Skocz do zawartości
IGNORED

Apple music natywny - streamer

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, xajas napisał:

To prawda, ale czy Apple TV wypuszcza cyfrowo natywnie HighRes? Bo o to tu aktualnie chodzi.
Musze to wyprobowac

Nie wypuszcza. Ograniczenie jak przy airplay.

Ano wlasnie.
Wyprobowalem i pokazuje 48kHz
Do tego dochodza problemy z dostepem do wlasnych bibliotek.
To by bylo zbyt piekne, aby bylo prawdziwe

Czyli jak jestem „za leniwy“ na kable, to uzywam go jako odbiornik AirPlay podlaczony optycznie do DAC i akceptuje ograniczenie bez HighRez

BTW.
W miedzyczasie „przeprosilem“ sie z tym upierdliwym adapterem CCK. Ma on jedna zatete. Moge rownoczesnie podlaczyc wyjscie USB do DAC i wejscie do ladowania z zasilacza USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Maly update.

Corka
dostala nowy iPad

Genialny!

Podlaczenie USB-DAC bez dodatkowych adapterow.

Ukryta Zawartość

HighEnd lacznie z HighRez w najprostszej postaci mozliwy. Wystarczy dobry USB-wzmacniacz sluchawkowy i porzadne sluchawki

IMG_1805.thumb.jpg.625c4028b35eb448a83709b14d238c4e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, xajas napisał:

Maly update.

Corka
dostala nowy iPad

Genialny!

Podlaczenie USB-DAC bez dodatkowych adapterow.

Ukryta Zawartość

HighEnd lacznie z HighRez w najprostszej postaci mozliwy. Wystarczy dobry USB-wzmacniacz sluchawkowy i porzadne sluchawki

IMG_1805.thumb.jpg.625c4028b35eb448a83709b14d238c4e.jpg

Wygoda wygoda ale niestety jaka to nie są najlepsze jako źródła dźwięku.

Kiedyś zrobiłem ślepy test oraz dałem posłuchać zonie.

Taki stareńki lg g5 zmiótł ipada i iPhone na starcie.

Szkoda, ze dla apple jakość dzwieku to drugorzędną wartość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używam Maca jako źródła od lat.

Apple Music świetny serwis jednak nie da rady uzyskać sygnału bitperfect grając z żadnego maca.

Problemu nie rozwiązuje lossless switcher bo sygnał dalej leci przez systemowy mikser. Dźwięk jest nieco rozlazły i zniekształcony w porównaniu z sygnałem bitperfect. Uzyskujemy wtedy klasyczny dźwięk pcaudio. Jedynym rozwiązaniem dla Apple Music jest słuchanie plików, które mamy lokalnie na dysku wraz z włączoną aplikacja BitPerfect do kupienia w appstorze za jakieś 50 zł. Temat był kiedyś tu na audostereo poruszany. 
Osobiście używam Apple Music poglądowo to przeglądania i wyszukiwania nowej muzyki a jak coś się spodoba pobieram w formacie bezstratnym na dysk ze sprawdzonego portalu. O piractwie nie ma mowy bo opłacam Apple Music więc muzyka gana z moich plików na dysku jest „ochrzczona” przez Apple i twórca i tak dostaje swoje pieniądze z moich odtworzeń danego utworu.

BitPerfect nie działa niestety z utworami pobranymi bezpośrednio z Apple Music na dysk w trybie offline bo są zabezpieczone DRM a szkoda bo to by rozwiązywało częściowo problem z pobieraniem plików osobno z neta.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

W dniu 25.08.2023 o 21:37, xajas napisał:

I dlatego muzycy i dzialka pro uzywaja apple

Ukryta Zawartość

A czego takiego używają Ci muzycy? Na iPadach i iphone tworzą, odsłuchy sobie urządzają ? Majster opanuj sie proszę 😉MacBook air m1 + pineplayer to jedyna konfiguracja, która jest według mnie akceptowalna. 
dlaczego akceptowalna ? 
bo na prawdę gra niezłe i to słychać. 

