Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, iro III napisał:

Ciekawy materiał do przemyśleń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo cenny film, bardzo pasujący do tytułu wątku. Każdy powinien to posłuchać na słuchawkach. 

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A ja już właśnie nie bo teraz to wygląda jak po prostu chęć pokazywania się i pisania po swojemu.

Czyli to jaw tym wątku nie mając pojęcia improwizijąc wymyślam bzdety? Wow!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Czyli to jaw tym wątku nie mając pojęcia improwizijąc wymyślam bzdety? Wow!

Przeanalizuj sobie na spokojnie co pisałeś na poprzedniej stronie o źródle dźwięku. I w jaki sposób. 

Widać i słychać, że umysł słuchu można oszukać, a dokonuje tego nasz własny mózg. Teraz chyba można łatwiej zrozumieć , na czym polega działanie cudownych kabli z "korekcją barwy dźwięku".  Chodzi o ten filmik oczywiście. 

Edytowane przez paww
4 minuty temu, paww napisał:

Widać i słychać, że umysł słuchu można oszukać, a dokonuje tego nasz własny mózg. Teraz chyba można łatwiej zrozumieć , na czym polega działanie cudownych kabli z "korekcją barwy dźwięku".  Chodzi o ten filmik oczywiście. 

*Zmysł chyba

Cały umysł można oszukać. Wszystkie jego zmysły.

Idąc tym tropem wybierz co kolwiek a pomyśl że gra lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przeanalizuj sobie na spokojnie co pisałeś na poprzedniej stronie o źródle dźwięku. I w jaki sposób. 

Starałem się Wam przekazać co, jak i dlaczego na ten temat mówią mądrzejsi ode mnie. Ale jak widać świadomość, że Ziemia jest okrągła popsuła zabawę w poszukiwanie krawędzi Ziemi.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Starałem się Wan wytłumaczyć co, jak i dlaczego na ten tamat mówią mądrzejsi ode mnie.

A no to dobrze że Cię mamy. 🙂

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A no to dobrze że Cię mamy. 🙂

Pyskowanie potwierdza nieudolność argumentacyjną.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

a tak naprawdę każda firma idzie w jakiś tam swój ślad i ma swoją koncepcję rozwoju.

Jakiego rozwoju? Sęk w tym, że w tym nie ma rozwoju. Rozwój to progres, przyrost jakości a te wszystkie urządzenia jak grały kiepsko tak kiepsko grają nadal. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że większość z nich dokładnie wie że ich sprzęt nie gra idealnie liniowo ale mimo wszystko dalej tak konstruuje swoje urządzenia.

Dalej tak konstruuje, bo lepiej nie potrafi. 

Edytowane przez szpakowski
2 godziny temu, iro III napisał:

Ciekawy materiał do przemyśleń:

Ukryta Zawartość

Ciekawy. Ja dodatkowo zrobiłem własny eksperyment. Słuchałem jak brzmi pierwszy fragment,  a zaraz po nim trzeci, pomijając drugi z korekcją.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, szpakowski napisał:

Dalej tak konstruuje, bo lepiej nie potrafi. 

Jest wprost przeciwnie: np B&W świadomie i celowo w każdej klasie cenowej ofeuje stosunkowo żywiołowo grające kolumny, żeby budować grono wiernych klientów a nie ich tracić.

25 minut temu, szpakowski napisał:

...te wszystkie urządzenia jak grały kiepsko tak kiepsko grają nadal. 

Kiepsko... ale czyim zdaniem, Twoim?

-----

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

każda firma idzie w jakiś tam swój ślad i ma swoją koncepcję rozwoju. Myślę że większość z nich dokładnie wie że ich sprzęt nie gra idealnie liniowo ale mimo wszystko dalej tak konstruuje swoje urządzenia.

Dokładnie tak!

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

*Zmysł chyba

Cały umysł można oszukać. Wszystkie jego zmysły.

Idąc tym tropem wybierz co kolwiek a pomyśl że gra lepiej?

Ukryta Zawartość

Zmysł oczywiście 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Ja nie mam. Zainstalowałem program do filtrowania spamu.

