Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, KBak napisał:

Pytanie: dla kogo jest ten sprzęt? Nie wiem i wiedzieć nie chcę, za cenę tego ich tego nowego  wzmacniacza, można spokojnie kupić dwa wzmacniacze w topologii dual mono, renomowanego producenta, nie wyprodukowane w Chinach, tylko w Japonii.

Czyżby chodziło o Denon PMA 1700NE? 😉

17 minut temu, KBak napisał:

Jeszcze jedno, ich odtwarzacz  cd kosztuje prawie 8,5 tysiąca, a nie obsługuje SACD, nie mówiąc już nawet o najprostszym wejściu Usb. Ale cóż, toć to jest hajend, i za to się płaci.

A tutaj stanę w obronie odtwarzacza Unitra, a konkretniej w kwestii braku wejścia USB. I bardzo dobrze, że tego portu nie ma, który szpeci większość odtwarzaczy CD. Na szczęście są takie, które nie mają. 🙂 

4 godziny temu, rafal735r napisał:

A mało w sieci prawie nowych sprzętów? Ktoś kupił i se sprzedaje. To znaczy że zły. 

Ale zły ten co sprzedaje, czy sprzęt który sprzedaje? 😀

29 minut temu, Berbeć napisał:

Jak tak można!
Przecież każdy wie,że jedynie dobra i słuszna jest Unitra,reszta to zło.
Zwłaszcza ci nienawistnicy,hejterzy,co wpychają kijki w szprychy rozpędzonego parowozu hiendu i sypią piach pod toczące sie koła tworzącej się na naszych oczach jedynej i właściwej historii
😁

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Maciej Mki napisał:

Samo pojęcie "braterstwo narodu" to już niezły kicz

to motto xetrasa

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Berbeć napisał:

Mam do sprzednia dwu miesięcznego Rotela, za 1000 oddam. To znaczy że zły? 

?👈

3 godziny temu, MagneticFields napisał:

3 godziny temu, MagneticFields napisał:

Czyżby chodziło o Denon PMA 1700NE? 😉

A tutaj stanę w obronie odtwarzacza Unitra, a konkretniej w kwestii braku wejścia USB. I bardzo dobrze, że tego portu nie ma, który szpeci większość odtwarzaczy CD. Na szczęście są takie, które nie mają. 🙂 

Tak, chodzi o Denona. Mam takowego. Co do wejścia Usb to się zgodzę, że nie wszyscy go potrzebują, ale, moim zdaniem, nie zaszkodzi żeby było. Natomiast brak obsługi SACD przy tej cenie, to....Właściwie brakuje mi określenia na ten dramat. 

Edytowane przez KBak
19 minut temu, Gargan napisał:

@KBak przypomnij mi jaki procent rynku płyt CD jest w formacie DSD? 🙂

Niewiele, nie jest to jednak "martwy format" i płyty dalej się ukazują. Są też ludzie, którzy ciągle je kupują i szukają tego typu sprzętu. Odtwarzacz z obsługą SACD, renomowanego producenta, można kupić o jakieś 3 tysiące taniej od tego "wynalazku". Nie wszyscy są fanami plików i nie   potrzebują odtwarzacza sieciowego, albo serwera muzycznego.

Edytowane przez KBak
Godzinę temu, KBak napisał:

Tak, chodzi o Denona. Mam takowego. Co do wejścia Usb to się zgodzę, że nie wszyscy go potrzebują, ale, moim zdaniem, nie zaszkodzi żeby było. Natomiast brak obsługi SACD przy tej cenie, to....Właściwie brakuje mi określenia na ten dramat. 

A ile masz tych SACD? Ja uważam to za fanaberie, podobnie te wszystkie gęste pliki. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

A ile masz tych SACD? Ja uważam to za fanaberie, podobnie te wszystkie gęste pliki. 

Mam niewiele i nie mam odtwarzacza SACD bo go nie potrzebuję, ale nie jest to martwy format, płyty ciągle są wydawane i znajdują nabywców, poza tym ich ceny są niewiele wyższe od normalnych cd i można je odtworzyć na "zwykłym" odtwarzaczu. Praktycznie wszystkie obecnie "flagowe" odtwarzacze cd mają obsługę tego formatu, nawet, zyskujących coraz większą popularność, chińskich marek (np. Shanling).  Co do plików, to nie muszą być to wcale  "gęste pliki". 

47 minut temu, KBak napisał:

Niewiele, nie jest to jednak "martwy format" i płyty dalej się ukazują. Są też ludzie, którzy ciągle je kupują i szukają tego typu sprzętu. Odtwarzacz z obsługą SACD, renomowanego producenta, można kupić o jakieś 3 tysiące taniej od tego "wynalazku". Nie wszyscy są fanami plików i nie   potrzebują odtwarzacza sieciowego, albo serwera muzycznego.

