Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup nowego amplitunera budżet 10k

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, boby napisał:

Panowie amplituner zakupiony także kończymy temat jeżeli chodzi o który lepszy. Teraz bym posłuchał propozycji co do rozbudowy nowego kina pod ten amplituner zaczynamy od kolumn frontowych. Moje typy to polk audio Reserve r700 klipsch RP 8000 F2 focal aria 926 lub 948 focale można znaleźć używane za dobrą cenę. Ciekawe niezły wysyp tych focali jest w OLX. Co myślicie o moich typach? Oczywiście w miarę możliwości spróbuję wszystkie odsłuchać.

Salon w którym będą stały 25 m. Układ prostokąt kolumny będą stały w rogach. Zależy mi na atmosie problem jest w tym że głośniki nie będą w suficie ani na ścianie będą położone na głośnikach lub ewentualnie zakup głośników z wbudowanym atmos kolor czarny bądź biały. Budżet 10k

Trzy różne typy kolumn, wszystkie z nich mogą się spodobać. Czas wyruszyć na odsłuch, co tu dużo mówić 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Witam jestem świeżo po odsłuchu dzisiaj na pierwszy ogień poszły heco revolution 9 dali oberon 9 i klips RP 8000 F2. Bardzo ładnie zagrały z moim marantzem cinema 40 te heko revolution 9 jednak budżet nie pozwala mi na te kolumny. Co do klipsch miałem wrażenie jakby scena była wycofana do tyłu bas był taki punktowy ale nie był jakiś tam mega głęboki jeżeli chodzi o muzykę w kinie bez zastrzeżeń co do oberon to zagrały bardzo jasno fajny środek był i ten bas był taki bardziej głębszy niż klips ch. Dzisiaj bardziej brzmienie mi się podobało dali oberon 9 niż klipsch w muzyce. Dodam tylko że wszystkie kolumny odsłuchiwałem bez subwoofera. Źródłem był tidal YouTube.

Po podłączeniu pod moje obecne kolumny Polk odczuwam różnicę i to sporo na Plus. Mam wrażenie jakby kocyk został ściągnięty z tych kolumn grają fajnie jasno bas jakby niżej schodzi i to wszystko jeszcze bez kalibracji audisey. Cenową jak najbardziej odpowiadają mi te dali oberon zwłaszcza że będę rozbudowywał o dalsze elementy.

11 godzin temu, boby napisał:

Co do klipsch miałem wrażenie jakby scena była wycofana do tyłu bas był taki punktowy ale nie był jakiś tam mega głęboki jeżeli chodzi o muzykę w kinie bez zastrzeżeń co do oberon to zagrały bardzo jasno fajny środek był i ten bas był taki bardziej głębszy niż klips ch.

Klipsch się nie nadaje do stereo, to są kolumny typowo pod kino i tam się sprawdzają. Dali nie przesłuchiwałem, jakoś nie ciągnęło mnie nigdy do nich. A co z Polkami R700? Zrezygnowałeś z nich? Ja szukałem uniwersalnych kolumn, na których można od czasu do czasu posłuchać też muzy i Polki się sprawdziły. Polecam... są bardzo muzykalne, a góra nie jest natarczywa, ale też jest jej sporo.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 godziny temu, qbakos napisał:

Klipsch się nie nadaje do stereo, to są kolumny typowo pod kino i tam się sprawdzają. Dali nie przesłuchiwałem, jakoś nie ciągnęło mnie nigdy do nich. A co z Polkami R700? Zrezygnowałeś z nich? Ja szukałem uniwersalnych kolumn, na których można od czasu do czasu posłuchać też muzy i Polki się sprawdziły. Polecam... są bardzo muzykalne, a góra nie jest natarczywa, ale też jest jej sporo.

Na dzień dzisiejszy w żadnym salonie w Gdańsku nie ma tych polk r700. Dali oberon też są muzykalne naprawdę nieźle dawały radę ze źródła YouTube. Z tidala to już była bajka. Podoba mi się ich brzmienie no i wygląd Fakt są duże ale to też wizualnie jest na Plus. Poza tym w dobrej cenie mogę kupić te dali oberon 9. Mi odsłuch tych dali robiłem na wcześniej zakupionym amplitut.  marantz cinema.

Bierz Dali Oberon, są świetne mówiłem że grają lepiej od Klipsch, sam mam wyższy model od Dali ale nawet Spektory grają lepiej od konkurencji tak więc nie masz się czego obawiać ze strony Dali te głośniki nie gryzą.

Co prawda z Denonem zagrały by lepiej niż z Marantzem ale trudno tak zdecydowałeś jak postąpił bym inaczej.

Edytowane przez JVC 4K

Nie są świetne. 

To wolał bym revolution 7. Mniejsze a lepsze.

Poza tym chyba nie dzwoniles po salonach po cenę 9tek.

Teraz zaoszczędzisz parę stówek a będziesz sobie pluł w brodę. 

