Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Podłogowe do salonu 60m2

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Buduje nowy dom i planuje zmienić Dali Opticony 6 na coś mocniejszego, ponieważ mocno zwiększa się metraż i kubatura (wysokie sufity 2,80). Salon połączony z jadalnią w otwartej przestrzeni ma 100m2. Nie będę mógł ustawić ich centralnie w pomieszczeniu, więc powiedzmy, że mają zabawić 60m2. Resztę nagłośnie prawdopodobnie z sufitu.

Myślałem ewentualnie o zmianie na najmocniejsze Dali Opticon, tylko czy to wystarczy? Jakieś Bower'ki mi też wpadły w oko, ewentualnie ze względu na sentyment Altusy 380s, ale to nie będzie krok w ty jednak? 😅

Budżet 40-50k. Ktoś coś doradzi ?

Dzięki ! 

https://www.audiostereo.pl/topic/164629-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-salonu-60m2/
  • Moderatorzy

Hmm..., Altusy to raczej wyłącznie sentyment.

Ja mam takie i jestem bardzo zadowolony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
25 minut temu, adiomaniak11 napisał:

Jakieś Bower'ki mi też wpadły w oko[...]

B&W 803D (Diamond) D2 i do nich mocny tranzystor. Będzie żywioł. Warto "zagospodarować" wszystkie gołe ściany. Wtedy nie będzie "krwi z uszu". Ale w takiej kubaturze rocka i symfonikę posłuchasz godnie.

Ukryta Zawartość

576887.jpg

altavoces-bw-803-diamond-rosenut.jpg

s-l1200.jpg

e7f0dada72de1c7d222490cd9572fe71.jpg

19 minut temu, Marcinus napisał:

Ja mam takie i jestem bardzo zadowolony:[...]

Takie Cantony muszą pięknie śpiewać. Kolega ma mniejsze i gra nimi w sypialni. Muszę przyznać, że dzieci mu się udały. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Moderatorzy
2 minuty temu, kangie napisał:

Warto "zagospodarować" wszystkie gołe ściany.

I w takim rozległym i niesymetrycznym pomieszczeniu, również trzeba będzie trochę poeksperymentować z ustawieniem.

14 minut temu, kangie napisał:

B&W 803D (Diamond) D2 i do nich mocny tranzystor. Będzie żywioł. Warto "zagospodarować" wszystkie gołe ściany. Wtedy nie będzie "krwi z uszu". Ale w takiej kubaturze rocka i symfonikę posłuchasz godnie.

Ukryta Zawartość

576887.jpg

altavoces-bw-803-diamond-rosenut.jpg

s-l1200.jpg

e7f0dada72de1c7d222490cd9572fe71.jpg

Takie Cantony muszą pięknie śpiewać. Kolega ma mniejsze i gra nimi w sypialni. Muszę przyznać, że dzieci mu się udały. 😉

Ja też mam mniejsze 5K, bo i metraż mniejszy, ale przesiadłem się z Dali Rubicon, więc stąd myśl, iż koledze również mogłoby się spodobać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wow jakie responsywne forum ! 💚 Piękne jest to jak muzyka jednoczy ludzi 🤩

Pomieszczenie będzie co prawda symetryczne (10x10) z lekkim wydzieleniem strefy jadalnej ale nie będzie tam ściany dzielącej tą przestrzeń.  Z zagospodarowaniem ścian będzie problem, bo większość ścian to okna panoramiczne w tej części domu. Pierwotny projekt wyglądał inaczej, jednak projektant i żona wzięli górę nad walorami akustycznymi 🫢

Propozycje, które dostałem w miarę pokrywają się z kierunkiem w którym się rozglądam, czyli wnioskuję że celować w 300w RMS? Taka moc wystarczy uważacie? 

