Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD pod kątem detaliczności

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy mi na podwyższeniu detalicznosci odtwarzacza CD. Zastanawiam się nad oddaniem do tuningu mojego Marantza 67 mkII, ale w takie operacje można utopić przerózne sumy, a dla mnie istotna jest wyłacznie ta "rozdzielczość" dźwięków. W praktyce problem ograniczonej detaliczności pojawia się w wiekszych składach na przykład w kantatach Bacha.

Na odtwarzaczu kręci się niemal wyłacznie muzyka barokowa, więc eksperymenty z basem nie mają dla mnie wiekszego znaczenia (no może jedynie przy organach). Zastanawiam, w ktore elementy w CD zainwestować, aby uzyskać ten punktowy efekt. Zegar? Kondensatory? Przetworniki? Czy ktoś ma w tym wzgledzie doświadczenie?

A może więcej pożytku będzie z tuningowania mission 700?

Biorę też pod uwagę zakup starszego odtwarzacza (Sony ES albo Akai 57), który posłużyłby do eksperymentów. Czy ktoś posłużby fachową poradą?

Tu masz linka do artykulu o 1001 sposobow na tuning Twojego Marantza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak poza tym, to Mission - completed...

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz tuningować Marantza, to mogę pomóc, jeżeli natomiast zakupić inny CD do eksperymentów, to lepiej od razu daj go do Andrzeja Stelmacha pod jego przetwornik (Marantz niestety się nie nadaje). Detaliczność i inne bonusy masz jak w banku. Zajrzyj też do mojego "o mnie".

Z tego, co słyszałem, zmiany u p. Stelmacha to spory wydatek. A swoją drogą - jakie CD wchodzą u niego w grę?

McGyver - co się da zrobić z tymi missionami i w jakich granicach cenowych (chodzi o skale wydatków)? Jeszcze raz powtarzam - pod katem detaliczości.

Najprosciej jest pobypassowac elektrolity w zasilaczu glownym, zawsze wplywa to na zwiekszenie rozdzielczosci. Poza tym zasilacz ten obsluguje wszystkie sekcje, wiec efekt sie kumuluje. Jednak moze nastapic zmiana tonalnosci w strone wysokich tonow, ktore staja sie szybsze i stabilniejsze w przestrzeni (lokalizacja). Lepiej dac wieksze wartosci MKP jak np. 4,7uF.

Przedewszystkim stabilizacja DAC, stabilizacja czesci analogowej, szybkie kondy o niskim ESR, zaleznie od offsetu na wyjsciu mozna sie pokusic o wyciecie kondów, wygłuszyć napęd, szybkie WO, oczywiscie bocznikowanie w zasilaniu jakimis MKT/MKP wskazane, szybkie diody soft recovery stabilny zegar i włala :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

wrost rozdzielczość uzyskasz wymieniająć OP-AMPy, tu szkoły są różne, ale chyba w tej kwesti OPA627 będą nie do pobicia,

wywalając kondensatory wyjściowe lub wymieniając je na BlackGateN albo jakieś MKP

no i omijając HDAM... :-) w 67 powinno być to proste.

wymiana kwarca na stabilniejszy lub najlepiej jakiś zegar dobry

tanim a istotnym modem jest także separacja zasilania DAC'a poprzez dodatkowe stabilizatory

oczywiście wymiana kondensatorów i przy OP-AMPach i w zasilaczu też nie zaszkodzi no chyba że jest to coś lepszego niż zwykłe Elna to wtedy można zostawić...

Ukryta Zawartość

Skala wydatków na pełny (bez dodatkowego zegara, ale z modyfikacją istniejącego obwodu) tuning Marantza to poniżej 200 zł. na części. Ja mogę to zrobić za 300 (bez Twojego ryzyka uszkodzenia sprzęta). Wydatek na wmontowanie przetwornika Andrzeja Stelmacha to 629 zł. możesz też zajrzeć w moje "o mnie"

No właśnie, zwrotnica to podstawa. Dobrze opracowana i na dobrych elementach. Być może również trzeba się zająć skrzynkami. Z tego, co pamiętam, w tej serii były chyba tweetery produkowane dla Missiona przez Tonsil, i to kolejny słaby punkt, wymiana choćby na niedrogiego Peerlessa WA10 przynosiła dużą poprawę, a to i tak jedna z najtańszych opcji.

Cedek, wzmacniacz, kolumny... oj, Geertgen, uwazaj, bo jak zaczniesz tuningowac, to juz nie skonczysz..., a zdaje sie, ze Ci przybedzie (przybylo?) geb do wyzywienia...

Z przedmowca zgadzam sie, ze zaczac nalezy od kolumn (ewentualnie kupic cos porzadnego 'na lata' i wokol tego budowac system).

Zacząłem od CD, bo jego najmniej chcialbym się pozbyć. Jesli chodzi o kolumny, to rozważam tuning albo zakup małych fusion 2. Nie mam jednak pewności czy uzyskam jakościową poprawę w stosunku do poddanych tuningowi mission 700.

>McGyver

w jakim kierunku mógłby iść tuning PM8000. Niektórzy zarzucaja temu wzmacniaczowi nadmierne wyostrzanie, ale ja nie zauważylem tego problemu. Czy, w jaki sposób i za jakie pieniądze mozna poprawić analityczność poprzez inwestycję w wzmacniacz? Czy ingerencja w wzmacniacz przyniesie w tym wzgklędzie większe korzyści niż w cd?

