Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam izolacje galwaniczną, wróć miałem , w qutest a mimo to transporty podłączane po USB brzmiały inaczej.

47 minut temu, MarcinStereo napisał:

Podejrzewam że brak izolacji galwanicznej powoduje u niego te rozbłyski intelektualne.

Rozblyski czy izolacje ?:):)

Heheh

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

On sam nie wie o czym pisze stawiając przepustowość interfejsu razem z rozdzielczością dźwięku i częstotliwością próbkowania.

Dobrze wiem 😉 Ty też wiesz o co chodzi ale wytłumaczę Ci raz jeszcze:

- układ ADUM3160/4160 umożliwia przesłanie plików mac 24/96. Przepustowość układu to 12 Mbit/s

- izolacje galwaniczne USB 2.0 firm iFi, Intona, Topping umożliwiają przesłanie plików 24/192 i DSD. Przepustowość układu to 480 Mbit/s

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja mam izolacje galwaniczną, wróć miałem , w qutest a mimo to transporty podłączane po USB brzmiały inaczej.

W ślepym teście ? Chciałeś by brzmiały inaczej 😉 

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Jakbyś posiadał minimalną wiedzę o budowie sprzętu audio to byś odpisał na pytanie o czarnym tle i separacji, ale za to ludzie mający tą minimalną wiedzę czytając twoje posty mają ubaw 🙂 

"Ale oprócz separacji pojawiło się coś, na co czekają najbardziej świadomi audiofile: czarne tło. Zjawisko to nie jest do końca jednoznacznie zdefiniowane. W sieci pojawiają się próby jego opisu, sporo jest też nadużyć, w których przy tańszych systemach próby żonglowania nim mają za zadanie podnieść ilość sprzedanych egzemplarzy sprzętu. Stosujemy drogie kondycjonery, listwy, przewody, pamiętając, że najważniejszym elementem który potrafi je wywołać jest zasilanie. Zazwyczaj przy dobrym systemie muzyka sprawia większą przyjemność - likwidacja zakłóceń i mikroszumów powoduje zostanie samej muzyki i na polu bitwy pozostaje sam zarejestrowany materiał - jednym słowem pozostaje nam więcej muzyki w muzyce."

Kto ma ubaw ? Tacy dyletanci jak Ty ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Piopio napisał:

Dobrze wiem 😉 Ty też wiesz o co chodzi ale wytłumaczę Ci raz jeszcze:

Winny się tłumaczy, a ty jesteś do tego śmieszny rzucając cyferkami i marketingowym bełkotem którego sam nie rozumiesz co jest tobie co chwilę uświadamiane przez innych użytkowników.

Jittery, ciemne tła które nie są ciemne bez izolacji galwanicznej bo zakłócenia sprawiają że brzmienie jest płaskie bez separacji i blasku.

Brzmi to wszystko jakby ktoś chciał napisać recenzje łechtającą naiwnych audiofilów, nie posiadając wiedzy o technice którą stara się opisać, doszukałeś się co odpowiada za tzw. czarne tło? 

2 minuty temu, MarcinStereo napisał:

doszukałeś się co odpowiada za tzw. czarne tło? 

Zdania są podzielone 😉 Tak jak napisałem na początku - duży wpływ ma zasilanie. 

3 minuty temu, MarcinStereo napisał:

co jest tobie co chwilę uświadamiane przez innych użytkowników.

Nie zauważyłem 😉 Zauważyłem tylko próbę zdyskredytowania mnie przez ignorantów 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

...rzucając cyferkami i marketingowym bełkotem którego sam nie rozumiesz...

Nic dodać - nic ująć.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piopio napisał:

Zdania są podzielone 😉 Tak jak napisałem na początku - duży wpływ ma zasilanie. 

Pojęcia nie masz zupełnego, a pytanie jest dziecinnie proste dla kogoś kto posiada choć minimalną wiedzę o technice audio.

Wstyd i ty jeszcze ludziom doradzasz.

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Pojęcia nie masz zupełnego, a pytanie jest dziecinnie proste dla kogoś kto posiada choć minimalną wiedzę o technice audio.

Wstyd i ty jeszcze ludziom doradzasz.

To uświadom mnie mądralo. Chętnie się czegoś nauczę. Czy może tylko to czcza gadka ignoranta ?

Separację galwaniczną na USB stosuje się wtedy, gdy do USB podłącza się urządzenia pracujące na dużych napięciach i/lub prądach i dowolne przebicie/zwarcie przeszłoby przez zabezpieczenia wejścia USB i spaliło albo samo wejście albo i całe urządzenie (np. komputer).