Ajfony i ajpady odpadają. Słyszałeś kiedyś aby Apple chwaliło sie jakimiś informacjami o audio? 
Pomijają ten temat jak mogą. To nie ich działka. 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, kwasior21 napisał:

Ajfony i ajpady odpadają. Słyszałeś kiedyś aby Apple chwaliło sie jakimiś informacjami o audio? 
Pomijają ten temat jak mogą. To nie ich działka

Wygoda sterowania to pewien plus ale bardzo dobrze grającego centrum muzyki na tym nie postawisz bo gra to po prostu poprawnie-tyle i aż tyle. System na MacBooku za prwie 10tysi chciałem postawić ale to nie grało, zwykły PC na i5 po prostu go łoił 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, ASURA napisał:

Wygoda sterowania to pewien plus ale bardzo dobrze grającego centrum muzyki na tym nie postawisz bo gra to po prostu poprawnie-tyle i aż tyle. System na MacBooku za prwie 10tysi chciałem postawić ale to nie grało, zwykły PC na i5 po prostu go łoił 

I dlatego mam wielki szacunek do jabłek, nie biora sie za cos, co nie będzie hitem. 

Ten rynek zostawiają innym. Szczerze to i tak jestem zdziwiony. Ze wypuścili słuchawki nauszne, które grają „prześwietnie” podobno. 😂😂

W dniu 29.08.2023 o 17:43, kwasior21 napisał:

A czego takiego używają Ci muzycy? Na iPadach i iphone tworzą, odsłuchy sobie urządzają ? Majster opanuj sie proszę 😉MacBook air m1 + pineplayer to jedyna konfiguracja, która jest według mnie akceptowalna. 
dlaczego akceptowalna ? 
bo na prawdę gra niezłe i to słychać. 

Pomijają ten temat jak mogą. To nie ich działka. 

A co z plikami robi iPad? Wszystko grane natywnie wlacznie w prywatna kolekcja wrzucona na apple music (nie mam na mysli macbook jako serwer). Przy prywatnej kolekcji losslesswitcher glupieje a na iPad nie ma problemu. Osobiscie slucham z iPad mini. Moge z mac-a, ale uwazam ze iPad w ogole nie ingeruje w pliki. Moze o czyms nie wiem, ale czasem lepiej nie wiedziec 😁

4 godziny temu, kraq napisał:

A co z plikami robi iPad? Wszystko grane natywnie wlacznie w prywatna kolekcja wrzucona na apple music (nie mam na mysli macbook jako serwer). Przy prywatnej kolekcji losslesswitcher glupieje a na iPad nie ma problemu. Osobiscie slucham z iPad mini. Moge z mac-a, ale uwazam ze iPad w ogole nie ingeruje w pliki. Moze o czyms nie wiem, ale czasem lepiej nie wiedziec 😁

A czy ja gdzieś napisałem, ze iPad ingeruje w pliki? Opisuje tylko swoje doświadczenia. 

„Ajfony i ajpady odpadają” - o ten fragment mi chodzilo, urzadzenia ktore w teorii powinny grac najlepiej (nie gralem z iphone-a). Mam Soundgenica, ale jak zaczalem grac z AM z iPada to go odstawilem. Roznicy nie slysze a jednak biblioteka wieksza na AM. Mialem testowo Tidal-a, ale akurat z muzyki dalekiego wschodu maja biedne zasoby i cena wyzsza. Ciekawe czy ma znaczenie jaki iPad, ale tego nie ma jak sprawdzic bo mam tylko mini z USB-C.

24 minuty temu, kraq napisał:

„Ajfony i ajpady odpadają” - o ten fragment mi chodzilo, urzadzenia ktore w teorii powinny grac najlepiej (nie gralem z iphone-a). Mam Soundgenica, ale jak zaczalem grac z AM z iPada to go odstawilem. Roznicy nie slysze a jednak biblioteka wieksza na AM. Mialem testowo Tidal-a, ale akurat z muzyki dalekiego wschodu maja biedne zasoby i cena wyzsza. Ciekawe czy ma znaczenie jaki iPad, ale tego nie ma jak sprawdzic bo mam tylko mini z USB-C.

