Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja systemu: na co wydać kasę?

Modyfikacja systemu  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na co wydać kasę?

• Zamienić monitory na wyższej klasy.
    • Zamienić monitory na podłogowe tej samej klasy.
    • Do monitorów dodać subwoofer.
    • Zamienić wzmacniacz na wyższej klasy.
    • Zamienić CD na wyższej klasy.
    • Dopieścić system gadżetami, np. kable, kondycjoner sieciowy...
    • Nic nie zmieniać i kupić płyty (ewentualnie dodać do systemu funkcje sieciowe).
    • Inne.

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, xajas napisał:

Nawet najwykntniejsze filety z Kobe i homary jedzone dzien w dzien sie znudza i dla odmiany mam ochote na wysmazona mysliwska albo jaco sadzoine ze szpinakiem 😉

Nieprawda, bo płyty grają tak różnie, że nie to się nie nudzi.

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Albo ma nadmiar kady i chce kupić lepszy

Ale piszemy o racjonalnych postępowaniach czy nie?

Bo jeżeli nie to ta dyskusja nie ma w ogóle sensu.

Wychodzę z wątku. Dziękuję.

Jak ktoś ma naprawdę dobry system, to zdaje sobie sprawę, że przy zmianie raczej można coś zepsuć niż poprawić. Tyle że takich systemów jest pewnie mało w Polsce. Dlatego audio jest taka ciekawą zabawą. Nie można tak po prostu przyjść z ulicy i kupić najlepszy dźwięk. Trzeba nad tym pracować.

15 minut temu, Meloman napisał:

Nieprawda, bo płyty grają tak różnie, że nie to się nie nudzi.

G prawda.

Moze tobie sie nie nudzi. Mnie sie nudzi, nawet przy roznych plytach

Inaczej brzmi tuba, inaczej brzmi OZ, a inaczej OB, a inaczej...

16 minut temu, Meloman napisał:

Jak najbardziej.

16 minut temu, Meloman napisał:

Wychodzę z wątku.

Niby proste, a jednak zbyt trudne. Ok.

18 minut temu, Meloman napisał:

Dziękuję.

Cała przyjemność po mojej stronie.

-----

2 minuty temu, fafarskid napisał:

Jak ktoś ma naprawdę dobry system...

Nie jesteśmy w dziale hi-end, więc proszę nie dopowiadać sobie nic do Ankiety.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

25 minut temu, Meloman napisał:

Nie. Kto powiedzial, ze hobby musza byc racjonalne.

Co jest racjonalne w zbieraniu kapsli, strzelaniu do porcelanowych lotek, w bieganiu po polu golfowym albo lowieniu ryb?

Co jest racjonalne w kupowaniu sieciowek za multikiloeuro i stawianiu glosnikow na kulkach?

Edytowane przez xajas
Gość Kw202

(Konto usunięte)
34 minuty temu, xajas napisał:

Co jest racjonalne w zbieraniu kapsli, strzelaniu do porcelanowych lotek, w bieganiu po polu golfowym albo lowieniu ryb?

Co jest racjonalne w kupowaniu sieciowek za multikiloeuro i stawianiu glosnikow na kulkach?

Racjonalnie hobby byłoby najzwyczajniej nudne 😉

20 minut temu, Kw202 napisał:

Racjonalnie hobby byłoby najzwyczajniej nudne 😉

Że co!?

56 minut temu, xajas napisał:

Hobby nie musi, porady powinny być - więc tak.

54 minuty temu, xajas napisał:

Moze tobie sie nie nudzi. Mnie sie nudzi, nawet przy roznych plytach

Inaczej brzmi tuba, inaczej brzmi OZ, a inaczej OB, a inaczej...

Taki skutek słuchania sprzętu a nie muzyki. 

Ciekawość jak setup zagra po wymianie klocka, ZG i jego ustawienia, kabla, dodania suba, ustroju to jedno, i to rozumiem. 

Znudzenie zamiast zadowolenia świadczy, że obecny zestaw nie był tym o który chodziło, i to co innego.

9 minut temu, spokojnie napisał:

Znudzenie zamiast zadowolenia świadczy, że obecny zestaw nie był tym o który chodziło, i to co innego.

Sednem jest muzyka, jak kogoś nudzi to powinien zmienić płyty. Stymulowanie się kablami i innymi gadżetami niewiele tu zmieni, i raczej na krótką metę.

Edytowane przez szymon1977

Spokojnie, bez zbędnych emocji.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Sednem jest muzyka, jak kogoś nudzi to powinien zmienić płyty. 

To samo sugerowałbym koledze xajas. Ale...

Godzinę temu, xajas napisał:

Mnie sie nudzi, nawet przy roznych plytach

5 minut temu, Tajitsu napisał:

Spokojnie, bez zbędnych emocji.

To ja mam być "spokojnie, bez zbędnych emocji", czy user @spokojniema być "bez zbędnych emocji"?

Edytowane przez szymon1977

Kiedy wpadnie trochę kasy, czasami lepiej wydać ją na dobrego terapeutę. Może to okazać się najlepszą drogą, którą watro pójść.

14 minut temu, Kostucha napisał:

Kiedy wpadnie trochę kasy, czasami lepiej wydać ją na dobrego terapeutę. Może to okazać się najlepszą drogą, którą warto pójść.

Zdecydowanie tak, sam łapię się na natrętnych myślach a może z czymść innym zagrało by fajniej, szczególnie po przeczytaniu prasy audio i recenzjach różnych gratów. Dopiero gdy uświadamiam sobie dziesiątki albo nawet setki kilogramów przerobionych przez całe życie grajków (jak to żona określa), stwierdzam: ale to już było i nic nie zmieniło 🙂 

Ale rymowanka wyszła 🙂 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Że co!?

Hobby nie musi, porady powinny być - więc tak.

"Ostatnio kupilem sobie podstawki pod glosniki "Gaia Acoustic", bo bardzo ladnie, estetycznie wygladaja i radze kazdemu sobie takie sprawic"

Uwazam, ze ich dzialanie jest do dupy, ale zgadzam sie, ze ladnie wygladaja, ciesza oko i mozna je kupic dla optyki i przyjemnosci.

Czy taka porada jest racjonalna?

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Sednem jest muzyka, jak kogoś nudzi to powinien zmienić płyty. 

Nie. Gdyby sednem byla tylko muzyka, to do sluchania wystarczylo by radio kuchenne 😉

Edytowane przez xajas
5 minut temu, xajas napisał:

"Ostatnio kupilem sobie podstawki pod glosniki "Gaia Acoustic", bo bardzo ladnie, estetycznie wygladaja i radze kazdemu sobie takie sprawic"

Uwazam, ze ich dzialanie jest do dupy, ale zgadzam sie, ze ladnie wygladaja, ciesza oko i mozna je kupic dla optyki i przyjemnosci.

Zależy z jakiego punktu widzenia, technicznie nie, ale wszyscy wiedzą, że jak sprzęt ładnie wygląda to w świadomości słuchacza lepiej brzmi. Tak jest chyba ze wszystkim, nawet opakowanie w jakie dany produkt jest zapakowany ma znaczenie bo już zwoje mózgowe odpowiedzialne za brzmienie lepiej pracują 🙂 

Edytowane przez paww
49 minut temu, Kostucha napisał:

Kiedy wpadnie trochę kasy, czasami lepiej wydać ją na dobrego terapeutę. Może to okazać się najlepszą drogą, którą watro pójść.

A potem do laryngologa, albo odwrotnie 🤭  

To jest jako INNE...🤣

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

To ja mam być "spokojnie, bez zbędnych emocji", czy user @spokojniema być "bez zbędnych emocji"?

Jak wolisz 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

18 minut temu, paww napisał:

Zależy z jakiego punktu widzenia, technicznie nie, ale wszyscy wiedzą, że jak sprzęt ładnie wygląda to w świadomości słuchacza lepiej brzmi. Tak jest chyba ze wszystkim, nawet opakowanie w jakie dany produkt jest zapakowany ma znaczenie bo już zwoje mózgowe odpowiedzialne za brzmienie lepiej pracują 🙂 

Ano wlasnie. W hobby chodzi o to, by nasze zwoje mozgowe odczuwaly przyjemnosc! Obojetnie czy ta przyjemnosc wynika z sluchania muzyki, z delektowania sie pieknym wygladem turkusowych McIntoshow, czy zglebiania wiedzy/doswiadczenia na temat roznych systemow/koncepcji. 

Ale coniektorzy jeszcze tego nie pokapowali i albo widza wszystko przez pryzme wlasnych priorytetow, albo nie maja na tyle jaj w gaciach, by po prostu przyznac zenp. kupili Gaie albo kabelki, bo im sie podobaja, a to czy dzialaja maja w glebokim powazaniu 🙂 

Tutaj musi byc wszystko Audiofilsko "racjonalnie udowodnione" 😉  

Edytowane przez xajas
25 minut temu, Kostucha napisał:

Mój ojciec mówi grajdoły 😉

Był Polski GrajEnd i GrajPudła. Nie wiem co się stało/dzieje z tą Firmą.

32 minuty temu, xajas napisał:

Ale coniektorzy jeszcze tego nie pokapowali i albo widza wszystko przez pryzme wlasnych priorytetow, albo nie maja na tyle jaj w gaciach, by po prostu przyznac zenp. kupili Gaie albo kabelki, bo im sie podobaja, a to czy dzialaja maja w glebokim powazaniu 🙂 

Sugerujesz żeby w audio nie kierować się własnymi priorytetami?

