Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

Tu są instrukcje dla dns0.eu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

26 minut temu, tomkoron napisał:

U mnie problem rozwiązany jak tu:

Ukryta Zawartość

post zaczynający się "Jeśli ktoś chce tymczasowo rozwiązać problem z Tidalem".

Ja użyłem dns.sb, wpisując w routerze DNS podstawowy 185.222.222.222 i zapasowy 45.11.45.11

Nie wszystkie routery mają możliwość zmiany DNS, ale można wtedy ratować się, ustawiając DNS w poszczególnych urządzenich, np. w telefonach z Androidem wpisuje się dnd.sb (albo dns.watch lub dns0.eu) tu: Ustawienia / Połączenia / Więcej ustawień połączenia / Prywatny DNS / Nazwa hosta prywatnego dostawcy DNS (tak jest w Samsungu Galaxy S23, w innych modelach może być trochę inaczej).

W menu WiiM też to można ustawić.

W Windows też da się to ustawić.

Miało być "w telefonach z Androidem wpisuje się dns.sb"🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie w FunBoxie jest zablokowana opcja zmiany DNS. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

23 godziny temu, _Sebek_ napisał:

Cóż, moja umowa z Orange kończy się na koniec kwietnia. Już wypowiedziałem umowę. Ubieram się na "fioletowo" - zobaczymy czy będzie lepiej...

Nie będzie lepiej. Ja zrobiłem zupełnie odwrotnie i żadnej różnicy.  Czkawki dostaje tylko tidal.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

46 minut temu, mgrkleszcz napisał:

Nie będzie lepiej. Ja zrobiłem zupełnie odwrotnie i żadnej różnicy.  Czkawki dostaje tylko tidal.

Czyli dobrze rozumiem, że na Play też miałeś problemy?

Sposób kolegi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ze zmianą adresów DNS u mnie póki co działa na łączu 5G Orange. Adresy DNS wpisałem do routera.

Ukryta Zawartość

41 minut temu, jar1 napisał:

A wystarczy może VPN na telefonie do słuchania z Tidal?

Oczywiście, wystarczy, było już o tym wcześniej, że można zainstalować na telefonie (na komputerze zresztą też) np. WARP 1.1.1.1. Szukamy sposobu, żeby Tidal nie zacinał się w streamerach, np. w Wiim, Eversolo itp. Może pomoże zmiana DNS na dns.watch, dns.sb albo dns0.eu, podpatrzona przeze mnie na forum Orange (patrz strona 44). Zbliża się godzina prawdy, czyli około 19:00. U mnie na tę chwilę Tidal na Wiim działa bez zacięć.

Internet to Orange LTE, na teraz z mojego standardowego routera Huawei 5g cpe pro 2, w którym nie można zmienić DNS, więc dns.sb (podstawowy, tj. 185.222.222.222) wpisałem bezpośrednio w ustawieniach sieciowych Wiim.

23 minuty temu, tomkoron napisał:

Oczywiście, wystarczy, było już o tym wcześniej, że można zainstalować na telefonie (na komputerze zresztą też) np. WARP 1.1.1.1. Szukamy sposobu, żeby Tidal nie zacinał się w streamerach, np. w Wiim, Eversolo itp. Może pomoże zmiana DNS na dns.watch, dns.sb albo dns0.eu, podpatrzona przeze mnie na forum Orange (patrz strona 44). Zbliża się godzina prawdy, czyli około 19:00. U mnie na tę chwilę Tidal na Wiim działa bez zacięć.

Internet to Orange LTE, na teraz z mojego standardowego routera Huawei 5g cpe pro 2, w którym nie można zmienić DNS, więc dns.sb (podstawowy, tj. 185.222.222.222) wpisałem bezpośrednio w ustawieniach sieciowych Wiim.

Mm NorVPN,  Z tym, że nie na routerze. Tylko na urządzeniach. Ale nie ma jak tego sprawdzić, bo u mnie Tidal raczej gra ok - mam internet z Netii.

Natomiast w Klubie KAiM mamy orange światło, i tam tnie coraz bardziej z tygodnia na tydzień. 😉

Mogę za tydzień w klubie odpalić VPna, stąd moje pytanie, czy to wystarczy, by tidal connet zadziałał bez problemów.

Edytowane przez jar1
10 minut temu, jar1 napisał:

Mm NorVPN,  Z tym, że nie na routerze. Tylko na urządzeniach. Ale nie ma jak tego sprawdzić, bo u mnie Tidal raczej gra ok - mam internet z Netii.

Natomiast w Klubie KAiM mamy orange światło, i tam tnie coraz bardziej z tygodnia na tydzień. 😉

Mogę za tydzień w klubie odpalić VPna, stąd moje pytanie, czy to wystarczy, by tidal connet zadziałał bez problemów.

Myślę, że nie wystarczy. VPN trzeba by zainstalować albo na routerze, z którego bierze internet to urządzenie z Tidal Connect, albo w samym tym urządzeniu - jeśli ma ono taką możliwość. Ale warto spróbować zmienić DNS na te, o których pisałem, może to zadziała. Póki co u mnie z dns.sb bez zacięć (Wiim Ultra, Tidal Connect, 48kHz/24 bit).

