Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

i od razu 3 pytanka odnośnie właściwości płyty audio CD:

- czy na Audio CD da się nagrać dźwięk 8 bitowy?
- czy da się zrobić płytę mieszaną Audio/Software (tak, żeby nagrac tam program na pc, ale żeby płyta jednocześnie odtwarzała się w wieży hi-fi)?
- czy da się zapisać Audio na DVD (więcej utworów) i odtwarzać w normalnym odtwarzaczu Audio CD?

1. Zapewne tak, ale otworzysz to tylko przez komputer jako dane.

2. Oczywiście, mam kilka takich płyt fabrycznie tłoczonych: Yes, Oldfield, coś jeszcze było ze ścieżką danych za częścią muzyczną odtwarzaną w typowym cd.

3. Da się, ale otworzysz wyłącznie przez dvd i to chyba nie każdy. 

2 godziny temu, darekdarek napisał:

Witam,

i od razu 3 pytanka odnośnie właściwości płyty audio CD:

- czy na Audio CD da się nagrać dźwięk 8 bitowy?
- czy da się zrobić płytę mieszaną Audio/Software (tak, żeby nagrac tam program na pc, ale żeby płyta jednocześnie odtwarzała się w wieży hi-fi)?
- czy da się zapisać Audio na DVD (więcej utworów) i odtwarzać w normalnym odtwarzaczu Audio CD?

1. Tak, oczywiście trzeba dane zapisać w 16 bitach. 

2. Tak, w kilku odmianach. Zasadniczo nie polecam, różne współczesne wynalazki mają z tym problem. 

3. Nie, inny kolor lasera i w ogóle. 

nagrywamy.com

Ad. 3 - używałem kiedyś wytrycha 😉 "gęste" MP3 na płycie DVD ale odtwarzane

już tylko na PC albo na DVD czytającym empetrójki.

Sporo osób nie odróżni ... oczywiście dotyczy tych spoza forum 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

25 minut temu, audioburak napisał:

Ad. 3 - (...)

Sporo osób nie odróżni ... oczywiście dotyczy tych spoza forum 😉 

Hahahahaha,oczywiście:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 godzin temu, porlick napisał:

"2. Oczywiście, mam kilka takich płyt fabrycznie tłoczonych: Yes, Oldfield, coś jeszcze było ze ścieżką danych za częścią muzyczną odtwarzaną w typowym cd."

Czy jak włożę taką płytę do pc to zobaczę zarówno część audio jak i soft? Jak byłaby widoczna część audio? Jako pliki .cda w tym samym folderze? Nie mam jak sprawdzić, ale jak to widać w jakimś windowsie - taki mixed type CD?

Musiałbym wrzucić taką płytę na komputer, lecz chwilowo nie jestem w domu. Nie wiem, jak to będzie wyglądać w Windows, bo używam Linuxa, ale chyba podobnie.

Zapewne tak samo. To, że odtwarzacz audio widzi wtedy tylko audio (pliki .cda) to zrozumiałe, ale co i jak widzi wtedy komputer, to mnie właśnie ciekawi - akurat potrzebuję. Gdybyś sprawdził, daj proszę znać na forum.

Pozdr.

Jeżeli mówimy o CD Extra, to komputer widzi tylko część CD-ROM, to znaczy w eksploratorze nie widać plików cda. Część audio jest natomiast widziana przez eac czy vlc. Zrób sobie taką płytę, będziesz wiedział. Nero umie.

nagrywamy.com

Właśnie próbowałem i chyba cd-rom mi padł ze starości, bo upala płytę za płytą.

Dlatego pytam. Spodziewam, się, że jest jak piszesz, ale z drugiej strony pamiętam też, że były takie gry - tak właśnie nagrywane, że był tam też soundtrack. Dostępny zarówno podczas grania jak i jako audio w wieży hifi. Stąd cały temat, bo próbuję coś takiego nagrać.

1 minutę temu, darekdarek napisał:

jest jak piszesz, ale z drugiej strony pamiętam też

No właśnie nie ma drugiej strony - komputer widzi przecież obie części, to eksplorator nie widzi części audio.

Kiedyś robiłem sporo takich płyt, ale zrezygnowaliśmy, one powodowały więcej problemów niż to warte - współczesne odtwarzacze które grają i audio i mp3 wariowały i czasem widziały wszystko po dwa razy a czasem niczego nie widziały.

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

"No właśnie nie ma drugiej strony - komputer widzi przecież obie części, to eksplorator nie widzi części audio".

Ale wiesz, że w przypadku normalnego audio CD eksplorator widzi pliki .cda?

"Kiedyś robiłem sporo takich płyt, ale zrezygnowaliśmy, one powodowały więcej problemów niż to warte - współczesne odtwarzacze które grają i audio i mp3 wariowały i czasem widziały wszystko po dwa razy a czasem niczego nie widziały". 

Być może masz rację.

Edytowane przez darekdarek

Na tym właśnie polega różnica między innymi. Oczywiście, że przy zwykłej płycie eksplorator widzi pliki CDA. Tylko co z tego, jak to jest bezużyteczne. 

nagrywamy.com

Obiecane: 

Na naklejce widać, co oprócz muzyki zawiera płyta.

Komputer widzi 2 lokalizację, co pokazałem, czyli muzyka i dane. 

Na końcu kadr filmiku z gry, w której wykorzystano muzyke z albumu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230521_174706.jpg

IMG_20230521_174730.jpg

IMG_20230521_174754.jpg

Nawiasem mówiąc, to bardzo dobry album Yes, choć chyba nie był zbyt popularny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za sprawdzenie!

