Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

No i co z tego? Właśnie obaliłem sens Twojego słuchania "na zero" - sensu kręcenia gałkami udowadniać nie muszę, wystarczy mi dowolność. Twoje słuchanie na zero też się w tej dowolności mieści, nic więcej.

Nie interesuja mnie teorie ktore glosisz. Nie masz pojecia o czym rozmawiasz wiec dalsza dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu.

Sam ograniczasz swoj system do niezbednego minimum a ludziom ktorzy temu hobby poswiecaja kawal czasu i nie tylko, mowisz co maja robic a czego nie. 

Masz ochote krecic? Krec. W Twoim systemie to i tak nie ma zadnego znaczenia.

Ja u siebie nie chce nawet miec wlaczonej takiej regulacji w tor, bo mi ona degraduje brzmienie.

Na to ze barwa psuje sygnal sa dowody. Na Twoje teorie wyssane z palca nie ma zadnych.

8 godzin temu, paww napisał:

Chat GPT tak odpowiada i wszystko jasne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapytaj go jeszcze czy sieciowki maja wplyw na brzmienie, co masz zjesc na kolacje, jakie buty kupic, jakie jest najlepsze piwo na swiecie...

I zyj wg. jego wytycznych 🤣

Po co uzywac rozumu i polegac na wlasnych doswiadczeniach organoleptycznych 🤣

Ukryta Zawartość

Niepotrzebnie to pokazales. Teraz niejeden antyaudiofil Kowalski bedzie sobie zycie wg. tego ukladal a co gorsze, bedzie mowil innym ze nie maja racji postepujac inaczej.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Nie interesuja mnie teorie ktore glosisz. Nie masz pojecia o czym rozmawiasz wiec dalsza dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu.

Bingo! Polecam funkcję "ignoruj"

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Bingo! Polecam funkcję "ignoruj"

Nie wiem jeszcze jak dziala ta funkcja, ale chyba czas najwyzszy sie dowiedziec 😉

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Sam ograniczasz swoj system do niezbednego minimum a

...a gałkami nie kręcę. Wiesz dlaczego? Nie dlatego, że mam dobry system, nie dlatego że słucham tylko dobrze nagranych płyt, nie dlatego, że w ten sposób "słucham tego, co artysta chciał mi przekazać" - dlatego, że potrafiłem trafić brzmieniem systemu w kaprys, nic więcej.

To wiedza i doświadczeni sprawiły, że potrafiłem zmienić system na tańszy, który bardziej mi odpowiada. To jest to coś, z czym Ty możesz się na Forum obnosić, a ja zastosowałem w praktyce.

Ja u siebie nie chce nawet miec wlaczonej takiej regulacji w tor, bo mi ona degraduje brzmienie.

Degraduje? Nie (chyba, że masz NAD model ileś tam).

Na to ze barwa psuje sygnal sa dowody

Psuje? Nie (chyba, że masz NAD model ileś tam).

Teraz niejeden antyaudiofil Kowalski bedzie sobie zycie wg. tego ukladal a co gorsze, bedzie mowil innym ze nie maja racji postepujac inaczej.

Twoje słuchanie na zero to jedna z form tej samej dowolności, którą jest kręcenie gałkami. Postępuj sobie jak chcesz, ale postępującym inaczej braku racji nie wmawiaj. Wszystkie Twoje argumenty to njczym nieuzasadnione mity. A ograniczanie się do płyt dobrze nagranych to zwykły nonsens, skoro kiepsko nagraną mógłbyś uzdatnić do użytku podbijając gałkami bass/treble.

Postępując wg audiofilskich zasad,  bym zbankrutował, a 90% swoich płyt musiałbym wyrzucić do kosza - nie chcę. Mój system służy do słuchania płyt, a nie płyty służą do słuchania systemu.

Ukryta Zawartość

Nie interesuja mnie teorie ktore glosisz. Nie masz pojecia o czym rozmawiasz

Po prostu Cię temat przerasta. Prywata w roli argumentu tylko to potwierdza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@szymon1977

Powiedz mi, co Ty pijesz, albo do jakiego lekarza chodzisz, bo chciałbym mieć choć troszkę Twojej pewności siebie 😉

p.s. broń Boże nie obraź się, to tak z uśmiechem na ustach, bo trochę Cię podziwiam 😉

23 minuty temu, StachMuszel napisał:

p.s. broń Boże nie obraź się, to tak z uśmiechem na ustach, bo trochę Cię podziwiam 😉

Niech Ci będzie Stachu, ale nie kontynuuj w tym stylu proszę.

23 minuty temu, StachMuszel napisał:

Powiedz mi, co Ty pijesz, albo do jakiego lekarza chodzisz, bo chciałbym mieć choć troszkę Twojej pewności siebie 😉

Wiedza i doświadczenie sprawiły, że jestem świadomym użytkownikiem lo-fi, wolnym od audiofilskich dogmatów.

