Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 30k i 21m2

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, xajas napisał:

Mozna tez sobie kupic Porsche i cale zycie jezdzic na pierwszym biegu z zaciagnietym hamulcem recznym.

Współczesne samochody tej klasy mają raczej automatyczną skrzynię biegów 😉 Raczej chodziłoby o to, że można nigdy nie włączać trybu SPORT 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Współczesne samochody tej klasy mają raczej automatyczną skrzynię biegów…

… z mozliwoscia recznego przelanczania biegow

Paddels przy kierownicy i wajcha na tunelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witam po dłuższej przerwie. Jestem wam wszystkim winien konkluzje moich dylematów i niespodziewany rezultat w wersji budżetowej.(sytuacja życiowa zweryfikowała moje plany bardzo brutalnie)

Odsłuchiwałem kilka monitorów, od ATC19 przez aktywne buchardty A500 po Spendory i Harbethy ale wszystko to było pudełkowe granie bez masy/dociążenia lub jak w przypadku Harbetha sceną zamkniętą pomiędzy głośnikami. Na koniec posłuchałem Jasper 18 no i miazga otwarta góra świetny środek i dociążony bas jak w podłogówkach. Bałem się tylko że taki dźwięk to będzie overkill dla mojego pomieszczenia.

Jaspery kupiłem finalnie używane jak już pisałem mój budżet poskładało życie. Po instalacji faktycznie trochę dudniły więc zakupiłem ustroje akustyczne które nieco poprawiły sytuację ale nie było to jeszcze to na co liczyłem. 

Kombinowałem z kumplem czy wymiana pozostałych elementów toru coś wniesie.

Najpierw wymieniliśmy wzmacniacz i dać na Naim Atom ale tutaj góra robiła się zbyt ostra. Następnie podłączyłem Copland DAC 215 w roli daca (wcześniej działał jako preamp) I wspiąłem go w sekcję przedwzmacniacza Audiolab. Było odrobinę lepiej ale nadal nie idealnie. 

Trochę tak to grało i w międzyczasie kolega kupił sobie końcówkę mocy Audiolab 8000px jako vintageową ciekawostkę przyrodniczą bo uważał że Audiolab 6000a którego używał do napędzenia Diamondów 28(które kupił ode mnie) ma za małą moc. No i faktycznie jak to razem spiął Diamondy odżyły. Minimalnie zawężyła się scena ale dźwięki były poukładane nie zlewały się grało to równo, bas zyskał na kontroli. Jedynie na górę nie specjalnie to wpłynęło nadal była wycofana.

Skoro z Diamondami była taka kolosalna zmiana to czemu by nie spróbować z Jasperami. Jak pomyślał tak zrobił.

Tor wyglądał następująco:

Bluesound node 2i -> Copland DAC 215 w roli DAC -> Audiolab 8200a w roli przedwzmacniacza -> Audiolab 8000px -> Jasper 18

No I petarda... Dołu było więcej ale stał się gęsty i rytmiczny znacznie bardziej kontrolowany no i dudnienie ucichło.

Teraz tylko musiałem znaleźć końcówkę mocy. Długo się nie zastanawiając przeszukałem giełdę HiFi i znalazłem w Bdg do kupienia Roksana K3 power Amp w bardzo korzystnej cenie.

Kupiłem zainstalowałem no i znowu kroczek do przodu w stosunku do setupu z audiolabem. Jeszcze większą kontrolą na basie i mniej ciepła co w tym przypadku jest korzystne(Copland DAC daje bardzo ciemne brzmienie)

Long story short Po małych perturbacjach udało się złożyć przyzwoity zestaw za rozsądne pieniądze co po wizycie na AVS tylko się potwierdziło.

A tak to wygląda w praniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kargull
12 minut temu, ferszcik napisał:

Próbowałeś rozmieścić pułapki basowe symetrycznie?

Czytaj ze zrozumieniem (kolega wspomniał również że liczy się z opinią żony) . .

Generalnie założyłem że lamele też trochę poprawiają akustykę ale głównie kolega quatross ma rację lamele plus pułapki to by było już za dużo no i nie miał bym miejsca na gramofon.

1 hour ago, quatross said:

Czytaj ze zrozumieniem (kolega wspomniał również że liczy się z opinią żony) . .

