Skocz do zawartości
IGNORED

Salon 45 m2 co najlepiej wybrać.

Rekomendowane odpowiedzi

"R700 możemy ustawić niemal w dowolnym miejscu w pokoju odsłuchowym. Nie musimy przejmować się zachowaniem odpowiedniego dystansu od ściany znajdującej się za kolumnami. Gdy ustawimy je bliżej ściany, to naturalnie bas się wzmocni, ale będzie to wzmocnienie liniowe, bez podbicia jego wyższych partii, a przez to unikniemy nieprzyjemnych interakcji z pomieszczeniem."

To tylko cytat z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To zaleta BR w podłodze kolumny, a teraz np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

"R700 możemy ustawić niemal w dowolnym miejscu w pokoju odsłuchowym. Nie musimy przejmować się zachowaniem odpowiedniego dystansu od ściany znajdującej się za kolumnami. Gdy ustawimy je bliżej ściany, to naturalnie bas się wzmocni, ale będzie to wzmocnienie liniowe, bez podbicia jego wyższych partii, a przez to unikniemy nieprzyjemnych interakcji z pomieszczeniem."
To tylko cytat z:

Ukryta Zawartość

To zaleta BR w podłodze kolumny, a teraz np:

Ukryta Zawartość

To zaleta w moim przypadku z basem skierowanym w dół. Sprawdzę jeszcze te Fyne Audio F502 i może coś plus.

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powtorze sie, to onanizowanie sie tym umieszczeniem BR jest bez sensu!

Nikt nie stawia glosnikow „przyklejonych“ bezposrednio do sciany, wiec maly odstep wystarcza.
A jesli ktos je zeczywiscie „przykleja“, to szkody wynikajace z takiego umieszczenia BR sa bez znaczenia w porownaniu z dupiatym calosciowym brzmieniem takiego ustawienia

To typowe marketingowo-forumowe bla bla bla

Powtorze sie, to onanizowanie sie tym umieszczeniem BR jest bez sensu!

Nikt nie stawia glosnikow „przyklejonych“ bezposrednio do sciany, wiec maly odstep wystarcza.
A jesli ktos je zeczywiscie „przykleja“, to szkody wynikajace z takiego umieszczenia BR sa bez znaczenia w porownaniu z dupiatym calosciowym brzmieniem takiego ustawienia
Jbl studio 680 stoją 70 cm od ściany większe będą stały 50 cm., warunki ss6

U mnie jednak tak akustyka pomieszczenia mam przykład właśnie z tych Jbl studio 680.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, paszczak7005 napisał:

13 tysięcy, 926

wiesz co.... dostałeś w tym wątku praktycznie więcej wskazówek niż niektórzy początkujący przez wiele lat na tym forum

musisz zrozumieć , że przy doborze sprzętu tak jak Ty to robisz trzeba być odrobinę elastycznym

również mocno trzeba przemyśleć swoje decyzje zwłaszcza gdy ma się ograniczony budżet

i uwierz , że niektórzy mają kolumny , w których jeden głośnik kosztuje tyle co Ty chcesz wydać na dwie kolumny

ja nic więcej nie jestem Ci w stanie doradzić zwłaszcza , że nie bardzo rozumiem Twoje podejście nacechowane pośpiechem 

pozdrawiam i wszystkiego dobrego

wiesz co.... dostałeś w tym wątku praktycznie więcej wskazówek niż niektórzy początkujący przez wiele lat na tym forum
musisz zrozumieć , że przy doborze sprzętu tak jak Ty to robisz trzeba być odrobinę elastycznym
również mocno trzeba przemyśleć swoje decyzje zwłaszcza gdy ma się ograniczony budżet
i uwierz , że niektórzy mają kolumny , w których jeden głośnik kosztuje tyle co Ty chcesz wydać na dwie kolumny
ja nic więcej nie jestem Ci w stanie doradzić zwłaszcza , że nie bardzo rozumiem Twoje podejście nacechowane pośpiechem 
pozdrawiam i wszystkiego dobrego
Nie chodzi o pośpiech jestem w sytuacji wymiany kolumn i to sprzedawca mi poszedł na rękę ale nie może to trwać wiecznie a budżet jaki złożyłem był niższy niż owe 10.000 więc ktoś ma droższe nie ma tu nic wspólnego. Ale dziękuję za porady. Zapytam potarguje może coś z 926 ugram. Dam znać w poniedziałek.

