Skocz do zawartości
IGNORED

który antywirus jest najlepszy?

himera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Mam zainstalowaną pande ale niestety juz się nie aktualizuje:/ zresztą napewno są jakieś lepsze antywirysy?

Jest tego tyle,ale który jest najlepszy?

Jak chronicie swoje kompy przed wiruskami,szpiegami i innymi internetowymi śmieciami? U mnie komp chodzi prawie 24 h (oczywiście z włączonym netem) i ciagle mi cos tam wyskakuje,jak nie wiryus to szpieg i tak w kółko...cholery można dostac:/

https://www.audiostereo.pl/topic/16296-kt%C3%B3ry-antywirus-jest-najlepszy/

U mnie chodzi non stop AntiVir Personal Edition - darmowy do uzytku prywatnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym od czasu do czasu zapuszczam Spybota

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i AdAware

Ukryta Zawartość

Ale podstawa IMHO to wszystkie poprawki do XP, bez SP2 nie ma po co podłączac komputera do sieci. A poza tym Firefox :), chyba że trzeba poprawki ściągnąc albo do banku BPH zajrzeć.

Na razie problemów z wirusami nie mam, choć komputer non stop w sieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jeśli ktoś nie lubi linuxa, gdzie na prawdę można za free sobie kompa pięknie zabezpieczyć to polecam jako antyvira:

Avasta -

Ukryta Zawartość

darmowy dla domowtch userów, wtyczki do The Bat (gorąco polecam) i badziewnych klientów pocztowych TheBilla.

a jeśli chodzi o ogniomórek to Sygate Personal Firewall jest całkiem przyjemny.

Oba ww produkty mają jedną zaletę w porównaniu do najpopularniejszych na naszym rynku gniotów symanteca - nie zamulają kompa.

Warto również zainstalować Spybota z wtyczką TeaTimer (zabezpieczającą przed zmianami w rejestrze)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

"czesc jestem głupi jasio mam zainstalowany firewall aaa, system operacyjny bbb z serwis packiem ccc i mam antywirusa ddd mam podłaczony komp 24h na dobe i robie przelewy w banku eee"

"czesc jasio jestem hacker dzięki za informacje sprawdzę tylko jeszcze twoje IP i pożyczę sobie trochę kasy ok?"

:)))))

Najlepszy antywirus to taki którego twórcy mają swoje laby i jako pierwsi wykrywają nowe wirusy w sieci i w ciągu godzin udostępniają szczepionki swoim uzytkownikom.

Najlepiej korzystać z kilku antywirusów, na 5 antywirów 4 nic nie pokażą a 1 wychwyci jakiegoś śmiecia.

Ja sporo ich wszystkich testowałem - i pozostałem przy avast'cie bo jest wg mnie najlepszy - nie spowalnia systemu, aktualizuje się praktycznie co dziennie, a jak robi kompletny scan systemu to czyni to z pod samiuśkiego DOSu :)

Po pierwsze nie ma zabezpieczen idealnych. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Po drugie mozna jedynie zminimalizowac 'zagrozenie', jednak nie wyeliminowac. Ale nie wolno popadac w jakas paranoje. To, ze ktos opowiada, ze uzywa tego systemu, takich zabezpieczen i wykonuje jakies operacje bankowe to nieistotna informacja. Zagrozenie - ktos sie chwali, ze ma konto internetowe z milionami. To moze zwrocic czyjas uwage. Jednak nie wyglada to tak, ze 'haker' wie, iz dana osoba wykonuje jakies operacje bankowe, kradnie haslo i wyplaca sobie pieniazki. W wiekszosci przypadkow mamy do czynienia z wyludzeniami (hasel, pieniedzy,...). Fakt, ze trzymanie 'tajnego kodu' w jakims pliku, ktory moze sie dostac w niepowolane rece to ryzyko. A spotkalem sie niedawno z taka sytuacja, choc to nie jedyny przypadek, kiedy musialem kogos prosic o wieksza rozwage. Po trzecie nie mozna zdecydowanie okreslic, ktory antywirus jest najlepszy. Z punktu widzenia uzytkownika domowego jedynego slusznego systemu, trzeba zwrocic uwage na rezydencje skanera i jego aktualizacje (najlepiej auto update), wazna sprawa jest tez obciazenie systemu przez taki skanerek. Dla naszej czesci Europy najbardziej rekomendowane sa regionalne produkty. A wynika to z tego, iz bazy sa opracowywane szybciej dla lokalnych zagrozen, zwieksza to szanse na skuteczna ochrone. Jednak tez nie zawsze ta teoria ma potwierdzenie. W Polsce mamy znakomitego mksa, Czesi maja coraz doskonalszego avasta, jeszce troche produktow w Europie znajdziemy wiec naprawde mamy w czym wybierac. Ale uzywanie nortonow czy innych produktow wiekszych korporacji tez nie jest zadnym bledem. Nie nalezy tez zapominac o firewallu. A programiki typu spybota sa pozyteczne, warto ich uzywac, jednak sa one malo skuteczne (co do liczby wszystkich 'robaczkow i niespodziewajek').

