Skocz do zawartości
IGNORED

INFINITY RS IIIa jaka impednancja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jaką impedancję mają INFINITY RS IIIa, bo w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest napisane 4-8ohm.  Mam kolumny Bose, gdzie też jest napisane 4-8ohm, ale przy pomiarze wskazuje 8ohm.  Czy 50 watowy wzmacniacz który jest od min 8ohm może grać z infinity RS III a ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/162975-infinity-rs-iiia-jaka-impednancja/

Ciezko powiedziec, nie tylko impedancja jest tutaj wazna ale tez skutecznosc (w dB) i sama budowa zwrotnicy i sam przebieg impedancji. Stare Infinity lubily zejsc w strone 1 Ohma (Kappa 9 extended).

W RS3a jest 600 mikrofaradow pojemnosci na basie.

No i wiadomo - 50W jest 50W nie rowne, 50W Krella czy Passa powinno je spokojnie napedzic.

Edytowane przez Marek.S

Hej hej. To nie tak działa tj możesz sobie zmierzyć impedancję ale musisz wiedzieć że ona się zmienia w zależności od tego jakie Hz jest odtwarzane. Producent podaje wartość 4 lub 8 ohm bazując na wzorze który określa powiedzmy "pewną średnia wartość" co nie zmiana faktu że np dla niskich Hz możesz mieć np 2ohm i wówczas jak nie masz pożądanego wzmaka to basu nie będzie . 

Wracając do tematu / pytania. Infiniti szczególnie te starsze są znane z tego że bardzo isko spadają z impedancja. Tak jak Marek napisał 

1. Nie wiem jaka tebkolumny mają czułość 

2. Jaki masz zmacniacz ten 50wat bo o wydajność prądowa chodzi a nie o waty. Taki krell jak Marek napisał byłby ok ale jeśli to nie jest jakiś naprawdę mocny Wzmak to ryzykujesz że kolumny nie będą odpowiednio wysterowane.  Jaki masz Wzmak ? 

3. Kolumny bardzo fajne też o nich myślę 😄 

Może odezwie się kolega  @eMCZe on ma spore doświadczenie z Infiniti ale pewnie potwierdzi powyższe . 

Dzięki koledzy za odpowiedzi 🙂  Na początku rozważałem jbl ti5000  no i Quadrale Vulkany, ale biorąc pod uwagę gabaryty  mojego pokoju to te będą najwłaściwsze, poza tym nie mają bas reflexu. Te Infinity mają ok 90db i ogólnie są ponoć łatwe do napędzenia.  Wzmacniaczy mam kilka akurat ten 50w najsłabszy to jest NAD 3150 (bardziej mi chodziło o to żeby go nie uszkodzić) z mocniejszych docelowy to luxman lv-109

Edytowane przez PROT

Może Stereophile zrecenzował kiedyś te Infinity? Zawsze podawali na koniec pomiary własnie z przebiegiem impedancji.

Z tych trzech wydaje mi się że JBLe będą najprostsze do napędzenia, Quadrale to linia transmisyjna, lubi prąd i trzeba je mocno kontrolować żeby bas się nie rozłaził.
Luxman LV-109 to fajny piec ale japońskie wzmacniacze mają to do siebie że lubią zrobić "klik" poniżej 4 ohm i się wyłączyć.

Teraz mi się przypomniało...znajomy miał własnie RS3A, to naprawdę duże paczki, 2x10 cali na basie. Napędzał je Nakamichi CA5/PA7.

Edytowane przez Marek.S
Dzięki koledzy za odpowiedzi   Na początku rozważałem jbl ti5000  no i Quadrale Vulkany, ale biorąc pod uwagę gabaryty  mojego pokoju to te będą najwłaściwsze, poza tym nie mają bas reflexu. Te Infinity mają ok 90db i ogólnie są ponoć łatwe do napędzenia.  Wzmacniaczy mam kilka akurat ten 50w najsłabszy to jest NAD 3150 (bardziej mi chodziło o to żeby go nie uszkodzić) z mocniejszych docelowy to luxman lv-109

A jakiej wielkości masz pokój ?
U mnie grają JBL L300.