To jeszcze musisz go uaktywnić, bo Twoje wpisy nadal się pojawiają.

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

To jeszcze musisz go uaktywnić, bo Twoje wpisy nadal się pojawiają.

Rozłożyła mnie na łopatki ta riposta. Poległem. 

26 minut temu, Kostucha napisał:

Rozłożyła mnie na łopatki ta riposta. Poległem. 

Tego nie dało się uniknąć. 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jest wprost przeciwnie: np B&W świadomie i celowo w każdej klasie cenowej ofeuje stosunkowo żywiołowo grające kolumny, żeby budować grono wiernych klientów a nie ich tracić.

B&W akurat stroi kolumny w taki sposób, że trzeba mieć specyficznie skrzywiony gust żeby takie brzmienie się podobało, bez względu na pułap cenowy. Wierni klienci szybko przestali by wierzyć w B&W gdyby posłuchali czegoś lepszego.

1 godzinę temu, Sznup napisał:

B&W akurat stroi kolumny w taki sposób, że trzeba mieć specyficznie skrzywiony gust żeby takie brzmienie się podobało, bez względu na pułap cenowy.

Firma ma się chyba dobrze sadząc po ilości wytwarzanych produktów, tak że tych hobbystów ze "skrzywionym" gustem musi być na świecie sporo 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

B&W akurat stroi kolumny w taki sposób, że trzeba mieć specyficznie skrzywiony gust żeby takie brzmienie się podobało, bez względu na pułap cenowy.

Dokładnie o tym mówiłem: brzmienie B&W wynika nie z braku umiejętności a ich świadomym wykorzystaniu celem uzyskania charakterystycznego brzmienia.

Wierni klienci szybko przestali by wierzyć w B&W gdyby posłuchali czegoś lepszego.

Wierni klienci są wierni właśnie dlatego, że słuchali czegoś, co miało być lepsze.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie o tym mówiłem: brzmienie B&W wynika nie z braku umiejętności a ich świadomym wykorzystaniu celem uzyskania charakterystycznego brzmienia.

Wierni klienci są wierni właśnie dlatego, że słuchali czegoś, co miało być lepsze.

Właśnie! Tak jak pisałem wczoraj. Każdy producent ma swój własny pomysł na dźwięk.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 godziny temu, Sznup napisał:

Cienia wątpliwości nie miałem, choć spodziewałem się poziomu minimum gimnazjalnego 🙄

22 godziny temu, Sznup napisał:

B&W akurat stroi kolumny w taki sposób, że trzeba mieć specyficznie skrzywiony gust żeby takie brzmienie się podobało, bez względu na pułap cenowy. Wierni klienci szybko przestali by wierzyć w B&W gdyby posłuchali czegoś lepszego.

B&W wymagają świadomego doboru reszty toru audio. 

Edytowane przez Yankes

De gustibus non est disputandum

31 minut temu, Yankes napisał:

W tym źródła, ale najpierw trzeba ustalić co jest źródłem. 

58 minut temu, Yankes napisał:

Czyli jak zapomnisz posolić ziemniaczki do obiadu to trzeba kotleta przesolić ... ? 

Przecież to nie zmieni faktu, że ziemniaki będą niesłone a kotlet przesolony ...

14 minut temu, szpakowski napisał:

Czyli jak zapomnisz posolić ziemniaczki do obiadu to trzeba kotleta przesolić ... ? 

Przecież to nie zmieni faktu, że ziemniaki będą niesłone a kotlet przesolony ...

Szpaku odrobinę trywializujesz.

De gustibus non est disputandum

31 minut temu, Yankes napisał:

Szpaku odrobinę...

Się droczy 🤭

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 minuty temu, Yankes napisał:

Szpaku to spoko Gość.

Szymon1977 również.

41 minut temu, Yankes napisał:

Szpaku odrobinę trywializujesz.

Panowie, taka jest prawda ... to leczenie dżumy cholerą a nie umiejętne dobieraniu systemu ... 

• Pokaż nowe odpowiedzi