Pełna zgoda,nie każdy chce czy muśi mieć dostęp do kilku tyśięcy wykonawców z Tidala czy innego serwisu{tam też wbrew pozorom nie wszystko jest}wolą kupić odtwarzacz i mieć przysłowiowy święty spokój bez dochodzenia jaka wersja z którego roku itp.

16 minut temu, rafal735r napisał:

Pytanie z d... Chociażby byłaby to fanaberia można mieć SACD, dla trzech, dwóch, chociażby jednej płyty albo po prostu, żeby mieć, bo TAK! Fakty są takie, że UNITRA nie odtwarza SACD. Akurat kiepsko się wstrzelili, bo biorąc pod uwagę jak teraz ładnie Polskie Nagrania wypuszczają muzykę na SACD, to mogliby na tej fali pojechać.

2 minuty temu, fan64 napisał:

Pełna zgoda,nie każdy chce czy muśi mieć dostęp do kilku tyśięcy wykonawców z Tidala czy innego serwisu{tam też wbrew pozorom nie wszystko jest}wolą kupić odtwarzacz i mieć przysłowiowy święty spokój bez dochodzenia jaka wersja z którego roku itp.

A czy to się kłóci ze sobą. Mam Tidal za całe 7zl miesięcznie, a wczoraj kupiłem 5 płyt.

1 minutę temu, MagneticFields napisał:

Pytanie z d... Chociażby byłaby to fanaberia można mieć SACD, dla trzech, dwóch, chociażby jednej płyty albo po prostu, żeby mieć, bo TAK! Fakty są takie, że UNITRA nie odtwarza SACD. Akurat kiepsko się wstrzelili, bo biorąc pod uwagę jak teraz ładnie Polskie Nagrania wypuszczają muzykę na SACD, to mogliby na tej fali pojechać.

Wszystkie odtwarzacze po kilka, kilkanaście tysięcy odtwarzają SACD? 

?👈

4 minuty temu, KBak napisał:

Praktycznie wszystkie obecnie "flagowe" odtwarzacze cd mają obsługę tego formatu, nawet, zyskujących coraz większą popularność, chińskich marek (np. Shanling).  Co do plików, to nie muszą być to wcale  "gęste pliki". 

No nie! Jakie "wszystkie"? Większość jednak nie ma, obsługa SACD to obecnie rarytas.

2 minuty temu, MagneticFields napisał:

obsługa SACD to obecnie rarytas.

Dla średnio ogarniętych. Bo mało kto sobie głowę zawraca marketingowym bełkotem. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

1 minutę temu, fan64 napisał:

Zgadzam się. Ciągle kupuję płyty cd, ale mam też Spotify. Traktuję go jednak tylko jako "narzędzie" do odsłuchania płyty przed zakupem. Nie unikam też plików, wszystkie swoje płyty zgrałem do formatu flac, mam też porządny serwer muzyczny, "kopie" płyt na jego dysku twardym. Błyskawiczny dostęp i wygoda. Poza tym, niestety, coraz więcej wykonawców wydaje płyty tylko w formie cyfrowej, takie czasy.

5 minut temu, MagneticFields napisał:

Tym bardziej, że teraz kupując droższy odtwarzacz, obsługę SACD dostaje się " w cenie".

5 minut temu, MagneticFields napisał:

No nie! Jakie "wszystkie"? Większość jednak nie ma, obsługa SACD to obecnie rarytas.

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem "flagowe" czyli nie tanie, wszystkie mają. Nawet, tak jak już pisałem, "chińszczyzna" marki Shanling.

W miarę upływu czasu i życia coraz mniej potrzebujemy na tym ziemskim padole.

4 minuty temu, KBak napisał:

Zgadzam się. Ciągle kupuję płyty cd, ale mam też Spotify. Traktuję go jednak tylko jako "narzędzie" do odsłuchania płyty przed zakupem. Nie unikam też plików, wszystkie swoje płyty zgrałem do formatu flac, mam też porządny serwer muzyczny, "kopie" płyt na jego dysku twardym. Błyskawiczny dostęp i wygoda. Poza tym, niestety, coraz więcej wykonawców wydaje płyty tylko w formie cyfrowej, takie czasy.

Rozwój nowoczesnych technologi które udało się przeszczepić do współczesnego audio to temat na osobny temat,poziom obecnego sprzętu to kosmos,jednak to pokolenie wychowane m/innymi gratach z Unitry może mieć z tym problem.Dla przykładu własciwa konfiguracja programu EAC,zabawa z dyskiem śieciowym  już wymaga pewnej znajomości tematu,nie każdy ma domu domorosłego informatyka.

