Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, iro III napisał:

Chyba błyskotliwie "odkryłeś" wielki "SPISEG"!

Nie trzeba być specjalnie blyskotliwym żeby zobaczyć co jest promowane na portalach pomiarowych... szkoda jeszcze ze nie idzie za tym jakość 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie musi mi Amir mówić że Topping to hiend, bo i tak nie uwierzę 😁

Marcin, a czymże jest ten Hiend? W Moona wsadzili budżetowego Denona i dopóki ktoś nie zajrzał do środka, audiofile piali z zachwytu. 
Kotletem z byle jakiego miecha też można się zachwycać, po zamaskowaniu takiego mięsiwa różnymi przyprawami i ładnie podanego z listkami pietruszki. 
Wiesz jakie wały z rybami w smażalniach nad morzem robią? W mleczarniach skwaśniałe mleko przerobią na jakiś produkt mleczny, palce lizać. Zbuki na jakieś masy jajeczne. Mniam, mniam, jeśli nie widziałeś przetwórstwa na miejscu.

Wiele rzeczy wpływa na naszą subiektywną ocenę. Tak samo łatwo można coś sobie wmówić, jak łatwo sprytnym jest nas oszukać.

27 minut temu, Kostucha napisał:

Marcin, a czymże jest ten Hiend? W Moona wsadzili budżetowego Denona i dopóki ktoś nie zajrzał do środka, audiofile piali z zachwytu. 
Kotletem z byle jakiego miecha też można się zachwycać, po zamaskowaniu takiego mięsiwa różnymi przyprawami i ładnie podanego z listkami pietruszki. 
Wiesz jakie wały z rybami w smażalniach nad morzem robią? W mleczarniach skwaśniałe mleko przerobią na jakiś produkt mleczny, palce lizać. Zbuki na jakieś masy jajeczne. Mniam, mniam, jeśli nie widziałeś przetwórstwa na miejscu.

Wiele rzeczy wpływa na naszą subiektywną ocenę. Tak samo łatwo można coś sobie wmówić, jak łatwo sprytnym jest nas oszukać.

Podobnie odtwarzacz MBL, a w środku Marantz.

De gustibus non est disputandum

35 minut temu, Kostucha napisał:

Można, ja jednak wolę takie i niech mi jakiś Amir pomiarowy spróbuję powiedzieć że mój ulubiony stek źle się mierzy 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Kostucha napisał:

Nie trzeba. Trzeba mieć sprzęt wyższej klasy, żeby kable usłyszeć. Na słabym Hi-Fi wystarczy kabelek od lampki.

Ja kupuję zawsze jak najlepsze opony, mimo że nie mam samochodu wysokiej klasy. Niektórzy pytają po co ci takie drogie opony klasy premium. Do twojego samochodu wystarczy opona klasy ekonomicznej. Nie twierdzę, że np. taka premium zimówka i po gołym lodzie będzie miała dobrą przyczepność. Jednak śnieg, błoto pośniegowe, a nawet z kopiastym śniegiem sobie radzi. Kiedy inni nie mogą wjechać pod górkę lub nosi ich na prostej, ja nie 

Porównanie ma się nijak do audio. Opona jest czynnikiem niezależnym od marki samochodu, rodzaju napędu, umiejętności kierowcy. 

A propos tego co siedzi w środku

Wybierając ekspres do kawy odkryłem, że w ekspresie Miele siedzi mechanizm z budżetowego ekspresu. Ale nazwa i cena ładne. A jak już wyda ktoś tyle kaski, to nie powie,że kawa zła. A dobrej widać nigdy nie pił ;) 

2 godziny temu, bum1234 napisał:

To proste. Subiektywne odczucia nie mogą być podstawą wysnuwania obiektywnych wniosków.. To chyba oczywiste.

Podaj mi przykład zestawu kolumn, wzmacniacza i źródła, który Twoim zdaniem obiektywnie wg pomiarów jest dobry. I z drugiej strony weźmiemy sprzęt dobrany na podstawie odsłuchów przez grupę osób związaną z muzyka, dyrygenci, muzycy, piosenkarze. I który zestaw wolałbyś kupić?

