Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Tylko na chwilę obecną z mojego punktu widzenia i słyszenia nie wiem czy wina leży po stronie Orange a nie po stronie softu streamera 🤔🧐

Nie. Nie ma znaczenia z jakiego źródła sprzętowego korzystasz.

Zacina się na telefonie w LTE, światłowodzie w domu, światłowodzie biznesowym w firmie .. po prostu przychodzi taki moment, że późnym popołudniem, gdzie sporo osób słucha muzy sieć nie daje sobie z tym rady. 

33 minuty temu, sautor napisał:

To dlaczego na windowsowej apce mieli i nie chce odtwarzać? To nie jest absolutnie wina wyłącznie streamera. 

Dokładnie. Na apce w windzie kręci sie kółko i nic sie nie dzieje. A na streamerze po prostu zrywa dźwięk. Efekty są różne, źródło problemów te same. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Ale teraz wszystko w porządku, tu i tu działa. Jest rano...

A do Amazona się raczej nie przekonam. O ile w kompie jakoś to wygląda, to w aplikacji Wiima kicha straszna. Niech ktoś powie co zrobić z setką utworów, które dodało mi do ulubionych? Czyżby jedynym sposobem na usunięcie ich było mozolne klikanie usuń na każdy z osobna? No dramat.

Edytowane przez sautor
2 godziny temu, sautor napisał:

To dlaczego na windowsowej apce mieli i nie chce odtwarzać? To nie jest absolutnie wina wyłącznie streamera. 

Resetowałeś router?

2 godziny temu, Ma_cieQ napisał:

Dramatyzujecie Panowie z tym Amazonem jak księżniczki na ziarnku grochu 🤦🤣 

Dlaczego twórców Amazona przerasta tak prosta rzecz jak łatwość dodania artysty do ulubionych? W Tidalu wystarczy kliknąć serduszko i już. Screeny z apki Wiima pokazują jaka jest różnica. Generalnie wydaje mi się, że aby dodać artystę do ulubionych nie ma takiej opcji w aplikacji Wiim. Trzeba to zrobić poprzez aplikację Amazona,  a i tak jest to mega nieintuicyjne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20250308-134159_WiiMHome.thumb.jpg.167ab4bc10f59228a9074c901711813e.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przecież w aplikacji Amazona dodanie artysty to wyższa szkoła jazdy. 

Proszę bardzo gdzie tu kuźwa jest możliwość dodania do ulubionych?

Ukryta Zawartość

A takie coś wyświetla się po wejściu w zakładkę Go to artist

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sautor

Nie ma takiej opcji w Amazonie i już. Jako, że w Amazonie mocno przybywa użytkowników, to pewno niebawem się coś takiego pojawi. Tak jak na dniach pojawiła się możliwość sortowania ulubionych płyt czy utworów nie tylko alfabetycznie.

Mi też tego brakuje brakuje. Ale mam nadzieję, że apka się rozwinie. 

3 godziny temu, quatross napisał:

W każdym solidnym streamerze działa bez zająknięcia cały czas niezależnie od providera. Co tanie to drogie 🤣

@Gargan Co rozumiesz przez solidny streamer? 

Edytowane przez Mieciu

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Godzinę temu, Gargan napisał:

@Mieciu dla mnie jedyny solidny streamer to rozklekotany PC 🙂

Patrz. Mam dosyc dobrego kompa jak i starego laptopa. Na obydwu nie działa. Zarówno przez www jak i apke. 

14 godzin temu, Ma_cieQ napisał:

@sautor artysta sam się dodaje do listy Artist jeśli jakiś jego album dodasz do ulubionych

No właśnie też to zauważyłem. 

Dzisiejszy teścik i ....niestety po 3 dniach bezstresowego grania a właściwie testowania "wymuszone pauzy" powróciły 🤦

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Jutro kończy mi się darmowa subskrypcja Tidal. Przez ten rok miałem chyba tylko dwa dni porażki, kiedy to ustrojstwo nie chciało faktycznie grać z własnej winy.

Jak oceniam ten rok? Nijak. Okazało się, że więcej słucham z YouTube lub CD niż z Tidal. Nie przekonała mnie jakość "max" tego serwisu. Uważam, że albo mają zły konwerter albo .flac zrobili ze złego materiału źródłowego, bo MQA brzmi dużo lepiej od "najwyższej jakości" Tidal.

Co ciekawe - na Linux Fedora 41 Workstation z Firefox serwis nie uruchamia się u mnie w jakości wyższej niż [email protected] a i tak brzmi lepiej od 24bit@192kHz w aplikacji na Windows 10 Pro N. Taka sytuacja 🤷 

Ostatecznie jakościowo wygrało CD/SACD a funkcjonalnie YouTube. Tidal jest dla mnie zupełnie niepotrzebnym serwisem, za który z przyjemnością nie zapłacę i nie będę tęsknić. Wolę posłuchać radia internetowego - szczególnie, że jest wiele stacji, które mają jakość zbliżoną lub subiektywnie wyższą od Tidal np. Fréquence³, które mogę słuchać godzinami bez zmęczenia, czego nie powiem o Tidal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra. Zadzwoniła do mnie jakaś miła Pani z Orange Światłowód. 

Podobno odblokowane zostały porty 25 135 137 138 139 445, które mogły blokować przesył danych. 

Porty dotyczą tylko sieci światłowodowej, nie dotyczą LTE. 

Nie pytajcie, nie mam pojęcia o jakie porty chodzi, nie znam się :D 

Mam przetestować. Wygląda na to, że będę musiał wziąć na miesiąc Tidala. Ale też wy dajcie znać, ja mieszkam w Warszawie, nie wiem jakiego obszaru to dotyczy, Pani stwierdziła, że dotyczy to ogółu. Czymkolwiek ten ogół jest. 

Jeśli dalej będzie kłopot, to mam zgłosić incydent na stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , e prawym górnym rogu jest guzik pomarańczowy "zgłoś incydent" i tam trzeba opisać sprawę. Za pomocą tego zgłoszenia dotrzemy do jakichś "poważniejszych" informatyków czy innych członków załogi IT. 

Także dawajcie znać. 

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Mieciu napisał:

Podobno odblokowane zostały porty 25 135 137 138 139 445, które mogły blokować przesył danych. 

To nic nie da. Przeczytaj do czego służą te porty, na pewno nie mają nic wspólnego z Tidalem: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

No, rzeczywiście z tyłka te porty.

W dniu 8.03.2025 o 14:01, sautor napisał:

Dlaczego twórców Amazona przerasta tak prosta rzecz jak łatwość dodania artysty do ulubionych?

W dniu 8.03.2025 o 17:25, Mieciu napisał:

Nie ma takiej opcji w Amazonie i już

Ale dlaczego piszecie, że się nie da? Da się bardzo prosto.

Przy albumie klikamy trzy kropeczki "...". "Add to My Music" i już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel

Ale to dodajesz płytę, nie artyste do obserwowania. W innych apkach jak zaobserwujesz artystę to dostajesz monity o nowych rzeczach jak się pojawią.

2 minuty temu, Mieciu napisał:

Ale to dodajesz płytę, nie artyste do obserwowania. W innych apkach jak zaobserwujesz artystę to dostajesz monity o nowych rzeczach jak się pojawią.

A to ok, nie zrozumiałem, sorki 😉

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Przy albumie klikamy trzy kropeczki "...". "Add to My Music" i już.

I cała zawartość albumu ląduje w ulubionych utworach. Dodasz kilka albumów i robi się setka polubionych  utworów. Ostatnio wydawało mi się,  że przechytrzyłem system i zamiast całego albumu dodałem pojedyńczy utwór z płyty. Automatycznie autor został dodany do ulubionych i na tym koniec radości. Okazało się, że po wejściu w zakładkę artysty mamy całą listę pojedynczych utworów,  ale brak możliwości wybrania albumu artysty. Czyli pozostaje jedynie dodanie całego albumu, aby w ulubionych pojawił się jego autor. 

@sautor

Ale u góry masz przyciski z filtrowaniem po utworach, artystach, albumach etc. Czy znów czegoś nie kumam?

Edytowane przez StachMuszel

...Od rana leci Tidal, płyty same 24/192. Zero przycinki. Ale właśnie nadciąga godzina 17:00 😄

4 godziny temu, StachMuszel napisał:

@sautor

Ale u góry masz przyciski z filtrowaniem po utworach, artystach, albumach etc. Czy znów czegoś nie kumam?

Niby tak, ale to dlaej nie jest ta funkcjonalność co w TIDALU czy Apple Music.

Edytowane przez Mieciu

7 godzin temu, Mieciu napisał:

Jeśli dalej będzie kłopot, to mam zgłosić incydent na stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , e prawym górnym rogu jest guzik pomarańczowy "zgłoś incydent" i tam trzeba opisać sprawę. Za pomocą tego zgłoszenia dotrzemy do jakichś "poważniejszych" informatyków czy innych członków załogi IT. 

Także dawajcie znać. 

CERT Orange nie służy do zgłaszania problemów z internetem, a od cyberbezpieczeństwa. W Wikipedii napisano:

"specjalistyczna jednostka w Orange Polska odpowiedzialna za analizę zagrożeń w sieci Internet, sieciach klientów i sieci wewnętrznej" (frag. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Lub z oficjalnej strony:

"CERT Orange Polska (Computer Emergency Response Team) to specjalistyczna jednostka w strukturach Orange Polska, odpowiedzialna za bezpieczeństwo użytkowników internetu, korzystających z sieci operatora." (frag. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Tylko czemu konsultant myśli, że osoby odpowiedzialne za cyberbezpieczeństwo są też jednocześnie odpowiedzialni za problemy z internetem? Tego już nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie też wczoraj Tidal śmigał cały dzień, ani jednej zacinki. Szok. Dzisiaj kolejny dzień zapowiada się z muzyką!

Jenak dalej uważam, że apka Amazona jestbardzo kiepska w porównaniu do Tidala, od razu człowieku przyjemniej się zrobiło jak wszystko było poukładane jak trzeba :D

No i dzisiaj dupa. Tnie się w zasadzie non stop na 24/96 oraz 24/192.

Jade dalej z reklamacjami.

• Pokaż nowe odpowiedzi