Vulkany - kultowe i topowe niegdyś. Ale to wielkie kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Marcin co myślisz o Infiniti ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc póki nie zajrzysz do środka Infinity to się nie dowiesz 😉 

Decyduje to, co wynika z wooferów a tu nie da się zmierzyć tak po prostu

za względu na kondensator wejściowy. Poza tym wygląda schemat jakby

pierwszy rezonans ( 600 uF i 50 mH ) był już dla 30 Hz - trochę nieciekawe.

Mając klasyczny wzmacniacz próbował bym zmienić coś w zwrotnicy ...

Ale to też zależy, czy woofery mają po 4 czy 8 Ohm ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Marcin

Obecny. Napędzałem to lampą 4 x KT88 bez sprzezenia i bez trybu ultralinear czyli coś pod 20W.

Bez problemu śmiga na kinie domowym HK. Obstawiam ok 3 ohm bo nie wyłączały wzmaxniacza z zabezpieczeniem 2 ohm. 

Natomist same kolumny są naprawdę godne polecenia. Dla mnie z tego co miałem w domu to pomiędzy RS6000 a RS2b 

Tylko RS2b nie każdemu pasują wielkością a to już inny poziom 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Brałem  różne paczki pod uwagę , ale jedyne które równolegle rozważałem  teraz  to KEF-y 105,3.  Pokój mam ok 25m. Jeśli klik przy słabszym wzmacniaczu ok 50w przy   umiarkowanym słuchaniu to będzie jedyny ujemny efekt, to ok 🙂  Na forum chyba audiokarma wspominali, że kappy są trudne i prądożerne  a to jest całkiem inna bajka, choć też powinno się podpiąć mocny wzmacniacz i efekt będzie dużo lepszy.  

Są ciekawe z hornem JBL'e Studio 580 i w specyfikacji jest 6 Ohm ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Trochę sprawa sie wyjasniła cytat z audiokarmy

"The RSIIIa/b is rated 4-8ohm.
The 3.2 ohm woofers are wired in series making 6.4 resistance.
The mid measures 4.5 ohms and the EMIT should be 5.7ohms."

@PROT

Czyli nominalnie można uznać je za obciążenie 8 Ohm, bo o impedancji kolumny

decyduje właściwie ta część pasma, gdzie jest największy pobór prądu.

Tyle, że i tak jest to dziś niespotykane rozwiązanie - duża szeregowa

pojemność zamiast tylko cewki i kondensatora na wooferach.

Gdybym je miał, pewnie bym coś grzebał 😉 

Wtrącę swoje. Mierzyłem pobór prądu w dużych Infinity jak Sigma, Gamma, RS2.5. Dwa takie same wzmacniacze w biamoie. Jeden zasilający górę i średnie, drugi dół. Wcale nie sekcja basowa potrzebowała dobrego zasilenia tylko wstęgi. To przez nie głównie spowodowane są spadki na Infinity. 

Wszyskie powyżej mają spadki poniżej 2 ohm tak jak Kappa 8 i Kappa 9 oraz RS2b

Na standardowym wzmaku w którym zadziała zabezpieczenie przy 2 ohm możesz śmiało słuchać Kappa 7 i Kappa 6. wszystkch nowych Kappa X.X, RS 6000/6001 i RS5000/5001, RSIII. 

Modele ze spadkami też zagrają na wszystkim ale będzie to niemrawe z dużymi brakami. Szkoda ich bo potem słyszysz jakie to zle głośniki a prawda jest taka że zasilanie było do dupy. 

Ja akurat jestem z tych co mają ukochane pre i ukochane głośniki a wzmacniacz toż coś co zawsze można zmienić. 

PS. Kolega ma na sprzedaż piękne KEF 107.2 w zestawie z oryginalna aktywna zwrotnica do nich czyli KEF Kube 107.2

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

7 minut temu, eMCZe napisał:

Wtrącę swoje. Mierzyłem pobór prądu w dużych Infinity jak Sigma, Gamma, RS2.5. Dwa takie same wzmacniacze w biamoie. Jeden zasilający górę i średnie, drugi dół. Wcale nie sekcja basowa potrzebowała dobrego zasilenia tylko wstęgi. To przez nie głównie spowodowane są spadki na Infinity. 