Ewentualnie jadalnie i kuchnie myślę wyposażyć w parę głośników sufitowych typu Dali H-50, co sądzicie o takim pomyśle? Nie chodzi tam o doznania audiofilskie, tylko żeby móc puścić muzykę w tle przy obiedzie rodzinnym, czy tam wigilii. Do tej pory raczej żadne takie głośniki z sufitu mnie nie urzekły, ale nie wiem czy miałem okazję słyszeć lepsze niż w supermarkecie 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, adiomaniak11 napisał:

Budżet 40-50k. Ktoś coś doradzi ?

na 60m to musi być coś z potencjałem basowym

np

original_16702773291720.thumb.jpg.02da8032b3b4c6435a6ab6500885c69d.jpg

https://akustyk.com.pl/p/40/270/akustyk-rr43

46 minut temu, adiomaniak11 napisał:

celować w 300w RMS? Taka moc wystarczy uważacie? 

do wyżej podanych kolumn tak

do tych kolumn polecam

Musical Fidelity M6 500i (M6-500i) Wzmacniacz zintegrowany stereo 500W full dual mono

ok 20 tysi

i za 50 tysi masz dobry tandem , który na pewno nie dostanie zadyszki w Twoim salonie

Gość

(Konto usunięte)

Godna propozycja slawek.xm

Kilka lat temu miałem też problem z nagłosnieniem dużej kubatury wiem z doświadczenia, że żadnych półśrodków. 10-12 calowe basowce dopiero dają radę takie pomeszczenia wypełnić stosowną podstawą, co rzutuje na średnicę itd. I oczywiście moc, moc i więcej mocy z trana.

2 godziny temu, adiomaniak11 napisał:

Wow jakie responsywne forum ! 💚 Piękne jest to jak muzyka jednoczy ludzi 🤩

Pomieszczenie będzie co prawda symetryczne (10x10) z lekkim wydzieleniem strefy jadalnej ale nie będzie tam ściany dzielącej tą przestrzeń.  Z zagospodarowaniem ścian będzie problem, bo większość ścian to okna panoramiczne w tej części domu. Pierwotny projekt wyglądał inaczej, jednak projektant i żona wzięli górę nad walorami akustycznymi 🫢

Propozycje, które dostałem w miarę pokrywają się z kierunkiem w którym się rozglądam, czyli wnioskuję że celować w 300w RMS? Taka moc wystarczy uważacie? 

Ewentualnie jadalnie i kuchnie myślę wyposażyć w parę głośników sufitowych typu Dali H-50, co sądzicie o takim pomyśle? Nie chodzi tam o doznania audiofilskie, tylko żeby móc puścić muzykę w tle przy obiedzie rodzinnym, czy tam wigilii. Do tej pory raczej żadne takie głośniki z sufitu mnie nie urzekły, ale nie wiem czy miałem okazję słyszeć lepsze niż w supermarkecie 

przeoczyłem, czy nie napisałeś  jaka elektronika będzie towarzyszyć poszukiwanym zestawom głośnikowym...

Edytowane przez SigSauer

Obecnie mam Denona AVC x6700h, ale tu też będzie zamiana. Jeszcze się nie rozglądałem za wzmacniaczem szczerze mówiąc, wyszedłem z założenia : znaleźć dobre kolumny - dobrać do nich wzmacniacz. 

Ewentualnie kolumny aktywne też mogłyby wejść w grę. 

17 minut temu, adiomaniak11 napisał:

Wobec tego polecam Buchardt A700. Zaoszczędzisz sporo a będziesz miał bardzo dobre granie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

32 minuty temu, Piopio napisał:

Wobec tego polecam Buchardt A700. Zaoszczędzisz sporo a będziesz miał bardzo dobre granie.

ograniczona funkcjonalność hub

28 minut temu, SigSauer napisał:

ograniczona funkcjonalność hub

Z Roon wcale nie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć, w takim pomieszczeniu to fakt, duże kolumny zdecydowanie są wskazane. Na pewno jednak przemyślałbym to, czy kolumny w tym budżecie zapewnią Ci to, czego szukasz, przy akustyce, o jakiej piszesz. Szkoda by było, gdyby odbicia od okien zepsuły wrażenia. 

Niemniej w budżecie w tych okolicach jest kilka pewniaków, w tym Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand Reference - https://www.q21.pl/vienna-acoustics-beethoven-concert-grand-reference-wisnia.html

Świetne, muzykalne kolumny, o bardzo uniwersalnym brzmieniu, dobrej cenie i niewymuszonej detaliczności. Dobrze zagrają z M6si, ale i wyższymi Naimami oraz Atollami, chociaż coś pokroju Cambridge Audio Edge A też będzie bardzo fajną opcją. 

