Skocz do zawartości
IGNORED

Pam 5 - przedwzmacniacz

gelon14

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio w jednym z komisów za śmieszne pieniądze przedwzmacniacz. Wygląda dość ciekawie. Obudowa wykonana jest z przyciemnianego plexi. Wewnątrz dwa potencjometry Alps, metalizowane rezystory, złocone gniazda. Na płytce drukowanej widnieje napis: Albs, W. Germany, Pam 5.

W internecie na temat tego przedwzmacniacza nie ma praktycznie nic. Co to za sprzęt ? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/16362-pam-5-przedwzmacniacz/

witam.

posiadam taki sam, niestety prawdopodobnie uszkodzony. z tego co zdążyłem się zorintować, firma robiąca te przedwzmacniacze sprzedawała je "na golasa". płytka + elementy (nie wiem czy wszystkie), obudowę trzeba było zrobić samemu (choć może dokadali jakąś). sprzęt jest raczej stary (tzn. ma ze 20 lat).

jak u Ciebie się on sprawuje. u mnie słychać, że jeden kanał gra nieznacznie ciszej (może lepiej określić, że jest przytłumiony), a ponadto są jakieś problemy z masą. kupiłem go z ciekawości.

pozdrawiam

Kupiłem ten przedwzmacniacz jako uszkodzony za 20 PLN. Po oczyszczeniu gniazd z jakiegoś białego nalotu okazało się, że wszystko jest ok. Chwilami odnoszę jednak wrażenie, że jeden kanał (prawy) gra nie tak jak powinien. Tak jakby dawał inną barwę dźwięku niż lewy kanał. Różnica jest jednak niewielka.

A tak na marginesie.

Ciekawe czy ma coś wspólnego nazwa tego urządzenia z przedwzmacniaczem Krell Pam 5 ;) .

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

taaaak, nazwa ma wiele wspólnego z nazwą przedwz Krell'a. ale na tym chyba koniec.

co ciekawe, u mnie nieczystość brzmienia również dotyczy prawego kanału. i też można ją sklasyfikować jako przekazanie innej barwy czy jak wcześniej napisałem przytłumienie. nie wiem natomiast z czego to się bierze.

moze, jeśli dysponujesz zdjęciem (ja niestety nie) to w wolnej chwili mi przeslesz (oczywiście środka) i uda mi sie jakoś to porównać oba egzemplarze.

pozdr

Urządzenie to zasilane jest napięciami +18V i -18V. W moim egzemplarzu występuje jednak pewna rozbieżność w napięciach. Jest +17,3V i -18,7V. Jeden ze stabilizatorów wygląda jakby był kiedyś mocno przegrzany. Myślałem też o wymianie kondensatorów elektrolitycznych (te zamontowane są firmy Unicon). Zastanawiam się tylko czy warto w to urządzenie inwestować ?

[obrazekLUKASZ-276588_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze dwie fotki.

[obrazekLUKASZ-276591_1.jpg] [obrazekLUKASZ-276591_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6022-100009254 1170265450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

witam

jakoś od 9 marca nie zaglądałem na forum...

dzięki za fotki, porównam z moim egzemplarzem i opiszę ewentualne różnice (jeśli będą widoczne). jedna rzeczod razu rzuciła mi się w oczy - co to za pstryczek po lewej stronie? u mnie takiego nie ma.

co do tego czy warto modernizować - nie wiem. ja swojego nie będę ruszał, zwłaszcza ze są jakieś problemy z masą. a co do jakości brzmienia, to wg mnie nie ma poważniejszych braków.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.