Nie jesteś w stanie w prosty sposób wielu czynników akustycznych jeszcze obecnie pomierzyć i zdefiniować. Przestrzeń, stereofonię, które w dużej mierze są zależne od innych czynników takich jak akustyka. Dlatego audio, będzie ciągle bardzo subiektywną domeną. Tylko obiektywnie co jeszcze oznacza porównanie pomiarów, jeżeli liczby w pomiarach się nie powtarzają w różnych kablach nawet coaxialnych, kto powinien określić jaki zakres jest tożsamy, skoro odsłuchy wskazywały na wystąpienie różnic i pomiary, pomimo niewielkich odchyleń i biorąc tylko tak naprawdę jeden czynnik pod uwagę, również wskazywały na różnice pomiarowe. Ja bardziej skupiłbym się na doborze odpowiedniej grupy osób odsłuchowych, którzy mają doświadczenie w tworzeniu muzyki i jej wykonywaniu i takie osoby mają dla mnie większą wiarygodność niż pomiary ograniczonych parametrów.

28 minut temu, 1siedem napisał:

Wybierając ekspres do kawy odkryłem, że w ekspresie Miele siedzi mechanizm z budżetowego ekspresu. Ale nazwa i cena ładne. A jak już wyda ktoś tyle kaski, to nie powie,że kawa zła. A dobrej widać nigdy nie pił ;) 

Miele produkuje tylko duże agd i to też nie wszystko chłodziarki np też nie korzystają z Liebhera. A z małego agd wszystko tylko logowane Miele. A to logo kosztuje.

Dobre firmy głośnikowe, wprowadzając nowe kolumny na rynek, nie bazuje tylko i wyłącznie na pomiarach, tylko robi testy odsłuchowe na focusowej grupie. A w nawiązaniu do tematu wątku, też w różnych wersjach kolumn wewnętrznie stosują różne okablowanie.

2 godziny temu, Kostucha napisał:

W Moona wsadzili budżetowego Denona ....

A może ktoś wie co Moon wsadził do wzmacniacza 700i v2 , bo chętnie bym dołączył wzmacniacz o charakterystyce brzmienia 700i v2  do mojej kolekcji wzmacniaczy 🙂

pozdrawiam

Arkadix

3 hours ago, marcinmarcin said:

Az tak trudno zrozumieć, że skoro jest duża słyszalna, powtarzalna różnica w graniu no podobnie mierzacych sie dac, to znaczy że pomiary są niedoskonałe? Nie przychodzi Ci do głowy że może branża wypromowała pewne parametry po to żeby żenić chłam, ktory normalnie by sie nie sprzedał, bo gra zwyczajnie źle? 

Poczytaj o wpływie sprzężenia zwrotnego na pomiary i na jakość dźwięku... 

Zrób sobie test różnicowy tych darów. W tym przypadku o synchronizację jest prosto. Zdziwisz się wynikami. Oczywiście żaden producent czegoś takiego nie zrobi.

Z interkonektami jest to samo. Też łatwo zrobić test różnicowy. I też żaden producent nie publikuje takich wyników.

A przecież w obu przypadkach zakończyłoby to spory. Domyślasz się czemu tak jest ? 🙂

Więc słyszalną i powtarzalną różnicę możesz sobie spokojnie przypisać swojej jednostce centralnej. Wiem, że to trudno zaakceptować, bo duma nie pozwala, ale takie są niestety fakty.

22 minutes ago, lemo said:

Ciekawe po co jak to wszystko jedno )).

To o kablach w kolumnach

Dla zabawy i dla zysku 😄

52 minutes ago, RobG1974 said:

Podaj mi przykład zestawu kolumn, wzmacniacza i źródła, 

Czy potrafisz czytać ze zrozumieniem to co ktoś napisał?

Nie piszę o subiektywnych wrażeniach, czyli mówiąc po prostu co jest dobre a co niedobre.

Piszę jedynie o tym co może mieć, a co nie ma zauważalnego wpływu na sygnał elektryczny przenoszący muzykę w systemach audio. Nie interesuje mnie jak coś wpływa, tylko czy ten wpływ jest czy go nie ma. Jeśli o kable chodzi, obojętnie czy cyfrowe, zasilające, analogowe, to ten wpływ nie istnieje lub jest pomijalny.

