubowej jak energy 2000 🙂

-Potrzebuje podłączyć TV Xiaomi q1e (optk lub eARC). eARC jest lepsze od optyka czy w stereo to bez różnicy? Jeśli eARC jest lepsze to fajnie aby było takie wejście.

-Wymagam wejścia USB do podłączenia laptopa

-wymagam odtwarzacza streamera tidal, Deezer

- wymagam łączności BT 

Ogółem bardziej mnie ciągnie w 3 oddzielne urządzenia wzmacniacz, DAC, streamer bo można modernizować w przyszłości, ale to już sami mi powiedzcie czy w tej kwocie ma to sens 🙂

Z góry dziękuję za przykładowe zestawy. Pozdrawia Was Yogii 😁

https://www.audiostereo.pl/topic/162845-zestaw-do-20-000z%C5%82-nowy/

Cześć, 

HDMI ARC jest na pewno wygodniejszym sposobem podłączenia. Sprzętem spełniającym te kryteria i posiadającym BT jest Audiolab 7000A. Uniwersalny, muzykalny. Szerzej omawiamy go w tym filmie: 

Do niego możesz wziąć Audiolaba 7000N lub dowolny inny streamer, pokroju Cambridge MXN10, czy też Octavio Stream. Jeśli chodzi o inne wzmacniacze, to znowu podrzucę film, bo omawiamy w nim kilka fajnych propozycji do 10 tys. PLN. Dziś pewnie znalazłby się tam jeszcze Cambridge Evo 75 oraz Moon 240i, które mamy w bardzo dobrej cenie.

Z kolumn masz spory wybór, zwłaszcza że później będziesz przechodził do większego pomieszczenia. Możesz rozważyć System Audio 40.2, które raczej będą na styk do mniejszego pomieszczenia. Przy delikatnej adaptacji zagrają tak, jak chciałbyś wg Twojego opisu. 

Sprawdziłbym też KEF R5 Meta, Audio Physic Classic 8, Pylon Audio Diamond 28. Z podstawek możesz iść nawet w Monitor Audio Gold 100 + subwoofer, ale je połączyłbym z neutralnym i szybkim wzmakiem. 

W razie czego zapraszamy na odsłuchy, nawet jeśli od razu się nie wyklaruje, czego dokładnie szukasz, to będziemy zawsze o krok bliżej 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dlaczego ARC jest wygodniejszy? Jeśli nie ma różnicy dźwięku między optyk a ARC to optyka podłącze z taką samą wygodą 😁 Ja tylko widzę mankament optyka w tym że TV musi przejść konwersję z cyfry na światło a w sprzęcie grającym spowrotem na cyfrę, ale czy to faktycznie osłabia jakość? Chyba że są jeszcze jakieś zalety (wyłącznie w stereo 2.0) podłączenia ARC?

Ciekawy bardzo jest dla mnie Moon 240i i Audiolab 7000A. Doszły mnie słuchy że EVO lubi być deczko mułowaty, chodź może koledze który to do mnie mówił chodziło właśnie o cieplejsze granie. Jak Wy to widzicie?

Co do streamera to taki Bluesound n130 z tym poprawionym zasilaniem może zastąpić Wasze q21 wyżej wymienione streamery ? Jeśli tak to tylko przy podłączeniu do wzmacniacza przez USB czy przez interkonekty z DAC tego NODE też będzie fajnie? Akurat nie macie w ofercie tego node ale może mieliście okazję go porównać z Waszymi obecnie propozycjami?

Co do głośników to już potrzebny będzie odsłuch ale dziękuję za przykłady.

Dlaczego ARC jest wygodniejszy? Jeśli nie ma różnicy dźwięku między optyk a ARC to optyka podłącze z taką samą wygodą Ja tylko widzę mankament optyka w tym że TV musi przejść konwersję z cyfry na światło a w sprzęcie grającym spowrotem na cyfrę, ale czy to faktycznie osłabia jakość?

