Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kierunek po Luminie U2 mini?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ale tylko USB 2.0 12 Mb/s co pozwala tylko na 24/96.

Gdzies ty wyczytal taka rewelację?

Jak mawia klasyk wiesz ze dzwoni tylko nie wiesz w ktorym kosciele 🙂 .

USB 2.0 to 480 Mbps, co wystarcza do przeniesieńia wszystkich wspolczesnych nieskompresowanych nawet bardzo egzotyczncyh formatow audio w postaci PCM czy DSD.

12 Mbps to USB 1.1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Gdzies ty wyczytal taka rewelację?

Kostki za 5 USD obsługują tylko 12 Mbps choć są USB 2.0 np. ADUM4160

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ale tylko USB 2.0 12 Mb/s co pozwala tylko na 24/96.

A tu jest cos o jakis kostkach?

3 godziny temu, pmcomp napisał:

A po co dawac w tanich klockach izolacje galwaniczna skoro mozna ja sprzedac np. za dwie stowki, a sam uklad koszyuje z 5 zl ???

Sam o tym napisałeś. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Sam o tym napisałeś. 

Ja i owszem ale Ty napisales ze USB 2.0 to max. 12 Mbps co daje max. 24/96, a to nie jest prawda.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, pmcomp napisał:

Ja i owszem ale Ty napisales ze USB 2.0 to max. 12 Mbps co daje max. 24/96, a to nie jest prawda.

🙂 .

Napisałem, że kostki wspomniane przez Ciebie mają takie ograniczenie ...

Aha … to nastepnym razem doprecyzuj lepiej co masz na mysli.

Kostki pokazane przeze mnie sa tylko przykladami. Sa na rynku takie kostki co pracuja rowniez w trybie fullspeed 480 Mbps. Sam sobie poszukaj, dasz radę.

Na szczescie swiat audio na USB sie nie konczy. Sa izolatory na RJ45 z ethernetem, SPDIF coax i AES/EBU. I czesto sa montowane w urzadzeniach z tymi portami. Np. w moich.

I takich urzadzen ci zyczę, przestanisz miec zyciowy problem. A wszystkie, ktore nie maja nie powinny goscic w zakladce hiend.

Edytowane przez pmcomp

29 minut temu, pmcomp napisał:

Sa na rynku takie kostki co pracuja rowniez w trybie fullspeed 480 Mbps. Sam sobie poszukaj, dasz radę.

Niby są ale nikt ich jeszcze nie stosuje praktycznie. 

30 minut temu, pmcomp napisał:

I takich urzadzen ci zyczę, przestanisz miec zyciowy problem.

Ja rozwiązałem już swój "życiowy problem" za pomocą izolacji galwanicznej USB 😉 Działa perfekcyjnie. Lepiej się nie da. 

6 minut temu, Piopio napisał:

Ja rozwiązałem już swój "życiowy problem" za pomocą izolacji galwanicznej USB 😉 Działa perfekcyjnie. Lepiej się nie da. 

Praktycznie są:

sbou261.pdf?ts=1635132429190&ref_url=htt

The ISOUSB211 device is a galvanically-isolated USB 2.0 compliant repeater supporting low-speed (1.5 Mbps), full-speed (12 Mbps), and high-speed (480 Mbps) signaling rates. The device supports automatic connect and speed detection, reflection of pullups and pulldowns, and link power management allowing drop-in USB hub, host, peripheral and cable isolation. 

Do kupienie w Mouserze.

Najlepszy port USB w audio to ten, ktorego sie nie uzywa 🙂 🙂 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

15 minut temu, pmcomp napisał:

Najlepszy port USB w audio to ten, ktorego sie nie uzywa 🙂 🙂 🙂 .

Tak mówią tylko Ci, którzy niezbyt się znają na technice. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Tak mówią tylko Ci, którzy niezbyt się znają na technice. 

Chyba w swoich malinowych krzakach nie masz nic innego wiec nie masz wyjscia.

