Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, xajas napisał:

Nadal wypisujesz bzdury.

Przyklad

Dane z dyskietek moge przekopiowac 1000 razy na inne, nowsze nosniki i to. BEZSTRATNIEemoji779.pngemoji779.pngemoji779.png

Dysk ssd bezstratny . Czyżby?  To mi powiedz dlaczego nie zalecają trzymania danych na dyskach ssd? To mi wymień te nośniki. Proszę bardzo. Za 1001 razem komorki pamięci ulegna uszkodzeniu.  . Czytaj ze zrozumieniem. 

7 godzin temu, xetras napisał:

W mojej wyobraźni źródło jest równoznaczne z początkiem, dlatego nie widzę DACa w tej roli.

Czy nie rozsądniej było by traktować jako źródło całość wchodzących w jego skład elementów? Czyli dac i transport/transporty jako jeden element? Tak samo jak "wzmocnieniem" może być zarówno integra jak i pre z dwoma końcówkami mocy ... 

7 godzin temu, xetras napisał:

Nie bierz mnie na poważnie. Po prostu obok przeliczania na pieniądze jest jeszcze racjonalne traktowanie zabawy w audio.

Racjonalne? Owszem, jest aspekt finansowy w audio który zazwyczaj przekłada się na jakość dźwięku co jest faktem. Jednak czytając forum odnoszę wrażenie, że piszą tu sami ekstremiści traktujący każdą dyskusje jakby była to sprawa życia i śmierci ... 

4 minuty temu, szpakowski napisał:

całość wchodzących w jego skład elementów? Czyli dac i transport/transporty jako jeden element? Tak samo jak "wzmocnieniem" może być zarówno integra jak i pre z dwoma końcówkami mocy ... 

No oczywiście, że tak.

A jeszcze prościej - urządzenie, które odczytuje w dowolny sposob, w domowym audio, nagraną wcześniej muzykę.

Jedyny wyjątek - tuner/streamer radiowy/tv majacy również możliwość odczytywać/przekazywać muzykę live.

(ale zaraz przypełźnie tu jeden "filozof"... i szachownica będzie pusta)

Czytaj ze zrozumieniem. 

Czytam i rozumiem ze wypisujesz bzdury

Jesli DAC jest zabudowany w wzmacniaczu, to czy taki wzmacniacz jest „zrodlem“?

A jesli przedwzmacniacz jest zabudowany w DACi, to czy DAC jest „wzmocnieniem“

A jesli..

Czy nie czujecie jak poroniony jest ten pomysl usilnego szufladkowania modulow Audio?

I to ma eliminowac „nieporozumienia“
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, xajas napisał:

Nie. Źródłem jest nośnik informacji podłączony do DAC (sieć , player CD SACD   z AES EBU lub /pdif z wyjściem coaxiajnym , toslink "optyczne" który jest transportem do płyt cd - sacd , a te są źródłem ) Ogólnie sieć to też transport z serwerem jako źródłem. A DAC to przejścówa 

4 godziny temu, xajas napisał:

A jesli przedwzmacniacz jest zabudowany w DACi, to czy DAC jest „wzmocnieniem“

Analogowy oczywiście . To wtedy jest AD konwerter + dodatkowo DA konwerter jeśli ma sterować klasyczną końcówkę mocy w klasie AB  to wtedy tak.   

Edytowane przez Wojtek 1959
5 godzin temu, xajas napisał:

A jeśli mamy same klocki cyfrowe - streamer, napęd CD, tuner dab, Połączonych ze wzmacniaczem  cyfrowo?

5 godzin temu, szpakowski napisał:

Czy nie rozsądniej było by traktować jako źródło całość wchodzących w jego skład elementów

Jeżeli w klocek

wsadzasz płytę a wychodzi z niego sygnał audio, to w uproszczeniu można określić go źródłem. Podobnie jak wzmacniacz zintegrowany potocznie określa się wzmacniacz, choć w istocie jest to przedwzmacniacz i końcówka mocy.

Ale jeśli do pierwszego klocka wsadzasz płytę, z tego pudełka kablem cyfrowym wychodzi opis sygnału audio, a dopiero z drugiego pudełka wychodzi sygnał audio, to pierwsze pudełko jest transportem a drugie źródłem.

Prawidłowo stosowana terminologia pozwala unikać nieporozumień.

5 godzin temu, xajas napisał:

Czy nie czujecie jak poroniony jest ten pomysl usilnego szufladkowania modulow Audio?

