Skocz do zawartości
IGNORED

ZASILACZE IMPULSOWE WPŁYW NA DZWIĘK

WSHODNI

Rekomendowane odpowiedzi

Urządzenia z zasilaczami impulsowymi potrafia puszczac wsteczne śmieci... co nie oznacza ze muszą.

To że współpracujące urzadzenia sa podatne na takie zakłucenia zle swiadczy o jakości ich własnych zasilaczy złego ekranowania czy tez pracy na wysokich impedancjach sterowania linii zasilajacych..

======

Co tu pisac o zasilaczach impulsowych/przetwornicowych skoro wiekrzośc np.cedeków cierpi na niesymetryczne zle wykonane zasilacze transformatorowe... wtyczka dwu-bolcowa i w karzdym połozeniu gra inaczej... to znaczy że zasilacz jest zle wykonany.

>Co tu pisac o zasilaczach impulsowych/przetwornicowych skoro wiekrzośc np.cedeków cierpi na

>niesymetryczne zle wykonane zasilacze transformatorowe... wtyczka dwu-bolcowa i w karzdym połozeniu

>gra inaczej... to znaczy że zasilacz jest zle wykonany.

Z tym, że zwykłe zasilacze zakłócają głównie niższym zakresem częstotliwości, co na ogół jest bardziej 'bezpieczne' dla elektroniki audio. Z drugiej strony łatwiej odfiltrować zakłócenia o wyższch częstotliwościach. Ważne jest również, czy zakłócenia pokrywają się (częstotliwościowo) z zakresem częstotliwości pracującego urządzenia.

Sorry Panowie, ale chcę tylko zaproponowac prosty eksperyment, bez zagłębiania się w teorię, niestety widocznie na samą myśl o praktycznym podejściu do tematu, niektórym włos się na głowie jeży... Theory RULEZ ???

Pozdrawiam

Yaxa, o czym ty piszesz? O jakich nietoperzach? Skoro dla ludzi a nie nietoperzy to spoko. Czyli mozna spokojnie stosowac zasialcze impulsowe bo pracuja od kilkudziesieciu kHz czyli i tak nie uslyszysz tego bo nie jestes nietoperzem... czyli sam potwierdzasz ze nie maja one wplywu na jakosc dzwieku!

daj chłopie spokoj sobie z technika, fizyka i elektronika i z mysleniem bo nie te progi... do łopaty!

jozwa o jakich teoretykach elektroniki piszesz? elektronika to dziedzin awybitnie praktyczne!! nie ma teoretykow stolarstwa ani kamieniarstwa!!

A teraz do rzeczy.

ZASILACZE IMPULSOWE WPŁYW NA DZWIĘK? Czy mowimy tu o zasialczach pracujacych w poblizu urzadzenia audio, np. w komputerze itp czy o zasialczach impulsowych w urzadzenaich audio ktore sluza do jego zasilania? Bo to znaczaca roznica i wplyw zupelnie inny.

Gdyby zasilacze impulsowe byly zle to by ich nie stosowano! A sa spotykane wszedzie i dobrze sie sparawuja we wszelkiej masci urzadzeniach roznej mocy i klasy. I one ewoluuja ku lepszemu, jak wszystko. Tylko inna zrecza jest stosowanie osiagniec w ich dziedzinie w praktyce. tego zadne chinole nie chca, oni ida na ilosc i chlam puszczaja w rynek.

Zasilacz oparty na przetwarzaniu wysokoczestotliowsciowym nie musi zaklocac zasilanego urzadzenia i miec n aniego jakis negatywny wpływ. Do zasilania nadajnikow TV itp stoosowane sa falowniki io mocach do 1MW i jakos wszytko dziala bez zaklocen. Systemy zasialnia gwarantowanego oparte sa na falownikach pracujacych na zasadzie jak w UPS-ach pracujacych on-line (czyli ciagle z bateri stale doladowywanej, nastepnie falownik przetwarza niskie napiecie stale na 230V 50Hz). ogolnie 90% urzadzen pracuje przy zasialniu opartym na pzretwarzaniu czestotliwosciowym w.cz. Zaledwie 10% urzadzen zasila sie bezposrednio z sieci, tj. poprzez standardowe trafo 50Hz.

darkul, wyjasnij mi tylko o jakiej niesymetrycznosci piszesz? ze jest po stronie wtornej za stabilizatorem np. +12V i 0V ( a nie ma +6V, 0V i -6V) czy o czym innyym. Bo siec elektroenegretyczna 230V 50Hz jest niesymetryczna i tego nie zmienisz w normalny sposob.