Chętnie przeczytam, jakim cudem jakieś zakłócenia generowane przez źródło czy w trakcie transmisji miałyby przejść do samego układu DAC-a... Separacja sygnałów jest przecież na układach wejścia USB. Dane podawana dalej (czy to na proste I2C czy jakieś inne, bardziej skomplikowane magistarale) to już zupełnie inny format, inny zegar, inne poziomy napięć.

Na dodatek transmisja po USB elektrycznie jest słana w fazie i przeciwfazie, więc każdy szum jest zerowany. Szum przed zamianą na +/-, gdyby był istotny, to by uniemożliwił transmisję... 

Ktoś musiałby celowo zaprojektować układ tak, że szumy z USB idą na zasilanie układu DAC... Jakoś sobie tego nie wyobrażam:)

Gość

(Konto usunięte)

To uświadom mnie mądralo. Chętnie się czegoś nauczę. Czy może tylko to czcza gadka ignoranta ?

Naprowadzę cię a oto pierwsza literka "S" 

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Naprowadzę cię a oto pierwsza literka "S" 

Nie będę grał w Twoją grę. Jak chcesz to napisz. Jak nie to uznam, że to tylko bezmózgi hejt.

Gość

(Konto usunięte)

Nie będę grał w Twoją grę. Jak chcesz to napisz. Jak nie to uznam, że to tylko bezmózgi hejt.

To nie żadna gra a naprowadzenie na wiedzę którą rzekomo posiadasz ale chyba zapomniałeś 🙂 

To nie żadna gra a naprowadzenie na wiedzę którą rzekomo posiadasz ale chyba zapomniałeś 🙂 

Czyli hejt. Szkoda mi już czasu na Ciebie. Zero wiedzy i toksyczność. Jak szymon77. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piopio napisał:

Czyli hejt. Szkoda mi już czasu na Ciebie. Zero wiedzy i toksyczność.

Wytykanie błędów to nie hejtowanie.

5 minut temu, Piopio napisał:

szymon77

Mam prośbę: nie skracaj mojego nicka. Zasadniczo nie widzę w tym nic złego, ale poza nami dwoma, ktoś może mnie z kimś innym pomylić.

9 minut temu, MarcinStereo napisał:

Wytykanie błędów to nie hejtowanie.

Konstruktywna krytyka jest wskazana. Ja takiej tu nie widzę. Póki co nie popisałeś się żadną wiedzą. Tylko zaprzeczeniami. 

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Piopio napisał:

Póki co nie popisałeś się żadną wiedzą. Tylko zaprzeczeniami. 

Mam wiedzę wystarczającą by zdemaskować człowieka który jej nie posiada a twierdzi inaczej.

Cytat

doszukałeś się co odpowiada za tzw. czarne tło? 

31 minut temu, Piopio napisał:

Konstruktywna krytyka jest wskazana. Ja takiej tu nie widzę

To cały Twój problem: odrzucasz kontrargumenty bo ich nie rozumiesz.

14 minut temu, MarcinStereo napisał:

Mam wiedzę wystarczającą by zdemaskować człowieka który jej nie posiada a twierdzi inaczej.

Czekam więc. 

50 minut temu, Piopio napisał:

Czekam więc. 

Nawet nie sprubowałeś wykazać zależności wykazać zależności pomiędzy np jitterem a czarnym tłem - nie da się wykazać błędu w toku rozumowania kogoś, kto toku rozumowania nie posiada, a tylko łączy w pary przypadkowe określenia.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Chciałeś by brzmiały inaczej 😉

Chciałem żeby brzmiały tak samo. Bo został bym przy mega tanim PC.

7 godzin temu, miętowy napisał:

ale jaja 😄

No i poszli spać 🙂

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Piopio napisał:

Czekam więc. 

Próbuje pobudzić w tobie chęć do poszukiwania wiedzy, jak się trochę wysilisz i ruszysz głową to lepiej się przyswoi.

Z angielskiego to są trzy literki, pierwsza oznacza słowo "Signal" 🙂 

Żeby znaleźć wiedzę którą rzekomo posiadasz wystarczy że poprawnie opiszesz w przeglądarce co oznacza czarne tło i ujrzysz odpowiedź 😉 

10 godzin temu, Aras_ napisał:

Ktoś musiałby celowo zaprojektować układ tak, że szumy z USB idą na zasilanie układu DAC... Jakoś sobie tego nie wyobrażam:)

Najlepiej potestuj sam. Po co w takim razie firmy walczą o uzyskanie jak najmniejszych szumów na magistrali USB ? Po co stosuje się zasilanie liniowe do źródła ? No chyba, że kolega z tych upraszczających rzeczywistość, dla którego wszystko gra tak samo. A optyk to najlepsze połączenie. 