Wprost przeciwnie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jeżeli w klocek

wsadzasz płytę a wychodzi z niego sygnał audio, to w uproszczeniu można określić go źródłem. Podobnie jak wzmacniacz zintegrowany potocznie określa się wzmacniacz, choć w istocie jest to przedwzmacniacz i końcówka mocy.

Ale jeśli do pierwszego klocka wsadzasz płytę, z tego pudełka kablem cyfrowym wychodzi opis sygnału audio, a dopiero z drugiego pudełka wychodzi sygnał audio, to pierwsze pudełko jest transportem a drugie źródłem.

Prawidłowo stosowana terminologia pozwala unikać nieporozumień.

No właśnie.
Szkoda, że na forum audio musisz to komukolwiek  tłumaczyć.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale jeśli do pierwszego klocka wsadzasz płytę, z tego pudełka kablem cyfrowym wychodzi opis sygnału audio, a dopiero z drugiego pudełka wychodzi sygnał audio, to pierwsze pudełko jest transportem a drugie źródłem

Nie. Pierwszy klocek jest źródłem sygnału, dac to tylko konwerter. Możesz źródło cyfrowe podłączyć do wzmacniacza pracującego w domenie cyfrowej czyli tzw powerdac'a i żaden zewnętrzny dac nie będzie potrzebny. Nadal będzie układ źródło - przewód - wzmacniacz.

A "transport", to chyba najgłupsze i najbardziej nieprecyzyjne określenie w audio.

Pogubiłem się z tymi źródłami. A jak jest podpięty pod wzmacniacza transmiter bluetooth kablem cyfrowym to co jest źródłem: odtwarzacz audio, który trzymam w ręku, transmiter bluetooth, który odbiera to co wysyła odtwarzacz czy sekcja przetwornika DA we wzmacniaczu?

Takie zapytanie posiadam.

Komu to rozkminianie, czym jest i kiedy, bądź nie jest źródło w audio, jest potrzebne?

Oczywiście z wyłączeniem natrętnego "filozofa dociekacza"?

Na natręta włączyć trza jakiś Raid, czy inną spiralę...może pomoże?

Edytowane przez iro III
27 minut temu, paww napisał:

to co jest źródłem:

Sam odpowiedziałeś -

28 minut temu, paww napisał:

odtwarzacz audio, który trzymam w ręku

Dalej sygnał ma tylko zmieniany format.

39 minut temu, porlick napisał:

Pierwszy klocek jest źródłem sygnału...

Z pierwszego klocka (np PC) nie wychodzi sygnał audio, a tylko ciąg opisujących go danych. Na podstawie tych danych DAC wytwarza sygnał audio, dlatego to DAC jest źródłem sygnału audio.

39 minut temu, porlick napisał:

A "transport", to chyba najgłupsze i najbardziej nieprecyzyjne określenie w audio.

Po prostu ogólne.

-----

24 minuty temu, iro III napisał:

Komu to rozkminianie, czym jest i kiedy, bądź nie jest źródło w audio, jest potrzebne?

Każdemu, komu zależy na zrozumieniu własnego hobby, a także zrozumieniu wzajemnym. Samo w sobie błędne nazewnictwo nie jest problemem, gorzej gdy ktoś o błędne nazewnictwo błędne wnioski opiera.

-----

58 minut temu, Tajitsu napisał:

Szkoda, że na forum audio musisz to komukolwiek  tłumaczyć.

Gorzej, że ten ktoś własną niewiedzę nad czyjąś wiedzą stawia. BTW tłumaczyć nie muszę, ale skoro pojawiło się pytanie, to wypada zapoznać się z odpowiedzią, a nie marudzić, że jej udzielono.

-----

31 minut temu, paww napisał:

A jak jest podpięty pod wzmacniacza transmiter bluetooth kablem cyfrowym to co jest źródłem: odtwarzacz audio, który trzymam w ręku, transmiter bluetooth, który odbiera to co wysyła odtwarzacz czy sekcja przetwornika DA we wzmacniaczu?

Sam odpowiedziałeś sekcja przetwornika DA we wzmacniaczu, przed nią sygnału audio nie ma.

Edytowane przez szymon1977

@szymon1977- dostałem powiadomienie, że cytowałeś mnie. Nie rób tego, gdyż -

"Jesteś w Dubrowniku, nie słyszę Cię".

Edytowane przez iro III
52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Z pierwszego klocka (np PC) nie wychodzi sygnał audio, a tylko ciąg opisujących go danych. Na podstawie tych danych DAC wytwarza sygnał audio, dlatego to DAC jest źródłem sygnału audio.

To podłącz peceta (po cyfrze) do kolumn aktywnych z wejściem cyfrowym. Co będzie źródłem? Kolumna???