• 3 miesiące później...
W dniu 1.08.2023 o 16:11, Piopio napisał:

Jaki sprzęt do izolacji galwanicznej wykorzystujesz?

8 minut temu, Miltoniusz napisał:

Jaki sprzęt do izolacji galwanicznej wykorzystujesz?

Topping HS01.

Jest jeszcze HS02 oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Rozumiem że hifimediy lepszy. Dużo? Czy masz jakieś doświadczenie czy lepiej izolować LAN na połączeniu switch --> Sotm sms200 czy raczej USB na połączeniu transport --> DAC? btw: kiedyś próbowałem używać ifi Silencera na USB ale to chyba raczej filtr a nie izolacja galwaniczna. Niby fajnie ale przymulało i zjadało mikrodynamikę. Nie używam.

1 godzinę temu, Miltoniusz napisał:

Czy masz jakieś doświadczenie czy lepiej izolować LAN na połączeniu switch --> Sotm sms200 czy raczej USB na połączeniu transport --> DAC?

Lepiej USB bo załatwia Ci też przy okazji szumy z LAN 😉 

Tak, iFi Silencer to tylko filtr. 

Nie ma znaczenia jakiej firmy jest izolacja USB - każda działa tak samo. 

54 minuty temu, Piopio napisał:

Lepiej USB bo załatwia Ci też przy okazji szumy z LAN 😉 

Tak, iFi Silencer to tylko filtr. 

Jesli dziala tak samo jak to:

Ukryta Zawartość

to … gratuluje. Mialem w swoim systemie. Warszawscy audiofile tez testowali … w innym systemie jednego z nich. Na slepo.

Wyniki?

Z doopy … czysta losowość. Ale bylo smiechu 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

W dniu 15.11.2023 o 22:37, Piopio napisał:

Bzdura.

W dniu 15.11.2023 o 21:00, Miltoniusz napisał:

Dzięki. Rozumiem że hifimediy lepszy. Dużo?

Najlepsze izolatory robi Intona. I jednoczesnie wcale nie najlepsze z perspektywy uzytkownika, bo z niektorymi urzadzeniami dzialac nie beda. Dobrej jakosci sa uklady isousb211, za nieco gorsze uchodza adum4166/4165. Te ostatnie sa w hifime i HS02. HS01 jest raczej marny i bardzo kaprysny jesli chodzi o wspolprace z innymi urzadzeniami.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Chcę podziękować kolegom za radę. Przed chwilą przyjechał Topping HS-01 i pozamiatał, oba  iFi i czerwony i stalowy iFi do szuflady.

Mój Lumin U2 Mini z zmienionym zasilaniem z konwerterem USB Singxer SU-6 i izolatorem Toppinga gra niesamowicie ;-)

Topping HS-01 poprawia praktycznie wszystko ,a przecież nie gram bezpośrednio po USB  z komputera. Gram z Roona Intel NUCa jako sewera po sieci.

HS01 glownie przerywa petle masy. Jesli po jego zastosowaniu poprawia sie "praktycznie wszystko", to moge tylko wspolczyc tego, jak zle bylo przed. 

Czy na tym forum nikt nie potrafi się jakoś normalnie odezwać z pewną choćby najmniejszą dozą życzliwości. Zawsze napaść czy zaczepka.

ProjectPi wyobraź sobie ze miałem bardzo dobry nie zaszumiony dźwięk.

Nie wiem co robi ,ale pierwsze  co się rzuca na uszy to dłuższe wybrzmienia . Jest też więcej szczegółów, idziemy krok dalej w głąb " płyty " wszystko bardziej prawdziwe. Przedtem też było "z.....ie" ,ale jak to w audio jest jeszcze lepiej. Polecam każdemu;-)

Edytowane przez gutekbull
Godzinę temu, gutekbull napisał:

Czy na tym forum nikt nie potrafi się jakoś normalnie odezwać z pewną choćby najmniejszą dozą życzliwości. Zawsze napaść czy zaczepka.

