Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins 705 Signature

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, Qaz12 napisał:

Dla mnie Kefy ls50 meta mają tylko jedną wadę, ale trudną do mi do zaakceptowania, brzmią na skrajach pasma plastikowo, sztucznie, jak monitory aktywne za 1k, dopiero na wzmacniaczach w okolicy 10k jest lepiej, ale wciąż to słyszę i w tej cenie za tor miałbym większe wymagania.

A znasz jakieś kolumny lepsze w cenie KEF ? Owszem żeby LS50 Meta zagrały wybitnie potrzebują dobrego piecyka i źródła. A wtedy klękajcie narody 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To przedział jak 705 s3 Bowersa czy wyższa liga jeszcze ? Nigdy nie miałem okazji ich posłuchać ale wyglądają bardzo okazale! Czym je napędzasz ?

Triagle to kolegi . Przyjechał z nimi obadac jak zagrają z dobrą końcówka mocy no i okazało się że dobrze napedzone dostają skrzydeł.
U mnie końcówka BAT VK-600SE plus pre lampowe też BAT

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
37 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Triagle to kolegi . Przyjechał z nimi obadac jak zagrają z dobrą końcówka mocy no i okazało się że dobrze napedzone dostają skrzydeł.
U mnie końcówka BAT VK-600SE plus pre lampowe też BAT

Bardzo solidna skrzynka 😄 zima pewnie jest w stanie za piec robić 😅 

Bardzo solidna skrzynka  zima pewnie jest w stanie za piec robić  

Niestety tak. BAT ma taką budowę że się grzeje trochę jak klasa A. Mam pomiar zużycia prądu i ciągnie równo czy gra czy też nie, i tak samo czy głośno czy cicho. Ale gra pięknie i wysteruje wszystko .

W dniu 21.06.2023 o 12:15, #Szakovsky napisał:

XD
Akurat macie pecha, bo akurat wczoraj wyszły 705 S3 na łamach stereophile. 
705 s3:
723-BW705fig3-600.thumb.jpg.afce58a8f06c17fa5d78b5acab7c2579.jpg

LS50 META:

1220KEF50fig04.thumb.jpg.4f5f055a4c1af23e0a8fa70fe92e1a78.jpg
705 S3:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Meta:
1220KEF50fig05.thumb.jpg.870e74b14a62ccbab4feb740f4340b94.jpg
705:

723-BW705fig8-600.thumb.jpg.3bc0f55fcf6676b643a196fe62135725.jpg
KEF:

1220KEF50fig10-2.thumb.jpg.63a4ad72d320f43d46a8f2a5a824b3fe.jpg

Kefy są lepsze pod każdym możliwym względem. Bowers przy nich to jakaś abominacja (A Signature są jeszcze gorsze). 
I jeżeli ktoś twierdzi, że 705 zagrają lepiej od LS50 to musiał tych drugich słuchać z niepełnosprawnym radmorem.  

Tak jak mówiłęm, LS50 Meta to najbardziej poprawne kolumny podstawkowe. Mają swoje ograniczenia, oczywiście... No ale to są małe, tanie monitorki. Jak ktoś chce pełnozakresowe granie z dynamiką to musi wydać dużo większą pęgę na dużo większe kolumny. 

Do LS50 można podłączyć bez bólu jakiegoś np. ML No.29. Wzmacniacz droższy i cięższy od kolumn, ale za to zagra świetnie. Lepiej niż jakiekolwiek podstawki Bowersa. 

Elaci są dużo lepsze od Bowersów, ale wciąż inżynieryjnie i dźwiękowo to jest półka niżej niż KEF, dźwiękowo też. Elac w porónaniu do KEF'a to lekka puszka. 

Jak ktoś nie chce się bawić w bycie upośledzonym audiofilem i zmiany sprzętu co 2 tygodnie bo "mu cyka za mało przy dejwisie", to KEFy są absolutnie najlepszym rozwiązaniem w niskim budżecie. Bo przynich się siada i się słucha muzyki, a nie wywala z playlisty 3/4 muzyki bo nie da się jej słuchać. 

