Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitorki z dużą scena

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem, mają swój specyficzny charakter ale jeśli wzmacniacz lampowy brzmi ciepło to może pasować. Autor chce dużą scenę dźwiękową a te kolumny poprzez wyeksponowanie wysokich tonów to zapewniają.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

21 minut temu, soberowy napisał:

jeśli wzmacniacz lampowy brzmi ciepło

Jeśli. 

Moim zdaniem to są po prostu złe kolumny. Dla specyficznych odbiorców. Raczej tych początkujących. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 hours ago, Piopio said:

Jeśli. 

Moim zdaniem to są po prostu złe kolumny. Dla specyficznych odbiorców. Raczej tych początkujących. 

No to złe, dla specyficznych czy w końcu początkujących?

Czy nie może istnieć doświadczony audiofil/meloman, który słucha B&W 707 z przyjemnością i uznaje je za dobre kolumny które mu odpowiadają?

27 minut temu, ferszcik napisał:

No to złe, dla specyficznych czy w końcu początkujących?

Czy nie może istnieć doświadczony audiofil/meloman, który słucha B&W 707 z przyjemnością i uznaje je za dobre kolumny które mu odpowiadają?

Moim zdaniem nie. Doświadczony audiofil wie już jak powinien brzmieć dobry system. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Piopio napisał:

Tylko dla miłośników ostrego grania. 

Jak nigdy się zgadzamy, focal aria 906 to straszny jazgot, absolutnie nie warte tej kasy

3 godziny temu, soberowy napisał:

Dali Menuet, B&W 707 i 706, Focal Aria 906. 

Do lampy Focale mogą pasować ze względu na dość wysoką skuteczność.

Michał, z tych wymienionych wyżej przez Ciebie tylko Menuety są naprawdę małe 😜

Tak jak już ktoś napisał Rogersy Ls3/5a czyli klasyczne monitory BBC bliskiego pola. Niestety ponad budżet. Ls-y to konstrukcja zamknięta, małe jak pudełka po butach, wygląda jak DiY ale grają taką przestrzenią jakiej wielu nie słyszało. Na początku jest szok i niedowierzanie no bo jak, skąd i dlaczego a potem już tylko mętlik w głowie i dążenie do takiego dźwięku. Wady to skąpy bas ale ten co pozostał jest bardzo dobrej jakość. Tylko do malutkich pomieszczeń a najlepiej jako monitory bliskiego pola bo do tego były stworzone. Inne firmy też je robiły na licencji Kef, Spendor, Graham Audio, Harbeth, Chartwell, Stirling Broadcast, Goodmans. Ja słuchałem tych oryginalnych Rogersów ponad 50-letnich. Wyglądały tragicznie łącznie z zardzewiałymi osłonami na tweetery. Ale jak zagrały!!! Barwa i przestrzeń i muzykalność lepsza niż obok stojące Jmlab Mini Utopia, Vienna Acoustic Liszt a już bez porównania do Pylon Jasper, Dali Helicon 300 (słabe).  Teraz robi je firma Falcon ale cena już pięciocyfrowa.

27 minut temu, jchmiel napisał:

Inne firmy też je robiły na licencji Kef,

Dlatego polecam KEF LS50 Meta. Przestrzeń zjawiskowa. Cena znakomita. 

21 godzin temu, bonaventura napisał:

A skąd wiesz ile jest na nagraniu? Chyba ,że wiesz ,że jest zawsze dużo albo jeszcze więcej...

Zależy o nagrania. 

Sub rozwiązuje problem kolumn z odtworzeniem basu poniżej 50Hz. Tam zakres kolumn się kończy i pojawia się spadek w charakterystyce przenoszenia. 

Tak jak zauważył @biniek sub nie służy do dodawania basu (choć może), a do jego odtwarzania.

@Piopio

I w ogóle fajne są :)

Edytowane przez iFi Audio
Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Piopio napisał:

Dlatego polecam KEF LS50 Meta. Przestrzeń zjawiskowa. Cena znakomita. 

I całkiem przez przypadek posiadasz, na sprzedaż 😉

A tak na poważnie ludzie sobie je chwalą. 

Ja bym Ci zaproponował odsłuch Martin Logan motion 35xt. 

Wysokoskuteczne monitory ze wstęgą. 

Mojej ukochanej bardzo podeszły, mam kategoryczny zakaz ich sprzedaży 😂

42 minuty temu, Kw202 napisał:

Właśnie wymieniłem LS50 na LS50 Meta 😉 Długo ze mną zostaną. 

10 godzin temu, bonaventura napisał:

Na pewno fajnie jest sprzedawać suby...

Czy ja wiem. To nie taka prosta sprawa.

🙂

20 godzin temu, bonaventura napisał:

Na pewno fajnie jest sprzedawać suby...

My w ofercie ich nie mamy :

20 godzin temu, Kw202 napisał:

A tak na poważnie ludzie sobie je chwalą. 

