Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piopio napisał:

Nie, bo ja inaczej zrozumiałem post kolegi @Yahoou

Ale skoro piszesz, że wszystko znalazłeś to po co możliwość dodania własnej stacji skoro można ją znaleźć ? 

Nie lubię ograniczeń. Jeśli są stacje, które potencjalnie mogą mnie zainteresować, a nie mam do nich dostępu przez ograniczenie aplikacji to trochę mnie to boli. Na szczęście obok mam transport zbudowany na Raspbbery z Volumio i w skrajnych przypadkach mogę się ratować 😁

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

I wszystko jasne

Ale to co istotne, czyli wpisywanie "z palca" nie funkcjonuje co jest aktualnie istotnym fuck up'em w tym momencie 😎

Trudno się z Tobą nie zgodzić, jednak poza tym funkcjonalnie i brzmieniowo sprzęt się broni. Streamery jest dość młody i krótko na rynku. Myślę, że soft będzie nadal poprawiany.

Przy okazji, podaj proszę adres jakiegoś fajnego strumienia hires wraz z jego nazwą prezentowaną przez odtwarzacz. Sprawdzę czy da się to jakoś ugryźć.

6 minut temu, Yahoou napisał:

Nie lubię ograniczeń. Jeśli są stacje, które potencjalnie mogą mnie zainteresować, a nie mam do nich dostępu przez ograniczenie aplikacji to trochę mnie to boli. Na szczęście obok mam transport zbudowany na Raspbbery z Volumio i w skrajnych przypadkach mogę się ratować 😁

Trudno się z Tobą nie zgodzić, jednak poza tym funkcjonalnie i brzmieniowo sprzęt się broni. Streamery jest dość młody i krótko na rynku. Myślę, że soft będzie nadal poprawiany.

Przy okazji, podaj proszę adres jakiegoś fajnego strumienia hires wraz z jego nazwą prezentowaną przez odtwarzacz. Sprawdzę czy da się to jakoś ugryźć.

Z jakim gatunkiem muzyki ?

Edytowane przez Zbi_Rek
1 minutę temu, Yahoou napisał:

Rock, jazz, electronic jazz, chillout...

Najpierw stacje, które w TuneIn mogą być preinstalowane w strumieniy hi res z tymi gatunkami, które preferujesz

np.

SuperStereo 7 stacji 

Chill Out Zone Plus

Frequence 3

Frequence Urban

@Zbi_RekWszystkie są. Niektóre już znam i miałem wcześniej dodane. Wyszukuje je nie po nazwie tylko wyszukując frazę "FLAC"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yahoou
7 minut temu, Yahoou napisał:

@Zbi_RekWszystkie są. Niektóre już znam i miałem wcześniej dodane. Wyszukuje je nie po nazwie tylko wyszukując frazę "FLAC"

Ukryta Zawartość

Ta opcja ułatwia wybór

Ale to tylko kilkanaście bezstratnych z ponad 80 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
31 minut temu, Yahoou napisał:

Ukryta Zawartość

jest temat, w którym prezentowaliśmy stacje flac'owe wraz zestawieniem pdf adresów html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
26 minut temu, Zbi_Rek napisał:

jest temat, w którym prezentowaliśmy stacje flac'owe wraz zestawieniem pdf adresów html

Ukryta Zawartość

Tak znam temat i korzystam z zestawienia w linku. Wszystkie interesujące mnie stacje z niego działają na Eversolo.

Wracając do brzmienia... Po (zaledwie?) kilkunastu godzinach wygrzewania urządzenia, tor analogowy chyba uległ poprawie. Coraz bardziej skłaniam się do połączenia (z moim Audiolabem 9000A) via XLR (zbalansowane). Dźwięk jest może odrobinkę mniej "napowietrzony" jednak nieco bardziej dociążony i wypełniony. Słucha się naprawdę baaardzo przyjemnie. Zobaczymy co przyniosą kolejne dni...

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Yahoou napisał:

Tak znam temat i korzystam z zestawienia w linku. Wszystkie interesujące mnie stacje z niego działają na Eversolo.

Wracając do brzmienia... Po (zaledwie?) kilkunastu godzinach wygrzewania urządzenia, tor analogowy chyba uległ poprawie. Coraz bardziej skłaniam się do połączenia (z moim Audiolabem 9000A) via XLR (zbalansowane). Dźwięk jest może odrobinkę mniej "napowietrzony" jednak nieco bardziej dociążony i wypełniony. Słucha się naprawdę baaardzo przyjemnie. Zobaczymy co przyniosą kolejne dni...

Ok, czyli off top radiowy zakończony 😇

Zadowolenia z Eversolo 

2 godziny temu, Yahoou napisał:

Właśnie mi też lepiej gra po XLR do wzmaka, wywaliłem zewn. DAC, dlatego się zdziwiłem Twoim poprzednim wpisem. MOżesz coś więcej napisać, jaki kabel używasz?

A te stacje niby FLAC ale Eversolo pokazuje 320kbs, o co chodzi?
Słucham tej stacji co pisałeś, w InternetRadio(beta) - Eversolo pokazuje "JB Radio-2 (flac)" ale ponizej 320kbs, swoją drogą fajna muzyczka i bardzo dobrze brzmi u mnie.