>kook

Na szczęście "gęby do wyżywienia" jeszcze nie zdają sobie sprawy ile kiecek można byłoby kupic za audiofanaberie :)

gertgen jesli ktos twierdzi ze PM8000 gra ostro to znaczy ze go nigdy nie slyszał. A tuning tego pieca daje efekty na prawde ogromne, sam robilem i wiem, zreszta McGyver potwierdzi, jest tam sporo mozliwosci zalezy co kto chce, kontrukcja wzmaka na 5+ w tej cenie !!!

Przede wszystkim "odmulenie" brzmienia i poprawa właściwości dynamicznych w całym zakresie. Jeżeli zastosujemy dobre kondensatory w sekcji pre, to również i wysokie się jeszcze wygładzą, ale najbardziej zyskuje bas, nie będzie go więcej, ale zyska na motoryczności i impulsie.

Aha, koszty...

Podobnie jak w przypadku CD, na części trzeba przeznaczyć do 200zł, zależnie od tego, jak drogich części użyjesz. I tu również mogę się tego podjąć za 300zł.

Dobra Darkul, a dlaczego? Człek napisał co chce osiągnąć, jego prawo. Ludzie odpowiadają, ich dobra wola.

Może jakoś bardziej konkretnie napiszesz? Jesteśmy ciekawi Twoich dalszych wypowiedzi, bo czasem (jak chcesz) możesz dużo wnieść.

ale o co chodzi? :-)

Dobra ale poważnie to praktycznie każda (przemyślana) modyfikacja CD daje efekt poprawy stereofonii, precyzji i detaliczności. Może dlatego Darkul trochę sceptycznie podszedł do tytułu wątku bo faktycznie albo robimy tak, albo robimy źle.

Pozdrawiam

Podstawowym ruchem bedzie dobra stabilizacja napięc wzorcowych dla stopnia cyfrowego.

[Osobiście nie jestem zwolennikiem aplikowania zewnetrznych zegarów...lepiej to zrobic na druku oryginalnym...cyfra nielubi długich połaczeń].

Pózniej robisz analogówke po DAC.

Jeżeli bedzie to dobrze zrobione to przy pomocy wiekrzości scalaków juz bedzie wszystko lepiej brzmiące...

->geertgen.

Mam na zbyciu (do sprzedania) swój poprzedni cd. Sony 30es tuningowany przez Garmina ze wstawionym autonomicznym torem Darkula. Zapeniam, że kantaty (i nie tylko) brzmią wybornie. Cena również jest b. dobra, bo sprzedam za koszt jaki wydałem na modyfikacje. Sorry, że tak wtargnąłem z propozycją ale... gdyby co to mój telefon i namiary są w "o mnie".

No i chłopaki nie zapomnijcie o zainstalowaniu gniazda IEC do podłączenia jakiegoś normalnego, porządnego kabla, bo ten co jest w Marantzach naprawdę ogranicza możliwości CD.

Panowie, chciałbym tylko zwrócić uwagę na podstawowy problem: chciałem w cd poprawić detaliczność w większych składach orkiestrowych, a z tego co widzę wasze propozycje niebezpiecznie zmierzaja ku granicom cenowym przekraczającym wartość odtwarzacza. Czy propozycje zmian MCGyvera dadzą spodziewany efekt? Przypominam - nie chodzi mi o lepiej kontrolowany bas, zmiany na scenie, brzmienie wysokich (choć może jestem nieświadomy ułomności własnego sprzętu, ale wyłącznie o czytelność muzycznej faktury.

>darkul

jestem laikiem i nie znam się na tych elektronicznych detalach, jeśli dobrze rozumiem Twoje sugestie, to taki puntowy zabieg chirurgiczny jest niemożliwy?

Geertegen, nie bardzo mogę poprawić samą detaliczność nie poprawiając przy okazji innych aspektów. Taki wybiórczy tuning byłby pewnie droższy, bo musiałbym się specjalnie starać żeby nie poprawić na przykład basu. Czyli to nie ma sensu. Robię od zasilania (cyfrówki i analogu) aż do wyjścia, z tym że w zasadzie w ramach oryginalnej płytki. Zegar też poprawiam, ale bez użycia zewnętrznego clocka (tak jak Darkul pisał cyfra nie lubi długich połączeń).

• 3 lata później...

opteron, 5 Mar 2005, 17:15

>Przedewszystkim stabilizacja DAC, stabilizacja czesci analogowej, szybkie kondy o niskim ESR,

>zaleznie od offsetu na wyjsciu mozna sie pokusic o wyciecie kondów, wygłuszyć napęd, szybkie WO,

>oczywiscie bocznikowanie w zasilaniu jakimis MKT/MKP wskazane, szybkie diody soft recovery stabilny

>zegar i włala :)

Odświeżam wątek.

Czy można określić, jaka z modyfikacji daje natychmiastową, największą poprawę w dziedzinie gładkości, czystości i rozdzielczości wysokich tonów ?

jozefkania:

>Odświeżam wątek.

>Czy można określić, jaka z modyfikacji daje natychmiastową, największą poprawę w dziedzinie

>gładkości, czystości i rozdzielczości wysokich tonów ?

Dokładne mycie uszu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.