Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze kolumny do pokoju 10m2 (4x2.5)

fryk

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 dni się z tym zmagam. Wszelkie zdanie mile widziane.

Mój wybór zawęziłem do:

- JBL E30,

- B&W DM 303,

- Accoustic Energy Aegis Evo One,

- Paradigm Monitor 3 v.4,

ale wciąż jestem otwarty na być może lepszą propozycję w granicach 1200zł.

Do kolumn planuję dokupić nowy dvd i dobry (być może używany) wzmacniacz, który dobrze będzie współgrał z kolumnami.

Co o tym sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/16397-najlepsze-kolumny-do-pokoju-10m2-4x25/

Jeśłi możesz to w sprawie głośników NHT skontaktuj się z ARTIS AUDIO w Gdyni, ta firma była przez wiele lat dystrybutorem NHT w Polsce, a tak nawiasem mówiąc to do tak małego pokoju polecałbym NHT super ZERO, są to "genialne maluchy" dające nieprawdopodobne stereo, ale wymagaja naprawdę wiele od reszty toru audio. Chcesz dowiedzieć się więcej to dzwoń 509665858. Pozdrawiam

jeżeli tak, to porozglądaj się na np. allegro za jakimiś klasycznymi konstrukcjami...

Sam się zdziwiłem jak porównałem kolumienki sprzed ćwierć wieku(na dodatek samodzielnie remontowanymi...) ze stosunkowo nowymi kef-ami...

Nie wiem jakiej muzyki słuchasz ale z wymienionych przez ciebie skreśliłbym B&W303 (według mnie bardzo cienkie) i Paradigm Monitor (za dużo basu na tak mały pokój). Osobiście wybrałbym AE ale jak słuchasz głównie rocka to warto rozważyć tez JBL (i oczywiście odpowiednio dobrac do nich wzmacniacz). Do listy dodałbym jeszcze najmniejsze Avance Dana. Najlepiej opczywiściue samemu posłuchać a nie kupowac w ciemno.

fryk, jesli poszukujesz glosnikow do rocka, hip-hopu, dance czy techno to Wharfedale nie "dadza kopa". A jesli szukasz glosnikow do sluchania muzyki, oooo, wtedy inna sprawa, beda graly pieknie.

A może monitorki Tosile Excellence ?? Poczytałem o nich w temacie Polskie monitory tutaj na forum i aż jestem zdumiony opinią fachowców o nich, a koszt ok. 800-850 zł (porównywane były do monitorów z przedziału pow. 2000zł do 4000zł) ..... w pokoku 10 m2 powinny sprawdzić się z nawiązką, skoro sprawdziły sie w testach w duzo wiekszym pomieszczeniu.

Luxmany i winyle 

Juz mi glowa peka... Mialo sie rozjasnic a tylko robi sie gorzej...

Chyba po prostu trzeba isc, posluchac i kupic. Bo inaczej do grudnia nic nie wybiore.

@dudivan: a hiphop i rock to nie muzyka? :D :D

Święte słowa... żadne zachwalanie, nawet to najbardziej elokwentne, że te czy inne monitorki ma ja taka albo taka scenę, albo że sa zamulone albo że graja dźwiekiem rozjaśnionym nie odda wrażeń odczuwalnych na własne uszy.. tak więc ... wzmacniacz pod pachę i szerokiej drogi .... Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Viniu,

w ramach sprostowania: Tonsile nie były porównywane do kolumn z przedziału 2000- 4000 zł, były po prostu razem z nimi prezentowane. Tonsile grały w porządku jak na kolumny za 700 zł, ale do innych zestawów prezentowanych we Wrocławiu nie ma ich co porównywać.

• Redaktorzy

A może by tak jeszcze pooszczędzać i kupić Totem Mite? Chyba warto. Jedna rzecz - tam mocny wzmacniacz dobrej klasy to nie luksus, tylko koniczność.

Ok, jestem po pierwszym odsłuchu. Skontaktowałem się z firmą ARTIS AUDIO w Gdyni i to był strzał w 10!

Charyzmatyczny pan Tadeusz Grzyb zaprosił mnie do swojego prywatnego studia w piwnicy i posłuchałem...

Był to lampowy wzmachol DARED 845 i kolumny NHT. Teraz jestem w stanie kupić wszystko co mi poleci.

Z początkowych 1500 na zestaw zrobiło się 5000, ale doszliśmy z żoną do wniosku, że nie stać nas na tanie rzeczy.

Rozważamy zakup niższego modelu lampy Dared + dobry CD i kolumny JBL, lub wzm+cd Harman/Kardon.

Co Wy na to?

"Charyzmatyczny Pan Tadeusz Grzyb" :) !!!!!

Dobrze napisane :).Kiedys kilka razy sluchalem jego zestawow tzn. tych, ktore sprzedaje. Facet jest TOTALNIE odjechany w strone amerykanskich konstrukcji :). Ale to zaiste fajny gosc.

Fryk, tak sie nie napalaj i niech nie ponosi Cie euforia. To ze graly tak u Pana Grzyba nie znaczy ze beda grac tak u Ciebie. Kazy swoje chwali, ja polecam Ci uzywane Qba Elements II, lub Radmory LS - 10, ktorych recenzje znajdziesz na stronie www.hifi.pl. Przez kilka dni uzytkowalem je w takim pokoju jak Twoj i to było to. QBA mozesz dostac na Allegro za 600 PLN.

PS Nie wiem tez, czy w ktoryms ze starych MHF nie ma recenzji Super Zero. To takie kolumienki ze scieta przednia sciana, pradwda ???

Aha, plusem zakupu rzeczy z USA sa z pewnoscia obecne ceny dolara, przy zalozeniu, ze dystrybutorzy sa uczciwi i w miare plynnie zmieniaja je wg kursu. Ale to samo mozna odniesc w sumie w stosunku do produktow europejskich.

Mam zasadnicze pytanie (może czegoś nie rozumiem), dlaczego wydaje mi się, że coś z tymi wymiarami jest nie tak??? co oznacza to 4x2,5??? jeżeli podłoga tworzy kwadrat o boku 2,5 to pole jest sporo mniejsze niż 10m2. Mój 10 metrowy pokoik, ma boki trochę dłuższe niż 3m, a tak w ogóle to wredny jestem, nie pomagam i jeszcze problemy stwarzam.

W takim małym pomieszczeniu nie ma się co oglądać na charakter kolumn i upodobani, tylko wybierać takie, które nie bedą dudnić, łomotanie zabije jakąkolwiek przyjemność z muzyki. B-r z przodu, bas sam z siebie nie za duży. Najprędzej B&W, ale rozważyłbym też podstawkowe Tonsile Excellence.

Pzdr!

• Redaktorzy

Jeśli w końcu chcesz wydać więcej, to Totem Mite wyglądają coraz sensowniej. To nie jest jakiś szajs projektowany jako tyły do kina domowego, tylko pełnowartościowe kolumny do małych pomieszczeń. Jedno zastrzeżenie: wzmacniacz musi być wydajny, lubią moc.

Nie mam dużego doświadczenia ( 10m.)... ale ... nie słyszałem lepiej brzmiących monitorów niż NHT super zero , albo lepiej... SUPER ONE ...( $250 = 750zł )... moim zdaniem kompletnie.... deklasują konkurencje...( może bas) hmm... ale to są jedyne w swoim rodzaju kompaktobilne do Subuferka..niekoniecznie NHT . . FENOMEN...Tego trzeba posłuchać...pozdrawiam amigo

Do powyższych opinii, dodam że AE Evo One też się nie sprawdzą w 10m^2. Co prawda dźwiękiem ładnie go wypełnią, ale mają odrzutowy bass reflex z tyłu, który trzeba zatkać albo odsunąć od ściany. Masz co prawda szansę na taki manewr, bo pokój nie jest kwadratem, ale .... trzeba uważać.

Hm.. a ten.. wejście z 1200zł na 5000zł bardzo, bardzo źle wróży. AE Evo One to już porządne kolumienki, na początek na pewno lepsze niż potrzeba.... A co z elektroniką? Za 5000zł można mieć niebo! No chyba, że budżet może się rozrosnąć...

Zazdroszczę WAF>1 (wife acceptance factor dla zwiększenia kosztów).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.