Jeśli tak jest, to ta ankieta "Na co wydać kasę?" nie ma sensu, bo każdy kto bierze w niej udział odznacza którąś opcję według swoich własnych priorytetów. Nawet kwestie wyglądu mieszczą się w opcji "Inne". Można na przykład wymienić kolumny czarne na orzechowe lub białe żeby wpłynąć na WAF, gdy priorytetem jest święty spokój i redukcja zakłóceń akustycznych natury biologicznej.

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Jeśli tak jest, to ta ankieta "Na co wydać kasę?" nie ma sensu, bo każdy kto bierze w niej udział odznacza którąś opcję według swoich własnych priorytetów.

W ankiecie jest wystarczająco informacji by kierować się przesłankami wymiernymi i obiektywnymi. A jeśli ktoś woli namawiać kogoś by realizował jego wizję? Ankieta jest po to by zbadać Wasze opinie, a nie ustalić najlepsze rozwiązanie.

-----

4 godziny temu, xajas napisał:

...

Pomyślmy: sugeruje produkt osobie szukającej podstawek ładnie i estetycznie wyglądających, nie sugeruje np walczącej z modami pomieszczenia - tak, taka porada jest racjonalna.

4 godziny temu, xajas napisał:

Nie. Gdyby sednem byla tylko muzyka, to do sluchania wystarczylo by radio kuchenne 😉

Ja w kuchni słucham na BT speakerze za £10 - wystarczy? Musi. Wolę słuchać badziewnie niż wcale. To nie znaczy, że nie można lepiej. Zdecydowanie muzyka jest sednem, a jej odtworzenie z dobrą jakością tylko drogą do sedna.

Sugerujesz żeby w audio nie kierować się własnymi priorytetami?

Nie, sugeruje ze sa jeszcze inne priorytety, jak tylko sluchanie muzyki, wiec zmiana plyt w momencie znudzenia nie jest rozwiazaniem
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ankieta jest po to by zbadać Wasze opinie, a nie ustalić najlepsze rozwiązanie.

Właśnie tak ją zrozumiałem. Użytkownik ma zaznaczyć konkretną opcję według swojego priorytetu - czy ZG, czy wzmacniacz, czy inne...

Przewaga ilościowa któregoś punktu nie rzutuje na nic, bo jest sumą aktualnych priorytetów poszczególnych uczestników ankiet, a nie wskazaniem jedynie słusznej drogi.

12 minut temu, xajas napisał:

Nie, sugeruje ze sa jeszcze inne priorytety, jak tylko sluchanie muzyki, wiec zmiana plyt w momencie znudzenia nie jest rozwiazaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście! Jak muzyka nudzi to można jej prostu nie słuchać, a czas poświęcić np na rozłożenie trampoliny dla Córci ( co właśnie czynię). Trzeba wziąć to na klatę, że z wiekiem nabieramy doświadczenia, a z doświadczeniem co raz większa część świata staje się codziennością i przestaje budzić emocje. A gdy już muzyka znudzi, to może mój ostatni system będzie pierwszym syna?

-----

7 minut temu, spokojnie napisał:

Właśnie tak ją zrozumiałem. Użytkownik ma zaznaczyć konkretną opcję według swojego priorytetu - czy ZG, czy wzmacniacz, czy inne...

Ale z uwzględnieniem podanych informacji a nie z ich pominięciem, więc tu nie chodzi tylko i wyłącznie o czyjeś subiektywne preferencje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Oczywiście, rozumiem. 

Ukryta Zawartość

przejść na konstrukcie 3 drożne ...

a odnośnie subwoofera / rów do konstrukcji podstawkowych to najlepiej aby te pierwsze były zaprojektowane pod taki system bo niestety wiekszość kolumn kompaktowych na rynku mają fatalnie na siłę zrobioną mocną kompensacje aby linia basowa była uwypuklona co w skuteczny sposób zabija naturalność grania reszty pasma - podpięcie pod takie kolumny subwoofera nie spowoduje ze w.w przestaną grać ten fatalny bas i zaczną dobry środek.
W najlepszych systemach 2.1 filtruje się je tak aby kolumny nie musiały grać tego z czym się męczą a subwoofer ma płynnie uzupełniać ich pasmo a nie nakładać sie na bas monitorów.

Edytowane przez zapacoustics
1 minutę temu, zapacoustics napisał:

przejść na konstrukcie 3 drożne ...

Najbliższa odpowiedź to "Zamienić monitory na podłogowe tej samej klasy."

• Pokaż nowe odpowiedzi