Skocz do zawartości
IGNORED

Tani DAC/AMP z obsługą MQA. FiiO KA1, Hiby FC3... a może coś jeszcze innego?

Rekomendowane odpowiedzi

˛

Cześć

Chciałem sobie w Tidalu wykupić subskrypcję HiFi Plus żeby sprawdzić na ile dobre, godne uwagi (w dłuższym odsłuchu) są pliki MQA. Na codzień używam słuchawek Letshuoer S12 Pro i dongla Ibasso DC04 Pro. Jest dobrze, ale chciałbym sprawdzić coś nowego (dla mnie) i na początek kupić jakiś naprawdę tani mobilny DAC/AMP z obsługą MQA. Czy tyle wystarczy, czy może kupić coś droższego...na polskim rynku jest naprawdę niewiele mobilnych  DAC które mogłyby poradzić sobie z tym formatem i nie kosztowałyby więcej niż circa about 800 PLN. Może Earmen Sparrow, aczkolwiek na początku chciałbym tylko dotknąć, dlatego wymieniłem te dwa najtańsze. Czy są jakieś inne godne uwagi propozycje?

Pozdrawiam i Dziękuję za ewentualną pomoc - Cichy

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

2 godziny temu, Cichy71 napisał:

na ile dobre, godne uwagi (w dłuższym odsłuchu) są pliki MQA

Nie są. Ani w dłuższym ani krótszym  

Dobre są 44.1/16 a na lepszym sprzęcie pliki o wyższych parametrach. Prawdziwe bezstratne hi-resy

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Nie są. Ani w dłuższym ani krótszym  

Dobre są 44.1/16 a na lepszym sprzęcie pliki o wyższych parametrach. Prawdziwe bezstratne hi-resy

Dziękuję za odpowiedź. Po prostu te skrajne opinie o MQA spowodowały że zacząłem o tym myśleć. To jest sprzęt tylko na spacery, może kupię Earmen Sparrow (u Jankesów go bardzo lubią)... a może nie. Ibasso świetnie się sprawdza, w kurtce, w marynarce ale ten Earmen będzie (być może) jeszcze lepszym wyjściem dla S12 Pro. A ja przy okazji sprawdzę jak smakują Mastery. DAC, dongle... to u mnie czysta egzotyka, po prostu milej się spaceruje, po deptakach, po księgarniach... W domu jestem na razie archeologiem - płyty cd, sacd, winyle... cała kolekcja, ale powoli rozmyślam o tych wszystkich komputerowych wiławiankach, i to dopiero będzie prawdziwe wyzwanie dla starego melomana. BTW - widzę że obaj jesteśmy fanami Neotecha. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam - D.C.

Edytowane przez Cichy71

4 godziny temu, Cichy71 napisał:

˛

Cześć

Chciałem sobie w Tidalu wykupić subskrypcję HiFi Plus żeby sprawdzić na ile dobre, godne uwagi (w dłuższym odsłuchu) są pliki MQA. Na codzień używam słuchawek Letshuoer S12 Pro i dongla Ibasso DC04 Pro. Jest dobrze, ale chciałbym sprawdzić coś nowego (dla mnie) i na początek kupić jakiś naprawdę tani mobilny DAC/AMP z obsługą MQA. Czy tyle wystarczy, czy może kupić coś droższego...na polskim rynku jest naprawdę niewiele mobilnych  DAC które mogłyby poradzić sobie z tym formatem i nie kosztowałyby więcej niż circa about 800 PLN. Może Earmen Sparrow, aczkolwiek na początku chciałbym tylko dotknąć, dlatego wymieniłem te dwa najtańsze. Czy są jakieś inne godne uwagi propozycje?

Pozdrawiam i Dziękuję za ewentualną pomoc - Cichy

Może zacznij od Amazon Music lub Apple Music - prawdziwy HiRes znacznie taniej niż TIDAL, a iBasso to pociągnie bez problemu. Do obu są miesięczne okresy próbne.

Teraz, Klimkr napisał:

Może zacznij od Amazon Music lub Apple Music - prawdziwy HiRes znacznie taniej niż TIDAL, a iBasso to pociągnie bez problemu. Do obu są miesięczne okresy próbne.

Apple Music? Nawet nie wiem z czym to się je. Ja nie mam iphone'a, czy nie jest to jakąś przeszkodą? Jeżeli nie, to oczywiście... mogę sprawdzić. Czy Amazon i Apple też mają tak obszerną bibliotekę? Pytam, ponieważ nie wiem. To jest sprzęt na spacery, wyjazdy... nie do domu (tu jestem neandertalczykiem, płyty... te sprawy). Za komputery i te wszystkie wynalazki które mi uciekły jeszcze się wezmę, oczywiście dobra jakość zawsze w cenie. Dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam - D.C.