Czy swiatlo nie jest cyfrowe?
Cos tu mieszasz
30 minut temu, xajas napisał:

Czy swiatlo nie jest cyfrowe?
Cos tu mieszasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W coaxial zgodzę się że jest sygnał cyfrowy i w tym wszystko 🙂 ale w optyku musi być konwencja z cyfry (prądu) na cyfrę (światło), a czy przy tym jest utrata jakości czy nie ma to już właściwie nie wiem 🙂

Ukryta Zawartość

Jesli nie wiesz, to dlaczego piszesz, ze to mankament.
Ja doceniam i szanuje dobre checi, ale takie „zgadywanie“ to zadna pomoc i porada dla innych uzytkownikow.

Panie Kolego "xajas" ja nie pisałem że optyk i jego konwersja to mankament, a przynajmniej w systemie stereo bo tylko o to mi chodzi. Właśnie tylko pytam czy ta konwersja z cyfry na światło a później w systemie audio na odwrót, czy coś ucina z jakości i co z opóźnieniem. Jeśli w środku TV jest urządzenie które przerabia sygnał prądu na sygnał w światło to chyba jest prawdopodobieństwo że mogą powstać zniekształcenia w tym sygnale świetlnym? Jeśli takie zniekształcenia nie powstają to proszę to po prostu napisać a ja zrozumiem 🙂 wiem tylko że przy optyku jesteśmy ograniczeni z rozdzielczością co może być problemem w systemie np. 7.1.

Jeśli całkowicie się mylę w tej kwestii to proszę o podanie linku gdzie jest to wytłumaczone we właściwy sposób 🙂

2 hours ago, Yogii said:

Dlaczego ARC jest wygodniejszy? Jeśli nie ma różnicy dźwięku między optyk a ARC to optyka podłącze z taką samą wygodą 😁

Jedyna różnica w wygodzie to jak na stereo oglądasz film to przy podłączeniu TV przez ARC możesz kontrolować głośność wzmacniacza pilotem do TV.

U mnie na przykład ważną rolę to odgrywa bo nie mam pilota do wzmacniacza 🙂

13 godzin temu, Yogii napisał:

ale żeby bas zbytnio się nie rozlewał (bas raczej taki pod dynamiczny, nie zbyt niski i dudniący jak do hip-hopu)

Dudnienie basu nie wynika z jego niskiego zejscia tylko jest wynikiem kiepskiej akustyki pokoju i/lub kiepskich glosnikow. Zejscie basu powinno byc jak najnizsze a jkosc basu jak najwyzsza.

2 godziny temu, xajas napisał:

to zadna pomoc i porada dla innych uzytkownikow

Chlop ledwo sie zarejestrowal na forum a juz mu dowalasz 🙄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Może jakiś konkret

Rotel 1572 MKII plus Reserve R600 ( 38 Hz ) lub R500 ( 49 Hz ) ale większe

są łatwiejsze do ustawienia, bo BR mają w podłodze.

Rotel ma sporo wejść poza HDMI z ARC ale można połączyć optykiem.

Mocy prawie dwa razy tyle co Audiolab, więc ciszej też dobrze zagra.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nawet wzorniczo pasujący T14 - 

Ukryta Zawartość

I chyba ciągle jesteś w budżecie ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, Yogii napisał:

Dlaczego ARC jest wygodniejszy? Jeśli nie ma różnicy dźwięku między optyk a ARC to optyka podłącze z taką samą wygodą 😁 Ja tylko widzę mankament optyka w tym że TV musi przejść konwersję z cyfry na światło a w sprzęcie grającym spowrotem na cyfrę, ale czy to faktycznie osłabia jakość? Chyba że są jeszcze jakieś zalety (wyłącznie w stereo 2.0) podłączenia ARC?

Wzmacniacz włącza się razem z TV i regulacja głośności chociażby. To moim zdaniem bardzo ułatwiające życie kwestie. 