Sam to przerabiałem i wiem jak szybko można się do tego zniechęcic.

2 minuty temu, fan64 napisał:

zabawa

Chyba tutaj jest całe CLOU. Dlatego dziś dużo ludzi wraca do winyli czy CD. Choć te pierwsze do mnie nie przemawiają. 

?👈

20 minut temu, KBak napisał:
24 minuty temu, MagneticFields napisał:

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem "flagowe" czyli nie tanie, wszystkie mają. Nawet, tak jak już pisałem, "chińszczyzna" marki Shanling.

Czytam i do tego się odnosiłem. Bzdury piszesz o tym, że wszystkie flagowe mają. SACD już dawno został olany przez producentów, to jest raczej ewenement, a nie reguła.

3 minuty temu, fan64 napisał:

W miarę upływu czasu i życia coraz mniej potrzebujemy na tym ziemskim padole.

Rozwój nowoczesnych technologi które udało się przeszczepić do współczesnego audio to temat na osobny temat,poziom obecnego sprzętu to kosmos,jednak to pokolenie wychowane m/innymi gratach z Unitry może mieć z tym problem.Dla przykładu własciwa konfiguracja programu EAC,zabawa z dyskiem śieciowym  już wymaga pewnej znajomości tematu,nie każdy ma domu domorosłego informatyka.

To prawda, są jednak urządzenia, przyjazne dla użytkownika. Sam mam takie, koreańskiej firmy Coctail Audio. Co do oprogramowania, to jest program EZ Audio Converter Pro, w tej wersji płatny. Płacisz raz, ok 160 złotych, ale masz dożywotnią licencję i dostęp do 5-ciu baz muzycznych, a program, po w sumie nieskomplikowanej konfiguracji, robi wszystko sam.

8 minut temu, rafal735r napisał:

Chyba tutaj jest całe CLOU. Dlatego dziś dużo ludzi wraca do winyli czy CD. Choć te pierwsze do mnie nie przemawiają. 

Do mnie też absolutnie nie. Jestem fanem cd. Od niedawna używam też plików cyfrowych, tylko dlatego, że cyfrowa  rzeczywistość mnie do tego zmusiła.

20 minut temu, fan64 napisał:

Chętnie pomoge na priv

11 minut temu, KBak napisał:

To prawda, są jednak urządzenia, przyjazne dla użytkownika. Sam mam takie, koreańskiej firmy Coctail Audio. Co do oprogramowania, to jest program EZ Audio Converter Pro, w tej wersji płatny. Płacisz raz, ok 160 złotych, ale masz dożywotnią licencję i dostęp do 5-ciu baz muzycznych, a program, po w sumie nieskomplikowanej konfiguracji, robi wszystko sam.

Najprostsze rozwiazanie to pc czy lapek i dobry program.
EAC nie ma sobie równych.
Coctail Audio i inne tego typu,to-jasne-wygoda,ale funkcjonalnośc - 10 i cena +1000% w stusunku do pc+program.

A na linuxie to juz bajka.
Tam jest wszystko
Potem malina
A dla tych,co nie ogarniają,
to streamery i odtwarzacze z malina i androidem za 30 000zł

MOzna i tak
kto bogatemu zabroni.

Odtwarzacz CD Unitra wykorzystuje bardzo dobry napęd CD-5020A-AT marki TEAC. To jest PRAWDZIWY napęd CD a nie jakieś gówno wyciągnięte z odtwarzacza DVD za €100. Z tego powodu Unitra nie ma obsługi SACD, bo nie pozwala na to napęd. 

Troszkę szkoda, że nie dali wejścia na DAC. Wtedy możnaby ten odtwarzacz używać jako dekodera dźwięku cyfrowego innych źródeł i łatwej byłoby przełknąć cenę tego urządzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
7 minut temu, Gargan napisał:

Odtwarzacz CD Unitra wykorzystuje bardzo dobry napęd CD-5020A-AT marki TEAC. To jest PRAWDZIWY napęd CD a nie jakieś gówno wyciągnięte z odtwarzacza DVD za €100. Z tego powodu Unitra nie ma obsługi SACD, bo nie pozwala na to napęd. 

Troszkę szkoda, że nie dali wejścia na DAC. Wtedy możnaby ten odtwarzacz używać jako dekodera dźwięku cyfrowego innych źródeł i łatwej byłoby przełknąć cenę tego urządzenia.

Ukryta Zawartość

W jakich urządzeniach TEAC jest wykorzystywany ten naped?

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Chętnie pomoge na priv

Najprostsze rozwiazanie to pc czy lapek i dobry program.
EAC nie ma sobie równych.
Coctail Audio i inne tego typu,to-jasne-wygoda,ale funkcjonalnośc - 10 i cena +1000% w stusunku do pc+program.