W dniu 16.09.2023 o 21:47, qbakos napisał:

Witam zakupiłem kolumny Dali oberon 9 w kolorze czarnym. Oczywiście dam znać jak zgrywają się w domu z marantzem cinema w pomieszczeniu 30 m. Czekam aż przyjadą do salonu.Teraz chciałbym wymienić mojego suba Polk HTS 12 na jakiś inny może być mniejszy ale wydajniejszy. Budżet 4K.

boby - Gratulacje super kolumny marki Dali każda seria tej firmy od Spektor do Epicon gra po prostu wspaniale i nieskazitelnie, to nie przypadek że Grobi tv co drugą salkę robi na głośnikach marki Dali.

Powodzenia w wygrzewaniu jakieś 200 godzin i później będziesz mógł burzyć ściany tymi kolumnami.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, boby napisał:

Nie słyszałeś a krytykujesz

Słyszałem… Co prawda nie na serii Cinema ale na SR8015. U mnie wszystkie Oberon-y grały na Denonie AVC8500H który był lepszy brzmieniowo niż Marantz. 

Co do samych Dali to są dobre głośniki i tutaj nie mam nic do dodania , nie zauważyłem żadnych minusów może oprócz tego że bas jest taki poluzowany, trochę gumowaty. Ale podłączając pod odpowiednią elektronikę pozbywamy się tego. 

Potrzebuję teraz zakupić subwoofer co sądzicie o Real HT 12 05 i o jego następcy MK2 czy warto dołożyć do tego drugiego? Budżet mam do 4200. No ale drogo sprzedają Real chaty 12 05 z jakimś nadajnikiem rel Arrow wirreles czy to się przyda? Co polecicie teraz pomieszczenie około 30 m słup będzie na wprost słuchacza odległość niecałe 3 m stał będzie w rogu

W dniu 18.09.2023 o 12:38, STELVIO napisał:

Niektórzy nie wiedzą chyba, że można negocjować cenę. I najczęściej można sporo zaoszczędzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwłaszcza na fali gdzie salony potrafią dać rabat.

W dniu 18.09.2023 o 21:48, boby napisał:

Witam zakupiłem kolumny Dali oberon 9 w kolorze czarnym. Oczywiście dam znać jak zgrywają się w domu z marantzem cinema w pomieszczeniu 30 m. Czekam aż przyjadą do salonu.Teraz chciałbym wymienić mojego suba Polk HTS 12 na jakiś inny może być mniejszy ale wydajniejszy. Budżet 4K.

Do tych dali?

Do stereo?

Weź sobie małego rela serii tx

7 godzin temu, boby napisał:

Potrzebuję teraz zakupić subwoofer co sądzicie o Real HT 12 05 i o jego następcy MK2 czy warto dołożyć do tego drugiego? Budżet mam do 4200. No ale drogo sprzedają Real chaty 12 05 z jakimś nadajnikiem rel Arrow wirreles czy to się przyda? Co polecicie teraz pomieszczenie około 30 m słup będzie na wprost słuchacza odległość niecałe 3 m stał będzie w rogu

Warto dołożyć. Z tym że jedynkę możesz mieć jeśli ktoś jescze ma za śmieszne pieniądze. II jest lepsza ma wydajniejszy wzmacniacz i lżejsza membranę. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W razie czego to mamy pierwszą generację w dobrej cenie. 

https://www.q21.pl/rel-ht-1205.html

Na drugą też oczywiscie możemy zrobić przyjemną cenę 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 4 tygodnie później...
W dniu 9.08.2023 o 21:15, JVC 4K napisał:

Zdecydowanie polecam Denona AVC X6700H ewentualnie Denon AVR X4800H czyli model niższy i trochę tańszy ale ma dużo mocy

Proponujesz dwa różne amplitunery. Jest spora różnica w brzmieniu między tymi amplitunerami.

W dniu 12.08.2023 o 22:02, JVC 4K napisał:

Kosztuje tyle samo co x6700 a w marantzu jest mniej mocy jest słabszy zasilacz, no i w stereo lepiej zagra denon.

Denon jest w stanie napędzić 11 głośników bez użycia zewnętrznych końcówek bo ma tyle wzmacniaczy, zaś cinema 40 może napędzić 9 głośników maks.

Na jakiej podstawie że w stereo będzie gorszy ?

Edytowane przez toopcool
W dniu 13.08.2023 o 07:49, Tofik01 napisał:

Za Dirac pełna wersję trzeba dopłacić , dokupić mikrofon .

Koszta rosną . Lepiej te $ przeznaczyć na adaptację akustyczną

Jak kolega wyżej wspomniał , Denon jest lepszym wyborem.

Marantz , to taki pitu-pitu 🙂 Nijaki moim zdaniem.

Mam Denon 6500 i dźwięk jest bardziej dociążony w porównaniu do Marantz 7013 . Sądzę , że ta szkoła grania przenosi się na następne modele .

Inaczej zagra w jednym, drugim salonie , a jeszcze inaczej w Twoich warunkach . Akustyka , kable , głośniki , metraż . Składa się na to , kilkanaście aspektów

Musisz sam określić , czy lubisz pitu - pitu , czy pełniejszy dociążony dźwięk . 

Wielokanałowy Atmos , Auro 3D z Denon , to czysta przyjemność dla uszu 🙂

Czy Denon jest lepszym wyborem to sprawa indywidualna.

Największa różnica w brzmieniu bliźniaczych egzemplarzy Denon i Marantz to średnie tony.

Powoduje to że Marantz gra lekko cieplej , bardziej analogowo. Taka sytuacja wpływa na to że pozostałe części pasma odbieramy jako mniej "dociążone". Przy doborze kolumn i w różnych pomieszczeniach może się okazać że taka różnica bardziej jest oczekiwana dla słuchacza.

Tak jak piszesz obie marki kontynuują swoją szkołę grania w kolejnych nowszych modelach.

Miałem sporo Denon-ów AVR-3808 , AVR-4311, AVR-4520, AVR-X5200W, AVR-X7200W i w każdym z nich brzmienie jest bardzo zbliżone. A największa różnica jest w sekcji Video i rozbudowa możliwości sieciowych.

Z Marantz-a nie miałem tak licznej stawki i raczej sprzęty z niższej i średniej "półki" ale niejednokrotnie robiłem odsłuchy na "pożyczonym" sprzęcie i ta reguła się potwierdza.

Ostatnio rozważałem zakup nowego amlitunera do salonu .

Rozważałem zakup pomiędzy AVC-X8500H lub SR8012/15.

AVC-X8500H dźwiękowo reprezentuje takie samo brzmienie jak AVR-X7200W którego mam.

Jest oczywiście bardziej "napakowany" nowymi standardami i ma HEOS-a .

Urósł dość mocno wymiarami i to jest dla mnie problemem.

Z tego powodu brałem też pod uwagę SR8012 lub SR8015.

Jest to w zasadzie klon AVR-X8500H z 2 kanałami mniej i około 10-15W mniej w każdym kanale i ma również HEOS-a.

Brak 2 kanałów nie ma dla mnie znaczenia gdyż frontowe kolumny zasilam z zewnętrznego wzmacniacza a minimalnie mniejsza moc i tak nie jest mała tym bardziej że amplituner będzie zasilał tylko kanały efektowe w filmach.

Wczoraj przytachałem SR8015 i zainstalowałem w miejsce Denon-a.

Po kilku godzinach odsłuchu STEREO wszystko się potwierdza.

Różnica jest w prezentacji środka pasma. Jest on delikatnie bardziej akcentowany , ma większą dynamikę w stosunku do Denon-a ( AVR-X7200W w miejsce którego został wstawiony SR8015 ).

W końcu udało mi się skompletować cały sprzęt amplituner kolumny Dali plus subwoofer RelMK2. Powiem tak gra to bardzo bardzo zacnie piękna średnica przejrzyste granie niskoschodzący bas nie męczący zmiana na bardzo wielki plus. Mam pytanie po kalibracji audisey ustawiło mi kolumny frontowe na pełne pasmo głośniki suraund na 80 Hz subwoofer ścięło mi na -3 db z kolei odległości wszystkie się zgadzają prócz subwoofera zamiast trzech metrów pokazało mi ponad 6. Jakie ustawienie zastosować jeżeli chodzi o lfe? Przy lfe plus main mam wrażenie jakby bass nakładał się w filmie z kolei w stereo gra to naprawdę świetnie z drugiej jednak strony przy samym lfe filmy się ogląda naprawdę dobrze ale stereo ma bardzo mały bas dopiero na direct to gra jak należy czy jest możliwość ustawienia żeby w stereo przyłączało na lfe plus main a na filmy samo było lfe?

Witam w końcu wszystko fajnie ustawiłem obejrzałem dzisiaj film morbius na prime video. Ustawienia kolumny pełne pasmo bass Lfe+main. Mega wypas bas trząsł całym pokojem. Efekty bez atmosu mega mega super. Dodam tylko że surandy mam polk audio  es 10 czekam na dali oberon jedynki będą służyć jako surandy. Powiem tak ten rel ht1205 MK2 daje radę dużo mniejszy od Polk audio HTS 12 ale bass wyjątkowo schodzi nisko. Takich wrażeń z użyciem subwoofera rel jeszcze nie miałem. Chyba zaczynam nową przygodę na nowo. Wszystkim za pomoc sugestie uwagi bardzo dziękuję.

Mega zadowolony💪😄

2 hours ago, boby said:

Takich wrażeń z użyciem subwoofera rel jeszcze nie miałem. Chyba zaczynam nową przygodę na nowo. Wszystkim za pomoc sugestie uwagi bardzo dziękuję.

Witaj w klubie 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

10 godzin temu, boby napisał:

obejrzałem dzisiaj film morbius na prime video

Obejrzyj ten sam Film nie na streamie tylko na płycie w DTS MA -HD  albo w TrueHd....a obiecuję ,że szczękę będziesz zbierał z podłogi....Dynamika i dociążenie dźwięku bez porównania 😉To są dopiero wrażenia....💪

Edytowane przez Gmow1977
  • Pokaż nowe odpowiedzi