Ja sadze, ze jednemu podejdzie takie granie a innemu nie. Nie posiadam hajendowych klocków ale zawsze staram się wycisnąć z nich maxa i być z nich zadowolony. Jedno jest pewne. System apple jest mega intuicyjny i wygodny.

Pomijając te pierdoły o podpinaniu  komputerów, telefonów itp z natywnym Apple Music są

STREAMERY:

- Sonos , ale odpada bo sekcja cyfrowa jest w nim kiepska (software?)

- Rose

- Eversolo DMP6

Podobno Eversolo z AM nie wyświetla okładek na froncie. Ciekaw jestem też czy powypuszczał hires, czy jest jakiś limit. Gdyby ktoś się mógł podzielić doświadczeniami jak to działa na DMP6.

• 5 miesięcy później...

Cześć. 

Mój pierwszy post tutaj, więc na wstępie witam wszystkich serdecznie. 

Trafiłem na wątek bo też szukam streamera pod natywny i bezstratny Apple Music i właśnie miałem okazję przetestować EverSolo A6, więc opowiadając na powyższe: 

Eversolo wyświetla okładki na froncie różnie - w zależności od źródła muzyki. Dla wbudowanej biblioteki okładki są na całą wysokość wyświetlacza, w Apple Music są mniejsze, itd. Pamiętajcie że to Android, więc wyświetla tak, jak to jest zaprojektowane w danej aplikacji... Inaczej w Apple Music, inaczej w Spotify, ...

Ale i tak A6 jest dla mnie na razie ten "prawie" idealny.

Podłączyłem go pod amplituner AV przez HDMI (proszę nie zgrzytać zębami - mam porządny amplituner) 😁

Ale za to, przy takim podłączeniu czytał wszystko, od marnego Spotify (kiedy oni w końcu wypuszczą lossless 🤦) poprzez natywne Apple Music HiRes Lossless w 192k, oczywiście wszystkie typy plików audio (FLAC, ...) aż do wielokanałowych plików DSD... Aż mi się zachciało kupić SACD...🙆

Wszystko to zintegrowane do jednego menu, no i ten wyświetlacz robi robotę 😁. Fajny mieli pomysł na streamer...

Jakby tylko jeszcze zrobili wersję samego streamera, bez wbudowanego DAC'a - i wtedy za pół ceny A6ki to dla mnie już nic innego nie potrzeba...

Posiadając wzmacniacz klasy wyższej lepiej zainwestować w A6 Master lub A8 i wtedy wyjść analogowo po DACu bo podobno wyższe modele mają świetne DAC'i- ale to już znam z opowieści, nie słuchałem własno-usznie ?🫣.

Pozdrawiam.

19 godzin temu, Bambosz2 napisał:

Cześć. 

Mój pierwszy post tutaj, więc na wstępie witam wszystkich serdecznie. 

Trafiłem na wątek bo też szukam streamera pod natywny i bezstratny Apple Music i właśnie miałem okazję przetestować EverSolo A6, więc opowiadając na powyższe: 

Eversolo wyświetla okładki na froncie różnie - w zależności od źródła muzyki. Dla wbudowanej biblioteki okładki są na całą wysokość wyświetlacza, w Apple Music są mniejsze, itd. Pamiętajcie że to Android, więc wyświetla tak, jak to jest zaprojektowane w danej aplikacji... Inaczej w Apple Music, inaczej w Spotify, ...

Ale i tak A6 jest dla mnie na razie ten "prawie" idealny.

Podłączyłem go pod amplituner AV przez HDMI (proszę nie zgrzytać zębami - mam porządny amplituner) 😁

Ale za to, przy takim podłączeniu czytał wszystko, od marnego Spotify (kiedy oni w końcu wypuszczą lossless 🤦) poprzez natywne Apple Music HiRes Lossless w 192k, oczywiście wszystkie typy plików audio (FLAC, ...) aż do wielokanałowych plików DSD... Aż mi się zachciało kupić SACD...🙆

Wszystko to zintegrowane do jednego menu, no i ten wyświetlacz robi robotę 😁. Fajny mieli pomysł na streamer...