I tylko tyle i aż tyle.

Reszty się domyś, jeśli potrafisz, a to wcale nie jest takie trudne.

7 godzin temu, 1siedem napisał:

Przejrzałem materiały z tej strony.

Z pomiarów wynika, że nie każdy kabel nadaje się na cyfrowy IC. 

Ameryki nie odkryli. Ale kabel, jeśli już spełnia warunki i przesyła sygnał to przesyła. I tyle. Nie zaokrągli zer i nie doda/nie zabierze niczego. 

Szczerze mowiac nie jest latwo o kabel, ktory zupelnie sie nie nada na cyfrowy interkonekt do spdif. Z mojej praktyki uzytkowo-pomiarowej prawie wszystko sie nada, o ile zrodlo i odbiornik trzymaja przyzwoity poziom.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Az tak trudno zrozumieć, że skoro jest duża słyszalna, powtarzalna różnica w graniu no podobnie mierzacych sie dac, to znaczy że pomiary są niedoskonałe? Nie przychodzi Ci do głowy że może branża wypromowała pewne parametry po to żeby żenić chłam, ktory normalnie by sie nie sprzedał, bo gra zwyczajnie źle? 

Poczytaj o wpływie sprzężenia zwrotnego na pomiary i na jakość dźwięku... 

Zapewne nie sa doskonale. Sek jednak w tym, ze problemem nie sa pomiary jako takie, a ludzie, ktorzy usiluja na ich podstawie wysnuwac nieuprawnione wnioski, dokladajac przy tym stado chocholow, z ktorymi zaciekle probuja walczyc.

Identyczny SINAD nigdy nie oznacza, ze dwa urzadzenia graja w ogolnosci tak samo, a identyczna odpowiedz czestotliwosciowa z pomiaru umikiem nie oznacza, ze dwa zrodla maja taki sam jitter zegara...

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

6 godzin temu, bum1234 napisał:

Z wzajemnością. Dodałbym tylko każdego wątku, bo jeszcze nic ciekawego dotąd nie napisałeś. Powtarzasz w kółko audiofilskie bajki.

Jesteś na nie bardzo podatny 🤣  po co człowieku czytasz ?

W każdym wątku piszesz to samo ,bajki audiovoodo itd .

9 godzin temu, iro III napisał:

OK.

Proszę o konkrety.

Jak ilościowo różnią się te parametry, (rzędy wielkości czy procentowo?), i jak te różnice przekładaja się na brzmienie domowego audio.

Skoro posiadasz "minimum wiedzy", oświeć tą dyskusję.

Bo to - to typowe międlenie "argumentami" - "masz za słaby sprzęt, a jak nie słaby, toś głuchy"

Do tego się sprowadza Twoja "wiedza"?

Czyli też masz słaby sprzęt , zaawansowany wiek  ,nie ćwiczysz słuchu , zazdrościsz ...

27 minutes ago, tedi02 said:

Jesteś na nie bardzo podatny 🤣  po co człowieku czytasz ?

W każdym wątku piszesz to samo ,bajki audiovoodo itd .

Czyli też masz słaby sprzęt , zaawansowany wiek  ,nie ćwiczysz słuchu , zazdrościsz ...

Dawno już większych głupstw nie czytałem 😄

Idź do wróżki, ona prawdę ci powie 😄

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Zrób sobie test różnicowy tych darów

Ale po co mam robić test różnicowy daca skoro jeden mi sie podoba a drugi totalnie nie.. I nie mów o cenie, Adi kosztuje około 5k i dostał srogie bęcki od interfejsu Clarett który kosztuje 1,7.... jakim cudem moja psychika miała zakładać ze tani Clarett jest lepszy? 

Za chwilę bedziesz chciał  mi wmówić że ten stek z fotki wyżej tak naprawdę smakuje jak kotlecik sojowy bo na to wskazuję test różnicowy 😂

Zastanawiam się czasem w czym twoja zapamiętała, ślepa, religijna wiara w aktualny stan wiedzy pomiarowej ma uzasadnienie? 

Edytowane przez marcinmarcin

1 minute ago, marcinmarcin said:

Ale po co mam robić test różnicowy daca skoro jeden mi sie podoba a drugi totalnie nie.. I nie mów o cenie, Adi kosztuje około 5k i dostał srogie bęcki od interfejsu Clarett który kosztuje 1,7.... jakim cudem moja psychika miała zakładać ze jest lepszy? 

