Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja systemu: na co wydać kasę?

Modyfikacja systemu  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na co wydać kasę?

• Zamienić monitory na wyższej klasy.
    • Zamienić monitory na podłogowe tej samej klasy.
    • Do monitorów dodać subwoofer.
    • Zamienić wzmacniacz na wyższej klasy.
    • Zamienić CD na wyższej klasy.
    • Dopieścić system gadżetami, np. kable, kondycjoner sieciowy...
    • Nic nie zmieniać i kupić płyty (ewentualnie dodać do systemu funkcje sieciowe).
    • Inne.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Najbliższa odpowiedź to "Zamienić monitory na podłogowe tej samej klasy."

Tak właśnie jako jedyny zagłosowałem - ale co ja tam wiem 🙂 haha.
To nie muszą być podłogówki mogą to być duże monitory. Aż się prosi jako krok na przód po monitorach zrobić / kupić system 3 drożny z kopułką na środku i 10 calowym basem w OZ co pozwoli nacieszyć się dwoma zaletami - kompaktowa cały czas obudowa i bas wierniejszy w przekazie od BR 

Edytowane przez zapacoustics
13 minut temu, zapacoustics napisał:

To nie muszą być podłogówki mogą to być duże monitory. Aż się prosi jako krok na przód po monitorach zrobić / kupić system 3 drożny z kopułką na środku i 10 calowym basem w OZ co pozwoli nacieszyć się dwoma zaletami - kompaktowa cały czas obudowa i bas wierniejszy w przekazie od BR 

A przy tym ogólnie brzmienie, z którego Bohater jest zadowolony, pozostanie bez zmian.

14 minut temu, zapacoustics napisał:

Tak właśnie jako jedyny zagłosowałem - ale co ja tam wiem 🙂 haha.

Szczerze mnie to dziwi, bo po przeczytaniu opisu ta opcja pierwsze przyszłaby mi na myśl. Ja wybrałem "suba-a", ale w dużym uproszczeniu to bardziej zaawansowana wersja podłogówek.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ankieter/bohater mógł dodać opcję zmiany rozdzielczości odtwarzanych plików ze skompresowanych na 16/44.1. Na to nawet kasy wydawać by nie musiał, a otrzymałby dźwięk lepszej jakości.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ankieta jest po to by zbadać Wasze opinie, a nie ustalić najlepsze rozwiązanie.

Niestety ankieta obarczona jest brzemieniem autora co jest jej zasadniczym mankamentem, to prawdziwe brzemię. 

Po pierwsze mało kto traktuje ją poważnie. Dwa, ankieta jest polem do popisu i świetnego trollingu. Trzy, autor może przekonać się jak to jest gdy ktoś trolluje mu temat. Tylko co z tego? Autor i tak niczego się nie nauczy. 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ankieta jest po to ...

Ankieta jest po to żeby potwierdzić jedynie słuszny wybór w celu ulepszenia systemu jakiego już jakiś czas temu dokonał autor by potwierdzić jego niewątpliwy geniusz. Niestety jak to zwykle bywa ankieta i dyskusja nie pokrywa się z oczekiwaniami autora. Usilne próby sprowadzenia dyskusji do tematu aktywnego subwoofera nie przynoszą efektu.

A teraz patrzcie jak autor będzie odwracał kota ogonem i stosował swoje logiczne i merytoryczne wywody. Lece po popcorn. 

Godzinę temu, Sznup napisał:

Niestety ankieta obarczona jest brzemieniem autora...

Następnego rzecz przerosła.

-----

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

Ankieter/bohater

Ankieter nie jest bohaterem.

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

ze skompresowanych na 16/44.1.

Źródłem jest CD.

Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Źródłem jest CD.

W takim razie lepsze paczki. Podstawkowe lub podłogowe. To chyba najczęściej sprawdza się przy poprawie jakości dźwięku, brzmienia … Pod warunkiem, że nie ogranicza ich np. kiepski piecyk.

12 minut temu, Kostucha napisał:

W takim razie lepsze paczki.

Opcja popraw źródła też jest.

Ale jeśli granie z CD zmienia dla Ciebie postać rzeczy, to są trzy opcje poprawy ZG, jedna typowa "jakościowa" i dwie "ilościowe".

12 minut temu, Kostucha napisał:

Pod warunkiem, że nie ogranicza ich np. kiepski piecyk.

Piecyk też jest.

Ps 

Miałem pisać nieco więcej, ale jako autor nie chcę niczego sugerować. Kliknąć możesz tylko jedno, miłej zabawy 🙂

4 godziny temu, Kostucha napisał:

Wymień podstawkowe na lepszej klasy, lub zamień na podłogowe, ale również lepszej klasy i przestań pajacować z tymi ankietami.

Błąd. Trzeba napisać dokup subwoofer. Każda inna odpowiedź jest nieakceptowalna i nie spełnia celu ankiety.

