Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupić KEF ls50 meta do S.M.S.L DA-9

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.08.2023 o 18:23, baron_bartek napisał:

Proszę o opinie, oraz co ew. kupić (do 10 000 za używkę). Lubię dźwięk szczegółowy, ale ciepły/muzykalny i nie ostry.

Buchardt S400 mk2

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minutes ago, Piopio said:

Buchardt S400 mk2

Ta propozycja jest bardzo obiecująca - muszę rzecz jasna poczytać więcej.

18 minut temu, baron_bartek napisał:

Ta propozycja jest bardzo obiecująca - muszę rzecz jasna poczytać więcej.

Na YT są recenzje. Bardzo entuzjastyczne.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A w razie czego zapraszamy do nas celem wypożyczenia i odsłuchów 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 godzin temu, baron_bartek napisał:

Tak są niezłe, ale jak wyczytałem one lubią głośne granie, a ja słucham raczej cicho.

B&W z tego wynika dla mnie odpada.

Nie wiem gdzie to wyczytałeś ja słuchałem ich na takim normalnym poziomie głośności i było naprawdę dobrze. 

18 godzin temu, Q21 napisał:

Głośno/cicho to też kwestia bardzo subiektywna, więc nie ma co się zrażać na starcie. Dałbym im szansę 🙂 

Dokładnie tak.

No chyba że mówimy o brzmieniu w stylu ludzkiego szeptu no to powiem ci szczerze że nie słuchałem ich na takim poziomie

17 godzin temu, Piopio napisał:

Buchardt S400 mk2

Czy one są szczegółowe?

W tej cenie na liście umieścił bym amphiony, elaci vela

• 3 tygodnie później...
On 8/25/2023 at 4:50 PM, Piotr Sonido said:

Nie wiem gdzie to wyczytałeś ja słuchałem ich na takim normalnym poziomie głośności i było naprawdę dobrze. 

Dokładnie tak.

No chyba że mówimy o brzmieniu w stylu ludzkiego szeptu no to powiem ci szczerze że nie słuchałem ich na takim poziomie

Czy one są szczegółowe?

W tej cenie na liście umieścił bym amphiony, elaci vela

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie przeczytałem jakoś wnikliwie innych recenzji - niby całkiem tak... ale niestety wymagają przestrzeni od ściany, więc u mnie odpadają (chyba, że brak przestrzeni to poprostu mniejszy bas, który mi załatwia sub).

Musiałem teraz trochę się zająć innymi sprawami, ale tak z dystansu, to wybór jest cieżki 😕

Tutaj jest fajna lista:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, baron_bartek napisał:

Ukryta Zawartość

Nie przeczytałem jakoś wnikliwie innych recenzji - niby całkiem tak... ale niestety wymagają przestrzeni od ściany, więc u mnie odpadają (chyba, że brak przestrzeni to poprostu mniejszy bas, który mi załatwia sub).

Musiałem teraz trochę się zająć innymi sprawami, ale tak z dystansu, to wybór jest cieżki 😕

Tutaj jest fajna lista:

Ukryta Zawartość

Oale ja odnosiłem się do bowersa. Nie do bucharda. Te faktycznie wola grać głośniej i koniecznie musza być odsunięte od ściany. Tam bas się wtedy będzie bardzie negatywnie wzmagał. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Narazie nic nie sprawdziłem u siebie w "studiu" - cały ten wątek to przymiarki.

Zanim wydam 5-10 na kolumny półkowe to się muszę zastanowić, potem coś wypożyczę i ew. kupię (wolałbym używany taniej, ale wtedy muszę brać w ciemno)...

.. nawet nie jestem pewien czy nie zdecydować się jednak na podłogowe, bo w sumie znalazłem sposób jak to postawić by miało sens.

Bo wiesz jak to jest. 

Robisz research, niektórzy nawet tabelki w excelu za i przeciw, czytasz recenzje, ogladasz filmy. Wertujesz fora.

A potem odsłuch i wszystko w piach 🙂

serio. Zacznij od tego

Wiem. Całe szczęście mam duże możliwości dotuningowania sprzętu pod własne potrzeby.

Jeśli chodzi o ilość basu to w ogóle nie jest żaden problem. Jeśli będę miał za dużo wysokich to sobie zetnę equ, Średnicę też mogę wypchnąc do przodu jeszli trzeba.

Ważne by górne tony były jedwabiste z takim fajnym lekkim syknięciem na samej górze i niedrażniące - jak to ktoś fajnie opisał: castle knightów można słuchać całymi dniami.

Zależy mi tez by grały przestrzennie ze sceną i szczegółowo....

... resztę sobie zrobię - coraz bardziej myślę, że popełniał błąd idąc w półkowe, bo podłogowe zagrają poprostu większym dźwiękiem - troszkę więcej trzeba wydać.