19 minut temu, tomkoron napisał:

VPN trzeba by zainstalować albo na routerze, z którego bierze internet to urządzenie z Tidal Connect, albo w samym tym urządzeniu - jeśli ma ono taką możliwość.

Streaming idzie z telefomu do urządzenia, przez Tidal connect albo UPnP, w zależności z czego się korzysta. Z apki Tidal albo z Bubble UpnP.

Teraz, jar1 napisał:

Streaming idzie z telefomu do urządzenia, przez Tidal connect albo UPnP, w zależności z czego się korzysta. Z apki Tidal albo z Bubble UpnP.

Przy Tidal Connect telefon jest tylko pilotem, a stream idzie bezpośrednio z Tidala do urządzenia z Tidal Connect. 

38 minut temu, tomkoron napisał:

Przy Tidal Connect telefon jest tylko pilotem, a stream idzie bezpośrednio z Tidala do urządzenia z Tidal Connect. 

Nie jestem do końca pewien jak jest w przypadku malinki z moode, bo tam ten Tidal connect jest dograny poza systemem i na urządzeniu nie wprowadza się żadnych haseł dostępu do Tidala. Jedynie telefon. Na telefonie jest jedynie widoczne do jakiego urządzenia należy skierować strumień idtwarzania.

Tidal Connect dokładnie na tym polega, telefon tylko steruje aplikacją, która jest zainstalowana na jakimkolwiek urządzeniu. Więc jeśli coś się nazywa Tidal Connect to właśnie tak działa. Natomiast jeśli przesyłasz dźwiek z telefonu za pomocą Tidala bez preinstalowanej aplikacji na urządzeniu odbiorczym to nie jest to Tidal Connect :-)

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Testuję Tidala od kilku dni. Użytkowo to jest kompletny szajs. Zostanę spokojnie przy Spotify. Jak skończy się okres testowy to przetestuję Deezer jeszcze.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

31 minut temu, Misio38 napisał:

Testuję Tidala od kilku dni. Użytkowo to jest kompletny szajs. Zostanę spokojnie przy Spotify. Jak skończy się okres testowy to przetestuję Deezer jeszcze.

Na pociecieszenie, należysz do eksluzywnego (niefortunnie niewilkiego) grona użytkowników, z licencją na nazywanie tidal szajsem ☺️

Edytowane przez Zbi_Rek
35 minut temu, Misio38 napisał:

Dziękujemy za informację. 

56 minut temu, Mieciu napisał:

Tidal Connect dokładnie na tym polega, telefon tylko steruje aplikacją, która jest zainstalowana na jakimkolwiek urządzeniu. Więc jeśli coś się nazywa Tidal Connect to właśnie tak działa. Natomiast jeśli przesyłasz dźwiek z telefonu za pomocą Tidala bez preinstalowanej aplikacji na urządzeniu odbiorczym to nie jest to Tidal Connect 🙂

W tym przypadku, o jakim piszę, nie jest to dla mnie takie wcale takie pewne 😉

O to chodzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

Dla mnie to jakieś hieroglify. Nie wiem czy mnie obrażasz czy chwalisz 🫣🤣
Ale mniej więcej rozumiem co chciałeś przekazać. Że ten system z którego korzystasz nie jest taki jak inne. 

Edytowane przez Mieciu

24 minuty temu, Mieciu napisał:

Dla mnie to jakieś hieroglify. Nie wiem czy mnie obrażasz czy chwalisz 🫣🤣
Ale mniej więcej rozumiem co chciałeś przekazać. Że ten system z którego korzystasz nie jest taki jak inne. 

No nie jest. ;)

To połączenie z Tidal jest jedynie częściową doróbką,  na tyle, że w aplikacji Tidal widać urządzenie do jakiego chcesz streamować. I przekierowujesz strumień. Coś, jak rzutowanie czegoś z telefonu na np, na telewizor.

W systemie urządzenia nie ma żadnej aplikacji obsługującej Tidal, nie wprowadza się autoryzacji, jak to zazwyczaj bywa.

Dlatego chcę to sprawdzić z wykorzystaniem VPNa na telefonie. 

OK, to może zadziałać w takim razie.

Tylko jak Ty to wysyłasz za pomocą BT to i tak tracisz na jakości. 

No ok :D

A ja dzisiaj podjąłem decyzję. Wracam do Apple Music i zbieram na Eversolo. 
Dwumiesięczny Wiim Ultra idzie na sprzedaż, przez jakiś czas "pomęczę się" się z AirPlayem, ale mam też iPada z opcją po kablu USB, więc dramatu nie będzie. Nie daje rady z tym Amazonem, irytuje mnie ta apka strasznie. 

1 minutę temu, przmor napisał:

Być może wystarczy router wpięty do Funboxa, który utworzy nową sieć i będzie umożliwiał ręczne wpisanie adresów DNS?

Już to było przerabiane przez kogoś. Nic nie daje. 

Zmiana w Wiimie nic nie daje. W Funboxie nie da się zmienić. 

• Pokaż nowe odpowiedzi