O kurczę, czytając można zwątpić w wiedzę o technice cyfrowej. Pamiętam, ale dosyć słabo, że w standardzie Compact Digital Audio z lat 80tych, pożądany był pewien szum w sygnale analogowym aby uniknąć niekreślonych stanów kwantowania przy pracy przetwornika DAC. Może ktoś pamięta dokładniej o co chodziło?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chciałem żeby brzmiały tak samo. Bo został bym przy mega tanim PC.

Akurat PC nie można porównywać z dedykowanymi transportami. Goły PC gra najczęściej tragicznie. 

22 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Żeby znaleźć wiedzę którą rzekomo posiadasz wystarczy że poprawnie opiszesz w przeglądarce co oznacza czarne tło i ujrzysz odpowiedź 😉 

A kto to wie 😉 Próbujesz zrobić z siebie tajemniczego znawcę tematu. Moim zdaniem g. wiesz ale lubisz się wykłócać. Widocznie masz takie głupie hobby. 

Powtórzę raz jeszcze. Może nie doczytałeś:

"Ale oprócz separacji pojawiło się coś, na co czekają najbardziej świadomi audiofile: czarne tło. Zjawisko to nie jest do końca jednoznacznie zdefiniowane."

Edytowane przez Piopio

2 minutes ago, Piopio said:

Najlepiej potestuj sam. Po co w takim razie firmy walczą o uzyskanie jak najmniejszych szumów na magistrali USB ? Po co stosuje się zasilanie liniowe do źródła ? No chyba, że kolega z tych upraszczających rzeczywistość, dla którego wszystko gra tak samo. A optyk to najlepsze połączenie. 

Ale co mam testować?

Sam piałeś, że sygnał dociera taki sam z izolacją i bez (co akurat jest prawdą i rzeczą oczywistą), tylko jakąś magią te szumy nie wpływają na sygnał tylko na pracę samego przetwornika C/A.

Niby jak?

No i kto i jak walczy z szumami na magistrali USB (cokolwiek by tutaj znaczyła ta magistrala)?
Wszyscy od góry do dołu używają tych samych, gotowych chipów za kilka $ maks. Po USB 3 można przesłać obraz bez kompresji bit-perfect a tutaj niby jest jakiś problem ze śmiesznym strumieniem kilkunastu Mb w porywach (zwykle kilku)... a nie przepraszam, problemu nie ma tylko szumy wydostają się magicznie na zasilanie C/A... bo chyba nie dane cyfrowe na np. I2C?

A co do optyka, to Szanowny Kolega chociaż wie, czemu działa gorzej od "coaxiala"? 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Piopio napisał:

Goły PC gra najczęściej tragicznie. 

Przetworniki montowane na płytach głównych to najtańsze z najtańszych rozwiązań, ja na swojej mam dodane 4 audiofilskie kondensatory tak producent napisał 😉 

18 minut temu, Aras_ napisał:

A co do optyka, to Szanowny Kolega chociaż wie, czemu działa gorzej od "coaxiala"? 

Kolega wie 😉 

18 minut temu, MarcinStereo napisał:

Przetworniki montowane na płytach głównych to najtańsze z najtańszych rozwiązań, ja na swojej mam dodane 4 audiofilskie kondensatory tak producent napisał 😉 

Mówimy o PC jako transporcie USB... 

20 minut temu, Aras_ napisał:

Sam piałeś, że sygnał dociera taki sam z izolacją i bez (co akurat jest prawdą i rzeczą oczywistą), tylko jakąś magią te szumy nie wpływają na sygnał tylko na pracę samego przetwornika C/A.

Żadna magia. To po prostu zakłócenia elektryczne. Wiele poważnych firm stosuje własną izolację galwaniczną USB. Myślisz, że ich projektanci/inżynierowie to idioci ? 

15 minutes ago, Piopio said:

Kolega wie 😉 

Żadna magia. To po prostu zakłócenia elektryczne. Wiele poważnych firm stosuje własną izolację galwaniczną USB. Myślisz, że ich projektanci/inżynierowie to idioci ? 

Kolega wie... takiej dokładnie odpowiedzi się spodziewałem.

Jakie poważne firmy stosują izolację i gdzie? 
Taka izolacja jest na każdym gnieździe USB, bo inaczej podłączenie zwykłej myszki czy telefonu zresetowałoby całe urządzenie... Dodatkowa izolacja jest potrzebna tam, gdy istnieje ryzyko przepięcia i puszczenie dużego napięcia na gniazdo USB.

No i nadal nie wiem, jak te zakłócenia elektryczne "po prostu" miałyby się przedostać na układ C/A, który ma osobne zasilanie a dane dostaje po innej magistrali...

23 minuty temu, Aras_ napisał:

Jakie poważne firmy stosują izolację i gdzie? 

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon (260D)

Izolacja galwaniczna jest wejściu USB DAC.

• Pokaż nowe odpowiedzi