Nie ma takiej informacji w tamtym poście 🙂

44 minutes ago, kargull said:

Generalnie założyłem że lamele też trochę poprawiają akustykę ale głównie kolega quatross ma rację lamele plus pułapki to by było już za dużo no i nie miał bym miejsca na gramofon.

Lamele to pół centymetra filcu a po drugiej stronie dwie porządne pułapki basowe. Tego niestety nie da się porównać jeżeli chodzi o działanie.

Może pomiędzy lamelami dać mech chrobotek. Żonie może się spodobać i na pewno spowoduje to poprawę akustyki

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Tam pod kątem akustyki można u ciebie jeszcze bardzo wiele poprawić. Lewa kolumna pracuje w innych warunkach niż prawa. 

Przed miejscem odsłuchowym przydałby się dywan.

Dziwne jest także to że w przypadku naim system zagrał za dużo górą a w przypadku audiolaba 8300 który jest wyraźnie po klinicznej stronie brzmienia jest lepiej.

Jasprow akurat nie specjalnie lubię. Oczywiście pod kątem ceny.

Z ciekawości ile dałeś za używane?

Może być na priv.

Zgadzam się że można by jeszcze wiele ale na nie wiele mogę już sobie pozwolić...

Naim grał przy użyciu swojego DAC'a wbudowanego, a Audiolab gra z Coplanda.

Za używki dałem 6200,-

14 godzin temu, azimut napisał:

na pewno spowoduje to poprawę akustyki

Na pewno? 

Mchem upychało się dziury w ścianach dla ocieplenia budynków. I to jedyny pewnik. Wpływ ustrojów akustycznych z mchu na akustykę pomieszczenia był jakiś czas temu poddany pod dyskusję w dziale "Akustyka". I w zasadzie można przyjąć założenie, że szału nie robi. Tak więc z tym "na pewno" uważałbym. 

Bo na pewno może mieć wpływ na stronę wizualną pomieszczenia. Jeśli się komuś podobają takie ozdoby 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Na pewno? 

Mchem upychało się dziury w ścianach dla ocieplenia budynków. I to jedyny pewnik. Wpływ ustrojów akustycznych z mchu na akustykę pomieszczenia był jakiś czas temu poddany pod dyskusję w dziale "Akustyka". I w zasadzie można przyjąć założenie, że szału nie robi. Tak więc z tym "na pewno" uważałbym. 

Bo na pewno może mieć wpływ na stronę wizualną pomieszczenia. Jeśli się komuś podobają takie ozdoby 

..."szału nie robi", a co to jest ten "szał"? Ma sobie mieszkanie przerobić na wzór opery narodowej żeby był "szał"? 

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

35 minutes ago, azimut said:

..."szału nie robi", a co to jest ten "szał"? Ma sobie mieszkanie przerobić na wzór opery narodowej żeby był "szał"? 

Raczej jak już coś poprawiać to żeby były mierzalne efekty akustyczne. Napchanie mchu w lamele może nie dać takich efektów. Szczególnie że po drugiej stronie stoją dwie pułapki basowe o wysokości 2m i wadze 25kg, które pochłaniają od 50Hz 🙂

1 godzinę temu, azimut napisał:

..."szału nie robi", a co to jest ten "szał"?

Sformułowanie potoczne ale wydawało mi się, że wystarczająco zrozumiałe. Ale jeśli to zbyt trudne, postaram się rozwinąć: wykorzystanie paneli z mchu (chrobotka reniferowego) wykazuje niską skuteczność w zakresie pochłaniania dźwięku. Tym samym wykorzystanie takich przedmiotów ma sens w zakresie wystroju pomieszczenia a nie zmiany jego akustyki. Mam nadzieję, że tym razem zrozumiałeś. 

2 godziny temu, azimut napisał:

Ma sobie mieszkanie przerobić na wzór opery narodowej żeby był "szał"?

Może wpierdzielić sobie cały kontener mchu, belę siana czy cokolwiek tak zechcesz. Razem ze stadem reniferów. I w efekcie przerobić mieszkanie na stodołę. Choć nie wiem, czy wtedy będzie "szał" 

Albo może w zakresie poprawy akustyki wykorzystać panele akustyczne a w zakresie wystroju wnętrza elementy do tego przeznaczone. 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Sformułowanie potoczne ale wydawało mi się, że wystarczająco zrozumiałe. Ale jeśli to zbyt trudne, postaram się rozwinąć: wykorzystanie paneli z mchu (chrobotka reniferowego) wykazuje niską skuteczność w zakresie pochłaniania dźwięku. Tym samym wykorzystanie takich przedmiotów ma sens w zakresie wystroju pomieszczenia a nie zmiany jego akustyki. Mam nadzieję, że tym razem zrozumiałeś. 

Może wpierdzielić sobie cały kontener mchu, belę siana czy cokolwiek tak zechcesz. Razem ze stadem reniferów. I w efekcie przerobić mieszkanie na stodołę. Choć nie wiem, czy wtedy będzie "szał" 

Albo może w zakresie poprawy akustyki wykorzystać panele akustyczne a w zakresie wystroju wnętrza elementy do tego przeznaczone. 

Żona nie daje i tu przychodzisz swoje frustracje odreagowywać? 

14 minut temu, azimut napisał:

O!!!! Jaki ty inteligentny i dowcipny 😁

Daj sobie spokój z kontynuowaniem wymiany zdań bo chyba zbyt cienki jesteś aby zrozumieć słowo pisane a mi z kolei głupio się zniżać do twojego poziomu 👍

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Raczej jak już coś poprawiać to żeby były mierzalne efekty akustyczne. Napchanie mchu w lamele może nie dać takich efektów. Szczególnie że po drugiej stronie stoją dwie pułapki basowe o wysokości 2m i wadze 25kg, które pochłaniają od 50Hz 🙂

Napchanie mchu w lamele MOŻE nie dać TAKICH efektów, a może dać. A może dać nie TAKICH ale wystarczająco satysfakcjonujących w warunkach które są (zgoda żony, koszty dostosowania pomieszczenia do mierzalnych efektów, no i wygląd takiego pomieszczenia). 

"Panele z mchu na ścianę mogą doskonale wpłynąć na akustykę we wnętrzu. Z tego powodu specjaliści zajmujący się akustyką często wykorzystują mech podczas aranżacji apartamentowców, biur, pomieszczeń firmowych lub innych przestrzeni, w których jakość dźwięku odgrywa szczególnie ważną rolę. Mieszkasz w bloku i hałasujący sąsiedzi uprzykrzają ci życie? Zastanawiasz się, jak wyciszyć pokój albo domowe studio? A może szukasz skutecznego sposobu na wygłuszenie ścian w biurze mieszczącym się w dużym budynku? Ściana z chrobotka reniferowego działa niczym ekran dźwiękochłonny, a przy tym prezentuje się znacznie bardziej designersko niż tradycyjny ekran akustyczny."

Ja się nie znam, tylko podrzuciłem pomysł. Jeżeli autor tego wątku uzna że nie warto, to jego sprawa.

7 godzin temu, azimut napisał:

Tekst delikatnie mówiąc niefortunny, bo jeśli jest merytoryczna dyskusja nt. zmiany elementów mających wpływ na akustykę pomieszczenia i wyjeżdżasz z takim tematem... to u niektórych odbiorców może zajść uzasadnione podejrzenie, że próbujesz ekstrapolować swoje doświadczenia na innych... 😛 

Mimo wszystko sama naleciałości sterylnego grania końcówek powinna tu bardziej eksponować górę. 

Ale już nieistotne.

Dobrze że system tobie się spodobał. Dobrze że robiłeś testy i został wybrany pod indywidualne oczekiwania.

9 godzin temu, MagneticFields napisał:

Tekst delikatnie mówiąc niefortunny, bo jeśli jest merytoryczna dyskusja nt. zmiany elementów mających wpływ na akustykę pomieszczenia i wyjeżdżasz z takim tematem... to u niektórych odbiorców może zajść uzasadnione podejrzenie, że próbujesz ekstrapolować swoje doświadczenia na innych... 😛 

Jaką wartość merytoryczną przedstawia twoja wypowiedź? Nie mówiąc już o wypowiedzi tego, którego przyszedłeś tu bronić. U niektórych odbiorców może zajść uzasadnione podejrzenie, że ani ty, ani ten którego bronisz nic konstruktywnego w temacie nie macie do zaproponowania. Łatwo jest krytykować pomysły innych, do tego po chamsku, nie mając nic lepszego do zaproponowania. 

• Pokaż nowe odpowiedzi