Ja bym Ci zaproponował odsłuch Martin Logan motion 35xt. 

Wysokoskuteczne monitory ze wstęgą. 

Mojej ukochanej bardzo podeszły, mam kategoryczny zakaz ich sprzedaży 😂

Ja mam LS50 Meta i nie zamierzam sprzedawać :) Bardzo fajne kolumienki, szczególnie z dobrym wzmakiem i subem!

13 minut temu, suxon napisał:

W czym kefy beda lepsze od usher s520? 

Ale co znaczy lepsze?

Usher jest nieco bardziej transparentny. O ile dobrze pamiętam to schodzi także kapkę niżej.

Ale nie pamiętam ich aby oceniać dokładnie

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale co znaczy lepsze?

Usher jest nieco bardziej transparentny. O ile dobrze pamiętam to schodzi także kapkę niżej.

Ale nie pamiętam ich aby oceniać dokładnie

520 słuchałem w 12 m2 i byłem bardzo zdegustowany.

De gustibus non est disputandum

28 minut temu, Yankes napisał:

Co było nie tak? 

U mnie beda grac w 2x wiekszym pomieszczeniu

4 godziny temu, suxon napisał:

W czym kefy beda lepsze od usher s520? 

Scena, punktowe źródło dźwięku. Przy KEF możesz bliżej siedzieć i wszystko będzie brzmiało spójnie. 

Wokale są perfekcyjne. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Scena, punktowe źródło dźwięku. Przy KEF możesz bliżej siedzieć i wszystko będzie brzmiało spójnie. 

Wokale są perfekcyjne. 

U mnie stoją na biurku, na podstawkach ISOAcoustics. Dźwięk się pojawia dosłownie znikąd. Super przy pracy, przy graniu i przy słuchaniu muzyki.

44 minuty temu, iFi Audio napisał:

Dźwięk się pojawia dosłownie znikąd. 

Dokładnie ! Scena wykracza daleko poza kolumny. No i nie ma wąskiego sweet spot. Słucha się dobrze niekoniecznie siedząc na środku pomiędzy kolumnami. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Scena wykracza daleko poza kolumny.

To w symetrycznej akustyce potrafi nawet mój laptop swoimi wbudowanymi głośniczkami. Bez dobrej akustyki żadne kolumny nie zagrają dobrej sceny - w dobrej akustyce każde zagrają sceną przyzwoitą. Jeśli w części sprzętowej coś warto zrobić, to wyrównać pasmo w miejscu odsłuchu za pomocą DSP.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, Yankes napisał:

Gdyż?

11 godzin temu, suxon napisał:

Co było nie tak? 

U mnie beda grac w 2x wiekszym pomieszczeniu

Pytanie czy to im pomoże czy zaszkodzi.

Ale 24 m to nieco za dużo dla ls50 szczerze powiedziawszy. No chyba że z subem.

Panowie to co piszecie nie uzyska się z kefa przy dalszej odległości 

Scena wykracza daleko poza kolumny. 

No to bym sie nad tym zastanowil, czy to dobrze i skad sie to bierze, jesli nie jest wynikiem manipulowania faz w sygnale muzycznym (a la Watersowski pies)
W dniu 4.07.2023 o 13:04, stach_s napisał:

Michał, z tych wymienionych wyżej przez Ciebie tylko Menuety są naprawdę małe 😜

Zgadza się, ale autor tematu ma ponad 20 m2 więc na jego miejscu nie szukałbym tylko mini monitorów, a również takich o standardowej wielkości 🙂

Kef ls50 to całkiem spora kolumna, oczywiście też godna polecenia.

chciałbym mini monitorki własnie ze względu na łatwość znikania w pomieszczeniu - dodam do nich sub lub dwa wiec w 20 paru metrach nie powinno niczego brakować 

najbardziej podobają mi się Diapason Karis ale cena troche zaporowa jak za takie maleństwa dlatego myślę o S520 bo to podobna koncepcja (mały polipropylenowy midwoofer i szmaciany tweeter)

ew moze ktos zna podobny projekt DIY? 

Głośniki coaxialne są fajne ale w bliskim polu - ja będę siedział od kolumn w odległości ok 3,5m

Edytowane przez suxon

Sprawdź w takim razie Usher 520 będziesz wiedział czy monitory w ogóle mają sens w takim pomieszczeniu. W razie wpadki nie będzie problemu z ich odsprzedażą a jeśli kupisz nowe to odeślesz. 

U mnie w salonie 6.5x4.5m  monitory grały wręcz fatalnie z kolei w małym pomieszczeniu na poddaszu jest przyzwoicie. 

2 godziny temu, xajas napisał:

No to bym sie nad tym zastanowil, czy to dobrze i skad sie to bierze, jesli nie jest wynikiem manipulowania faz w sygnale muzycznym (a la Watersowski pies)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie. Taka fajne cecha KEF LS50.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi