Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

Dostawcą usługi do internetu jest Orange, ale dostawcą usługi streamingu jest Tidal. Orange dostarcza tylko medium, nie odpowiada za to co inne podmioty robią z tym strumieniem po drodze. Inne strumienie działają prawidłowo,  ale Orange uparł się akurat na Tidal, aby nam umilić życie 😉

Sebek, ale przecież od 15 stron wiadomo, źe Tidal zacina się na Orange, pisać należy do supportu Tidala jak i zgłaszać to do Orange. Im wiecej zgłoszeń tym lepiej. Spis powszechny na forum nic nie da. Jedyne co może cokolwiek dać, to żdby oprócz narzekania w sieci każdy zgłaszał problem do tych dwóch firm. 

6 godzin temu, przmor napisał:

Asus RT-AC68U ale z wgranym nieoficjalnym oprogramowaniem Fresh Tomato.

Aaaa myślałem, że na Funboxie coś zdziałałeś. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Ale, żeby nie było, może ktoś tu z serwisu zajrzy, bo ja zawsze przy zgłąszaniu daję namiar na ten wątek.

Dostawca internetu: Orange

Odtwarzacz (marka, system operacyjny):

Komputer Windows, Komputer IOS, Wiim Ultra, Telefon LTE IOS, Telefon LTE Android, Apple TV

Protokół odtwarzania (connect/AirPlay/chromecast/natywna apka odtwarzacza): Connect, Airplay, BT, apka na windowsie, Apka na IOS

Godziny największych problemów: 8-10, 16-23.

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

40 minut temu, Mieciu napisał:

Ale, żeby nie było, może ktoś tu z serwisu zajrzy, bo ja zawsze przy zgłąszaniu daję namiar na ten wątek.

Dostawca internetu: Orange

Odtwarzacz (marka, system operacyjny):

Komputer Windows, Komputer IOS, Wiim Ultra, Telefon LTE IOS, Telefon LTE Android, Apple TV

Protokół odtwarzania (connect/AirPlay/chromecast/natywna apka odtwarzacza): Connect, Airplay, BT, apka na windowsie, Apka na IOS

Godziny największych problemów: 8-10, 16-23.

loco budynek wielorodzinny ?

Jeśli pytasz o budownictwo w jakim mieszkam to jest to blok :-)

4 godziny temu, Mieciu napisał:

Sebek, ale przecież od 15 stron wiadomo, źe Tidal zacina się na Orange, pisać należy do supportu Tidala jak i zgłaszać to do Orange. Im wiecej zgłoszeń tym lepiej. Spis powszechny na forum nic nie da. Jedyne co może cokolwiek dać, to żdby oprócz narzekania w sieci każdy zgłaszał problem do tych dwóch firm.

A widzisz, nie śledziłem na bieżąco historii i treści postów. Jak na każdym forum, dużo off-topicu 😉

Chciałem to jakoś w miarę przejrzyście usystematyzować. I faktycznie, koledzy którzy się dopisali - wszyscy jadą na Orange. Nie widzę szans na to, żeby operator pochylił się nad tym problemem. Zrobią ping, zmierzą prędkość pobierania i powiedzą, że u nich wszystko ok. Tym bardziej, że inne usługi streamujące działają bez problemu. Netflix 4K HDR śmiga bez zająknięcia. To samo inne VOD-y. 

Cóż, moja umowa z Orange kończy się na koniec kwietnia. Już wypowiedziałem umowę. Ubieram się na "fioletowo" - zobaczymy czy będzie lepiej...

NO ja przez 20 lat miałem najpierw Aster, potem przekształciło się to w UPC i potem PLAY. NIgdy nie było problemów, ale cenowo Orange mnie skusiło dając jeszcze gratis telefon w abonamencie w dużo niższej cenie niż sam intenet w PLAY. Poległem tutaj bo mi umowa się kończy za półtora roku. Ale walczę, właśnie zaraz siadam do rozmowy z nimi skoro teraz moja sprawa zyskała już nawet swój numer ;-)

Nic nowego. Pracujemy nad rozwiązaniem problemu. 

To może i ja dodam. U mnie jest, światłowód z sieci Orange budynek wielorodzinny od około 2 miesięcy zacinanie TIDAL irytuje mnie niesamowicie. Zastanawiam się nad zmianą operatora, tym bardziej że umowa z Orange przeszła mi na czas nieokreślony. Niedawno na ulicy mojego domu pociągnęli u mnie nową skrzynkę ze światłowodem do usługi PLAY. Nie sądzę, żeby Orange coś z tym zrobiła, bo mam łącze 600 mb/s z niskimi pingami a TIDAL i tak kuleje. Czekam jeszcze na opinie łącza od Play.