3 godziny temu, Sznup napisał:

Błąd. Trzeba napisać dokup subwoofer. Każda inna odpowiedź jest nieakceptowalna i nie spełnia celu ankiety.

Kłamiesz. Nie przypisuj mi swoich własnych urojeń.

W dniu 18.06.2023 o 20:42, szymon1977 napisał:

Jest sobie system: CD, wzmacniacz, monitorki. W ocenie właściciela gra fajnie. Ale wpadło mu trochę kasy i chciałby coś zmienić. Nie bardzo wie co, ale skoro największy wpływ na brzmienie mają kolumny, to wpadł na pomysł by monitorki zamienić na lepsze.

Uważacie, że to dobry pomysł, a może podsuniecie jakąś inną drogę, w którą warto pójść Waszym zdaniem?

Monitorki to zawsze jakieś ograniczenia w przekazywaniu basu. Jednak jak do tej pory dźwięk Właścicielowi pasował, to poeksperymentowałbym z dobrym subem.

De gustibus non est disputandum

40 minut temu, Yankes napisał:

Monitorki to zawsze jakieś ograniczenia w przekazywaniu basu. Jednak jak do tej pory dźwięk Właścicielowi pasował...

Właśnie!

40 minut temu, Yankes napisał:

...do tej pory dźwięk Właścicielowi pasował, to poeksperymentowałbym z dobrym subem.

Skoro dźwięk Bohaterowi pasuje, to ostatnie co przychodzi do głowy jest... jako autor nie chcę zbyt wiele sugerować.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Kłamiesz. Nie przypisuj mi swoich własnych urojeń.

Jeżeli ja kłamię to jakie należy wyciągnąć wnioski z poniższego wpisu? I całości wpisu w tym wątku?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:
2 godziny temu, Yankes napisał:

Monitorki to zawsze jakieś ograniczenia w przekazywaniu basu. Jednak jak do tej pory dźwięk Właścicielowi pasował...

Właśnie!

2 godziny temu, Yankes napisał:

...do tej pory dźwięk Właścicielowi pasował, to poeksperymentowałbym z dobrym subem.

Skoro dźwięk Bohaterowi pasuje, to ostatnie co przychodzi do głowy jest... jako autor nie chcę zbyt wiele sugerować.

Dodałeś suba do systemu. Dźwięk Ci pasuje. Super. Na Twoim poziomie zaawansowania takie rozwiązanie jest ok, ale nie próbuj wszystkich uszczęśliwiać na siłę tym swoim subłuferem aktywnym.

Edytowane przez Seyv
Obraźliwe zachowanie
8 minut temu, Ajothe napisał:

Z ankiety nie wynika, że słuchaczowi dźwięk pasuje 😁

Ups...

W dniu 18.06.2023 o 19:42, szymon1977 napisał:

W ocenie właściciela gra fajnie.

-----

4 minuty temu, Sznup napisał:

...jakie należy wyciągnąć wnioski z poniższego wpisu?

Wyciągnij jakie chcesz, ale nie myl własnych wniosków z treścią moich wpisów.

Teraz, szymon1977 napisał:

Wciągnij jakie chcesz, ale nie myl własnych wniosków z treścią moich wpisów.

Wnioski wyciąga się na podstawie wpisów. Jakie wpisy takie wnioski. Każdy już zna twój sposób działania, chociażby na podstawie poprzedniej ankiety.

8 minut temu, Sznup napisał:

Wnioski wyciąga się na podstawie wpisów. Jakie wpisy takie wnioski. Każdy już zna twój sposób działania, chociażby na podstawie poprzedniej ankiety.

Poza kilkoma etatowymi trolami wszyscy bawią się świetnie. Jak Ci się Ankieta nie podoba, to nie musisz w niej brać udziału. Pierwszy i ostatni taz Cię poproszę: pisz na temat albo wcale.

Ps

Takie wnioski jaki wnioskujący.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Pierwszy i ostatni taz Cię poproszę: pisz na temat albo wcale.

Nie strasz! Kablu. Piszę na temat. Piszę na temat kolejnej twojej próby manipulacji na forum. 

Tak, masz rację Szymoku. Najbardziej sensownym rozwiązaniem w celu rozwoju mocno budżetowego systemu zamiast zakupu lepszych paczek czy porządnego wzmacniacza jest dołożenie subwoofera. Czy inni użytkownicy forum nie widzą jakie to racjonalne i merytoryczne? Szymon błysnął geniuszem i sam doszedł do tego epokowego odkrycia. 

Chyba nie widzą. Zakładasz więc kolejną bzdurną ankietę żeby nakierować wszystkich na to genialne rozwiązanie.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Poza kilkoma etatowymi trolami wszyscy bawią się świetnie.

Źle się bawisz?

