Skocz do zawartości
IGNORED

Exogal Comet Plus vs Canor DAC 2.10 czyli 2 DACi do 20 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, carlos med napisał:

W sumie to w CD i w streamerze wykorzystuję coax, więc raczej będę przekładał interkonekt , bo mam łatwy dostęp, a obu źródeł słucham tylko jednocześnie gdy coś porównuję (stream vs CD, obecny dac ma 2 wejścia coax). 

A jaki masz transport CD i streamer?

3 minuty temu, ciszyn11 napisał:

Mark Levinson No 390s i Moon Mind 2.

9 minut temu, ciszyn11 napisał:

A u Ciebie co jest źródłem dla Exogala ? W kilku miejscach pisali,  że najlepiej sprawdza się z dobrym CD, chociaż powiem szczerze u mnie już tak dużej różnicy nie ma ...jest taka , że da się z tym żyć 😉

15 hours ago, ciszyn11 said:

u mnie akurat Exogal podłączony bezpośrednio do końcówki mocy wypadł słabiej niż przez osobny przedwzmacniacz (wtedy Cary Audio Slp98). Z pasywką Hatora też było lepiej niż na samym Exogalu. Ale pre lampowe zdecydowanie dodawało kolorów i ono zostało. Obecnie mam wyższy model tego przedwzmacniacza.

Z dobrym pre zdecydowanie będzie lepiej i dotyczy to pewnie większości dac-òw. U mnie zdecydowanie więcej przestrzeni i blasku w muzie. 

W dniu 4.11.2023 o 21:38, carlos med napisał:

Mark Levinson No 390s i Moon Mind 2.

A u Ciebie co jest źródłem dla Exogala ? W kilku miejscach pisali,  że najlepiej sprawdza się z dobrym CD, chociaż powiem szczerze u mnie już tak dużej różnicy nie ma ...jest taka , że da się z tym żyć 

Gram na streamerze opartym o malinę z nakładką digione signature i zasilaniu Lucarto, po BNC. Bardzo przyzwoite granie jak na mój gust. Testowałem lumina u1 mini i transport Jaysa CDT2 i malinka się broni. Myślę o jakimś transporcie CD, ale raczej czymś starszym typu Sony czy Meridian. Na razie zgrywam płyty na  dysk NAS i streaming

Daj znać jak wypadnie Exogal w porównaniu do Parasound. Ten Parasound chciałbym kiedyś posłuchać, bo dużo ludzi chwali

53 minuty temu, ciszyn11 napisał:

Gram na streamerze opartym o malinę z nakładką digione signature i zasilaniu Lucarto, po BNC. Bardzo przyzwoite granie jak na mój gust. Testowałem lumina u1 mini i transport Jaysa CDT2 i malinka się broni. Myślę o jakimś transporcie CD, ale raczej czymś starszym typu Sony czy Meridian. Na razie zgrywam płyty na  dysk NAS i streaming

Daj znać jak wypadnie Exogal w porównaniu do Parasound. Ten Parasound chciałbym kiedyś posłuchać, bo dużo ludzi chwali

Exogal Comet od wczoraj słucham,  testuję,  porównuję z DAC w ML 390s i z Parasound. Na razie gra na tym badziewnym impulsowym zasilaczu. W poniedziałek odbiorę liniowy. Na razie za wcześnie na wnioski. 

Porównuję też CD z ripem zrobionym na EAC i odtwarzanym z dysku przez Roon.  Rip robiony na laptopie. Zastanawiam się czy użycie lepszego(innego) napędu CD ,a nie DVD z laptopa ma wpływ na jakość brzmienia z kopii CD zrobionej EAC. Jakiego napędu używasz do ripowania płyt CD ?

Plik zrobiony z CD brzmi u mnie prawie nie do odróżnienia od plyty CD odtwarzanej z modyfikowanego  ONKYO C-7030 jako transport ( napęd Sanyo SF-P101N- ten sam , który zmodyfikował C.E.C) ale jednak słabiej niż płyta CD odtwarzana z ML 390s jako transport lub przez jego DAC. Głównie gorsza przestrzeń, płyta brzmi bardziej "naturalnie" , lepsze kontury instrumentów,  z pliku bardziej rozmyte. To jest taka różnica na 10-15% i gdyby nie borownywac bezpośrednio to da się o niej zapomnieć,  ale jest. 

