Skocz do zawartości
IGNORED

brak firm akustycznych

mike27

Rekomendowane odpowiedzi

Na polskim rynku nie ma chyba żadnej dobrej firmy zajmującej się akustyką pokoju odsłuchowego. Po prostu nie ma i juz! Same ściemy!!!! Może ktoś zna jakąś porządną, fachową firme produkujacą skuteczne i ESTETYCZNE ustroje akustyczne

https://www.audiostereo.pl/topic/16314-brak-firm-akustycznych/

Polecam Audile - pracuję z nimi nad moim pokojem odsłuchowym. Człowiek ma wiedzę i doświadczenie.

Inna opcja to Rives Audio - ostatnio ich przedstawicielem w Polsce został Fast. Ich level 2 kosztuje ok 2500 USD. Cena obejmuje wykonanie specjalistycznych pomiarów w pokoju odsłuchowym klienta. Potem takie wyniki pomiarów wraz z dokładnie zwymiarowanym pokojem wysylane sa do stanow gdzie przeprowadzana sa kalkulacje i powstaje odpowiedni projekt. Zaleta Rives jest to, że nie sprzedaja swoich własnych "ustrojow", lecz wykorzystuja szeroko dostepne (i tanie) materialy, jak na przyklad konstrukcje z karton gipsu, wiec cena juz duzo nam nie wzrasta.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W sumie to adaptacje (niezbyt zaawansowane) moglo by robic wielu ludzi., Wielu posiada conajmniej podstawowa wiedze, jakies doswiadczenie (reszte by zdobylo podczas ich robienia ;) ). Problem chyba w stosunkowo tanim i estetycznym wykonaniu ustroi. A zeby je zintegrowac ladnie z pomieszczeniem to od murarki trzeba by zaczac i nowu zapotrzebowanie na kolejnego fachowca. A jak mi kiedys mowil znajomy architekt, u nas jest tak, ze pomysly to mozna miec rozne, ale problem jest z wykonawcami, ciezko znalezc takich, ktorzy te pomysly zrealizuja.

Na polskim rynku nie ma chyba żadnej dobrej firmy zajmującej się akustyką pokoju odsłuchowego. Po

>prostu nie ma i juz! Same ściemy!!!! Może ktoś zna jakąś porządną, fachową firme produkujacą

>skuteczne i ESTETYCZNE ustroje akustyczne

Zobacz tutaj:http://www.acusticaapplicata.com/-to jest włoska firma.Konsultacje i pomiary pomieszczeń są bezpłatne.Na stronie jest adres polskiego dystrybutora.Myślę,że spełni twoje żądania(pod względem akustycznym) i estetycznym.

Tutaj cytat Twoich wymagań:"Na polskim rynku nie ma chyba żadnej dobrej firmy zajmującej się akustyką pokoju odsłuchowego. Po prostu nie ma i juz! Same ściemy!!!! Może ktoś zna jakąś porządną, fachową firme produkujacą skuteczne i ESTETYCZNE ustroje akustyczne"

Nie jestem dystrybutorem tych ustrojów.Jeżeli chodzi o ceny to możesz się o nich dowiedzieć po zrobieniu komputerowego tuningu Twojego pomieszczenia(to związane jest z dokładnym rysunkiem i opisem pomieszczenia).Po zrobieniu obliczeń(bezpłatnie)dostajesz wykaz elementów potrzebnych do zastosowania z dokładnym rysunkiem ich ustawienia w pomieszczeniu,oraz kalkulację cenową.

Poniważ chciałeś skutecznie i estetycznie to ma się rozumieć cena nie będzie najniższa.

"Poniważ chciałeś skutecznie i estetycznie to ma się rozumieć cena nie będzie najniższa" - zapomniałeś dodać pemark, że w cenie będą sie zawierać długoletnie badania poparte półwiecznym doświadczeniem....i będzie to

90 % ceny ;-))) No, ale PRAWDZIWI audiofile się z tym nie liczą ;-)))

Zyzio!