Wszyskie powyżej mają spadki poniżej 2 ohm tak jak Kappa 8 i Kappa 9 oraz RS2b

Na standardowym wzmaku w którym zadziała zabezpieczenie przy 2 ohm możesz śmiało słuchać Kappa 7 i Kappa 6. wszystkch nowych Kappa X.X, RS 6000/6001 i RS5000/5001, RSIII. 

Ok, czyli nie powinno być problemu skoro tak.  Co do KEF-ów  to infinity mam już prawie zaklepane. 

koniecznie daj znac jak zagrały i finalnie czym je napędziles. Wiem że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) robiąc renowację wymieniał stare kondensatory ale nie chodzi o mody tylko 1:1 pojemności stare na nowe więc przejrzyj zwrotki jak są elektrolity to do wywalenia inne pod rozwagę .

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

stare na nowe

Czym niższy spadek i większy prąd tym były w gorszym stanie, nie tylko ESR ale i pojemności byly rozjechane. Te z parametrami teoretycznie nominalnymi też poszły do kosza. Zawsze poprawia się scena, źródła pozorne, szczegóły na górze, kontrola basu, precyzja. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) daj znać na czym stanęło i jak zagrało. Ciekaw jestem

Ukryta Zawartość

Cel osiągnięty, infinity zaparkowały.  Myślałem, że są duże, ale teraz uważam, że idealne. Podłączyłem na wstępne sprawdzenie pod kenwooda kva 502 55W 8ohm  modyfikowany (wymieniałem końcówki  na toshiby). Na początku nie grał jeden Emit, po poszukiwaniach  okazało się, że bezpiecznik był poluzowany. Wstępny odsłuch wzmacniacz za słaby. Grał ustawiony na ok 11, po pewnym czasie  wygrzaniu zaczął grać  i to jak 😉  Właściwie to z tym podstawowym wzmakiem byłem zaskoczony co do jakości dźwięku z kolumn. Wzmacniacz grał 3h na 11 i był tylko ciepły radiator i trafo czyli norma. Kolumny przy umiarkowanej głośności mają  odpowiedni bas przestrzeń, wokale i o to chodziło. Teraz podłącze coś mocniejszego, ale podejrzewam, że będzie tylko lepiej.  

Dawaj foty 🙂 i gratulacje 🤗

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

To to gra muzyka i nie bucy
A jak je całościowo odbierasz ? To była lipia Reference Standard I to o czymś świadczy

6 godzin temu, PROT napisał:

oki 🙂

Ukryta Zawartość

O kruca! Ale bestie 🙂 chętnie bym ich posłuchał 😀

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

A jak je całościowo odbierasz ? To była lipia Reference Standard I to o czymś świadczy

Jest czym uderzyć 😀 Bas z takich membran musi mieć jakość niedostępną dla dzisiejszych kolumn tzw „słupków” z głośnikami 11-13 cm o objętości 18 litrów 🙂

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 16.05.2023 o 02:01, Marcin Wielgus napisał:

Na początku miałem mieszane wrażenia. Generalnie miałem słabe źródło dźwięku.  Wczoraj wytargałem marantza 63se i podłączyłem to do luxmana coaxialem.  Ogólnie ten marantz nie przypadł mi do gustu, kupiłem go bo chciałem mieć jakiś w miarę dobry cd, ale i tak w większości słuchałem z kompa.  To co usłyszałem wczoraj to był lot na marsa. Wokale niesamowicie realistyczne scena a my jesteśmy wewnątrz. Bas olbrzymi, ale tam gdzie trzeba( nic nie buczy) punktowy i nisko schodzący.  Słuchając płyt które wcześniej raczej sobie stały teraz dostały nowej energii. Poważna to poezja, wokale,  jazz i elektroniczna, wszystko mi pasowało i to nawet bardzo. Dźwięk jest potężny Mam wrażenie, że odtwarzają w formie co autor treści miał na myśli 🙂  

Edytowane przez PROT