Ciekawy bardzo jest dla mnie Moon 240i i Audiolab 7000A. Doszły mnie słuchy że EVO lubi być deczko mułowaty, chodź może koledze który to do mnie mówił chodziło właśnie o cieplejsze granie. Jak Wy to widzicie?

Raczej nie nazwałbym Evo mułowatym, w końcu to Hypexy 😉 Może słuchał na kolumnach, które lubią dostać więcej mocy? 

Co do streamera to taki Bluesound n130 z tym poprawionym zasilaniem może zastąpić Wasze q21 wyżej wymienione streamery ? Jeśli tak to tylko przy podłączeniu do wzmacniacza przez USB czy przez interkonekty z DAC tego NODE też będzie fajnie? Akurat nie macie w ofercie tego node ale może mieliście okazję go porównać z Waszymi obecnie propozycjami?

Co do głośników to już potrzebny będzie odsłuch ale dziękuję za przykłady.

Nie testowałem niestety. Co do USB vs analog, to będziesz musiał określić samemu już 🙂 Nawet gdyby jakościowo miało być gorzej, to być może zyskasz na sygnaturze, która bardziej Ci się spodoba. 

Edytowane przez Q21

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na olx jest ciekawy zestaw tego ROTEL T14, za 9.5 tys myślicie że to dobry biznes? W głowie mam tego audiolaba 7000A i 7000N. Może to dziwne ale gdy teraz mam podłączony tani topping do mojego tv przez optyk to działa kontrola głośności przez podgłaśnianie TV 

3 minuty temu, Yogii napisał:

Na olx jest ciekawy zestaw tego ROTEL T14, za 9.5 tys myślicie że to dobry biznes? W głowie mam tego audiolaba 7000A i 7000N. Może to dziwne ale gdy teraz mam podłączony tani topping do mojego tv przez optyk to działa kontrola głośności przez podgłaśnianie TV 

Muszę sprawdzić czy mi się przez BT nie połączył a ja nieświadomy myślę że przez optyk teraz leci sygnał 😁

Masz pełny zestaw, więc jeśli nie mieszkasz w Wołosatem czy Świnoujściu

można by się nawet w okolice miasta Łodzi wybrać ...

Cabasse abyss + amphion 3ls

Cambridge Evo 150 + Spendor a2

Dzielony audiolab, dzielony Cambridge serii cx, 

Roksan attessa z jaśniejszymi kolumnami jak dali opticon, magnat signature serii 7 , heco revolution czy monitor audio Silver.

Jest wybór. 

Skąd jesteś? Gdzie masz najbliżej do salonu na odsłuch?

W Q21 Pabianice jest możliwość na niezobowiązujący przesłuch po umówieniu? 

Wracając do tematu optyka to u mnie faktycznie działa podgłaśnianie z poziomu TV. Działa to tak jak po anogolu, TV jak by podawał mocniejszy sygnał przez optyka ( DAC i wzmacniacz ciągle mają ten sam poziom głośności) a na głośnikach słychać regulacje. Ciekawa to sprawa :). Specjalnie nawet sprawdzałem sparowanie BT i odkręciłem antenkę z DAC-a 😁

3 minuty temu, Yogii napisał:

Jak najbardziej 🙂

Panie Kolego "xajas" ja nie pisałem że optyk i jego konwersja to mankamenent

Panie kolego „Yogii“ albo ja jestem slepy, albo ty juz sam nie wiesz co piszesz

Ja tylko widzę mankament optyka w tym że TV musi przejść konwersję z cyfry na światło a w sprzęcie grającym spowrotem na cyfrę…

Po co te kretactwa?
21 minut temu, xajas napisał:

Po co te kretactwa?

Przepraszam w pracy na szybko pisałem.

Pisząc "mankament" przy rozwiązaniu optyka, miałem na myśli mankament w moich oczach jako niepotrzebna konwersja. Później wyparłem się że nazwałem to mankamentem bo zapomniałem o użyciu przeze mnie tego słowa 🙂 tylko w moich oczach w teorii optyk dla mnie jest gorszym rozwiązaniem bo ma te konwersję a Coax i arc tego nie ma ( zaznaczę że piszę o bliskich odległościach bo w większych odległościach konwersja optyka będzie czymś dobrym bo w drodze światłowód nie będzie łapał zakłóceń) przynajmniej ja to tak rozumiem. 