A na linuxie to juz bajka.
Tam jest wszystko
Potem malina
A dla tych,co nie ogarniają,
to streamery i odtwarzacze z malina i androidem za 30 000zł

MOzna i tak
kto bogatemu zabroni.

Mam Coctail Audio N25, zapłaciłem 3 lata temu niecałe 4 tysiące, więc dramatu nie było,  nie ma dysku i napędu wewnętrznego, wszystko podpina się do wejść Usb (2x3.0 i jedno 2.0) Potrafi ripować i nagrywać płyty w dowolnym formacie, po podpięciu zwykłej nagrywarki dvd, dowolnej marki, oprogramowanie oparte na Linuksie, formaty napędów zewnętrznych i "organizacja" plików taka jak w Windowsie, podpinasz i działa. Bezawaryjny i niezwieszalny, nie miałem nigdy żadnych problemów. Dodatkowo jest serwer FTP, pliki zgrane na laptopie wysyłam tym serwerem na dysk urządzenia. Żadnego latania z dyskami. Dodatkowo wszystko sterowane porządnym pilotem, kolorowy i czytelny wyświetlacz i własna baza Music DB, z praktycznie nieograniczonymi możliwościami indeksacji, sortowania i wyszukiwania plików. 

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

W jakich urządzeniach TEAC jest wykorzystywany ten naped?

Używa ich Atoll, Primare i ATC. Nie wiem kto jeszcze.

Teraz, Gargan napisał:

Używa ich Atoll, Primare i ATC. Nie wiem kto jeszcze.

a w teac odtwarzaczach cd?
Z ciekawości pytam,bo kupiłem ostatnio transport/odtwarzacz Teac i jest bardzo dobry,jak na moje potrzeby
I mały.
Ale ma ładowanie takie ze szczeliną,więc to na pewno nie ten napęd.
Ale za to czyta płyty CD z mp3
😉

3 minuty temu, KBak napisał:

Mam Coctail Audio N25, zapłaciłem 3 lata temu niecałe 4 tysiące, więc dramatu nie było,  nie ma dysku i napędu wewnętrznego, wszystko podpina się do wejść Usb (2x3.0 i jedno 2.0) Potrafi ripować i nagrywać płyty w dowolnym formacie, po podpięciu zwykłej nagrywarki dvd, dowolnej marki, oprogramowanie oparte na Linuksie, formaty napędów zewnętrznych i "organizacja" plików taka jak w Windowsie, podpinasz i działa. Bezawaryjny i niezwieszalny, nie miałem nigdy żadnych problemów. Dodatkowo jest serwer FTP, pliki zgrane na laptopie wysyłam tym serwerem na dysk urządzenia. Żadnego latania z dyskami. Dodatkowo wszystko sterowane porządnym pilotem, kolorowy i czytelny wyświetlacz i własna baza Music DB, z praktycznie nieograniczonymi możliwościami indeksacji, sortowania i wyszukiwania plików. 

To fajnie.
Ważne,żeby byc zdowolonym.
Ja mam lapka za 2500zł (polisingowy,dwuletni-bo nowy 6500)
I linuxa.
I mam wszystko.
No ale trzeba sie lubić z kompem,a ja to uwielbiam,a zwłaszcza Linuxa.
Więc mam łatwo:)

baza na NAS,łacze się po NFS,i czytam pliki na lapku (>usb>dac rme>wzmak) jak lokalne.

Nie trzeba gównianych wynalazków typu PLEX i innych obciążających niepotrzebnie system.

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a w teac odtwarzaczach cd?
Z ciekawości pytam,bo kupiłem ostatnio transport/odtwarzacz Teac i jest bardzo dobry,jak na moje potrzeby
I mały.
Ale ma ładowanie takie ze szczeliną,więc to na pewno nie ten napęd.
Ale za to czyta płyty CD z mp3
😉

To fajnie.
Ważne,żeby byc zdowolonym.
Ja mam lapka za 2500zł (polisingowy,dwuletni-bo nowy 6500)
I linuxa.
I mam wszystko.
No ale trzeba sie lubić z kompem,a ja to uwielbiam,a zwłaszcza Linuxa.
Więc mam łatwo:)

baza na NAS,łacze się po NFS,i czytam pliki na lapku (>usb>dac rme>wzmak) jak lokalne.

Nie trzeba gównianych wynalazków typu PLEX i innych obciążających niepotrzebnie system.

Wszystko zależy od tego, kto ma jakie wymagania i czego potrzebuje. Jeśli ten Teac ma napęd szczelinowy, to na pewno nie jest to ten napęd cd, tylko komputerowy. Ten cd tylko w drogich modelach.

Edytowane przez KBak
  • Pokaż nowe odpowiedzi