Godzinę temu, paszczak7005 napisał:

Platinum+ SevenAle on odpada to one mają potężny bas nie nadają się do mojego salonu

Szukasz kolumn, które mają bas refleks skierowany w dół bo to ma Ci rozwiązać problem z odbiciami.

Zobacz jak skonstruowana jest sekcja basowa w Platinum+ Seven i Nine. Nie masz w nich głośnika pracującego przód tył. Masz dwa głośniki pracujące przeciwsobnie góra dół i dźwięk z nich nie wychodzi tak bardzo kierunkowo, tylko dookólnie (270 stopni, bo z nie promieniuje do tyłu). Niby bas refleks jest podwójny i do tego z tyłu, ale nie czuję tu praktycznie żadnego wpływu na bas, niezależnie czy kolumny stoją 50cm od ściany czy metr.

Ja mam spore pomieszczenie, dodatkowo otwarte po lewej stronie na przedpokój i kuchnię z jadalnią. Dudnienia w basie nie stwierdziłem u siebie.

Jak masz możliwość spróbować to myślę, że warto.

12 minut temu, paszczak7005 napisał:

Z FOCAL mają dużo tańsze CHORA 826.

No tu z nadmiarem basu problemu nie będziesz miał. Poza tym lepiej je odsłuchaj zanim się zdecydujesz. Niektórzy twierdza, że bardzo fajne kolumny jak się do nich subwoofer doda, ale mi kompletnie nie podeszły.

No tu z nadmiarem basu problemu nie będziesz miał. Poza tym lepiej je odsłuchaj zanim się zdecydujesz. Niektórzy twierdza, że bardzo fajne kolumny jak się do nich subwoofer doda, ale mi kompletnie nie podeszły.
Mają 9+

30 minut temu, paszczak7005 napisał:

Mają 9+

Domyślam się, że o quadralach piszesz.

Ja półtora roku szukałem kolumn, które mi będą pasowały. Akurat tych JBL nie sprawdzałem, ale miałem ochotę i je wypróbować. Odsłuchiwałem między innymi Chory 826 (najmniej mi pasujące), Aria 948, Klipsch RP8000 mkII, Pylon Jasper 23, czy SF Lumina V. Po odsłuchaniu Platinum+ Seven już wiedziałem, że już szukam wzmacniacza do nich.

Jakiego dźwięku oczekujemy to zawsze jest kwestia indywidualna. Można iść w "sklepowo-forumowe pewniaki", ale może warto czasem zerknąć na coś nieoczywistego, mniej popularnego, bo może właśnie tam jest to czego się szuka.

Spróbuj chociaż w salonie. Mają też Synthesis w ofercie, to fajnie by było jakby Ci podłączyli te kolumny pod Synthesis Roma 54DC. U mnie przy testach wzmacniaczy ten zdecydowanie najlepiej sobie z siódemkami poradził. Przynajmniej będziesz wiedział czego się po nich możesz spodziewać.

Ja w przyszłym tygodniu będę testował jakiś wzmacniacz, który wcześniej odpadł, ale może miał za mało mocy na niewygrzane kolumny. Od pewnego momentu gałka Volume na wzmacniaczu jest wyraźnie niżej niż w początkowym okresie użytkowania. nie szukam na wymianę, ale chcę sprawdzić na ile te kolumny muszą się rozruszać, żeby dać się napędzić słabszemu wzmacniaczowi.

Edytowane przez Chmarski
mają 87db…

… i bardzo lagodne spokojne brzmienie

Podobne do tych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Chmarski napisał:

Ja w przyszłym tygodniu będę testował jakiś wzmacniacz, który wcześniej odpadł, ale może miał za mało mocy na niewygrzane kolumny. Od pewnego momentu gałka Volume na wzmacniaczu jest wyraźnie niżej niż w początkowym okresie użytkowania. nie szukam na wymianę, ale chcę sprawdzić na ile te kolumny muszą się rozruszać, żeby dać się napędzić słabszemu wzmacniaczowi.