723-BW705fig4-600.jpg

Wypożyczyłem LS50 meta niebieskie na testy, sprawdziłem je z Nad c388 i Coplandem 405. W swojej cenie bardzo dobre kolumny ale serio porównywane do Elaca 403? Mówię może ja jestem trochę uprzedzony, 3 osoby zaprosiłem na ślepy test i nikt nie wybrał kefa w stosunku do Elaca, jeszcze wypożyczę Bowersy by z nimi sprawdzić jak wyglada ale Elac gra zdecydowanie większym głębszym dźwiękiem. Z Nadem mogę stwierdzić ze różnice nie są aż tak duże ale przy coplandzie to Elaci zdecydowany zwycięzca. Z czego zaznaczę nie mam w domu 403 wiec nie jest to opinia broniąca własnego zakupu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

Elac gra zdecydowanie większym głębszym dźwiękiem. Z Nadem mogę stwierdzić ze różnice nie są aż tak duże ale przy coplandzie to Elaci zdecydowany zwycięzca.

Trafne spostrzeżenia. 👍

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kefy ls50 to na prawdę dobre kolumny. 

Ale ja mam podobne wrażenie co koledzy z branży. To nie są kolumny dla wszystkich odbiorców. Ci co ich nie wybiorą powiedzą że po prostu są nijakie i nudne. 

A drugi właśnie to odbierze za ich największy atut. 

o to to. Tam jest wszystko... poprawne... i tyle 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Właśnie

Dla mnie i dla ciebie "i tyle" a dla innych "aż tyle". 

Umiejętnie je zrobili to prawda.

Ja bym je na przykład mógł mieć w sypialni ale do salonu by mi ich nie wybrał

5 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

jeszcze wypożyczę Bowersy by z nimi sprawdzić jak wyglada ale Elac gra zdecydowanie większym głębszym dźwiękiem. 

Interesującym byłoby porównać z B&W 705 Signature, bo to przecież temat o nich. Aby nie było, że te KEFy mogą służyć za podstawki dla B&W 🙂 

2 godziny temu, MarkM napisał:

Interesującym byłoby porównać z B&W 705 Signature, bo to przecież temat o nich. Aby nie było, że te KEFy mogą służyć za podstawki dla B&W 🙂 

Postaram też się zrobić takie porównanie, ale znając sygnaturę Bowersa bo sam z nich korzystam to bedzie spory detal, więcej przestrzeni bas bardziej konturowy. Np w wokalach typu Norah Jones itp zdecydowanie więcej emocji powoduje słuchanie ich ale nie są to głośniki do słuchania przez długi czas. Chyba ze z wzmacniaczem lampowym. Ale to mówię o 703. 

10 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

Wypożyczyłem LS50 meta niebieskie na testy, sprawdziłem je z Nad c388 i Coplandem 405. W swojej cenie bardzo dobre kolumny ale serio porównywane do Elaca 403? Mówię może ja jestem trochę uprzedzony, 3 osoby zaprosiłem na ślepy test i nikt nie wybrał kefa w stosunku do Elaca, jeszcze wypożyczę Bowersy by z nimi sprawdzić jak wyglada ale Elac gra zdecydowanie większym głębszym dźwiękiem. Z Nadem mogę stwierdzić ze różnice nie są aż tak duże ale przy coplandzie to Elaci zdecydowany zwycięzca. Z czego zaznaczę nie mam w domu 403 wiec nie jest to opinia broniąca własnego zakupu.

Żadnego z wymienionych wzmacniaczy bym nigdy nie wymienił jako dobry kompan do tych kolumn.
Do nich trzeba spawarki, takiej przyzwoitej. 
A jak lampa to coś pokroju GM'y od Amplifona (to już trochę cenowa przeginka, ale dźwiękowo byłoby idealnie). 

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Lepsze jest "wszystko poprawne" niż "nic nie jest poprawnie". 
1 to nie dużo, ale wciąż więcej niż 0. 

5 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

Np w wokalach typu Norah Jones itp zdecydowanie więcej emocji powoduje słuchanie ich ale nie są to głośniki do słuchania przez długi czas.

Co tu dużo gadać - B&W są po prostu ostre. Grają dopiero 805 D4. Moim zdaniem.

7 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Do nich trzeba spawarki, takiej przyzwoitej.

Straszna głupota żadnej spawarki tylko wydajnego prądowo wzmacniacza. Zaraz się okaże ze wzmacniacz jak do Bowersow seri 8 będzie potrzebny do głośników do 5tyś… do tego od kiedy słuchamy wykresem? 

W dniu 24.06.2023 o 02:02, Piopio napisał:

Co tu dużo gadać - B&W są po prostu ostre. Grają dopiero 805 D4. Moim zdaniem.

Jak rzadko się z tobą zgadzam.

11 godzin temu, NRK napisał:

Z tym, że za 40 tys można mieć o wiele lepiej grające monitory.

Tutaj też się zgadzam. 

Gładko nam poszło 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi