Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Tajitsu napisał:

To można lepiej czy nie można?

Można, można znacznie lepiej niż potencjometr ale jest to rozwiązanie diy, dlatego nie brałem tego pod uwagę w ogólnych rozważaniach. 

16 minut temu, Tajitsu napisał:

Drabinka rezystorowa rozwiąże problem?

Nie wymyślono nic co jest powszechnie stosowane. Będzie ciut lepiej niż potek ale w dalszym ciągu słabo ... 

Edytowane przez szpakowski

Czyli jak się nie obrócisz zadek zawsze z tylu.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

31 minut temu, szpakowski napisał:

Na początku miałem we wzmacniaczu tradycyjny potencjometr Alps'a. Miałem również możliwość bezpośredniego porównania jak gra mój wzmacniacz z potencjometrem oraz z elektroniczną regulacją głośności zamiast potka. Różnica była taka jakby podpiąć kilkukrotnie droższy wzmacniacz. Każdy aspekt dźwięku był dużo, dużo lepszy ... dlatego użyłem określenia "okrutnie". 

Bym powiedział, że z tą degradacją dźwięku przez układ wzmocnienia (celowo piszę układ wzmocnienia) to teza jest mocna, a wnioski chyba zbyt daleko idące. Nie wiem czy wiele osób słyszy degradację dźwięku przez potencjometr, czy odpowiedni układ elektroniczny we wzmacniaczu?

Zależy jaki kto ma słuch, tzn w jakim stopniu uszkodzony + jakość systemu.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Gość

(Konto usunięte)

Ja używam Motu 896 hybrid mk 3 . Jest to DAC I mikser w jednym . Regulacja cyfrowa enkoderami. Nie zgrzyta i nie trzeszczy. W dodatku ma 192 khz probkowania.

14 minut temu, paww napisał:

Bym powiedział, że z tą degradacją dźwięku przez układ wzmocnienia (celowo piszę układ wzmocnienia) to teza jest mocna, a wnioski chyba zbyt daleko idące.

Raczej tłumienia. Skąd wiesz, że teza jest mocna a wnioski daleko idące? 

14 minut temu, paww napisał:

Nie wiem czy wiele osób słyszy degradację dźwięku przez potencjometr, czy odpowiedni układ elektroniczny we wzmacniaczu?

Odpowiedź jest prosta. Nikt tego nie słyszy. To nie chodzi o słyszalność degradacji tylko o to, że potencjometr działa kiepsko i nie wykorzystuje potencjału wzmacniacza. Słyszał ktoś z tu piszących swój własny wzmacniacz na tradycyjnym potencjometrze i dobrze zrealizowanej regulacji głośności? Nie! Ja słuchałem i zapewniam, że teza jest adekwatna a wnioski słuszne. Nie musicie mi wierzyć co nie zmienia faktu, że tak jest. 

To nie chodzi o słyszalność degradacji, bo tego się nie da usłyszeć. Chodzi o to, że potencjometr działa kiepsko, można go zastąpić czymś co będzie działało znacznie lepiej.

11 minut temu, Tajitsu napisał:

Zależy jaki kto ma słuch, tzn w jakim stopniu uszkodzony + jakość systemu.

Różnica jest kolosalna, nawet głuchy usłyszy. 

Edytowane przez szpakowski

LECUA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AAVA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, szpakowski napisał:

Odpowiedź jest prosta. Nikt tego nie słyszy. To nie chodzi o słyszalność degradacji tylko o to, że potencjometr działa kiepsko i nie wykorzystuje potencjału wzmacniacza. Słyszał ktoś z tu piszących swój własny wzmacniacz na tradycyjnym potencjometrze i dobrze zrealizowanej regulacji głośności? Nie! Ja słuchałem i zapewniam, że teza jest adekwatna a wnioski słuszne. Nie musicie mi wierzyć co nie zmienia faktu, że tak jest. 

To nie chodzi o słyszalność degradacji, bo tego się nie da usłyszeć. Chodzi o to, że potencjometr działa kiepsko, można go zastąpić czymś co będzie działało znacznie lepiej.