Ale potrzebuję jeszcze podpowiedzi, bo nie bardzo z ekranu jestem w stanie to wyczytać:

- 2 lokalizacje? Po włożeniu płyty widzisz jakby 2 różne dyski?

- czy ta gra odpalana z jednej lokalizacji odtwarza muzykę z tej drugiej? co masz na myśli pisząc lokalizacja (i przenosząc to na grunt Windows)?

A- audio

D-dane

Po włożeniu płyty widzi jakby dwa napędy, każdy z nich można oddzielnie otworzyć i zamknąć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest co innego, płyta dwusesyjna albo mixed mode. Takie płyty to w ogóle tragedia, bo zasadniczo odtwarzacze które umieją mp3 w ogóle nie widzą sesji z CD audio. Komputer sobie radzi, ale hardware źle. Dlatego zapewne powstał CD extra, nie jest idealny ale bardziej kompatybilny. 

nagrywamy.com

7 godzin temu, porlick napisał:

Obiecane: 

Na naklejce widać, co oprócz muzyki zawiera płyta.

Komputer widzi 2 lokalizację, co pokazałem, czyli muzyka i dane. 

Na końcu kadr filmiku z gry, w której wykorzystano muzyke z albumu.

Ukryta Zawartość

IMG_20230521_174706.jpg

IMG_20230521_174730.jpg

IMG_20230521_174754.jpg

Co to,Ubuntu?

7 godzin temu, porlick napisał:

Mam,fajny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, przemak napisał:

Takie płyty to w ogóle tragedia

Żaden z moich CD nie miał z nią problemu, zarówno stare Sony, Yamaha, jak i obecnie używany Denon.

Tak, Ubuntu.

1 godzinę temu, porlick napisał:

Żaden z moich CD nie miał z nią problemu, zarówno stare Sony, Yamaha, jak i obecnie używany Denon.

Tak, Ubuntu.

Nie ma to jak takie fragmentaryczne cytowanie. Nie zrozumiałeś czy nie chcesz zrozumieć? 

nagrywamy.com

Dzięki Panowie. Ale drążę dalej na podstawie waszych odpowiedzi:

- czym różni się "płyta dwusesyjna" od "mixed mode" i od "CD extra"?

- generalnie zmierzam do tego jak nagrać soft na komputer (na CD), który jednocześnie z drugiego bloku na tej płycie odtworzy format .cda (gierka z muzyką), który normalnie będzie widoczny jako soundtrack w odtwarzaczu audio.

Godzinę temu, darekdarek napisał:

Dzięki Panowie. Ale drążę dalej na podstawie waszych odpowiedzi:

- czym różni się "płyta dwusesyjna" od "mixed mode" i od "CD extra"?

- generalnie zmierzam do tego jak nagrać soft na komputer (na CD), który jednocześnie z drugiego bloku na tej płycie odtworzy format .cda (gierka z muzyką), który normalnie będzie widoczny jako soundtrack w odtwarzaczu audio.

Jeżeli nie interesuje Ciebie kompatybilność z odtwarzaczami CD, to wszystko jedno, współczesny komputer ma zwykle nagrywarkę i radzi sobie bez problemu z płytami wielosesyjnymi. Niektóre cdromy miały problem z czytaniem innej niż ostatniej sesji, ale to są wieści sprzed dwudziestu lat 😉 Płyty CD extra są bardziej kompatybilne ze sprzętowymi odtwarzaczami wieloformatowymi, dlatego pod względem kompatybilności są lepsze. Warstwa CD audio wtedy nie jest widoczna wprost w eksploratorze, ale odtwarzacze programowe ją grają i grabery ją widzą. Jedyne, co można o takich kombinowanych płytach powiedzieć, to to, że na pewno będą z nimi kłopoty, dlatego wydawcy rezygnują z takich rozwiązań na rzecz wydań wielopłytowych lub wspomagania internetowego. Jeżeli to ma być na komputer, to po co w ogóle  CD audio, można zamieścić mp3 wav czy flac, też cokolwiek to odtworzy. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

Nie zrozumiałeś czy nie chcesz zrozumieć? 

Czego?

Multisystemowiec DVD 1940, który łyka MP3 i wma też nie ma z tą płytą problemów, a też widzi jedynie audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, porlick napisał:

Czego?

Multisystemowiec DVD 1940, który łyka MP3 i wma też nie ma z tą płytą problemów, a też widzi jedynie audio.

Ukryta Zawartość

Tego, że odpowiedzią na "sprawia ogromne problemy" nie jest "nieprawda, bo u mnie działa". W dodatku sam piszesz, że nie działa, bo odtwarzacz widzi tylko jedną warstwę audio a nie dane, w których mogą być np dodatkowe mp3. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

odtwarzacz widzi tylko jedną warstwę audio a nie dane, w których mogą być np dodatkowe mp3.

Akurat w tym przypadku są wygaszacze ekranu, motywy i filmy z gry, żadnych mptrójek, czy innego kodowanego w ten sposób audio.

2 godziny temu, porlick napisał:

Akurat w tym przypadku są wygaszacze ekranu, motywy i filmy z gry, żadnych mptrójek, czy innego kodowanego w ten sposób audio.

No tak, czyli w ogóle nic nie wiadomo. A jakby tam były pliki dźwiękowe, to co widziałby ten odtwarzacz? Obie sesje? A jak między nimi się przełączać i nawigować? Nie można przecież wykluczyć, że w plikach tej gry znajdą się jakieś pliki dźwiękowe. To niestety są realne problemy, które każą unikać takich rozwiązań w ogóle. 

nagrywamy.com