Edytowane przez yesther
9 minut temu, yesther napisał:

Właśnie mi też lepiej gra po XLR do wzmaka, wywaliłem zewn. DAC, dlatego się zdziwiłem Twoim poprzednim wpisem. MOżesz coś więcej napisać, jaki kabel używasz?

Kable mam jakieś taniutkie z Amazona. Są solidnie wykonane i ponoć z miedzi beztlenowej. Marka to delayCON.

Ukryta Zawartość

Myślę, że nie wszystkie te stacje nadają non stop wysoki bitrate. Niektóre pokazują 48kHz, 96kHz i bitrate grubo powyżej Mbit/s. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yahoou

A podasz pls jakies stacje nadające z takim bitrate flac? Ja mam tylko jedną "Intense Radio (Flac)" (chociaż trochę zbyt disco jak dla mnie, wolę jakiś chillout), pokazuje 1,41mbps, reszta niby flac albo lossless w nazwie ale tylko 320kbps.

3 minuty temu, yesther napisał:

A podasz pls jakies stacje nadające z takim bitrate flac? Ja mam tylko jedną "Intense Radio (Flac)" (chociaż trochę zbyt disco jak dla mnie, wolę jakiś chillout), pokazuje 1,41mbps, reszta niby flac albo lossless w nazwie ale tylko 320kbps.

Wyszukaj sobie frazę "FLAC" w aplikacji radiowej i wyrzuci ci wiele stacji z wysokim bitrate. Sam posprawdzaj.

A spoko tak robiłem, aż tak dużo ich nie ma, kilka streamów Radia Paradise i jakieś ruskie szity 🙂 Myślałem, że masz jakieś inaczej znalezione.

1 minutę temu, yesther napisał:

A spoko tak robiłem, aż tak dużo ich nie ma, kilka streamów Radia Paradise i jakieś ruskie szity 🙂 Myślałem, że masz jakieś inaczej znalezione.

Te "jakieś ruskie shity" akurat grają bardzo dobrze. Klasyki słucham właśnie z "ruskich shitow" 😉. Nie mam uprzedzeń.

48 minut temu, yesther napisał:

Słucham tej stacji co pisałeś, w InternetRadio(beta) - Eversolo pokazuje "JB Radio-2 (flac)" ale ponizej 320kbs, swoją drogą fajna muzyczka i bardzo dobrze brzmi u mnie.

Chodzi pewnie niby o ustawienia Eversolo ? 🤭

JB2 nadaje w 16bit/48kHz 

41 minut temu, Yahoou napisał:

Myślę, że nie wszystkie te stacje nadają non stop wysoki bitrate. Niektóre pokazują 48kHz, 96kHz i bitrate grubo powyżej Mbit/s. 

Stacje nadające w strumieniu bezstratnym/hi res nadają w tym standardzie nin stop 24/h

Edytowane przez Zbi_Rek

Witam,  tutaj jest trochę stacji  nadającej w dobrej jakości i fajnie opisane która stacja nadaje jaką muzę.

www.hiresaudio.online/category/radio/

Edytowane przez adam170
46 minut temu, adam170 napisał:

Witam,  tutaj jest trochę stacji  nadającej w dobrej jakości i fajnie opisane która stacja nadaje jaką muzę.

www.hiresaudio.online/category/radio/

znasz może jeszcze inne strony o tym samym klimacie ?

z hiresaudio.online korzystamy już od ponad dwóch lat, wątek 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę porównać z Gustard r26.

Gustard gra mniej szczegółowo, dźwięki mają łagodniejsze kontury, skraje pasma są mniej podkreślone. Bas jest mniej efektowny, wolniejszy, mniej zróżnicowany, za to średnica i góra przyjemniejsza.

Gustard ma więcej barwy, masy, ciepła, gra bardziej naturalnie, z trochę gorszą dynamiką i mniejszą sceną na szerokość, źródła pozorne też wydają się być mniejsze.

Reasumując Solo jest bardziej efekciarski, Gustard spokojniejszy i naturalny.

Słuchałem po RCA i Coax.

9 minut temu, Qaz12 napisał:

Słuchałem po RCA i Coax.

A jaka jest reszta systemu ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Qaz12 napisał:

W tej chwili zrezygnowałem ze stereo i słucham na słuchawkach - Nimmbus up4 i  Hifimany he1000se

Mogłeś o tym wspomnieć. Myślę, że na sprzęcie stacjonarnym może być jednak inaczej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, Qaz12 napisał:

Zdecydowanie to jest sprzęt stacjonarny, choć nie głośnikowy 

właśnie o to chodzi, że nie głośnikowy

4 minuty temu, Qaz12 napisał:

Na słuchawkach zdecydowanie lepiej słyszę różnice w dac'ach

"mniejszą sceną na szerokość, źródła pozorne też wydają się być mniejsze." z takim twierdzeniem byłbym ostrożny w przypadku słuchawek. 

21 godzin temu, yesther napisał:

A możecie podpowiedzieć w czym konkretnie to szukacie? W jakiej aplikacji bo tu jest tyle różnych wrzutni ze trudno zakumać albo zwyczajnie ja nie jestem w stanie wyłapać. I chciałbym wrócić do pytania, które padło ale nie natrafiłem na odpowiedz jak dodać aplikacje do urządzenia? Ponoc można dodać takie radia jak Open FM, radio Garden i tuneln ale mam to od wczoraj i nie ogarnalem. 
dzieki za podpowiedz jeśli taka się pojawi

• Pokaż nowe odpowiedzi