Z tymi procentami to chyba przesadzasz.Jest to jednak profesjonalne podejście do tematu(oczywiście poparte badaniami fachowców od tematu),a nie amatorka z DIY z kosztami minimalnymi z przypadkowych(najtańszych)materiałow rozmieszczanych w pomieszczeniach bez "ładu i składu".Niestety wiąże się to z kosztami,ale nie tak wysokimi jak niektóre projekty akustyczne zrealizowane w Polsce.

No dobra - 70 % :-) A taki sprawny amator DIY-ejowiec ma szansę zrobić to samo duuuuuuuuuuuużo taniej, a może nawet i lepiej, reguł nie ma i wcale nie musi stosować najtańszych materiałów......

Zyzio

większość ludzi nie jest sprawnym DIY-owcem i nigdy nie będzie bo nie ma talentu, zamiłowania albo nie ma czasu. Naprawdę wielu ludzi woli wydać te przysłowiowe tysiąc zł i zaoszczędzone 20 godzin spędzić z rodziną, na świeżym powietrzu, słuchając muzyki albo śpiąc :-)

Spróbujmy sobie po prostu wyobrazić, że różni są ludzie i przestańmy mieć pretensje do tych, którzy próbują sprzedać coś, co teoretycznie można zrobić samemu (np. samemu można też hodować pomidory, robić kiełbasę, piec chleb, strugać meble etc etc).

Pozdrawiam

D.

Masz rację, ale jestem też przeciwny ideologii jaką lansuje pemark na tym forum, bo zasłanianie się badaniami i doświadczeniem mające usprawiedliwić chore ceny, czy lansowanie tzw. "prawdziwych" audiofili potrafiacych to docenić mnie nie przekonuje i ne przekona ;-(

Pemark

Jak to nie jesteś dystrybuterem. To skąd masz w sklepie internetowym tev wszystkie urządzenia od Jasika. Twoja firm a znajduje się w tej samej miejscowości i na tej samej ulicy. zadziwiająca zbieżność!!!!!!!1

Pemark

Jak to nie jesteś dystrybuterem. To skąd masz w sklepie internetowym tev wszystkie urządzenia od Jasika. Twoja firm a znajduje się w tej samej miejscowości i na tej samej ulicy. zadziwiająca zbieżność!!!!!!!1

Mike 27

Ja nie powiedziałem ze nie zajmuje się dystrybucją sprzętu hi-end,natomiast powiedziałem że nie zajmuję się dystrybucją i doradztwem w zakresie ustrojów akustycznych.W twoim poście pytałeś o skuteczne i eleganckie ustroje akustyczne.Nic natomiast nie mówiłeś o cenie.Widomo,że eleganckie i skuteczne n9ie mogą być tanie.Chciełem tylko skierować Cię na odpowiednią stronę,Ale chyba żle zrobiłem,bo natychmiast zaczął się atak na Mnie i p.Jasika.

Wiem,że koledzy atakujący mnie na forum wiedzą wszystko lepiej i potrafią wszystko zrobić sami.Ja się na tym nie znam,mimo że profesjonaknie zajmuję się muzyką,ale moja logika nakazuje,aby pewne zadania zlecać profesjonalistom zasięgając uprzednio referencji.Wiem,że to się wiąże z kosztami.(zobacz na stronę www.pemarkstudio.com).Tam jest tuning pomieszczeń zrobiony przez profesjonalną firmę i zastosowane odpowiednie materiały.Koszt samych materiałów do akustyki do 3 pomieszczeń(wszystko z atestami)na ściany sufit i podłogę to ok 30000 PLN,a i tak nie jestem zadowolony do końca.

Wiem,że moi oponenci wykonają sobie wszystko sami.Zainteresowanym podaję że 1m/kw gąbki można kupić w sklepach "Chemii"już za 8 pln i cały tuning przy wielkich oszczędnościach i włożonej pracy może zamknąć sie kwotą 100 PLN.Nie to jednak było przedmiotem Twojego zapytania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.