Anyway: propozycje do rozpatrzenia mile widziane.

A z jaką pomocą robisz te zmiany? Nie z każdej kolumny da się uzyskać basy czy tak średnicę jaką chcesz.

1 hour ago, Piotr Sonido said:

A z jaką pomocą robisz te zmiany? Nie z każdej kolumny da się uzyskać basy czy tak średnicę jaką chcesz.

Sygnal leci z PC, są 2 źródla mdac lub sound blaster AE9 (ta karta jest na serio). Mam jeszcze DAC busrons reference+ jakby co (ale on służy do toru słuchawkowego). Bas mogę zrobić dowolny z subbwofera (paradignps-1200). Problem jest ten natury, że mam taką akustykę pomieszceznia, że ŻADNA kolumna nie zagra dobrym basem chyba, że je ścisnę w ściance działowej, to znaczy poświęce stereo i przestrzeń.

Do equalizaowania używam pc ewuzlizer,  który ma 31 zakresów (to już też nie żarty, można cuda zrobić dodając 1-2 db na danym paśmie).

Tak więc tonalnie to nie problem - charakterystyka opisana w poście wyżej jest ważna.

PS: Proaca nigdy nie miałem, ale mi mówiono, że by mi podpasował.

Pylon Audio Diamond - mógłby się kto wypowiedzieć o tych kolumnach? (jest zarówno wersja podstawkowa jak i podłogowa z tego co widzę)

W dniu 13.09.2023 o 19:21, baron_bartek napisał:

Pylon Audio Diamond - mógłby się kto wypowiedzieć o tych kolumnach? (jest zarówno wersja podstawkowa jak i podłogowa z tego co widzę)

Monitor 18 jest bardzo w porządku. 

Podlogowe masz 3 do wyboru. Tu różnie. Mi podchodzi 28. Reszta średnio 

Jaki by to nie był eqalizer. Z takiego pylona sonusa nie zrobisz.

4 minutes ago, Piotr Sonido said:

Mógłbyś to rozwinać?

Z tego co wyczytałem, Pylony mają ciut mało szczegółów na swój budżet.

2 minuty temu, baron_bartek napisał:

Mógłbyś to rozwinać?

Z tego co wyczytałem, Pylony mają ciut mało szczegółów na swój budżet.

Pisałeś wyżej że wszystko jesteś w stanie wyregulować eqalizerem. No ja uważam że jeśli kolumna nie ma potencjału go grania dołem i góra to jaki kolwiek zaawansowany eqalizer tego nie zmieni. 

Pylon pod tym kątem właśnie gra dziwnie. Gdyż jemu góry nie brakuje. Ale on nie jest szczegółowy jak piszesz.

Ma podbita wyższa średnicę. Czasem w niektórych akustycznie pomieszczeniach albo zestawieniach natarczywie. Ale nie błyszczy detalami. 

Napewno nie napisalem, że mogę zwiększyć ilość detalów w dźwięku 🙂 Mogę nieco wyciągnąć średnicę i zmniejszyć bas to będą bardziej czytelne, ale tylko takie jakie już tam są - to chyba jasne.

Podbita górna średnica to najmniej lubiane przeze mnie pasmo - to akurat naprawię qu, tylko po co, skoro to jak widać nie są kolumny dla mnie (a ich koszt jest niemały).

32 minutes ago, Piotr Sonido said:

Monitor 18 jest bardzo w porządku. 

Sam sobie odpowiem: uważasz, żę sonu faber będzie lepszy? (dlaczego? I jaki model były odpowiednikiem Pylon Diamond).

PS: założyłem wątek na diamondy i tam sugeruje się przenieść.

Sonnetto jest lepsza kolumna ale to inny budżet. Chodziło mi jedynie o eqalizer. Ale zostawmy to już.

No to nie wiem czy pylon jest dla ciebie. Posłuchaj. Jest wszędzie. 

1 hour ago, Piotr Sonido said:

Sonnetto

Właśnie skłaniam się ku sonnetto - wolę dopłacić i być zadowolony. Nie muszą być podłogowe, monitory też się sprawdzą u mnie (a są dużo tańsze). Pewnie założe na nie wątek - może ktoś wie czym się różni mk1 od mk2.

Jeszcze Dynaudio się robi dla mnie ciekawe (taki spokojny przyjemny dźwięk z tego co rozumiem).

Heco Aurora dziwnie dużo widzę na forum jako polecane i bardzo przejrzyste kolumny, ale przesiadać się z Castle knightów 4 chyba nie ma sensu - a może się myle?

Kef R700-900 też jest ciekawy, ale chyba w pieniądzach, które kosztuje można znaleźć coś lepszego... no i to chyba nie jest szczegóły, spokojny, ocieplony dźwięk.