Nie ma się co spinać, jakoś zawzięcie broni Pan kolega tego optyka 🙂 Ja tylko piszę o moich przemyśleniach w teorii co do tego rozwiązania i piszę to bardziej w formie pytań i dyskusji niż niezbitych twierdzeń 🙂 pozdrawiam 

Jeśli w urządzeniach typu tv i wzmacniacz konwersja z cyfry (napięcie) do cyfry (światło) kompletnie nie wprowadza zniekształceń i opóźnienia ( przynajmniej w odsłuchu jest to nie do wyłapania) to wystarczy tylko napisać a ja to przyjmę do wiadomości, na tym zakończy się moje sceptyczne spojrzenie na optyka 😁

Wracając do głównego tematu 🙂

Powiedzmy że zdecyduję się na Pylon Audio Diamond 28 to do około 10tys nie lepiej jest kupić dobry i mocny wzmacniacz bez DAC-a (podobno na mocnym wzmacniaczu lepiej słucha się cicho) i do tego dobry dac i streamer lub ewentualnie dac i streamer w jednym. Ludzie nie z forum ogółem odradzają mi all in one tyłu Evo nawet 150 bo jest trochę słabe. Przypomnę że potrzeba mi USB do podłączenia pc, optyk lub ARC do tv i ewentualnie coax dla xduoo xq-50 pro2 gdyby zestaw nie był wyposażony w BT a to maleństwo podobno fajnie gra po Coax 

Wspominałeś coś o secie A 14 - moc Rotela zmierzona w AUDIO

to 2 x 126 dla 8 Ohm, a dla 4 Ohm 2 x 200 i popatrz, czego mu brak ...

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.04befd2104a9a6deb76d236e4a2e018e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem że Rotel 1572 MKII będzie jednak lepszy tylko co zamiast tego T14 bo słabo z dostępnością?

Streamer nie musi pasować wyglądem do Rotel 1572 MKII i wystarczy aby tylko podał sygnał na Coax bo rozumiem że Rotel 1572 MKII już ma fajny własny DAC?

Rotel 1572 MKII wygląda mi bardzo obiecująco i w dobrej dla mnie cenie. Laptop podłączony przez USB mogły zastąpić streamer czy jednak nie ta jakość? Laptop to HP pavilion z ryzon 7 5700u

Zwykle urządzenia specjalizowane do audio mają sporą przewagę nad PC,

ale to zaczyna być też kwestią gustu - co komu pasuje.

Czasem to jak granie na słuchawkach - z PC'ta też można, ale wybiera się

zwykle urządzenia dedykowane 😉 

Rozumiem, ze dla tych, ktorzy np. nie maja pojecia o PC (albo po prostu nie chce im sie, albo…) latwiej jest wziac ustrojstwo, ktore ma pewne funkcje zabudowane i nie musza sie zastanawiac nad tym, ktory program na tym PC uzyc i jak go skonfigurowac. Ale ta „przewaga“ jest rownoczenie „wada“ dla tych, ktorzy maja pojecie o tym i sa gotowi konfigurowac, dopasowywac taki otwarty system (jakim jest komputer) do wlasnych indywidualnych potrzeb.

Caly swiat Pro jakos radzi sobie z tymi komputerami (na ktorych tworzy ta muzyke, ktorej potem sluchamy na tych „dedykowanych“ ustrojstwach audio) i jakos nie robi z tego cyrku i filozofii, ktora nam jest wmawiana przez producentow takich „dedykowanych“ skrzynek.