>fr@ntz

pozwole sie z Tobą niezgodzić, miałem avasta przez 2tyg i załapałem 4 wirusy, także uważam, ze jest beznadziejny.

Obecnie uzywam Zone Alarm-swietny program, naprawde polecam. Pyta o zgode, zeby jakikolwiek program z Twojego kompa mógł połączyc sie z netem,i odwrotnie. Mam go o d 3m-cy i wielokrotnie uratował mi system.

Norton Antivirus to przereklamowane dno - wykryje wira - oznajmi to i napisze: nie można naprawić pliku....przy następnym skanowaniu juz nic nie wykrywa.....i kaplica ;-)

Guzia ma rację - kilka antywirów i kilka anty-szpiegowskich naraz - tylko wtedy jest szansa....i scanować codziennie czym się da - sprawdzać na msconfig usługi i uruchamijące się programy przy starcie systemu i dbać o aktualizacje. To wyścig z czasem....A jak juz się coś dostanie to polecam lekturę mojego wątku "Do specjalistów !" - ja już sobie jakoś radzę.......

-> borrrys

mam spore doswiadczenia z avastem i jest naprawde ok. Ich ekipa wziela sie ostro do pracy, bardzo im zalezy na klientach, budowaniu zaufania, co im zaczyna wychodzic. Szybko wypuszczaja updaty. Musiales miec chyba jakiegos wielkiego pecha. Zreszta taka sytuacja moze sie zdarzyc przy kazdym antywirze. Zone Alarm chyba jest zle porownywac do antywirusa, bo chyba nie na tym polega jego dzialanie.

liberas, 5 Mar 2005, 14:26

>Po pierwsze nie ma zabezpieczen idealnych. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Po drugie mozna

>jedynie zminimalizowac 'zagrozenie', jednak nie wyeliminowac.

Prawda

>Ale nie wolno popadac w jakas paranoje. To, ze ktos opowiada, ze uzywa tego systemu, takich zabezpieczen i >wykonuje jakies operacje bankowe to nieistotna informacja.

Nieprawda, bo każde oprogramowanie które aktywnie łączy się z Internetem może posiadać luki w bezpieczństwie umożliwiające uruchomienie np złośliwego kodu, który wykona operacje umożliwiające przejęcie haseł do systemu, nasłuchiwanie pakietów (np przy połączeniu z bankiem internetowym), czy wykonywanie określonych instrukcji itp.

Do systemu można wejść na różne sposoby, a jeżeli ujawniasz jakiego masz firewalla, to w sieci są gotowe recepty jak go ominąć. Kluczem do sukcesu jest kombinacja różnych/wielu zabezpieczeń i to dopiero znacznie minimalizuje ryzyko.

>Zagrozenie - ktos sie chwali, ze ma konto internetowe z

>milionami. To moze zwrocic czyjas uwage. Jednak nie wyglada to tak, ze 'haker' wie, iz dana osoba

>wykonuje jakies operacje bankowe, kradnie haslo i wyplaca sobie pieniazki. W wiekszosci przypadkow

>mamy do czynienia z wyludzeniami (hasel, pieniedzy,...). Fakt, ze trzymanie 'tajnego kodu' w jakims

>pliku, ktory moze sie dostac w niepowolane rece to ryzyko.

Nikt nie musi robić skoku na dużą kasę z jednego konta, łatwiej jest ściągnąć na milionach kont po 1$ pt obsługi konta lub odsetek i nawet nikt się nie zorientuje. (takie wirusy atakują szczególnie systemy bankowe)

A trzymanie haseł, pinów w plikach tekstowych na dysku to już szczyt ignorancji.

Prywatne kompy tez trzeba zabezpieczać, chyba ze ktoś lubi inaczej.

-> guzia

Nie do konca mnie chyba zrozumiales, wlasnie o to mi chodzi, ze takie informacje, z czego dany uzytkownik korzysta, dla niepowolanej osoby sa do zdobycia, jezeli takowe potrzebuje. Nawet mozna zakladac, ze spora czesc uzytkownikow korzysta z takiej samej konfiguracji programowej. I poruszylem tu tylko kwestie istoty samych wlaman.