Powtórzę:

36 minut temu, szymon1977 napisał:

...a gałkami nie kręcę. Wiesz dlaczego? Nie dlatego, że mam dobry system, nie dlatego że słucham tylko dobrze nagranych płyt, nie dlatego, że w ten sposób "słucham tego, co artysta chciał mi przekazać" - dlatego, że potrafiłem trafić brzmieniem systemu w kaprys, nic więcej.

To wiedza i doświadczenie sprawiły, że potrafiłem zmienić system na tańszy, który bardziej mi odpowiada.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wiedza i doświadczenie sprawia, że jestem świadomym użytkownikiem lo-fi, wolnym od audiofilskich dogmatów.

Wiec nie zabieraj glosu w swiecie HiFi bo sie osmieszasz.

Proste.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Wiec nie zabieraj glosu w swiecie HiFi bo sie osmieszasz.

Proste.

W świecie hi-fi śmieszne są Twoje audiofilskie dogmaty.

38 minut temu, szymon1977 napisał:

To wiedza i doświadczeni sprawiły, że potrafiłem zmienić system na tańszy,

Zmien na soundbar, bo Tobie jak widac i tak to zadnej roznicy nie zrobi a kto wie, moze uda Ci sie cos znowu udowodnic.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

W świecie hi-fi śmieszne są Twoje audiofilskie dogmaty.

Co Cie ten swiat wogole obchodzi jezeli dla Ciebie downgrade jest upgradem 🤣

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Zmien na soundbar

Skończ z tymi durnymi zaczepkami.

Rozumiem ze chodzi o to zeby sie do kogos przyczepic, zlapac za slowo, przedstawic swoje, niczym nie poparte teorie.

Przeciez caly ten miod ktory z Ciebie wyplywa to nic innego jak domysly, opinie innych i wiedza od wojka Google.

Zacznij praktykowac.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Skończ z tymi durnymi zaczepkami.

Nie przypisuj mi czegos, czego nie robie. A jak nie znasz odpowiedzi na pytanie to nie odpowiadaj.

Pamietaj ze kazda wypowiedz mozna podciagnac pod durna zaczepke.

6 minut temu, BlueDot napisał:

Rozumiem ze chodzi o to zeby sie do kogos przyczepic, zlapac za slowo, przedstawic swoje, niczym nie poparte teorie.

Jesteś w tym mistrzem!

Ja też słucham na zero, ale ja wiem dlaczego i nie dorabiam do tego górnolotnych teorii. Trafiłem brzmieniem systemu w kaprys, to wszystko.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Degraduje? Nie (chyba, że masz NAD model ileś tam).

Nie tylko NAD ma z tym problem, ale skad Ty masz o tym wiedziec.

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja też słucham na zero

Ale w LoFi, dlatego nie slyszysz degradacji. W HiFi i HiEnd wszystko sie zmienia.

Najpierw sprawdz, pozniej sie odnies do tego.

13 minut temu, BlueDot napisał:

Ale w LoFi, dlatego nie slyszysz degradacji. W HiFi i HiEnd wszystko sie zmienia.

Wiem. Im większa kasa, tym bardziej rośnie ego, a wiedza niekoniecznie.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Wiem. Im większa kasa, tym bardziej rośnie ego, a wiedza niekoniecznie.

Nie o to chodzi. 

To tak jakby wlasciciel malucha sugerowal wlascicielowi Lamborgini, jakie opony sprawdza sie lepiej przy 250km/h. I to wszystko na podstawie opinii z internetu.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie o to chodzi. 

To tak jakby wlasciciel malucha sugerowal wlascicielowi Lamborgini, jakie opony sprawdza sie lepiej przy 250km/h. I to wszystko na podstawie opinii z internetu.

Bardziej bezsensownego porównania już dawno nie słyszałem. 

Wsza błąd - choć oczywiście oburzycie sie że  "nie no absolutnie tak nie jest" - polega na tym że postrzegacie innych poprzez swój pryzmat

Ci co kręcą gałkami maja i tak sprzęt w niskiej bądź średniej klasie i nie usłyszą tych zniekształceń

Ci co mają wyższej klasy sprzęt, nie mają zazwyczaj gałek

Każdy jest zadowolony

Podsumowanie

Gałki wnoszą zniekształcenia, ale są one niesłyszalne dla osób które je posiadają

Można się rozejść

😎

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

21 minut temu, BlueDot napisał:

To tak jakby wlasciciel malucha sugerowal wlascicielowi Lamborgini,

Twoje hi-fi to raczej nie jest Lambo... ale mniejsza o szczegóły. Porównanie błędne, bo ja Ci kręcenia gałkami nie sugeruję, a tylko wykazałem, że Twoje sugestie słuchania na zero nie mają związku z rzeczywistością.