"wiekrzośc np.cedeków cierpi na niesymetryczne zle wykonane zasilacze transformatorowe" wyjasnij to bo to mozna zle zinterpretowac!

jar1, napisales ze "że zwykłe zasilacze zakłócają głównie niższym zakresem częstotliwości, co na ogół jest bardziej 'bezpieczne' dla elektroniki audio. Z drugiej strony łatwiej odfiltrować zakłócenia o wyższch częstotliwościach. Ważne jest również, czy zakłócenia pokrywają się (częstotliwościowo) z zakresem częstotliwości pracującego urządzenia"

skoro zasilacze impulsowe pracuja no dziesiatkach kHz to jak to usłyszysz? To nie pokrywa sie z zakresem audio 20Hz -20Khz!!! I sadzisz ze 50Hz czy 100Hz z prostownika jest lepsze niz 100kHz? Co rozumiesz pod pojeciem ze dany sygnal zaklocen jest bezpieczniejszy dla elektroniki? O jakim bezpieczenswtie mowisz?

>"Gdyby zasilacze impulsowe byly zle to by ich nie stosowano!"

Brencik, czyli np. STK we wzmacniaczach też nie są złę bo się je stosuje, tak? Rozumiem, krzywdy nikomu nie wyrządzają ale jeśli chodzi o brzmienie to raczej nie jest to dobre rozwiązanie . Dlatego Twoje wytłumaczenie wydaje mi się mało przekonujące...

Brencik, >Do zasilania nadajnikow TV itp stoosowane sa falowniki io mocach do 1MW i jakos wszytko dziala bez zaklocen.

A masz zasięg na komórce w pobliżu takiej stacji nadawczej? Albo, kto parkował w Wawie w okolicach Pałacu Kultury, to pewno nieraz miał problem z otworzeniem samochodu z polota. Sorry, ale opowiadacz dyrdymały.

>skoro zasilacze impulsowe pracuja no dziesiatkach kHz to jak to usłyszysz? To nie pokrywa sie z

>zakresem audio 20Hz -20Khz!!! I sadzisz ze 50Hz czy 100Hz z prostownika jest lepsze niz 100kHz? Co

>rozumiesz pod pojeciem ze dany sygnal zaklocen jest bezpieczniejszy dla elektroniki?

Brencik, czy pisałem o słuchu? Nie myl ucha z elektroniką.

jar1 boj sie boga co ty wypisujesz! co ma wspolnego zaklocanie przez sama czestotlowosc nadajnika a zaklocanie przez jego zasialcz? jezu! do anteny smieci z zasialcza praktycznie sie nie przedostaja, jest to na poziomie -100dB. Toc sam poziom harmonicznych samego nadajnika i sygnalow pasozytniczych jest wiekszy bo na poziomie -80dB od mocy promieniowanej! boze jak tu mozna z takimi gadac?

Brencik, >Do zasilania nadajnikow TV itp stoosowane sa falowniki io mocach do 1MW i jakos wszytko dziala bez zaklocen

Tak napisałeś, prawda? Więc odpisałem, że nie WSZYSTKO działa bez zakłóceń. Chyba, że nie rozumiesz, co piszesz.

wierzbowski - skrót myślowy. myślę, że wszyscy wiedzą o co chodzi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

jar1, to ze piloty nie dzialaaj to tylko wina ich samych ze sa podatne na zaklocenia...

a nie oznacza to ze nadajnik pracujacy na innej czestotliwosci zakloca ta pilota bo nie zakloca bo nie nadaje takich sygnalow...

Elberoth>

Czy aby na pewno "skrót myślowy"?... Ja myślę, że powinniśmy wyrażać się precyzyjnie (ściśle). A już myślałem, że bywają tutaj sami profesjonaliści...

>Brencik

Faktycznie, gdzie mnie szarakowi dlo Twej Światłości. Szkoda mi tylko tych wszystkich, na których bez wątpienia wyładowujesz swoją frustrację, za cały świat, który jest do dupy skonstruowany. To musi być straszne...

I wszędzie te pieprzone Chinole.., skośnookie dranie...

Dręczy mnie jeszcze jedna wątpliwość; czy aby mogę bez obaw dla Twego Porządku pomachać łopatą, bo wszak to również zajęcie przy którym trza się "ciut" znać na fizyce...

Pozdro

PS Panowie, jeszcze raz sorry za offtopic.... :)))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.