Edytowane przez Sznup
45 minut temu, Ajothe napisał:

Z ankiety nie wynika, że słuchaczowi dźwięk pasuje 😁

A co wynika z pozostałych postów tego „anonimowego” właściciela? Konia z rzędem temu kto rozumie ich sens 😀

2 minuty temu, Kostucha napisał:

A co wynika z pozostałych postów tego „anonimowego” właściciela? Konia z rzędem temu kto rozumie ich sens 😀

Sens jest taki: dołożenie subwoofera do przeciętnego systemu to najmądrzejsze rozwiązanie. 

Niestety ankieta, tak jak poprzednim razem nie rozwija się w dobrym kierunku. 

Ciekawe co autor teraz wymyśli?

3 minuty temu, Sznup napisał:

Sens jest taki: dołożenie subwoofera do przeciętnego systemu to najmądrzejsze rozwiązanie. 

Pudło. Pudłem okazało się dołożenie subwoofera, zamiast wymiana paczek na lepsze. Jakość dźwięku by się poprawiła i bas by się odnalazł. 

😁

• 4 miesiące później...
W dniu 19.06.2023 o 10:42, paww napisał:

Zgranie systemu to 90% późniejszego zadowolenia. Zauważyłem jeszcze taką regułę, jak system i akustyka pomieszczenia pozwala dobrze łoić na rocku, metalu oraz przywalić w symfonice, nie męcząc przy tym słuchacza, to system jest dobry do każdej muzyki. Dlatego trzeba być ostrożnym jak, gdzieś w ramach prezentacji puszczają audiofilskie plumkanie i jazzujące kawałki, bo potem w domu można być niezadowolonym, że to nie to co miało być (mimo wydanej czasami sporej kasy). Wtedy istnieje największe ryzyko wpadnięcia w objęcia sekciarstwa kablowego.

Zgodzę się całkowicie że wszystkim za wyjątkiem ostatnie, bo kable mają wpływ na brzmienie. Im lepszy sprzęt tym większe, przy czym zawsze powtarzam, że kable nie są lekiem na całe zło. 

2 godziny temu, Meloman napisał:

kable mają wpływ na brzmienie. Im lepszy sprzęt tym większe

Dziękuję za przedstawienie swojego zdania, proszę jednak tutaj w ten temat się nie zagłębiać. Zagłosowałeś w ankiecie?

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Dziękuję za przedstawienie swojego zdania, proszę jednak tutaj w ten temat się nie zagłębiać. Zagłosowałeś w ankiecie?

Ja pokorny sługa melduje Szanowanego Pana, że tak. Oddałem swój głos. Znaczy się w tej ankiecie...

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Nie znamy szczegółów.

Szczegółów znamy więcej niż wymeniłem, wystarczy opis sytuacji wzbogacić o ograniczenia prawami fizyki.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Kliknąłem inne - aku.

Dzęki.

Nie wiem o czym była dyskusja przez pięć stron ale widzę pytanie i widzę twój pierwszy post Szymonie i stwierdzam że nie ma tu jasnej odpowiedzi.

Dlatego że każdy system jest inny

Trzeba by poznać z czego ten kolega jest zadowolony z czego nie jest zadowolony i uważałby do poprawy.

Oczywiście zdarzają się sytuacje w których użytkownik tak naprawdę chciałby coś poprawić ale nie do końca wie co.

Wówczas wypadałoby wiedzieć jaki to jest konkretnie sprzęt.

Jeśli są to słabe monitory to oczywiście ich wymiana a nie dokupienie subwoofera czy wymiana wzmacniacza.

A może odwrotnie monitory są wysokiej klasy a to wzmacniacz nie daje rady.

Więc jak mówię nie śledziłem pięciu stron tego tematu ale czytając pytanie i główny post stwierdzam że absolutnie nie można tutaj na nic zagłosować

No mówiłem że nie znamy szczegółów, to w odpowiedzi dostałem jakiś tekst o fizyce. 

Edytowane przez J4Z

.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem o czym była dyskusja przez pięć stron ale widzę pytanie i widzę twój pierwszy post Szymonie i stwierdzam że nie ma tu jasnej odpowiedzi.

Dlatego że każdy system jest inny

Tak. Ale skoro przedmiotem ankiety nie jest konkretny przypadek a rozważanie ogólne, to należy przyjąć typową sytuację a nie jakąś dziwaczną.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli są to słabe monitory..

A może odwrotnie monitory są wysokiej klasy...

Nie dodawaj swoich warunków a będzie dobrze: skoro nie napisałem, że coś jest niższej klasy to znaczy, że wszystko jest podobnej.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

skoro nie napisałem, że coś jest niższej klasy to znaczy, że wszystko jest podobnej.

Aha

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Aha

Kłania się umiejętność zrozumienia tekstu: dodając od siebie jakieś specyficzne warunki, odpowiadacie na inne pytanie od zadanego.

• Pokaż nowe odpowiedzi