W play śmiga normalnie. 

A to ma jakieś znaczenie? 

30 minut temu, przmor napisał:

Zaraz padnie pytanie o wielkość bloku, osiedla i miejscowości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dyletant 

Ukryta Zawartość

Tidal około 16:30 jak zwykle na Orange zaczal się ciąć na hires ale ja słucham w samochodzie bez cięć bo wiem co zrobić zamiast drążyć nieistotne tematy typu wielkość zabudowy.

u mnie leci bez problemu do czasu jakiegoś lepszego hi resa. O np. puściłem właśnie Shout Tears for Fears (96k, 24b) i kupa - po kilkunastu sekundach przerwa i czkawka już cały czas. 

Orange światłowód, Funbox6, kabel do node nano. Też ogólnie działają mi usługi inne choć czasem na tv w YT dziwnie wolno potrafi coś podziałać...

????

48 minut temu, przmor napisał:

Tidal około 16:30 jak zwykle na Orange zaczal się ciąć na hires ale ja słucham w samochodzie bez cięć bo wiem co zrobić zamiast drążyć nieistotne tematy typu wielkość zabudowy.

😏🤭

U mnie podobnie od około godz. 16 do 23 nieraz nawet 24 nie można słuchać Tidal w HiRes. Dłuższe są chwile ciszy niż muzyki. Mam bluedound node n130. Orange światłowód 600 mbit/s z routerem Funbox 6.0. Było super przez ponad dwa lata odkąd podłączyłem Orange światłowód, ale od około trzech miesięcy zastanawiam się jaki sens płacić za Tidal. Zgłaszałem problem do Orange. Technik miał się zgłosić, ale już 3 dni i cisza.

zrobiłem testy - na routerze 600Mb/s, na kompie po kablu już połowa tylko. To normalne?

Wsparcie orange  "nie widzi problemów", proponowali mi technika za 129 pln, który "sprawdzi czy coś nie jest zrypane po drodze w konfiguracji między Tidal a mną" - nie bardzo mnie to przekonało więc na razie koniec na dziś.

Inna sprawa, ze ten sam plik hi res też się tnie na danych komórkowych w app tidal na iOS - no chyba jednak to jest wina Tidal 😉

????

Zainstaluj na kompie darmowy Proton VPN i sprawdź czy pomoże w przypadku Tidal. Transfer mocno spadnie ale Tidal powinien grać bez zacięć.

Instalacja i korzystanie

16 minut temu, dekoracja napisał:

zrobiłem testy - na routerze 600Mb/s, na kompie po kablu już połowa tylko. To normalne?

Wsparcie orange  "nie widzi problemów", proponowali mi technika za 129 pln, który "sprawdzi czy coś nie jest zrypane po drodze w konfiguracji między Tidal a mną" - nie bardzo mnie to przekonało więc na razie koniec na dziś.

Inna sprawa, ze ten sam plik hi res też się tnie na danych komórkowych w app tidal na iOS - no chyba jednak to jest wina Tidal 😉

A w jakiej sieci masz telefon? 

Wpisz w google Tidal Support polska. 

Najpierw wyskoczy czat z rozmową z AI a potem na koncu musisz podać dane swoje i już falej będziesz mailował. 

To tylko w polsce. Na tej stronie tylko *.com także są problemy. 

Ukryta Zawartość

A tu kolejny temat na forum Orange.

Ukryta Zawartość

Zgłaszałem problem do Orange, gadałem z 2 osobami - mówili, że nie wiedzą o problemie, ale zgłoszą.

Kazali mi zrestartować router, potem zmienili jakieś ustawienia - nic to nie dało.

Idą w zaparte...

U mnie problem rozwiązany jak tu:

Ukryta Zawartość

post zaczynający się "Jeśli ktoś chce tymczasowo rozwiązać problem z Tidalem".

Ja użyłem dns.sb, wpisując w routerze DNS podstawowy 185.222.222.222 i zapasowy 45.11.45.11

Nie wszystkie routery mają możliwość zmiany DNS, ale można wtedy ratować się, ustawiając DNS w poszczególnych urządzenich, np. w telefonach z Androidem wpisuje się dnd.sb (albo dns.watch lub dns0.eu) tu: Ustawienia / Połączenia / Więcej ustawień połączenia / Prywatny DNS / Nazwa hosta prywatnego dostawcy DNS (tak jest w Samsungu Galaxy S23, w innych modelach może być trochę inaczej).

W menu WiiM też to można ustawić.

W Windows też da się to ustawić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomkoron
  • Pokaż nowe odpowiedzi