To niezły agent jesteś. Ja bym musiał mieć jedne wygrzane a drugie niewygrzane obok siebie, przełączając się na wzmacniaczu dopiero coś mógłbym powiedzieć. czy jest jakaś różnica. Po dwóch czy trzech tygodniach, odtwarzając z pamięci - to bym sobie tylko mógł pogdybać. że wydaje mi się że grało to tak i tak, ale ręki bym sobie nie dał ucić.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, xajas napisał:

Podobne do tych

nieprawda , podobnie wyglądająca charakterystyka wcale nie sugeruje podobnego brzmienia tym bardziej , że charakterystyki kątowe znacznie się różnią zwiastują w przypadku Fokala inne filtry .... inne głośniki i aplikacja to będą absolutnie różne kolumny

a znając szkołę Fokala raczej będą bardziej ofensywne od Dali

… i bardzo lagodne spokojne brzmienie

Podobne do tych

Ukryta Zawartość

O jakim modelu piszesz?

Ukryta Zawartość

25 minut temu, don111 napisał:

To niezły agent jesteś. Ja bym musiał mieć jedne wygrzane a drugie niewygrzane obok siebie, przełączając się na wzmacniaczu dopiero coś mógłbym powiedzieć. czy jest jakaś różnica. Po dwóch czy trzech tygodniach, odtwarzając z pamięci - to bym sobie tylko mógł pogdybać. że wydaje mi się że grało to tak i tak, ale ręki bym sobie nie dał ucić.

Ja akurat miałem ten komfort, że gdy odsłuchiwałem te kolumny po raz pierwszy to sprawdziliśmy dwa wzmacniacze. Mimo, że wydawały się zbyt słabe to już wiedziałem, ze dalej kolumn nie szukam. Tydzień później w ramach jednej sesji na testy wleciało 8 innych wzmacniaczy i ta Roma była zdecydowanie lepsza niż pozostałe. Jakby ona dopiero potrafiła te kolumny otworzyć.

Teraz chcę sprawdzić czy po tym jak się wygrzały (co widzę na gałce VOL), chcę sprawdzić czy stały się łatwiejsze w napędzeniu. Różnica była bardzo wyraźna (lekkość, "napowietrzenie", przestrzeń) więc teraz będzie mi to łatwo wychwycić.   

Może się rozciągnę finansowo więc pytanie co może być lepszą opcją Dali Opticon 6 MK2 czy Focal aria 926.

2 godziny temu, paszczak7005 napisał:

Może się rozciągnę finansowo więc pytanie co może być lepszą opcją Dali Opticon 6 MK2 czy Focal aria 926.

Idziesz w coraz gorsze kolumny ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Idziesz w coraz gorsze kolumny ...
No to nie wiem są droższe od fyne i polk czuli mają coś więcej. Audiovector QR3 też nie chociaż mają Czułość (2.83V@1m) 90dB.

nieprawda , podobnie wyglądająca charakterystyka wcale nie sugeruje podobnego brzmienia tym bardziej , że charakterystyki kątowe znacznie się różnią zwiastują w przypadku Fokala inne filtry .... inne głośniki i aplikacja to będą absolutnie różne kolumny

Nieprawda

Primo: sam oceniales „bardzo lagodne i spokojne brzmienie“ na podstawie przytoczonej przez siebie charakterystyki

Secundo: mowa Quadralach a nie o Fokalach

Jak zwykle, chcesz sie po prostu przypiendrolic
O jakim modelu piszesz?

Nie ja tylko Slawek

Ukryta Zawartość

bardzo łagodne i spokojne brzmienie 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

Jakie ofensywne? krew z uszu....

Wybrał jak byłbym zdesperowany Dali szczególnie z Maranzem który jest... jazgotliwy i nie wróży to dobrego małżeństwa na dłużej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 godzin temu, Chmarski napisał:

...Po odsłuchaniu Platinum+ Seven już wiedziałem, że już szukam wzmacniacza do nich....