ProjectPi wyobraź sobie ze miałem bardzo dobry nie zaszumiony dźwięk.

Wyobraz sobie, ze bierzesz srodek przeciwbolowy i przeciwgoraczkowy, po ktorym oswiadczasz, ze czujesz sie o wiele lepiej z poprawa w praktycznie kazdym aspekcie funkcjonowania. Jak wyzej, moglbym jedynie wspolczuc stanu przed.

Nie wiem jak Ty ale ja w audio bawię się grubo ponad 40 lat i juz miałem , słyszałem rozne systemy ,raz byłi lepiej raz gorzej ,ale zawsze do przodu.

Inaczej zakladasz że ja jestem gluchy i nie wiem jak u nnie gra, grało, a Ty nigdy nie byłeś u mnie i wydajesz osąd jaki mam  dźwięk  w domku to jakaś paranoja .

Nie bylo mnie na forum z 10 lat ale już mam dosyć .

Pozdrawiam wszystkich i znikam 🙂

Nic nie zakladam, po prostu wiem, jak wplywaja izolatory usb na sygnal i jakie problemy naprawiaja. Reszta to proste wnioskowanie.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Nic nie zakladam, po prostu wiem, jak wplywaja izolatory usb na sygnal i jakie problemy naprawiaja. Reszta to proste wnioskowanie.

A mnie się wydaje, że Tobie się wydaje, że wiesz 😉 Może byś jednak kiedyś spróbował zastosować ?

Edytowane przez Piopio

22 minuty temu, Piopio napisał:

A mnie się wydaje, że Tobie się wydaje, że wiesz 😉 Może byś jednak kiedyś spróbował zastosować ?

Kiedy ostatnio wsadziłeś swojego palucha w palnik kuchenki gazowej albo chociaż w płomień zapalniczki?

A mnie się wydaje, że Tobie się wydaje, że wiesz 😉 Może byś jednak kiedyś spróbował zastosować (tu spróbować) ? Podobno parzy. Potrzymaj dłużej, może parametr czasowy jest ważny, he, he, he.

🙂 🙂 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, Piopio napisał:

No to sie wydaje. A co mianowicie mialbym sprobowac zastosowac?

17 minut temu, ProjectPi napisał:

No to sie wydaje. A co mianowicie mialbym sprobowac zastosowac?

Izolację galwaniczną USB jeśli Twój system na to pozwala.

8 minut temu, Piopio napisał:

Izolację galwaniczną USB jeśli Twój system na to pozwala.

Ze niby mam sobie kolejny sprawic bo tych co mam, wciaz malo?

Ale ale, ja to przeciez teoretyk, nie to co ty, obyty praktycznie z kazda liczaca sie konstrukcja, w roznych konfiguracjach i z wiedza odnosnie roznic miedzy nimi w malym palcu.

Edytowane przez ProjectPi

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Ale ale, ja to przeciez teoretyk, nie to co ty, obyty praktycznie z kazda liczaca sie konstrukcja, w roznych konfiguracjach i z wiedza odnosnie roznic miedzy nimi w malym palcu.

Chińską 😉 

Edytowane przez pmcomp

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.08.2023 o 16:11, Piopio napisał:

Ja rozwiązałem już swój "życiowy problem" za pomocą izolacji galwanicznej USB 😉 Działa perfekcyjnie. Lepiej się nie da

Wiem że stare ,ale słucham już wiele miesięcy  przez USB z izolacją i ostatecznie doszedłem do wniosku że owszem ,poprawia brzmienie z USB ,ale nie dało wyższej jakości brzmienia niż wyjście Coaxialne z IFI ZEN , być może zastosowanie lepszych kabli USB niż Audioqest Forest dało by lepszy  efekt, zamiana na Wirewold Ultaviolet zmienia harakter brzmienia wyraźnie ,ale nie poprawia jakości ogólnej.

• Pokaż nowe odpowiedzi