Edytowane przez carlos med

Słucham Exogal Comet zasilanego liniowo (Tomanek). W porównaniu z kiepskim zasilaczem impulsowym z zestawu poprawa jest kolosalna. Brzmi jak inne urządzenie. Dźwięk staje się bardziej otwarty, instrumenty są zdecydowanie lepiej wyodrębnione na scenie, w ich brzmieniu pojawiło się zdecydowanie więcej szczegółów. Detale ...dzwoneczki , blachy, wybrzmienia strun gitarowych, pogłos i akustyka pomieszczenia,  subtelności wokali i praca aparatu głosowego wokalistów jest niemal realnie namacalna. Bardzo dobra gradacja planów,  scena szeroka.  Poszczególne instrumenty bardzo dobrze zaznaczone, ale tworzące spójną całość. Przekaz jest ciepły,  wciągający,  absolutnie niemęczący. Exogal Comet to bardzo dobry, naturalnie przekazujący emocje muzyczne DAC. Być może z jeszcze lepszym zasilaczem stać go na jeszcze więcej. 

Kiedy wpinam Exogala w tor po Parasound DAC 1500 , 90% przekazu jest takie samo. Parasound  ( czego bym wcześniej nie podejrzewał absolutnie) gra jednak trochę bardziej szczegółowym brzmieniem, nie tracąc przy tym nic z jego organiczności. Exogal prezentując źródła pozorne tworzy je trochę bardziej rozmyte. Traci na tym trochę detali,  ale brzmienie jest bardziej plastyczne, bardziej spójne niż na Parasound. Gdybym nie miał osłuchanego przez długi czas Parasounda powiedziałbym , że Exogal robi to bardzo dokładnie. Oba DAC to ta sama szkoła przekazu, różnią się od siebie o pół kroku w kategorii prawda o nagraniu / plastyczność przekazu. Exogal jeszcze  bardziej przypomina analog.

Będzie bardzo trudna decyzja którego zostawić, oba są świetne. 

Długie godziny sluchania przede mną,  żeby ostatecznie zdecydować.

Edytowane przez carlos med
10 minut temu, carlos med napisał:

Będzie bardzo trudna decyzja którego zostawić, oba są świetne. 

A Gustarda R26 czy coś z R2R testowałeś ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

A Gustarda R26 czy coś z R2R testowałeś ?

Nie. Miałem Gustatda X26pro 

2 minuty temu, carlos med napisał:

Nie. Miałem Gustatda X26pro 

Spróbuj więc coś z R2R. Moim zdaniem ta technika bije większość DAC Delta-Sigma. Kto raz spróbuje nie wróci już do Delta-Sigma.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, Piopio napisał:

Spróbuj więc coś z R2R. Moim zdaniem ta technika bije większość DAC Delta-Sigma. Kto raz spróbuje nie wróci już do Delta-Sigma.

Gustard X26PRO to był mój ostatni DAC na D/S i nigdy więcej. Parasound jest na PCM63P-K, a Exogal Comet ma swoje autorskie rozwiązanie i to jest ten sam klimat.

Gość

(Konto usunięte)

Bym nie mówił nigdy więcej (D/S), jest wiele daców, także z wysokiej półki, które to wykorzytują i jakoby brzmią nieźle. Sam mam stare sabre (bodaj 9008) w swoim cd i jakiejś katastrofy nie ma. Ale posłuchamy, pożyjemy, kto wie?

2 minuty temu, pantagruel napisał:

Bym nie mówił nigdy więcej (D/S), jest wiele daców, także z wysokiej półki, które to wykorzytują i jakoby brzmią nieźle. Sam mam stare sabre (bodaj 9008) w swoim cd i jakiejś katastrofy nie ma. Ale posłuchamy, pożyjemy, kto wie?

Oczywiście,  że nie można uogólniać Accuphase DP-78  też chyba jest na Delta-Sigma. W dobrych implementacjach D/S pewnie też potrafi oczarować, a "nalot cyfry" zawsze trudno w 100% zlikwidować.

5 minut temu, carlos med napisał:

W dobrych implementacjach D/S pewnie też potrafi oczarować,

W DAC raczej nie. Chyba, że to będą ekstremalnie drogie konstrukcje. 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, carlos med napisał:

a "nalot cyfry" zawsze trudno w 100% zlikwidować

O tak, zwłaszcza na współczsnych winylach, co słyszałem niedawno u brata na nowych winylach, katastrofa.

6 minut temu, pantagruel napisał:

O tak, zwłaszcza na współczsnych winylach, co słyszałem niedawno u brata na nowych winylach, katastrofa.

W końcu... z cyfry powstają i w cyfrę po analogu po części obrócić się muszą. 

9 minut temu, pantagruel napisał:

No właśnie, dlatego winyl mi przeszdł już. Została tylko nostalgia. I rozwój cyforwego audio.

Mnie ciągle kusi , ale... dobry gramiak to raczej >20k. Do tego zabawa z phono stage, ramię,  wkładka itd. I to może być frajda. Odpada drogi transport CD, DAC, streamer... można zostawić bardziej budżetowe rozwiązania i finansowo będzie podobnie ...tylko jednak z cyfrowych źródeł trudno zrezygnować , a największym problemem , a jednocześnie istotą zdarzenia są winyle. Nowe do dupy, a stare w dobrym stanie trudne do zdobycia no i o bieżących wydaniach można zapomnieć. 