Patrz ustrojstwa typu Roon Server, NUC itp. Toz to olbrzymi rynek z potencjalem na upchniecie dodatkowych produktow i przywiazanie klientow. To takie ukryte „transakcje zwiazane“

Moim zdaniem, te roznice to raczej kwestja funkcjonalnosci a nie jakosci

Nie ma się co spinać, jakoś zawzięcie broni Pan kolega tego optyka Ja tylko piszę o moich przemyśleniach w teorii co do tego rozwiązania i piszę to bardziej w formie pytań i dyskusji niż niezbitych twierdzeń pozdrawiam 

Ja tu zadnego optyka zawziecie nie bronie. Ja tu bronie „forum“ przed rozprzestrzenianiem legend i potencjanie dezinformujacych, niesprawdzonych informacji i hipotez. To takie moje hobby (mam „pelne rece roboty“)
I tez pozdrawiam

Ze starego PC, który stoi w piwnicy albo którego można za darmo od kogoś dostać można zrobić streamer oparty na darmowym Daphile, obsługujący zarówno pliki jak i Tidal czy Deezer. Z drugiego takiego starego PC można zrobić serwer NAS oparty na darmowym OpenMediaVault. A jeśli mamy jeszcze trzeci stary PC można postawić na nim darmowe Kodi z LibreElec i mieć odtwarzacz filmów, które leżą na zbudowanym wcześniej NAS. Możliwości jest wiele. Najłatwiej oczywiście kupić gotowe urządzenie ale satysfakcja zrobienia czegoś z niczego gwarantowana.

W dniu 24.04.2023 o 15:31, Yogii napisał:

Wracając do tematu optyka to u mnie faktycznie działa podgłaśnianie z poziomu TV. Działa to tak jak po anogolu, TV jak by podawał mocniejszy sygnał przez optyka ( DAC i wzmacniacz ciągle mają ten sam poziom głośności) a na głośnikach słychać regulacje. Ciekawa to sprawa :). Specjalnie nawet sprawdzałem sparowanie BT i odkręciłem antenkę z DAC-a 😁

To masz chyba jakiś starszy model telewizora prawda? 

Bo u mnie to też tak działa właśnie.

Albo wręcz odwrotnie masz nowy model o którym jeszcze nie widziałem i gdzieś w opcjach masz do przestawienia tryb audio fixed albo variable lub coś podobnego. 

20 godzin temu, Yogii napisał:

Powiedzmy że zdecyduję się na Pylon Audio Diamond 28 to do około 10tys nie lepiej jest kupić dobry i mocny wzmacniacz bez DAC-

Ty już bez odsłuchu nastawiasz się że zakupisz te kolumny. Tak działa właśnie marketing i teraz idąc na odsłuch już będziesz miał kilka dodatkowych punktów dla tych kolumn.

Nie twierdzę że to zły produkt akurat tą linię uważam za najlepszą u pylona. Mówię tylko że nie tak powinieneś podchodzić do kwestii odsłuchu.

18 godzin temu, Yogii napisał:

Rotel 1572 MKII wygląda mi bardzo obiecująco i w dobrej dla mnie cenie. Laptop podłączony przez USB mogły zastąpić streamer czy jednak nie ta jakość? Laptop to HP pavilion z ryzon 7 5700u

Zastąpi. 

Kwestia ustawienia bit Perfect

Ukryta Zawartość

Tu masz też fajną opcję Nie wiem dlaczego na stronie jest drożej niż na Allegro przecież panowie wypłacicie za to prowizję na tym portalu.

To jakaś kwestia promocji Allegro czy co?

Ukryta Zawartość

TV z 2022 roku, mianowicie: Xiaomi q1e. Po podłączeniu optyka mam 3 opcje

1"PCM",

2"Passthrough",

3"Dolby Digital"

Przy opcji PCM mogę regulować głośność, przy opcji Passthrough już nie mogę regulować głośności, a przy opcji Dolby Digital słychać tylko trzaski.

Bardziej mnie że wzmacniaczy przekonuje Rotel 1572 MKII ze względu na swoją moc 🙂 czesto słucham cicho muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi