Skocz do zawartości
IGNORED

który antywirus jest najlepszy?

himera

Rekomendowane odpowiedzi

adse kliknij tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to taki mały lamerski żarcik :)

Ukryta Zawartość

Osobiście polecam NOD32 plus Outpost Firewall Pro. Szczególnie firewall jest dużo lepszy od używanego wcześniej Zone Alarm. W porównaniu z nim Zone jest dziurawy jak sito. Niestety zżera sporo pamięci, ale nie obciąża procesora. Przed instalacją NOD32 używałem AVP i okazało się, że miałem kilka wirusów, o których nie powiadamiały zarówno AVP jak i Skaner MKS online.

Kilka skromnych uwag.

1. Nie ma idealnego zabezpieczenia.

2. Kilka antywirusow jednoczesnie to smierc dla systemu. Chcialbym zobaczyc skanowanie kazdego pliku otwieranego na PC przez kilka antywirusow jednoczesnie, zwlaszcza jezeli jest to np. 8 GB plik RAW.

3. Tylko kombinacja kilku produktow, wraz z zabezpieczeniem sprzetowym pozwala zminimalizowac prawdopodobienstwo zlapania bakcyla. Np sprzetowy firewall w modemie i translacja adresow.

4. Rozsadek, rozsadek i jeszcze raz rozsadek. Nie nalezy klikac na linki podeslane emailem, jezeli nie mamy pewnosci, ze list jest podpisany cyfrowo i mozemy zweryfikowac autora. Kazdy adres email mozna zastapic dowolnym.

5. Warto pomyslec o korzystaniu z dobrego konta pocztowego nawet jesli jest platne. Czesto za 100 zl/5 lat mozna miec dobre konto z dobra ochrona antyspamowa i antywirusowa.

6. Aktualizacja systemu - poprawek i aplikacji. Kazdy system zle skonfigurowany bedzie dosc latwym celem dla swiadomej slabosci systemu osoby. Pamietajcie o jednym 80% wlaman do systemu jest zawsze z wnetrza sieci (w firmie lub w sieci malego ISP).

7. Dobra polityka haseł. Hasla niestandardowe z kombinacja wielkich i malych liter, cyfr, znakow jezeli dopuszczane przez system. Nigdy te same hasla w domu i w pracy.

8. Sledzenie informacji o wystepujacych lukach i nieinstalowanie produktow, ktorych nie znamy.

9. Zaczac zawsze od zablokowania wyjscia na swiat z komputera - calkowicie dla wszystkich produktow, a odblokowywac tylko i wylacznie potrzebne.

10. Konfiguracja przegladarki, wylaczenie java skrypt, activex jesli z tego nie korzystamy.

11. Zawsze weryfikacja czy sesja z bankiem jest bezpieczna (klodka)

12. System operacyjny powinien byc legalny, aby zapewnic dostep do poprawek. Rowniez warto pomyslec czy nie warto zaplacic za antywirus - w koncu za zamek do drzwi w domu i drzwi tez jestesmy gotowi zaplacic.

--

Dosc dobrym produktem przeciwko spyware/adware jest MS AntiSpyware. Darmowy dla legalnych uzytkownikow Windows. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Symantec Antyvirus ma dosc dobre definicje (najwieksza liczba uaktualnien definicji w roku), drugi jest Kaspersky.

Ukryta Zawartość

Problem w tym że microsoft stosuje chorą wg.mnie politykę bezpieczeństwa (syndrom oblężonej twierdzy).Owszem poddałem się walidacji , użytkuję Windows xp co prawda wersję OEM ale oryginalną (działa tylko z moją płytą główną)

i co ?Pobrałem aplikację walidacyjną ,wygenerowała ona kod ,wkleiłem go i ... "niestety ale twoja przeglądarka nie obsługuje czegoś tam czegoś tam" spróbujmy inaczej... kolejna aplikacja i znowu porażka bo ona domyślnie wykorzystuje Internet Explorera , a w tym samym czasie ze strony Microsoftu nieporadne próby łączenia się z ntoskrnl i usługą Svhost (przykro mi ale nawet microsoft nie jest mile widzianym gościem w moim komputerze)To samo jest przy aktualizacjach ,podczas ich pobierania system komunikuje się z kilkunastoma różnymi serwerami microsoft (oj napracowałem się przy konfiguracji zapory aby pobrać aktualizacje)Jeżeli naprawdę zależy im na tym aby nie było nielegalnych wersji Windows może niech sprzedają go z kluczem hardware'owym ,przynajmniej będzie wtedy większa wartość postrzegana tego produktu .

najlepszy avir to mało znany i często uaktualniany przez internet co do nortona to osobiscie niepolecam obciąza procesor a pozatym spotkałem sie z przypadkami wyłączenia skanera przez explolity jeszcze gorszy jest norton internet security z najszybszego pc zrobi muła, co do noda32 dobry ale niewykrywa wszystkich trojanów, do wykrywania spyware polecam system mechanic i spybota (co jeden niewykryje to drugi znajdzie ) i dotego najlepiej jakiś korporacyjny firewal z natem ,serwerem proxy i strefą zdemiliteryzowaną ,zablokowaną siecią lokalną i kazą

Nortom jest uaktualniany raz na tydzień średnio, mks codziennie, nawet ten zwykły on line go bije...średnio300-500 kb definicji dziennie !, poza tym jak juz coś zainfekuje komp Norton jest bezsilny, pomagaja zupełnie inne narzędzia, poza tym nawet z aktualnymi definicjami Norton wiele nie widzi....zawiódł mnie juz nie raz, dlatego stanowczo go nie polecam ! Polecam polskie antywiry, najwiecej wirów przesiaduje na stronach zachodnich głównie amerykańskich, a tam Norton jest rozpracowany na maksa....Norton to taki przereklamowany chłam, moim zdaniem....znajomi zresztą też tak uważają....

Zgadzam się że Norton nie jest za dobry. Mam Norton AntiVirus 2003 Professional Edition i nie dość, że strasznie spowalnia komputer to jeszcze zdarza mu się nie wykrywać wszystkiego. Poza nim używam jeszcze AVG Free oraz wspomnianych już Spybot - Search & Destroy i niezastąpionego Hijacka.

Ale przepraszam, mam jeszcze pytanie :-) Czy eMule jest bezpieczny ? Ściągam głównie archiwa (mp3) i obrazy płyt, czy grozi mi złapanie jakiegoś cholerstwa ?

I love the sound of crashing guitars

W prawie każdym antywirze można ustawić harmonogram zadań , mój między innymi co godzinę skanuje wszystkie foldery pobierania (mam nadzieję że takie posiadasz i nie używasz ustawień domyślnych ) .

Pozdrawiam

A z eMule różnie bywa ,chociaż na pewno mniej tam śmiecia niż w takiej Kazie ,unikaj archiwów zabezpieczonych hasłem ,każdy obraz płyty zainstaluj najpierw w wirtualnym napędzie i profilaktycznie przeskanuj (mało który antywirus widzi wirusy w obrazach płyt)

Zyzio>

Norton uaktualniany jest codziennie o 18 PST, jest to tzw Inteliigent Updater. Wykorzystują ten update korporacje między innymi dla Symantec AntiVirus Corporate Edition. Ten sam update działa jednak również dla wersji domowych.

Wersja LiveUpdate uaktualniana jest na tydzien lub w przypadku, gdy wirus osiaga status zagrozenia =3 i powyżej.

Zyzio>

"Norton to taki przereklamowany chłam, moim zdaniem....znajomi zresztą też tak uważają...."

Nie jestem zwolennikiem Norton'a ale pracowałem przez ostatni rok nad ewaluacją pakietów antywirusowych i powiem tyle, że jest dobry. Nie korzystam jednak z wersji dla domu, tylko CE. Serwer pobiera definicje co 6 godzin jezeli sa nowe i wysyla definicje na wszystkie komputery w domu automatycznie.

Dobry jest również F-Secure.

"Nie trzeba skanowac katalogu download co godzine". Większosc pragramow antywirusowych skanuje, kazdy zassany i zapisywany plik lub plik, ktory ma byc modyfikowany.

To kwestia konfiguracji.

Używałem mks-vir i wszystko było pięknie. Gdy przerzuciłem się na Nortona to stała się tragedia, jakbym nagle dostał innego kompa. Nie dość, że strasznie zamula to co chwila samoczynnie coś blokuje, wyłącza... eh, szkoda słów.

Dziwna rzecz niby skanują każdy modyfikowany plik a jednak jak od czasu do czasu zapuszczę pełny skan systemu (ze trzy godziny z głowy - mam malutką macierz dyskową - takie tam eksperymenty amatorskie) to zawsze coś się znajdzie :-)

->bitrate

Dzięki za cenne porady :-) Właściwie to przed wypaleniem jakiejkolwiek płyty na CD-R najpierw robię próbę na CD-RW, żeby w ogóle sprawdzić czy działa. Nie stosuję wirtual CD-ROM, po prostu rozpakowuję obraz płyty jakimś programem, jak by w plikach był gdzieś ukryty wirus to AVG mi go wykryje (przynajmniej mam taką nadzieję ;-)

Witam

Ja używam jako programu antywirusowego darmowej wersji AVG www.grisoft.com.

Jest często aktualizowany i łatwy w użyciu.

Jako firewoll mam zainstalowany outpost firewoll,zero problemów ze szpiegami i innymi dziadami .