Naprawdę nie słyszę jakiegoś ubytku jakości w wyniku regulacji głośności, którym należałoby się przejmować. Ewentualnie można by się zgodzić, że regulacja głośności (poziomu sygnału) może być istotna przy dopasowaniu poziomów wejście / wyjście i tutaj przy dużym niedopasowaniu np. impedancyjnym może nastąpić nawet znaczna utrata jakości.

15 minut temu, paww napisał:

Naprawdę nie słyszę jakiegoś ubytku jakości w wyniku regulacji głośności, którym należałoby się przejmować.

A niby jak masz usłyszeć? Musiałbyś wylutować ze wzmacniacza potencjometr i posłuchać jak zagra Twój wzmacniacz bez potencjometru ... robiłeś takie próby? 

23 minuty temu, szpakowski napisał:

A niby jak masz usłyszeć? Musiałbyś wylutować ze wzmacniacza potencjometr i posłuchać jak zagra Twój wzmacniacz bez potencjometru ... robiłeś takie próby? 

Nie robiłem 

1 minutę temu, paww napisał:

Nie robiłem 

Ja robiłem więc wiem jaka jest różnica w jakości dźwięku tego samego wzmacniacza z  potencjometrem vs dobrą regulacją głośności. Teraz w torze wzmacniacza nie mam potencjometru. 

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Ja słuchałem i zapewniam, że teza jest adekwatna a wnioski słuszne. Nie musicie mi wierzyć co nie zmienia faktu, że tak jest. 

Nie. Faktem jest tylko to, że tak twierdzisz. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

Wzmacniacz mocy zawsze zagra tak samo, potencjometr to tłumik.
W dniu 29.05.2023 o 17:28, szpakowski napisał:

Wszystkie. Tyle lat w branży, tyle lat "przerzucania" klocków i jeszcze się o tym nie przekonałeś? Jeżeli nawet jakiś sprzęt ma jakąś cechę na przyzwoitym poziomie to z resztą cech jest już zazwyczaj słabo ... 

A może tyle lat w branży i zacząłem dostrzegać pozytywy. Kto teraz w branży decyduje o tym co jest dobre a co nie? Jakiś góru?

W dniu 29.05.2023 o 17:58, szymon1977 napisał:

Nie kto a co: kaprys @szpakowskiego.

Nie no czekaj zapytałem jescze raz 🙂

W dniu 29.05.2023 o 18:02, Kostucha napisał:

To jest wtyczka antyspamowa do aplikacji obsługującej fora dyskusyjne. Filtruje komentarze śmieci. Zawiesiła się na moment 😉

Hehehehe, no bywa 🙂

23 godziny temu, szpakowski napisał:

zasadzie posiadanie przełączników, przekaźników, potencjometru to "wada" wszystkich wzmacniaczy ... zwłaszcza potencjometr który okrutnie degraduje jakość dźwięku ... 

A który to? 😞

9 godzin temu, przemak napisał:

Nie. Faktem jest tylko to, że tak twierdzisz. 

Faktycznie ... do czasu powołania speckomisji która to zbada fakt faktycznie nie istnieje ... 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A może tyle lat w branży i zacząłem dostrzegać pozytywy.

Jakie pozytywy? 

Nie no czekaj zapytałem jescze raz 🙂

Kto teraz w branży decyduje o tym co jest dobre a co nie? Jakiś góru?

Guru jest zawsze ten sam. Producent który chce sprzedać swój produkt i sprzedawca który to potem zachwala. 

I to oni decydują co jest dobre a co nie?

Czyli denon mówi że 1700 jest spoko ale mówi też że nad 368 jest zły? Tak to działa?

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I to oni decydują co jest dobre a co nie?

Czyli denon mówi że 1700 jest spoko ale mówi też że nad 368 jest zły? Tak to działa?

Nie zrozumiałeś ironii ...

W dniu 28.05.2023 o 13:00, Kostucha napisał:

najpierw trzeba ustalić co jest źródłem

Moja definicja - źródło jest tam gdzie robisz PLAY/PAUSE/STOP.

Patrząc tak jak @szymon1977 dochodzimy do absurdu, słuchając streamingu na komórce ze słuchawkami BT sygnał analogowy mamy praktycznie dopiero na cewce przetwornika, cała wcześniejsza ścieżka jest cyfrowa. To słuchawki są źródłem?

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, marek666 napisał:

Patrząc tak jak @szymon1977 dochodzimy do absurdu, słuchając streamingu na komórce ze słuchawkami BT sygnał analogowy mamy praktycznie dopiero na cewce przetwornika, cała wcześniejsza ścieżka jest cyfrowa. To słuchawki są źródłem?

Umówmy się -> Steaming cyfrowy sieciowy to jest już informatyka . W informatyce jest coś takiego jak klient - serwer . Klientem są nasze urządzenia sieciowe korzystające z danych rozproszonych znajdujących się na dyskach serwerów serwisów streamingowych , np Tidal.   Ustalmy , że źródłem w streamnigu sieciowym jest serwer danych , bez względu na ich jakość.

Edytowane przez Wojtek 1959
11 godzin temu, szpakowski napisał:

A jeśli teraz mam pre wzmacniacza pominięty (tzn. nie wiem czy działa to wtedy jakby wylutować potencjometr) i wpięty do końcówki DAC Pre z cyfrową regulacją głośności? Czy powinno być lepiej, czy jeszcze gorzej? Bo spotkałem się z opiniami, że cyfrowa regulacja głośności jest jeszcze gorsza niż klasycznym obrotowym dzielnikiem napięcia czy jak mu tam. Osobiście nie słyszę różnicy między jedną a drugą metodą regulacji.

17 minut temu, marek666 napisał:

Nie całe słuchawki, a tylko będący ich częścią DAC. Bo choć wyglądają jak słuchawki i mówi się nie słuchawki, to w rzeczywistości urządzenie zintegrowane. Podobnie jak mówi się wzmacniacz, choć w rzeczywistości zazwyczaj poza wzmacniaczem mocy jest w nim też przedwzmacniacz, a może być też źródło czyli DAC.

Jeśli coś jest absurdem to Wasze improwizacje na przekór przedstawionym faktom.

8 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Ustalmy , że...

Fakty się przyjmuje do wiadomości albo wbrew nim robi z siebie głupca: sygnał audio pojawia się za DAC a przed DAC go nie ma i dlatego to DAC jest źródłem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, marek666 napisał:

Daj spokój. On pisze tak, że sam ze sobą zgodzić się często nie potrafi 😁

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, szymon1977 napisał:

sygnał audio pojawia się za DAC a przed DAC go nie ma i dlatego to DAC jest źródłem.

To tylko przetwornik , a nie źródło . Ile razy mam tłumaczyć. 

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Fakty się przyjmuje do wiadomości albo wbrew nim robi z siebie głupca:

Czas zmienić stereotyp , nawet o audio , Szymonie , a nie wytykać komuś że jest głupi . Zapytaj się informatyka co jest źródłem danych ? . DAC to zwykły klient , a nie źródło .  

11 minut temu, szymon1977 napisał:

sygnał audio pojawia się za DAC a przed DAC go nie ma i dlatego to DAC jest źródłem.

Jak sobie wszczepię implant od Muska albo chociaż 

Ukryta Zawartość

to źródło będę miał w głowie?

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, szpakowski napisał:

Działać, działa a że można znacznie lepiej to już inna kwestia. 

Pewnie, że mozna lepiej.

Np. drabinka rezystorowa z selekcjonowanymi rezystorami o 1% tolerancji, dobranymi tak by jeden skok gałki był co 1 dB, gałka i/lub pilot steruje procesorem, który podaje impulsy na kontaktrony (wojskowej prod.), które sterują już samą drabinką. Dodam, że kontaktrony wydzielają w trakcie regulacji nikłe "cyk", słyszalne tylko z ok. 0,5m od wznacniacza.

🙂

Fajnie się to czyta i analizuje, każde rozwiązanie ma pewnie swój sens, działa lepiej lub gorzej. Jak się jednak słucha metalu czy rocka to zazwyczaj nie ma czasu zastanawiać się nad drabinką, regulacją cyfrową czy potencjometrem. Jest drive, czuć bas i stopę w trzewiach, gitara przeszywa uszy i jest po prostu dobrze, ewentualnie, czasami żona może przerwać ten dobry stan 🙂 

30 minut temu, paww napisał:

(…) ewentualnie, czasami żona może przerwać ten dobry stan 🙂 

Brutalnie przerwać… 😞

• Pokaż nowe odpowiedzi