Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.10.2024 o 10:57, ::ART:: napisał:

Między PC, WiiM mini, WiiM Pro, Chromecast Audio podłączonych do tego samedo DAC'a słychać wyraźne różnice.

Co to za DAC?

23 godziny temu, Piopio napisał:

Wiele razy robiłem test.

Polegający na czym?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 godzinę temu, tmnich napisał:

A10 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety Chinczycy też już poczuli pieniądz i będzie nowy model co roku...jak z DACami a zachód kupi w ciemno bo nas stać, no i przecież na forum pisali że tak dobrze gra i jest o niebo lepszy od poprzednika.
Lepsze jest wrogiem dobrego 🙂 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Co to za DAC?

Polegający na czym?

No też jestem ciekaw owego dac-a który dawał takie "wyraźne różnice" 🤔. Ja u siebie w streamerach w dużo wyższej półki nie odnotowałem takich odczuć słuchowych - hmm ...może jestem już przygłuchy albo mój dac jest niskich lotów 🤔😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 godziny temu, audionormik napisał:

Niestety Chinczycy też już poczuli pieniądz i będzie nowy model co roku...jak z DACami a zachód kupi w ciemno bo nas stać, no i przecież na forum pisali że tak dobrze gra i jest o niebo lepszy od poprzednika.
Lepsze jest wrogiem dobrego 🙂 

To dobrze,może A8 stanieje?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 godziny temu, ::ART:: napisał:

Koszt w sumie nie duży więc trzeba by przekonać się na własne uszy.  Sam początkowo uważałem, że nie ważne skąd pochodzi sygnał cyfrowy efekt powinien być taki sam, ale okazało się inaczej.

Według mnie najsłabiej wypadł WiiM Mini, który charakteryzował się takim jakby nalotem cyfrowym zwłaszcza w zakresie wysokich częstotliwości.

Chromecast Audio jak na sprzęcik za 100 zł jest w porządku. Brzmi lepiej niż WiiM Mini. Natomiast inaczej niż WiiM Pro. Można powiedzieć, że gorzej, ale ma też pozytywne cechy takie jak energiczne, zamaszyste, żywiołowe brzmienie. Chromecast Audio daje więcej basu, mocniejszą górę pasma. Kontury rysowane są grubą kreską przez co czasem zacierają się szczegóły. To takie granie rozrywkowe i może się podobać. 

WiiM Pro po złączu coaxial ma znacznie szerszą scenę, większą rozdzielczość, mniej basu. Generalnie lżejszy dźwięk, jaśniejsze brzmienie. Łagodniejsza góra bez ostrości. Lepsze panowanie nad dźwiękiem. Czasem brakuje masy i niższego wypełnienia dźwięku, ale w niedużym stopniu. 

WiiM Pro po optyku brzmi podobnie do WiiM Mini czyli w mojej ocenie źle. Scena jest płaska i zawsze bardzo szeroka. W szoku byłem, że to samo urządzenie tak różnie brzmi w zależności o użytego wyjścia cyfrowego. Do tego momentu uważałem, że nie ma to znaczenia.

Także uważam, że posługiwanie się sprzętem za "stówaka" ( np. rzeczony powyżej Chromecast Audio ) jest  "doskonałym" kierunkiem w muzyce  i analizie🙂 Powiem więcej: należałoby takim zestawom poświecić więcej uwagi, więcej czasu i więcej reklamy. To dobry kierunek w ustaleniu trendu do jakości. Tylko czekać, jak producenci ze swoim urządzeniami za "stówaka" zaczną wypierać z rynku te z poziomu  ekstraklasy muzycznej, dowodząc zarazem, że te dotychczasowe urządzenia to był ślepy kierunek, niepotrzebnie przeceniony 🙂 Czekam zatem na kolejne odkrycia !!!

Ps. Do zobaczenia na Audi Video Show. Tylko sprzęty  za "stówaka" !!!