1 godzinę temu, Klimkr napisał:

Apple Music? Nawet nie wiem z czym to się je. Ja nie mam iphone'a, czy nie jest to jakąś przeszkodą? Jeżeli nie, to oczywiście... mogę sprawdzić. Czy Amazon i Apple też mają tak obszerną bibliotekę? Pytam, ponieważ nie wiem. To jest sprzęt na spacery, wyjazdy... nie do domu (tu jestem neandertalczykiem, płyty... te sprawy). Za komputery i te wszystkie wynalazki które mi uciekły jeszcze się wezmę, oczywiście dobra jakość zawsze w cenie. Dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam - D.C.

P.S. Widzę że na Apple Music Hi-Res jest tylko w plikach ALAC... a mój telefon ich nie obsługuje, jestem starcem. Czy nie będzie z tym problemu i wszystkim zajmie się DAC?

5 godzin temu, Cichy71 napisał:

To jest sprzęt tylko na spacery,

Jeśli źródłem ma być telefon, nie ma sensu przesadzać. Dobre muzyczne telefony to Sony i Iphone. W tych przypadkach warto inwestować. W pozostałych - nie. Ja mam FIIO BTR5 . Oczywiście, że to tylko BT ale na spacer lub na drogę do pracy bardzo dobrze. Jak chcesz iść w kierunku jakości, trzeba pomyśleć o jakimś DAP-ie 

7 godzin temu, Cichy71 napisał:

P.S. Widzę że na Apple Music Hi-Res jest tylko w plikach ALAC... a mój telefon ich nie obsługuje, jestem starcem. Czy nie będzie z tym problemu i wszystkim zajmie się DAC?

A do czego masz podłączone te iBasso? Jśsli Android, to po prostu ściągasz ze sklepu Apple Music lub Amazon Music, rejestrujesz na miesiąc za darmo (trzeba podać numer karty) i wszystko hula.

Biblioteką się nie przejmuj, Tidal to produkt całkiem niszowy, więc popularne serwisy pewnie mają więcej, w dodatku taniej.

Edytowane przez Klimkr

Bardzo dziękuję Panowie. 🙂 Ibasso zostaje, na razie nie będzie MQA, jeżeli twierdzicie że nie ma większego sensu. Wskoczyłem do Apple Music i jest naprawdę dobrze, więcej plików w wysokiej rozdzielczości... obsługa Dolby Atmos. Jest więcej muzyki w dobrej jakości, poza tym za jakiś czas pojawi się Apple Music Classical na Androidzie. To wszystko za prawie  dwa razy taniej niż w Tidalu na Hifi Plus. Chyba trafiłem w dziesiątkę. Jeszcze raz Dziękuję i Pozdrawiam - D.C.

Edytowane przez Cichy71

Przetestuj Amazona. Cena 19 zł miesięcznie. Spora część biblioteki w 24/96 i w tym przypadku jakość słychać. Bardzo dużo nagrań, których nie znajdziesz na innych serwisach. Choćby archiwalne nagrania Leonarda Cohena, the Doors. Różne koncerty se studiów telewizyjnych, radiowych, oficjalne bootlegi. 

W dniu 27.05.2023 o 15:05, piotrek7 napisał:

?

Na świecie TIDAL ma udział w rynku poniżej 1.5 %, Amazon i Apple ponad 13 % każdy. U nas TIDAL ma dużo lepszą pozycję, pewnie dzięki Plusowi - sam mam HiFi za 5 zł rocznie…

@piotrek7, @Klimkr

Teraz mam próbny w Hi-Fi Plus, próbny w Apple Music (Classical to jest petarda, przeglądałem bibliotekę)... ale mogę też wziąć miesiąc próbny na Amazon. Dobrego nigdy za mało. Jeżeli chodzi o Tidala to ma podobno tylko 4 miliony subskrybentów, Apple - ok. 100, podobnie Qobuz a Amazon  poniżej stówy... być może stąd ten "niszowy" w słowach kolegi. Dziękuję i Pozdrawiam - D.C.

W dniu 29.05.2023 o 06:19, Cichy71 napisał:

@piotrek7, @Klimkr

Teraz mam próbny w Hi-Fi Plus, próbny w Apple Music (Classical to jest petarda, przeglądałem bibliotekę)... 

Classical na Androida już jest - co ciekawe na iPada nadal nie ma, nie mówiąc o MacOS czy Windows.

• 4 tygodnie później...

Po co ci mqa? To już martwy format.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.