13 godzin temu, carlos med napisał:

Gustard X26PRO to był mój ostatni DAC na D/S i nigdy więcej. Parasound jest na PCM63P-K, a Exogal Comet ma swoje autorskie rozwiązanie i to jest ten sam klimat.

Exogal comet to też D/S:)

12 minut temu, EMiL napisał:

Exogal comet to też D/S:)

W tym sensie to dcs Debussy też jest D/S 🙂

3 minuty temu, carlos med napisał:

W tym sensie to dcs Debussy też jest D/S 🙂

DCSy to oczywiście też D/S. Podobnie jak np. esoteric czy chord.

16 minut temu, EMiL napisał:

DCSy to oczywiście też D/S. Podobnie jak np. esoteric czy chord.

Tylko , że to autorskie rozwiązania. Na szczęście inne niż Sabre,czy na innych gotowych układach,  które producent DAC wykorzystuje. To raczej miałem na myśli. 

15 minut temu, carlos med napisał:

Tylko , że to autorskie rozwiązania. Na szczęście inne niż Sabre,czy na innych gotowych układach,  które producent DAC wykorzystuje. To raczej miałem na myśli. 

To są tak samo autorskie rozwiązania jak rozwiązania esstech, AKM, TI (dawniej BB), Cirrus, Wolfson.

Największe znaczenie ma zawsze analog i implementacja danej kości. Na sabre też są DAC, które by Ci się podobały np. Ayre.

11 minut temu, EMiL napisał:

To są tak samo autorskie rozwiązania jak rozwiązania esstech, AKM, TI (dawniej BB), Cirrus, Wolfson.

Największe znaczenie ma zawsze analog i implementacja danej kości. Na sabre też są DAC, które by Ci się podobały np. Ayre.

Tu pełna zgoda 

W dniu 10.11.2023 o 21:59, carlos med napisał:

Exogal Comet od wczoraj słucham,  testuję,  porównuję z DAC w ML 390s i z Parasound. Na razie gra na tym badziewnym impulsowym zasilaczu. W poniedziałek odbiorę liniowy. Na razie za wcześnie na wnioski. 

Porównuję też CD z ripem zrobionym na EAC i odtwarzanym z dysku przez Roon.  Rip robiony na laptopie. Zastanawiam się czy użycie lepszego(innego) napędu CD ,a nie DVD z laptopa ma wpływ na jakość brzmienia z kopii CD zrobionej EAC. Jakiego napędu używasz do ripowania płyt CD ?

Plik zrobiony z CD brzmi u mnie prawie nie do odróżnienia od plyty CD odtwarzanej z modyfikowanego  ONKYO C-7030 jako transport ( napęd Sanyo SF-P101N- ten sam , który zmodyfikował C.E.C) ale jednak słabiej niż płyta CD odtwarzana z ML 390s jako transport lub przez jego DAC. Głównie gorsza przestrzeń, płyta brzmi bardziej "naturalnie" , lepsze kontury instrumentów,  z pliku bardziej rozmyte. To jest taka różnica na 10-15% i gdyby nie borownywac bezpośrednio to da się o niej zapomnieć,  ale jest. 

Parasounda masz fabrycznego czy po jakimś upgradzie?

ja się zastanawiam nad tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

14 minut temu, krolewicz napisał:

Parasounda masz fabrycznego czy po jakimś upgradzie?

ja się zastanawiam nad tym

Ukryta Zawartość

Mam fabrycznego. A ten upgrade miałem dokładnie od tego sprzedawcy. Poza zmianą na przyjmowanie 96khz nie było wielkiej różnicy,  poza tym po 2-3 dniach jedna kość padła,  wróciłem do starego układu.  Na szczęście przyjęli zwrot i oddali kasę.  Może jakiś pechowy egzemplarz im się trafił . 

Ukryta Zawartość

Dzięki, to nie wymyślam i słucham jak jest, a jest dobrze 😉 z moich obserwacji tez wynika ze trzeba już mierzyć wysoko żeby było istotnie lepiej niż na tym antyku

4 minuty temu, krolewicz napisał:

Dzięki, to nie wymyślam i słucham jak jest, a jest dobrze 😉 z moich obserwacji tez wynika ze trzeba już mierzyć wysoko żeby było istotnie lepiej niż na tym antyku

Jest bardzo dobrze, ale już tak mamy ,że ciągle chce się lepiej , a może tylko inaczej . 😀

29 minut temu, carlos med napisał:

Czy ktoś wie może,  czy wejście USB w Exogal Comet ma izolację galwaniczną?

Nic o tym nie wspominają. 

27 minut temu, Piopio napisał:

Nic o tym nie wspominają. 

Też nie znalazłem informacji o tym.

Jaka izolacją powinna załatwić temat?

• Pokaż nowe odpowiedzi