6 godzin temu, ProjectPi napisał:

Co to za DAC?

Polegający na czym?

3 godziny temu, Aprox napisał:

No też jestem ciekaw owego dac-a który dawał takie "wyraźne różnice" 🤔. Ja u siebie w streamerach w dużo wyższej półki nie odnotowałem takich odczuć słuchowych - hmm ...może jestem już przygłuchy albo mój dac jest niskich lotów 🤔😁

Niezależnie od użytego DAC'a różnice były słyszalne zarówno na SMSL Sanskrit 10th mk2 (słabiej) jak i SMSL VMV D1se (bardziej). 

Godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Także uważam, że posługiwanie się sprzętem za "stówaka" ( np. rzeczony powyżej Chromecast Audio ) jest  "doskonałym" kierunkiem w muzyce  i analizie🙂 Powiem więcej: należałoby takim zestawom poświecić więcej uwagi, więcej czasu i więcej reklamy. To dobry kierunek w ustaleniu trendu do jakości. Tylko czekać, jak producenci ze swoim urządzeniami za "stówaka" zaczną wypierać z rynku te z poziomu  ekstraklasy muzycznej, dowodząc zarazem, że te dotychczasowe urządzenia to był ślepy kierunek, niepotrzebnie przeceniony 🙂 Czekam zatem na kolejne odkrycia !!!

Ps. Do zobaczenia na Audi Video Show. Tylko sprzęty  za "stówaka" !!!

Nie rozumiem wypowiedzi. Możesz wyjaśnić co miałeś na myśli?

6 minut temu, ::ART:: napisał:

Niezależnie od użytego DAC'a różnice były słyszalne zarówno na SMSL Sanskrit 10th mk2 (słabiej) jak i SMSL VMV D1se (bardziej). 

Nie rozumiem wypowiedzi. Możesz wyjaśnić co miałeś na myśli?

To chyba jednak ja jestem przygłuchy albo mój dac jest niskich lotów bo ja nie słyszałem żadnych różnic 🤔 a transporty miałem solidne 

22 minuty temu, Aprox napisał:

To chyba jednak ja jestem przygłuchy albo mój dac jest niskich lotów bo ja nie słyszałem żadnych różnic 🤔 a transporty miałem solidne 

To w sumie dobrze, bo zadowolisz się najtańsza opcją.

12 minut temu, ::ART:: napisał:

Każde rozwiązanie może byc dobre.
Będąc przygłuchym można bez problermu zadowalac sie najdroższa opcją.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

hehe,

Jest i izolacja galwaniczna USB 😉 No kto by pomyślał 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

hehe,

Jest i izolacja galwaniczna USB 😉 No kto by pomyślał 😉 

co nie?

35 minut temu, ::ART:: napisał:

No to chyba mój 24 letni syn też musi być przygłuchy bo też nie słyszał różnicy ...no chyba że "problem" dalej leży po stronie dac-a. Jest jeszcze jedno wyjście ...masz słuch absolutny i wypada Ci tylko zazdrościć albo Ci współczuć 🤔

12 minut temu, Aprox napisał:

No to chyba mój 24 letni syn też musi być przygłuchy bo też nie słyszał różnicy ...no chyba że "problem" dalej leży po stronie dac-a. Jest jeszcze jedno wyjście ...masz słuch absolutny i wypada Ci tylko zazdrościć albo Ci współczuć 🤔

Z tym słuchem absolutnym to nie sądzę. Opisałem jedynie swoje spostrzeżenia. A jak już okazało się, że jestem z tych "słyszących" to chciałbym wybrać sprzęt, który będzie dopasowany do reszty elementów, wyciśnie z nich ostatnie soki no i oczywiście brzmienie przypadnie mi do gustu. Stąd moje pytanie o odpowiedni transport + DAC, ewentualnie kompletny streamer.  

Zdaję sobie sprawę, że nie ma co popadać ze skrajności w skrajność i do takiego nawet SMSL VMV D1se nie wystarczy Chromecast Audio o czym się przekonałem podpinając SMSL'a do WiiM Pro, ale domyślam się że WiiM Pro też nie jest wystarczający. Pytanie więc jaki transport będzie odpowiedni?

Edytowane przez ::ART::

Testowałem u siebie streamery Audiolab 7000N, Eversolo A6, Silent Angel Munich M1t, Nad C658 i Lumina U1 Mini. Wszystkie jako transporty podłączone do tego samego dac-a i na tych samych ustawieniach. Zarówno ja jak i mój syn ( a zajmuje się realizacją dźwięku w prywatnym studiu nagrań ) nie wyłapaliśmy różnic w brzmieniu. Ale owszem coś tam nam świtało przy Luminie ale to było na granicy percepcji czyli coś w stylu ..."tak jakby było trochę inaczej ale tak jakby i nie dam sobie za to obciąć ręki". Tak więc sorry ale ja mam swoje spostrzeżenia odnośnie streamerów wykorzystanych jako transporty 

4 minuty temu, ::ART:: napisał:

OK, rozumiem.

Ostatecznie przy czym zostałeś?

Z tym z którym powyższe porównywałem ...Denon Dnp-800Ne

2 godziny temu, Aprox napisał:

Nad C658

On ma wyjścia cyfrowe ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Piopio napisał:

On ma wyjścia cyfrowe ? 

Komplecik 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Aprox napisał:

hmm ...może jestem już przygłuchy albo mój dac jest niskich lotów 🤔😁

Też tak może być 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Też tak może być 😉

No siebie jestem jeszcze w stanie zrozumieć 😁 ale mój młody to kwintesencja młodości i przy jego dodatkowej pracy (studio nagrań) "głuchota" nie wchodzi w grę

Aprox w tym wątku
Streamer jako transport do DACa || Apple Music

Ukryta Zawartość

Pisałeś o Apple Music sterowanie na androidzie możesz mi opisać jak to działa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Aprox napisał:

przy jego dodatkowej pracy (studio nagrań) "głuchota" nie wchodzi w grę

W takim razie coś nie teges ze sprzętem. Któryś element uśrednia... Naprawdę potrafią być duże różnice w transportach. 

Edytowane przez marcinmarcin

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

W takim razie coś nie teges ze sprzętem. Któryś element uśrednia w dół... Naprawdę potrafią być duże różnice w transportach.

U mnie ze sprzętem jest wszystko teges. Zwyczajnie jestem z tych którzy akurat jeśli chodzi o streamery jako transporty nie słyszą różnicy ...no może coś tam było w Luminie ale tak jak napisałem było na granicy percepcji. Są tacy co słyszą i tacy którzy nie słyszą ...to tak jak z kablami, kondycjonerami a nawet podstawkami pod kable lub zatyczkami do terminali RCA 😁

Teraz, Aprox napisał:

Są tacy co słyszą i tacy którzy nie słyszą

Racja, i przy tym zostańmy 👌

24 minuty temu, bopich napisał:

Aprox w tym wątku
Streamer jako transport do DACa || Apple Music

Ukryta Zawartość

Pisałeś o Apple Music sterowanie na androidzie możesz mi opisać jak to działa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nigdzie tam nie było mowy o sterowaniu Apple Music na antku. Przeczytaj dokładnie co tam napisałem.

Ukryta Zawartość

Czytałem że w DMP-A6 da się puścić sygnał przez XLR i RCA na raz, w celu np. podłączenia suba pod jedno z tych złącz. Jest info gdzieś w necie że takie puszczenie sygnału (na 2 wyjścia) generuje jakieś problemy ze sprzętem, pojawiają się zniekształcenia w dźwięku. Ktoś może to potwierdzić, planowałem zakup, ale trochę mnie to od niego oddala. 

• Pokaż nowe odpowiedzi