9 minut temu, tsa napisał:

Wsza błąd - choć oczywiście oburzycie sie że  "nie no absolutnie tak nie jest" - polega na tym że postrzegacie innych poprzez swój pryzmat

Interesują mnie fakty a nie postrzeganie przez pryzmat. A fakty są takie, że słuchanie na zero nic nie wnosi, a słuchanie z korektą nic nie odbiera.

8 minut temu, tsa napisał:

Podsumowanie

Gałki wnoszą zniekształcenia

Błąd a nie podsumowanie.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Twoje hi-fi to raczej nie jest Lambo... ale mniejsza o szczegóły

Nie mam zamiaru sie spowiadac z tego co posiadam.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Porównanie błędne, bo ja Ci kręcenia gałkami nie sugeruję

A ja Tobie nie zabraniam nimi krecic.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

a tylko wykazałem, że Twoje sugestie słuchania na zero nie mają związku z rzeczywistością.

Ja wykazalem ze maja a Ty chcesz rzeczywistosc zakrzywic na swoja korzysc argumetujac to swoimi domyslami i pseudo  wiedza zaczerpnietymi z internetu.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

słuchanie z korektą nic nie odbiera.

Niczego nie odbiera, to fakt,  natomiast dodaje znieksztalcenia.

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Interesują mnie fakty a nie postrzeganie przez pryzmat.

Jezeli interesuja Cie fakty, to zacznij robic eksperymenty, testy, porownania.

52 minuty temu, waldi1965 napisał:

Bardziej bezsensownego porównania już dawno nie słyszałem. 

Napisz lepsze, zobaczymy czy bedzie mialo wiecej sensu.

46 minut temu, tsa napisał:

Ci co mają wyższej klasy sprzęt, nie mają zazwyczaj gałek

Rozumiem,  że Accuphase, Luxman, Macintosh etc. to nie jest sprzęt "wyższej klasy", bo one mają "gałki"?

23 godziny temu, tsa napisał:

O tym że to co się da zmierzyć , nie zawsze sie da usłyszeć

Za to odwrotnie, już nie

I tu się mylisz- wrażeń wywołanych psychoakustyką nie zmierzysz, co najwyżej zweryfikujesz ślepym testem.

Oczywiście to nigdy nie przekona słyszącego...

51 minut temu, BlueDot napisał:

Niczego nie odbiera, to fakt,  natomiast dodaje znieksztalcenia.

Już Ci to pisałem: biorąc pod uwagę pasmo kolumn, wpływ akustyki i brak jednolitych standardów realizacji nagrań, nie jesteś w stanie ocenić, czy podbicie np gałką bass +1dB dodaje zniekształcenia czy je ujmuje. Natomiast jednego możesz być na 100% pewien: bez korekty słuchasz dźwięku zniekształconego.

Nie masz argumentów za słuchaniem na zero, nie masz argumentów przeciwko korekcie gałkami. Mi wystarczy, że Twoj opór nie ma racjonalnego uzasadnienia. Ja argumentów mieć nie muszę, bo ja jestem za dowolnością.

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Już Ci to pisałem: biorąc pod uwagę pasmo kolumn, wpływ akustyki i brak jednolitych standardów realizacji nagrań, nie jesteś w stanie ocenić, czy podbicie np gałką bass +1dB dodaje zniekształcenia czy je ujmuje. Natomiast jednego możesz być na 100% pewien: bez korekty słuchasz dźwięku zniekształconego.

Nie masz argumentów za słuchaniem na zero, nie masz argumentów przeciwko korekcie gałkami. Mi wystarczy, że Twoj opór nie ma racjonalnego uzasadnienia. Ja argumentów mieć nie muszę, bo ja jestem za dowolnością.

Myslisz ze jak bedziesz pisal po kilka razy to samo, to mnie przekonasz do swoich blednych przekonan?

Myslisz ze uzywajac pogrubionej czcionki cos udowodnisz?

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Rozumiem,  że Accuphase, Luxman, Macintosh etc. to nie jest sprzęt "wyższej klasy", bo one mają "gałki"?

Było tam takie słowo   ZAZWYCZAJ

Być może inaczej je interpretujemy

😎

29 minut temu, szymon1977 napisał:

czy podbicie np gałką bass +1dB dodaje zniekształcenia czy je ujmuje

Nie ujmuje. Dodaje. Dlatego nie uzywam a Ty jak chcesz to krec ile chcesz, nic mi do tego.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Myslisz ze jak bedziesz pisal po kilka razy to samo, to mnie przekonasz do swoich blednych przekonan?

9 lat na forum to za mało, żeby jeszcze nie wiedzieć , że Szymon nie odpuści ?

• Pokaż nowe odpowiedzi