Edytowane przez baron_bartek
W dniu 16.09.2023 o 12:19, baron_bartek napisał:

Właśnie skłaniam się ku sonnetto - wolę dopłacić i być zadowolony. Nie muszą być podłogowe, monitory też się sprawdzą u mnie (a są dużo tańsze). Pewnie założe na nie wątek - może ktoś wie czym się różni mk1 od mk2.

Jeszcze Dynaudio się robi dla mnie ciekawe (taki spokojny przyjemny dźwięk z tego co rozumiem).

Tylko dynaudio to jest inne brzmienie. Faktycznie łagodniejsze , równe. Sonnetto jest bardziej wciągająca kolumna. Dającą więcej od siebie 

To ty chcesz monitory bo w innym wątku pytasz o spore kolumny podłogowe.

22 godziny temu, baron_bartek napisał:

Heco Aurora dziwnie dużo widzę na forum jako polecane i bardzo przejrzyste kolumny, ale przesiadać się z Castle knightów 4 chyba nie ma sensu - a może się myle?

Kef R700-900 też jest ciekawy, ale chyba w pieniądzach, które kosztuje można znaleźć coś lepszego... no i to chyba nie jest szczegóły, spokojny, ocieplony dźwięk.

No nie na Aurorę z castle nie. Kef też jest łagodny. Nie ma takiego blasku u góry. Ale ma swietna średnicę i dokładność grania 

Czas wybrać się po prostu na odsłuch 🙂 Pamiętajmy, że audio jest bardzo subiektywne, więc odczucia mogą być całkiem inne, lub opisane w inny sposób. W końcu nie mamy jednego, sztywnego słownika 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 hours ago, Piotr Sonido said:

Tylko dynaudio to jest inne brzmienie. Faktycznie łagodniejsze , równe. Sonnetto jest bardziej wciągająca kolumna. Dającą więcej od siebie 

To ty chcesz monitory bo w innym wątku pytasz o spore kolumny podłogowe.

No nie na Aurorę z castle nie. Kef też jest łagodny. Nie ma takiego blasku u góry. Ale ma swietna średnicę i dokładność grania 

Co do tego co chcę są 2 opcje:

W danym budżecie kupić monitory. czyli lepsze jakościowo brzmienie.

Lub podłogowe, czyli większe brzmienie.

Dylemat polega n tym, że myślałem, że nie mam miejsca, ale mam bo odkryłem urządzenie o nazwie przełącznik selektor wzmacniaczny i nawet już zakupiłem i testuje właśnie dzisiaj - wpływ na brzmienie raczej minimalny (trzeba się wspłuchać).

Bas mam z subwoofera, więc to nie problem.

Soneto za drogie, kupiłbym monitory (chyba, że jakaś fajna używka się znajdzie).

12 hours ago, Piotr Sonido said:

Kef też jest łagodny. Nie ma takiego blasku u góry. Ale ma swietna średnicę i dokładność grania 

Hmmm, interesujące dla mnie. Kef R700, R900 da sie pewnie używkę znaleźć w dobrej cenie. CO masz na myśli, że brak blasku góry?

22 minuty temu, baron_bartek napisał:

Kef R700, R900 da sie pewnie używkę znaleźć w dobrej cenie.

Lepiej KEF R7. Są lepsze. 

23 minutes ago, Piopio said:

Lepiej KEF R7. Są lepsze. 

Mnie R7 pasuje, z tego co wstępnie wyczytałem między R9 głownie się różni basem, gdzie w r7 jest bardziej boomowaty, a w r9 głębszy i rozleglejszy.

Generalnie są różne opinie - piszą, że za drogie te kolumny na swoje możliwości, aczkolwiek to pewnie spory przeskok z castle knight 4.

1 minutę temu, baron_bartek napisał:

Generalnie są różne opinie - piszą, że za drogie te kolumny na swoje możliwości,

Nie spotkałem takiej opinii. Jest wręcz przeciwnie.

Nie ma R9. Jest R11.

9 minutes ago, Piopio said:

Nie spotkałem takiej opinii. Jest wręcz przeciwnie.

Nie ma R9. Jest R11.

Ok, my gadamy  różnych kolumnach 😄

Ukryta Zawartość

Myślałem, że R9 to skrót od R900 i te rozważałem.

Seria RX jest lepsza od RXXX?

Kef to ogólnie polecana kolumna do kina? Mnie by to pasowało. Kef R5 byłby idealny wielkością (R7 też może być)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek
20 minut temu, baron_bartek napisał:

Seria RX jest lepsza od RXXX?

Oczywiście. Seria R jest nowsza.

• Pokaż nowe odpowiedzi