Jakby tylko jeszcze zrobili wersję samego streamera, bez wbudowanego DAC'a - i wtedy za pół ceny A6ki to dla mnie już nic innego nie potrzeba...

Posiadając wzmacniacz klasy wyższej lepiej zainwestować w A6 Master lub A8 i wtedy wyjść analogowo po DACu bo podobno wyższe modele mają świetne DAC'i- ale to już znam z opowieści, nie słuchałem własno-usznie ?🫣.

Pozdrawiam.

Otóż to. Słowo klucz "bez daca". Może wkoncu wezmą sobie potrzebę do serca i cos wypuszcza.

Po co dublować jesli już mamy przetwornik.

• 2 miesiące później...

DMP-A6 plus AMP-F2 to naprawdę dobry pomysł, chyba że ktoś chce dorzucić do 8-ki. Dosłownie w zeszły piątek słuchałem tej parki podpiętej pod większe Emotivy... i na chwilę zupełnie zapomniałem o moim "wypasionym" dwa razy droższym, tradycyjnym zestawie Rotela.... a z głośnikami to prawie trzy razy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   Wiem, to i tak daleko do hajendu ale jednak boli. Cholera, gdzie jest moja kasa, gdzie jest moje 30 tysi??? Zaraz się rozpłaczę. 🤭 Tyle naprawdę wystarczy, jeżeli oczywiście ktoś ma wolne 7 koła.  Naprawdę, wszystko w jednym miejscu, żadnej szarpaniny z kablami... jeżeli komuś wystarczą serwisy streamingowe, choć wgrać z kompa też można. Większość z tych serwisów już ma świetną bibliotekę, Apple Classical to wzór jeżeli ktoś ceni sobie pierdyliard wykonań tego samego utworu, w różnej aranżacji. Ja sobie cenię.  Jestem w szoku, takie g... a chodzi extra. Patrzę teraz na swoje półki zapełnione cedekami, winylami... 30 lat zboczonego zbieractwa, i robi mi się smutno. Chyba nadeszła ta chwila żeby przerzucić się na "nowe" ale przecież już stare... tylko czas szybko płynie i człowiek zapomina. No nic moje zbiory posłużą jako wystrój wnętrza. Książki, płyty... będę robił za "yntelektualystę".😂.         

Pozdrawiam  - Cichy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cichy71
Musiałem coś poprawić

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

• 5 miesięcy później...
W dniu 31.07.2023 o 17:34, xajas napisał:

Nie moge jednym iPhonem/iPadem sterowac innego iPhona/iPada. Sterowanym ustrojstwem musi byc komputer z Windows/Mac OS z lecacym Apple Music

Wiem, że wątek stary, ale tu się mylisz. Iphonem można sterować iPadem bez problemu. Działa przełączanie utworów i regulacja głośności. 
kliknij trzy razy przycisk włączania. Jak jestes w ten samej sieci WiFi to zobaczysz na liście iPada. 

W dniu 31.07.2023 o 17:34, xajas napisał:

Nie moge jednym iPhonem/iPadem sterowac innego iPhona/iPada. Sterowanym ustrojstwem musi byc komputer z Windows/Mac OS z lecacym Apple Music

Wiem, że wątek stary, ale tu się mylisz. Iphonem można sterować iPadem bez problemu. Działa przełączanie utworów i regulacja głośności. 
kliknij trzy razy przycisk włączania. Jak jestes w ten samej sieci WiFi to zobaczysz na liście iPada. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Wyprobowalem, nic sie nie dzieje

Znalazlem gdzie indziej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6697.jpgIMG_6698.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A da  się sterować iphonem ipada tak żeby ipad działał jak streamer?

Jakie kopiowanie ekranu ipada, tak żeby źródłem był ipad, a steruję wszystkim z iphnona.

• Pokaż nowe odpowiedzi