Z aktywnych na pewno sprawdziłbym ATC SCM40A - https://www.q21.pl/atc-scm40a.html 
Od razu pozwolę sobie zaprosić do filmu na temat ich pasywnej wersji

Niżej sprawdziłbym też wspomniane wyżej Buchardty A700 oraz KEF R11 Meta, choć to inne brzmienie, też bardzo dobrze. 

W razie czego zapraszamy do kontaktu, na odsłuchy, wypożyczenia i oczywiście do negocjacji cen 🙂 Na pewno znajdzie się opcja, która Ci się spodoba. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zależy czego się szuka 😉 Słuchałem ich w pomieszczeniu niewiele mniejszym, niż to, które ma założyciel posta i zdecydowanie sobie radziły. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Zależy czego się szuka 😉 Słuchałem ich w pomieszczeniu niewiele mniejszym, niż to, które ma założyciel posta i zdecydowanie sobie radziły.

tu nie chodzi o to by sobie radziły grając na granicy możliwości , przy sporym wychyleniu membran , bo to wchodzenie w zakres wyższych zniekształceń

do 60 m2 to nawet ATC SCM150SL są ciut za słabe

2 godziny temu, Q21 napisał:

przy akustyce, o jakiej piszesz. Szkoda by było, gdyby odbicia od okien zepsuły wrażenia. 

akustykę trzeba zrobić bez względu na to jakie kolumny będą grały

mody pomieszczenia będą pobudzane zawsze bez względu na to jakie to głośniki

6 godzin temu, adiomaniak11 napisał:

Obecnie mam Denona AVC x6700h, ale tu też będzie zamiana. Jeszcze się nie rozglądałem za wzmacniaczem szczerze mówiąc, wyszedłem z założenia : znaleźć dobre kolumny - dobrać do nich wzmacniacz. 

Masz rację ale"dobre kolumny"  tym Denonem nie zagrają. W tym buzdzecie co podałeś to już naprawdę inna bajka tj bardzo na wysokim poziomie granie.

Sprawdzonym przez wielu na forum jest połączenie kolumny Triangle I wzmacniacz Musical Fidelity. Zajrzyj do klubu Musical Fidelity. Dużo ludzi bardzo happy. Chętnie ci pomogę 

50% budżetu na kolumny / 50% budżetu na wzmacniacz + źródło.

Nie powiedziałeś jakiego dźwięku szukasz, ale czysto wizualnie zakładając że wnętrze będzie nowoczesne warto rozważyć Kef R11 (w orzechu petarda, drugiej połówce powinny się spodobać) + hegel h390 lub dzielony zestaw Primare PRE35 Prisma + A35.2

Jeśli ma być również kino domowe warto zwrócić uwagę żeby wzmacniacz stereo miał AV bypass.

Co za głupoty. Przy takim budżecie, to już ocierasz się o Ellipticory czy to u Kisiela czy w YB Audio.

Na górę i średnicę na pewno wystarczy. Propozycje Hegli czy Primare, to możesz sobie darować.

A wzmacniacz jakiś masz czy to cena na całość?

Zgadzam się że kef r11 z dzielonym primare będzie bardzo dobra opcją.

Potencjał na głośne mocne czytelne granie mają także audiovector QR 7. 

Do nich proponowałbym łagodniejszy ale bardzo wydajny wzmacniacz musical m6si albo m6 500

Swoją uwagę skierował bym także na używane Wilson audio albo pmc z wyższych serii. Aczkolwiek je trudno dostać używane.

Nie wiem także czy gdzieś jeszcze będą do dostania ale warto ich odsłuchać mieliśmy je w salonie magnat quantum signature. Potężne wielkie bardzo dobrze wykonane paczki.

W twoim przypadku widzę problem dlatego że o co o danych kolumn w salonie audio nie będzie miał specjalnie odwzorowania natomiast taszczenię ich do domu?

Z drugiej strony to sprawa i problem z salonu audio prawda za to płacisz 🙂