A i nie mam na mysli systemow bankowych, tylko uzytkownikow komputerow w domach i Polska rzeczywistosc, bo dosc dobrze jestem zaznajomiony z przypadkami wyludzen hasel i kradziezy pieniedzy z kont banku internetowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mamy tu skaner on-line codziennie aktualizowany oprócz sobót i niedziel i potrafi naprawdę wiele złego wykryć ;-)

Ukryta Zawartość

Podstawa to firewall. W zeszłym roku przez parę godzin nie miałem zainstalowanego i to wystarczyło, by ktoś lub coś dobrało się do konfiguracji moich kont pocztowych w Outlook Expressie i we wszystkich tak namieszać, bym nie mógł odbierać poczty. Trochę to trwało zanim doszedłem o co chodziło ale doszedlem :-)

W tej chwili używam darmowego firewalla od ZoneAlarm i dobrze się sprawuje. Przeczytałem o nim w jakimś czasopiśmie komputerowym i jak skończyła mi się subskrypcja innego to zastosowaem na próbę. No i został :-) Można go ściągnąć spod adresu: www.zonelabs.com

A programów antywirusowych używam stale ale rzadko mają coś do roboty więc trudno mi oceniać ich skuteczność.

Z firewalli polecam Sygate Personal Firewall używałem go ponad rok(darmowej wersji ) ,teraz mam Pro - główne różnice to możliwość blokowania atakujących IP na czas zdefiniowany przez użytkownika i aktualizacja sygnatur(chociaż sygate nieczęsto wypuszcza nowe pliki sygnatur)

Ukryta Zawartość

Z antywirów używam w tej chwili McAfee Home Edition ma pewne bolączki np.nie potrafi poradzić sobie z wirusami które zainfekowały cache przeglądarki (używam Firefoxa,i staroświeckiej Mozilli 1.7.5) ,trzeba po ataku ręcznie skanować folder cache,ale pozatym nie narzekam ,praktycznie w niewielkim stopniu spowalnia komputer.

Co do Firefoxa zauważyłem że ma problemy z właściwą współpracą np z Acrobatem -wykrzacza się.

Ukryta Zawartość

kiedyś testowałem, dobre

Ukryta Zawartość

tego nie testowałem

Ukryta Zawartość

to jest ok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z doświadczenia wiem że 4 - 5 skanów portów dziennie to norma:) Na początku jak firewall je wykrywał szok był ogromny :)Jak to ktoś mi się prubuje włamać!na abuse go! Ale większość z tych skanów to robota robaków internetowych ,czy też dzieciaków bawiących się nmapem ,najbardziej niebezpieczne skanowania dokonywane przez rasowych hackerów nigdy nie zostawią logów w firewallu .Lubię czasami na złość takiemu dzieciakowi przeskanować jego porty :)Rekord- skanowałem takiego "hackera" nmapem w opcji insane chyba z 6 godzin :) Jeżeli miał firewall to narobiłem mu z dziesięć stron logów :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) => tutaj najnowsza wersja nieocenionego Hi-jacka - zazwyczaj widzi to co widzieć powinien :-) Głównie dzięki niemu przetrwałem 3 zmasowane ataki spy-ware na mój komp - w grudniu opanowany miałem praktycznie cały komp, a z każdą minutą było coraz gorzej, bo Trojan Downloader szalał na maksa, a mimo wszystko nie skończyło się na format C :-)

Ukryta Zawartość

Czasem warto sprawdzić czy komputer -jego porty są prawidłowo zabezpieczone powinny być stealth

tu jest skaner firmy sygate :

Ukryta Zawartość

Po kliknieciu scan now wasze porty będą skanowane przez sygate z adresów 207.33.111.35, 207.33.111.36,207.33.111.37 przez ok 30sek.

Podobny skaner jest na stronie Symanteca

Ukryta Zawartość

Z tego co tu czytam, jakieś 2-3 miliony nieświadomych inernatutów w Polsce nie powinno już używac komputera i internetu, bo by ich wirusy i robaki dawno zjadły...

A jednak korzystają, choć nie mają zielonego pojęcia jak skanowac porty, ani tym bardziej jak odczytać logi w firewallu zainstalowanym domyślnie. Podobnie z antywirem: ktoś zaintaluje raz, a dalej użytkownik komputera i internetu po prostu korzysta, nie mając pojęcia o wirusach i robakach w jego komputerze.

Komputery trafiły pod strzechy, łacznie z internetem. Nie jest to już wysublimowana rozrywka dla informatyków czy innych "wybranych znawców", czego niektórzy zdają się nie przyjmować do świadomości.

W tej chwili jak sądzę w polskim internecie jest dostepnych co najmniej pare milionów komputerów z jedynie słusznym systemem i dowolnymi programami zabezpieczającymi skonfigurowanymi domyślnie bez żadnej wiedzy na ten temat.

I te miliony komputerów przeważnie działają, mimo - z punktu widzenia specjalisty - beznadziejnych zabezpieczeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.