Pozdrawiam

Micke 13- nie ma sprawy chociaż nie traktuj mnie jako wyroczni w tej sprawie , znacznie bardziej interesuje mnie hardware niż software ,w związku z czym opisuję tylko swoje doświadczenia być może dla zawodowego informatyka mylne.Cóż- ja nie znam się na c++ oni na VHDL-u ,czy Verilogu :)

Pozdrawiam

Jeśli mam wierzyć dziennikowi to od 14.50 miałem 820 zablokowanych przez ZoneAlarm prób wtargnięć. Od 28 lutego, kiedy się chyba zaaktualizował, było ich 28 tysięcy. Jego poprzednik od Petera Nortona też miał niezły urobek ale... Czy on aby nie zmyśla?

Sprawdź w logach z jaką usługą systemową były związane próby wtargnięcia na 99,9% jest nią svhost.exe

jeżeli możesz sobie na to pozwolić zablokuj ją ,jej aktywność sieciowa nie jest konieczna do prawidłowego przeglądania internetu pobierania poczty czy innych aplikacji wykorzystujących internet ,natomiast bardzo lubią ją robaki typu blaster ,saser i inne dziadostwo ,ja mam ją zablokowaną tak jak ntoskrnl.exe (choć jak pisałem wyżej może to powodować problemy z updatem windowsa),chyba że używasz lokalnej sieci ew.przez te usługi skonfigurowane jest twoje połączenie internetowe wtedy musisz podać zakresy adresów IP(lokalnej sieci ,providera) z którymi mogą one się łączyć .

Pozdrawiam

->bitrate

Mnie również do zawodowego informatyka daleko, właściwie to kwestią lepszego zabezpieczenia komputera zainteresowałem się po ostatniej pladze trojanów i robaków (wydaje mi się, że jakiś miesiąc temu było tego mniej).

Podstawowa rada to nie zaglądać na podejrzane stronki. Miałem kiedyś koleżankę, która zaraz po założeniu internetu nie zabezpieczyła niczym kompa. Wystarczyła godzinka ciekawość jej ''zielonego'' tatusia i jedyne co można było zrobić to format c: :-]

Pozdrawiam również.

Innymi słowy zależy to czy jesteś podpiętydo internetu przez sieciówkę ,czy przez USB (neostrada).Jeżeli przez sieciówkę to są one potrzebne (patrz mój poprzedni wpis) jeżeli USB spokojnie możesz je zablokować.

Heh ja przy nowej instalacji zawsze instaluję jakiś darmowy firewallik zanim zacznę sciągać jakieś aktualizacje czy inne rzeźby w systemie .Dięki temu gdy Blaster szalał w najlepsze i osoby mające instalkę Windowsa bez SP1 od razu go łapały ja spokojnie mogłem zająć się instalacją driverów zamiast babrać się w walkę z czasem do wyłączenia komputera.

Część osób jest świadomie niepoważna ,lub nie zdaje sobie sprawy jakie są skutki ich działań ,przyklad :znajomy wyczytał że wystarczy zmienić w ustawieniach usług Zdalne wywoływanie procedur (RPC) z uruchom ponownie komputer na uruchom ponownie usługę i blaster mu niestraszny :-) Być może , ale ile komputerów przez ten czas zaraził ?

Pozdrawiam

• Redaktorzy

ostatnio zapuściłem skaner antyvirusowy z netu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i okazało się, że wykrył sprytnego robaczkaTroj_Bagle.Be chociarz "od zawsze" mam Avasta. W związku z powyższym dokooptowałem jeszcze NOD32 (który jest równie mało obciążający system). Oczywiście wersję 30-dniową (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jednak ta wersja ma jedną ogromną zaletę - bez zbędnych kodów i innych cracków daje się odpowiednio "modelować":

1). Zmianiamy datę w naszym PC na rok 2019 (2x klik w zegar w tray`u)

2). Instalujemy antywirusa

Bardzo ważne!!

Nie restertować komputera, gdy program o to poprosi.

3). Przestawiamy datę na rok 2005.

4). Dopiero teraz należy zrestertować komputer.

Dzięki temu wersja testowa wygaśnie Wam za jakieś 5 tys dni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

zyzio, 12 Mar 2005, 08:56

>"Sprytnego robaczkaTroj_Bagle.Be" Ad-aware też wykrywa, chłopcy wrócili już z wypoczynku i były 3

>aktualizacje w ostatnim tygodniu, jak na Ad-aware to rekord :)

Prztstąpili pełni energii do pracy, ostatni (czyli następny) update był 16 Mar 2005.

"Prztstąpili pełni energii do pracy, ostatni (czyli następny) update był 16 Mar 2005"

Tak to prawda, w ogóle "Ad-aware" dobry jest i nie daje się zwieść jak nędzny Norton ;-)

Testuje Microsoft AntiSpyware beta1, zauważyłem że dokładniej przeszukuje rejestry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.