Pomyśl.

Gość

(Konto usunięte)

Urwę tą dyskusję . Źródło to jest miejsce gdzie się dany utwór znajduje ----> płyta cd , sacd , pendrive , pamięć sd , dysk zewnętrzny komputera , dysk komputera , serwer serwisu stramingowego , płyta winylowa ---> analog , taśma-->analog , taśma dat ----> cyfra etc.... Tyle. DAC jest tylko przejścówą i jednym z elementów układanki , która umożliwia odsłuchanie utworu z wyżej wskazanego źródła cyfrowego . W analogu ta "karkołomna" zabawa z dostępem do źródła jest pomijana i niepotrzebna.

Więc źródłem jest:

A odtwarzacz przenośny / telefon

B przetwornik DAC we wzmacniaczu

C serwer operatora serwisu strumieniujacego muzykę 

Wszystkie odpowiedzi można uznać za poprawne, chyba? 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, paww napisał:

Więc źródłem jest:

A odtwarzacz przenośny / telefon

B przetwornik DAC we wzmacniaczu

C serwer operatora serwisu strumieniujacego muzykę 

Wszystkie odpowiedzi można uznać za poprawne, chyba? 

Jeśli telefon ma zapisane pliki to tak , jeśli nie to jest to przejściówka  umożliwiająca odtwarzanie , jeśli jest to streaming z serwisu  , DAC we wzmacniaczu i gdziekolwiek to hardwearowa przejściówka umożliwiająca słuchanie cyfry.  Serwer jak najbardziej . 

31 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Urwę tą dyskusję . Źródło to jest miejsce gdzie się dany utwór znajduje ----> płyta cd , sacd , pendrive , pamięć sd , dysk zewnętrzny komputera , dysk komputera , serwer serwisu stramingowego , płyta winylowa ---> analog , taśma-->analog , taśma dat ----> cyfra etc.... Tyle.

A nie powinno się tego raczej określić jako nośnik?

59 minut temu, porlick napisał:

To podłącz peceta (po cyfrze) do kolumn aktywnych z wejściem cyfrowym. Co będzie źródłem? Kolumna???

Jak widać kolumna może być nie tylko zintegrowana ze wzmacniaczem (ze wzmacniaczem zintegrowanym, oczywiście czyli wzmacniaczem mocy i przedwzmacniaczem), ale także ze źródłem.

-----

37 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Urwę tą dyskusję . Źródło to jest miejsce gdzie się dany utwór znajduje

Nie.

-----

6 minut temu, szpakowski napisał:

Twoje pytanie pokazuje, dlaczego określeń należy używać zgodnie z ich znaczeniem zamiast wymyślać własne fajniejsze.

Cała Wasza dyskusja przypomina mi głosowanie ile wynosi 2+2 wśród osób, niewiedzących, że 4

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Cała Wasza dyskusja przypomina mi głosowanie ile wynosi 2+2 wśród osób, niewiedzących, że 4

Stwierdzam, że głosowanie, które tu się odbywa w poważnych instytucjach, uważane byłoby za nieważne.

Są trzy metody głosowania. Pierwsza przez aplauz. Znaczy, że wszyscy głosują. Druga metoda… Kulkami ...

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Tak - z dostępem przez sieć jeśli ma byc to serwer serwisu muzycznego oraz pamięci na ktorych trzymamy pliki audio. Tylko na miłość boską nie dac. Bo dac źródłem nigdy nie byl . To tylko przetwornik.

Prościej się nie da:

Źródło to taki element toru audio, który z zapisu, transmisji fal radiowych lub pliku, tworzy sygnał użyteczny. Nieważne przy tym, czy wypuszcza go jako analogowy, czy cyfrowy.

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Stwierdzam, że głosowanie, które tu się odbywa w poważnych instytucjach, uważane byłoby za nieważne.

Są trzy metody głosowania. Pierwsza przez aplauz. Znaczy, że wszyscy głosują. Druga metoda… Kulkami ...

No świetnie, ale jaką metodą wybierzemy metodę głosowania 🤔

5 minut temu, Kostucha napisał:

No świetnie, ale jaką metodą wybierzemy metodę głosowania 🤔

Proponuję kulki ... 😅 

Czarna za, biała przeciw ... a dla Szymona będzie czerwona ... 😄😄😄

9 minut temu, szpakowski napisał:

Proponuję kulki ... 😅 

Czarna za, biała przeciw ... a dla Szymona będzie czerwona ... 😄😄😄

Zgubi albo zepsuje 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi