Skocz do zawartości
IGNORED

CAYIN iDAC-6 MK2 PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000ZŁ !!

Rekomendowane odpowiedzi

I jak Cayin się czuje u kogo jest teraz? Coś mało opinii o nim 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Liczyłem że będzie inaczej , i szybciej to dotrze do mnie,ale czy można mnie przełożyć o 2-3 pozycje? Mam wizytę w NFZ i jakiś czas będę nie dysponowany 

@Audiomagic.pl

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 godzin temu, dedal75 napisał:

Liczyłem że będzie inaczej , i szybciej to dotrze do mnie,ale czy można mnie przełożyć o 2-3 pozycje? Mam wizytę w NFZ i jakiś czas będę nie dysponowany 

@Audiomagic.pl

Oczywiście nie ma problemu. możemy też dać Ciebie na koniec i jak już wszystko się ułoży to na spokojnie posłuchasz. 

No i fajnie, będę 9-ty w kolejce w takim razie. Trochę zacząłem się obawiać o mój sierpniowy urlop, jeśli byłaby obsuwa z przesyłaniem sobie sprzętu nawzajem.

No ale połowę sierpnia też mam zajęta więc od połowy lipca mi pasuje . Myślę że 2 kolejne osoby mógłbym przeskoczyć . Ale jeśli nie to przytulam go teraz .

Edytowane przez dedal75

Recenzja w stylu żołnierskim, raport do kaprala, melduję posłusznie. 

Sprzęt: 
streamer iFi Zen Stream,
DAC: Parasound na PCM63, 
pre lampowe,
końcówka mocy: tranzystor klasa A,
kolumny: Zaph ZRT (OZ, 2 drogi, SS D3004/6600, SS 18W/8531G).

Pomieszczenie: 16 m2, raczej pod słuchanie muzyki, zero adaptacji, półki z płytami, książkami, duże okna.

Muzyka testowa - Tidal Hifi (m. in.):
- Art Blakey "Moanin'" [jazz],
- Lee Morgan "The Sidewinder" [jazz], 
- Marc Almond "Heart On Snow" [pop/ballada],
- The Sugarcubes "Life's Too Good" [pop], 
- Deep Purple "In Rock" [hard rock],
- Poison Idea "Feel The Darkness" [hardcore punk],
- Bolt Thrower "...For Victory" [death metal],
- audiofilskie panie, wszyscy wiemy o jaki zestaw wykonawczyń i utworów chodzi.

Szukam DAC bardziej dynamicznego od mojego na PCM63. Nie na wymianę, na uzupełnienie, korzystałbym z dwóch urządzen zamiennie. Zdaję sobie sprawę, że ideał dopasowany do moich wymagań nie istnieje, a nawet jeśli istnieje, to jest poza moim budżetem.

Porównanie: 
Cayin ma lepszą od Parasounda dynamikę, 3D wzdłuż i separację. Do tego jest bardziej homogeniczny, nagrania tworzą bardziej spójną całość. Parasound ma za to lepszą barwę, zarówno przy instrumentach akustycznych w składach jazzowych jak i niuansowaniu wokalu, co przekłada się na lepsze oddanie emocji w nagraniach. 
Cayin ma węższą scenę wypełnia ok 2/3 pomieszczenia, Parasound wypełnia je całe. Ten odsłuch i tak pokazał, że szerokość sceny nie ma dla mnie znaczenia i obie wersje prezentacji odebrałem jako prawidłowe.  
Cayin wypada doskonale przy cichym i bardzo cichym słuchaniu, nie gubi zbalansowania dźwięku i od dziwo również zachowuje wystarczającą dynamikę.
Funkcja regulacji głośności, przy ustawieniu Cayina na działanie jako preamp działa bardzo dobrze (ale nie podłączałem go bezpośrednio pod końcówkę mocy), brak pilota jest jednak dla mnie uciążliwy.

W mojej konfiguracji korzystanie w Cayinie z wyjścia lampowego dawało dźwięk zbyt gęsty, korzystałem więc głównie z wyjścia tranzystorowego i coaxiala jako wejścia. Do przetestowania USB użyłem zwykłego laptopa (granie również z Tidala), w tym dźwięku nie było się do czego przyczepić. Niestety nie miałem już czasu na porównanie o ile i czy w ogóle coax jest lepszy od USB.

Urządzenie zbudowane jest solidnie, w tym pokrętło wyboru funkcji/regulacji głośności. Lampka gotowa jest do działania po parunastu sekundach migania diody sygnalizującej gotowość. Funkcjonalnie bardzo dobrze, poza brakiem pilota.
Software przez okres testu nie sprawił żadnego problemu, podłączenie USB wymagało ściągnięcia sterowników ze strony Cayin, na laptopie mam Win7, wersje sterowników dla starszych wersji Windows są również dostępne na stronie producenta.

Ogólnie wrażenia bardzo na plus. Niedługo zatem czeka mnie konieczność przetestowania paru konkurentów testowanago DACa i wybór. Na razie Cayin ma dużą szansę na wygranie wyścigu do mojego portfela.     

Edytowane przez kurtisblow

@szeekin jesteś następny w kolejce w związku z przesunięciem @dedal75. Potwierdź, czy pasuje Ci przyszły tydzień, czy szukamy następnego zawodnika.

@dedal75 to jak bierzesz  teraz ?

Szeekin , Payong ,Ty i ja

Edytowane przez dedal75

Po przeniesieniu wygląda tak 

1. 1marteo1981
  2.  Łukasz
  3.  Rafał_79
  4.  kurtisblow
  5. .Guzeppe
  6. szeekin
  7.  payong
  8.  Wito76
  9. dedal75
  10.  Bopich

W dniu 27.06.2023 o 18:15, Guzeppe napisał:

Cayin w drodze do @szeekin

a Jak wrażenia z użytkowania? Który tryb bardziej przypadł do gustu ?

@Audiomagic.pl nie chcę zbyt dużo zdradzać przed pełną recenzja, więc wspomnę tylko, że dużo zależy od systemu, a testowałem w dwóch: budżetowym i takim ze średniej półki.   Bardzo dobrze grająca konfiguracja (filtr + tryb lampa/tranzystor) na pierwszym była najgorszą dla drugiego. Osoby lubiące majstrować przy swoich zestawach hi-fi, na pewno powinny spojrzeć w stronę Cayina. W weekend usiądę i skleję recenzję z moich notatek, a trochę tego mam i chciałbym, żeby było to strawne dla każdego.

To dobre wieści. Oznacza to, że za chwilę ja. Już przebieram nogami. I już czuję tę frustrację, która będzie mi towarzyszyć przy pakowaniu paczki i wysyłce dalej :).

4 minuty temu, Wito76 napisał:

I już czuję tę frustrację, która będzie mi towarzyszyć pakowaniu paczki i wysyłce dalej :).

Oh yeha.

Ja prywatnie kupiłem nowy wzmacniacz i czekam na zakończenie touru zeby wrzucić do siebie tego Cayina na testy. 🙂

zapraszam 😉

Parę słów ode mnie dotyczący Cayina, paczkę otrzymałem dość póżno do tego doszedł wyjazdowy weekend więc na testy pozostało tylko kilka godzin gdyż chciałem odesłać przesyłkę. w poniedziałek jak wcześniej było sugerowane.Przetwornik robi wizualnie dobre wrażenie,taki elegancki ,swoje waży. W  porównaniu do mojego Atoll ST100 dzwięk jest bardzo muzykalny,z dużą klasą.Dół troszkę szczuplejszy niż w Atollu ale mniej suchy,bardziej dżwięczny -(super) -chce się słuchać😀.Tryb przełączania z tranzystora na lampę w moim przypadku mała zmiana na plus (ciepełko).  Podsumowując bardzo fajny  DAC ,w moim systemie się sprawdził i mógłby w nim pozostać🙂mimo braku pilota. Dziękuję Audiomagic.pl za możliwość testowania , POZDRAWIAM

Cayin już gra od 2h u mnie. I wiecie co, wysyłam jutro pozew sądowy przeciwko Audiomagic.pl o znęcanie emocjonalne :) . Jestem pozamiatany. Czuję się jak dzieciak w sklepie z zabawkami, któremu dano do zabawy super samochód na baterie po czym dzieciak usłyszy "a teraz odłóż na półkę, idziemy już do domu". Coś czuję że to będzie najfajniejszy tydzień w tym roku i nawet wczasy nie będą fajniejsze.

12 godzin temu, Wito76 napisał:

Cayin już gra od 2h u mnie. I wiecie co, wysyłam jutro pozew sądowy przeciwko Audiomagic.pl o znęcanie emocjonalne 🙂 . Jestem pozamiatany. Czuję się jak dzieciak w sklepie z zabawkami, któremu dano do zabawy super samochód na baterie po czym dzieciak usłyszy "a teraz odłóż na półkę, idziemy już do domu". Coś czuję że to będzie najfajniejszy tydzień w tym roku i nawet wczasy nie będą fajniejsze.

A który tryb? ja fanem jestem triody 🙂

Słuchałem oczywiście w obydwóch i też wolę lampowy. Nie zauważyłem, żeby jakiś regres był w dynamice, nie brakuje mi nic. Natomiast w tym trybie jest inna przestrzeń i zaczynają się lampowe czary.

Pytanie od blondynki. W ustawieniach są filtry oraz DSD . No i w DSD są 4 wartości do wyboru 47k ,50k, 60k i 70k. Co to robi?
Aaa, jakby co to w pudełku nie ma instrukcji natomiast są fajne białe rękawiczki.
Ja korzystam przecież z PCM, więc...te ustawienia DSD chyba nie będą działać, dobrze kombinuję?

Moim zdaniem są to ustawienia filtrów odcięcia dla sygnału DSD. Chodzi o wyeliminowanie szumów tam chen, hen dalej 🙂

link do instrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi