Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny: Pylon diamond 30, Focal Aria 926 czy Dynaudio Focus 360

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, ps39 napisał:

Jako fan Synek, polecam Dymki. 

Proszę o przetłumaczenie na ludzki. Lubię czytać ze zrozumieniem.

Wyszło śmiesznie, tak to wychodzi jak się szybko pisze w telefonie. Oczywiście chodzi o Dynki. Dziękuję za wyrozumiałość.

Jeśli chodzi o dynaudio, to szczerze polecam, choć nie wiem jak Twój wzmacniacz je napędzi. Osobiście posiadam dynki x18 i napedzalem je różnymi wzmakami, ale najlepiej wysterował je parasound. 

• 1 rok później...

Boziu, jak czytam te wszystkie komentarze to aż się włos na głowie jeży ! Jak można doradzać komuś dobór kolumn i wzmacniacza nie znając nawet jego preferencji muzycznych. 

Do rzeczy - Diamondy 30 nie mają praktycznie żadnej sceny/przestrzeni, grają bardzo dynamicznie typową V. W mojej ocenie absolutnie nie warte swojej ceny. Odrzuciłem po odsłuchu pomimo zachwalania przez sprzedawcę. Mają bardzo dobry marketing i to wszystko.

Dunaaudio emit 50 dla mnie bardzo, ale to bardzo przeciętne kolumny kompletnie niczym się nie wyróżniające. Grają po prostu nijako, nie mając swojego charakteru a przy tym bardzo wymagające jeśli chodzi o wzmacniacz.

Focal Aria - piękny przestrzenny, dociążony dźwięk, dający naprawdę namacalną muzykę (naprawdę czuć jej ciężar). Dźwięk ciepły z bardzo wyrazistą górą. Dla mnie mistrzostwo świata w tej cenie !

Audio Physic (słuchałem classic 8  ) - dźwięk (góra) bardzo szczegółowy, grające bardzo dynamicznie, chłodno, z niesamowitą przestrzenią. Kolumny dosłownie znikają z pomieszczenia. Gdyby zgasić światło to człowiek nie wie skąd wydobywa się muzyka. To trzeba usłyszeć.

Jeśli ktoś stworzyłby kolumny o barwie dźwięku Focal Aria z przestrzenią audio physica, to byłyby to moje wymarzone kolumny.

Nie czytaj bzdur w internecie, tylko jedź posłuchać kolumn ! Coś co dla jednego jest piękne, dla drugiego może nie być nawet akceptowalne.

10 godzin temu, look napisał:

Nie czytaj bzdur w internecie,

Masz na myśli takie bzdury, jakie sam wypisujesz? Odkopałeś spod warstwy kurzu temat z sierpnia 2023, który umarł śmiercią naturalną i wypisujesz bzdury. 

Audio Physic (słuchałem classic 8  ) - dźwięk (góra) bardzo szczegółowy, grające bardzo dynamicznie, chłodno, z niesamowitą przestrzenią. Kolumny dosłownie znikają z pomieszczenia. Gdyby zgasić światło to człowiek nie wie skąd wydobywa się muzyka. To trzeba usłyszeć.

AP wspaniałe głośniki. Ale akurat w tej serii płaci się wyłącznie za markę. Naprawdę wolałbym Pylony bo Classic nie są warte swej ceny 

Focal Aria - piękny przestrzenny, dociążony dźwięk, dający naprawdę namacalną muzykę (naprawdę czuć jej ciężar). Dźwięk ciepły z bardzo wyrazistą górą. Dla mnie mistrzostwo świata w tej cenie !

Gdyby zmienić "Aria" na "Sopra" pewnie zgodziłbym się. A tak, pozwolę sobie po raz kolejny zacytować

Nie czytaj bzdur w internecie,

11 godzin temu, look napisał:

Focal Aria - piękny przestrzenny, dociążony dźwięk, dający naprawdę namacalną muzykę (naprawdę czuć jej ciężar). Dźwięk ciepły z bardzo wyrazistą górą.

a dla mnie jasne i zimne granie

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Jasne - pełna zgoda, ale zimne? To jak według ciebie gra audio physic albo diamond jeśli aria gra zimno ? Aria to kompletne przeciwieństwo AP i PD, które są bardzo dynamiczne. Arie spokojne, ale mające nie wiem jak to napisać, w dźwięku to coś a nie suche, sterylne i techniczne granie jak w AP i PD

Najlepsze i tak jest: " ciepłe z wyrazistą górą " 😉 

Każdy ma inny gust, repertuar i inne graty ... i jak z tym żyć Panie Premierze 😉 

Jeden lubi graty z charakterem, a drugi neutralne i tyle. A jak jeszcze  dojdzie inne

kryterium typu metodologia, to w ogóle jesteśmy w "czarnej dziurze".

Kiedyś zjechano z kolei kilka dobrych wzmacniaczy. Po czym okazało się, że "tester"

wszystkie badał przy udziale starych kolumn Klipsch ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Masz na myśli takie bzdury, jakie sam wypisujesz? Odkopałeś spod warstwy kurzu temat z sierpnia 2023, który umarł śmiercią naturalną i wypisujesz bzdury. 

AP wspaniałe głośniki. Ale akurat w tej serii płaci się wyłącznie za markę. Naprawdę wolałbym Pylony bo Classic nie są warte swej ceny 

Gdyby zmienić "Aria" na "Sopra" pewnie zgodziłbym się. A tak, pozwolę sobie po raz kolejny zacytować

Jest na forum od dwunastu godzin.Kręci jakiś deal...

21 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Dla mnie to samo. 

Jak ktoś lubi to brzmienie wyraźnie rozjaśnionych aria to nie dziwię się że potem pisze że w diamond nie ma przestrzeni 😛

Z drugiej strony no właśnie dziwnie odkopany post przed roku może to próba zrobienia marketingu kolumną i za chwilę w odpowiednim dziale pojawią się że maja na sprzedaż 😛

Zawiodę was ☺️ temat odkopałem przypadkiem bo jestem na etapie zmiany całego seta. Obecnie budżetowe pearle z marantzem. Jestem pod odsłuchu kilku kolumn, m.in tych ww. Ale jak znalazłem ten wątek i zacząłem czytać niektóre komentarze to się zastanawiałem czy ktoś w ogóle był na odsłuchu tych wszystkich wymienionych w wątku kolumn czy po prostu pisał co mu ślina na język przyniesie. Arie 926 już nie są oferowane w sprzedaży a na rynku wtórnym śmiało można sobie coś wybrać więc nie zamierzam sam ich sprzedawać bo jeszcze ich nie posiadam ☺️ a posta napisałem tylko i wyłącznie dlatego, gdyby ktoś kiedyś tak jak ja teraz szukał różnego rodzaju opinii na temat ww. kolumn. Pozdrawiam ! ☺️

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dla mnie to samo. 

Jak ktoś lubi to brzmienie wyraźnie rozjaśnionych aria to nie dziwię się że potem pisze że w diamond nie ma przestrzeni 😛

Z drugiej strony no właśnie dziwnie odkopany post przed roku może to próba zrobienia marketingu kolumną i za chwilę w odpowiednim dziale pojawią się że maja na sprzedaż 😛

A co ma wspólnego jasność kolumn do przestrzeni ? Rozróżniasz te pojęcia ? Monitor audio gold 300 nie są jasnymi kolumnami a grają przestrzenią podobnie do arii. Pylon Diamond praktycznie przestrzeni nie na wcale - sprawdzałem w różnych konfiguracjach ustawienia. I jeżeli ktoś wyżej piesze że wybraliby PD zamiast AP classic to jestem na 99% pewny, że nie słyszał classiców. Pozdrawiam ☺️

A napisałem że mają? To ty to tak określiłeś:):)

Wybierz co dla ciebie pasuje. I witamy na forum. Tu każdy żniwo zarejestrowanych ma takie podejście co on wybrał to super a reszta to albo głucha albo nic nie słyszała. Wpisujesz się.

Witamy 🎉

Tylko że ja jeszcze nic nie wybrałem ☺️ 

"Jak ktoś lubi to brzmienie wyraźnie rozjaśnionych aria to nie dziwię się że potem pisze że w diamond nie ma przestrzeni 😛"

Przecież powiązałeś wątek rozjaśnionych kolumn z przestrzenią, chyba że ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem, to wyprowadź mnie proszę z błędu. Z góry dziękuję ☺️ 

W dniu 3.08.2023 o 20:28, ps39 napisał:

Jako fan Synek, polecam Dymki.

Jako fan Dynek polecam Dynki. Znajdź Audience 10. Stare, zapomniane, tanie i nie do zdarcia. W połączeniu z Luxem lub Accu są zajefiste.

mam w upie

W dniu 8.04.2025 o 22:16, look napisał:

rzeczy - Diamondy 30 nie mają praktycznie żadnej sceny/przestrzeni

Focal Aria - piękny przestrzenny

Dźwięk ciepły z bardzo wyrazistą górą

Serio?

Nie wiem czy nas wkręcasz czy ty tak na poważnie z jednej strony piszesz posta a potem się go wybierasz tak to przynajmniej wygląda. 

Chyba że to wynika z tego że jesteś nowy No to powiem ci jak działa forum. Jak coś napiszesz to To jest widoczne dla innych użytkowników. Włala

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak coś napiszesz to To jest widoczne dla innych użytkowników. Włala

Jebłem 🤣 Brawo Piotr, jest forma 💪 

W dniu 11.04.2025 o 21:29, hary1357 napisał:

Jebłem 🤣 Brawo Piotr, jest forma 💪 

To nie ma śmiania;)

Kolega wyżej nie wiedział. 

• Pokaż nowe odpowiedzi