Ja w przyszłym tygodniu będę testował jakiś wzmacniacz, który wcześniej odpadł, ale może miał za mało mocy na niewygrzane kolumny...

I jak....trafił juz jakis wzmacniacz do Ciebie pod te quadrale? Jestem ciekaw, bo mam teraz na stanie +9

Test w przyszłym tygodniu tylko z ciekawości. 

Siódemki dla mnie świetnie się dogadały z Synthesis Roma 54DC+ i z tym wzmacniaczem grają u mnie. 

1 minutę temu, Chmarski napisał:

Siódemki dla mnie świetnie się dogadały z Synthesis Roma 54DC+....

ten "plus" robi jakas roznice? bow cenie to nawet sporą 😉

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, ASURA napisał:

Wybrał jak byłbym zdesperowany Dali szczególnie z Maranzem

ja bym posłuchał obu modeli przed zakupem i dopiero podjął decyzję

bo tak na dobrą sprawę to żadne kolumny , które są rozważane tu do kupna nie będą dobrze grały z tym Marantzem

ja bym posłuchał obu modeli przed zakupem i dopiero podjął decyzję
bo tak na dobrą sprawę to żadne kolumny , które są rozważane tu do kupna nie będą dobrze grały z tym Marantzem

A Audiovector QR3. Słuchałem i mogę stwierdzić że grają pięknie z szeroką scena detalami tylko ten bas na pomieszczenie 45 m2 boję się że kolumny są porostu za małe.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, paszczak7005 napisał:

A Audiovector QR3.

Nie słyszałem tych kolumn

ale technicznie przykuły moja uwagę ze względu na tweeter AMT zupełnie inaczej prezentujący wysokie tony niż kopułki

i z tego powodu są to ciekawe kolumny które warto posłuchać przed zakupem na pewno

lekkie zwiewne i dość ciepło grające AMT mogą być dobrym antidotum dla Twojego wzmacniacza i jeśli masz taką możliwość posłuchaj tego setu

-------

Pamietaj jednak ,że i tak do Twojego pokoju są to zbyt słabe kolumny by cieszyć się namiastką audiofilskiej jakości

ale nie przeczę ,że ta Twoja propozycja może byc najlepsza z dotychczasowych

a tu z testu

"Czego nie dostaniemy? Rozdzielczości na dole pasma i dalekiego spojrzenia w tył sceny. To nie są kolumny nastawione na spektakularną prezentację planów dźwiękowych za wykonawcami tuż przed nami. Tylne plany są podciągane i funkcjonują jako część pierwszego planu. Ten z kolei jest solidny, mocny i pełny. Najniższy bas nie jest mocno prezentowany. Nie słychać tego wprost, bo kolumny grają swobodnie, nie słychać kompresji, nie ma się wrażenia ściskania dźwięku. Mimo to przy nagraniach o których wiem, że bas jest w nich naprawdę niski kolumny w pewnym momencie wygaszały najniższą jego część. Nie wiem, czy to ważne, bo pewnie i tak większość słuchaczy bez porównania z dużymi kolumnami tego nie zauważy, ale niech będzie, dla jasności."

https://highfidelity.pl/@main-2862&lang=

Nie słyszałem tych kolumn
ale technicznie przykuły moja uwagę ze względu na tweeter AMT zupełnie inaczej prezentujący wysokie tony niż kopułki
i z tego powodu są to ciekawe kolumny które warto posłuchać przed zakupem na pewno
lekkie zwiewne i dość ciepło grające AMT mogą być dobrym antidotum dla Twojego wzmacniacza i jeśli masz taką możliwość posłuchaj tego setu
-------
Pamietaj jednak ,że i tak do Twojego pokoju są to zbyt słabe kolumny by cieszyć się namiastką audiofilskiej jakości
ale nie przeczę ,że ta Twoja propozycja może byc najlepsza z dotychczasowych

Słuchałem ich na przemian z polk audio reserve r700 i szczerze nie było różnicy w głośności do tego pokój odslychwy miał 40 m2 faktycznego odsłuch u mnie będzie to połowa z tych 45.

• Pokaż nowe odpowiedzi