Za chwilę bedxuesz chciał  mi wmówić że ten stek z fotki wyżej tak naprawdę smakuje jak kotlecik sojowy bo na yo wskazuję test różnicowy 😂

Zastanawiam się czasem w czym twoja zapamiętała, ślepa, religijna wiara w aktualny stan wiedzy pomiarowej ma uzasadnienie? 

Zrób sobie ten test, zobaczysz jak bardzo się mylisz. Oczywiście nie musisz go robić, bo widzę, że i tak dalej nie rozumiesz o co chodzi.  Twoja sprawa, czas jest bardzo cenny, jeśli lubisz go tracić na bezsens, twoja decyzja.

Pieniądze nie mają tu żadnego znaczenia. I ja o nich nie piszę, w przeciwieństwie do "słyszących".

Sektę, moi panowie słyszący to tworzycie sobie sami w waszych głowach, bo żaden logiczny i rzetelny argument do was nie trafia. Ba, nawet nie chcecie podjąć próby zrozumienia takiego argumentu. Może nie potraficie, ale to już nie mój problem 😄

52 minuty temu, bum1234 napisał:

bo żaden logiczny i rzetelny argument do was nie trafia.

Nie znam drugiej osoby tak ślepo wierzącej w bzdurne pomiary 😁

Kup Toppinga 👍

A sorry, pewnie masz... 

Ciekawe. Tedi napisał, że im bardziej przejrzysty system, tym bardziej słychać różnicę między kablami. Ciekawe dlatego, ponieważ widuje się również odwrotne twierdzenia, czyli im lepszy system, tym kabel wnosi mniej zmian. 

Wychodzi na to, że wybór sprowadza się do konkretnej sytuacji w dyskusji z "niesłyszącymi"...

4 godziny temu, 1siedem napisał:

Porównanie ma się nijak do audio. Opona jest czynnikiem niezależnym od marki samochodu, rodzaju napędu, umiejętności kierowcy. 

Nie zrozumieliśmy się. Tłustym drukiem oznaczyłem jakie bzdury ludzie wygadują. Podobnie jak słyszący. Do tańszego Hi-Fi kabelek od lampki wystarczy, ktoś napisał. Do samochodu do 100K pewnie łyse opony wystarczą, bo to nie Premium klasa. Premium sprawdzają się do takich od 300K kierując się myśleniem co niektórych tutaj. Zaraz pewnie się dowiem, że aby dobrej jakości realizację usłyszeć, muszę za minimum 10K odtwarzacz CD posiadać z sieciówką za 1000 oraz IC za 2K.

4 godziny temu, 1siedem napisał:

Wybierając ekspres do kawy

… pomyśl o jakimś kondycjonerze sieciowym. Poczujesz aromatyczny, pełny, głęboki smak kawy, jakiej w życiu nie piłeś 😋

Widzę tu Przemka. Ktoś pytał się, jakich kabli w studio nagraniowym się używa. 
Pytajcie się koledzy audiofile, choć wątpię, żeby chciało mu się odpowiadać 🙂

1 hour ago, marcinmarcin said:

Nie znam drugiej osoby tak ślepo wierzącej w bzdurne pomiary 😁

Kup Toppinga 👍

A sorry, pewnie masz... 

Nie mam. Mam co innego 😄

I nie wierzę w "bzdurne pomiary". Ufam prawidłowo przeprowadzonym, rzetelnym eksperymentom.

I jeszcze raz powtórzę. Kwestia wpływu tego i owego na sygnał nie jest sprawą wiary. Da się go przewidzieć i sprawdzić.

Sprawy takie jak brzmienie lepsze lub gorsze to kwestia gustu i dyskusji nie podlega. Nie da się też na podstawie subiektywnych obserwacji wysnuwać ogólnych wniosków i co tu dużo mówić takie opinie są zupełnie nieprzydatne dla wszystkich poza autorem.

I to wszystko. Widać wyraźnie, że problemy ze zrozumieniem prostych tekstów są coraz większe.

Za dużo smartfonów, facebookowe, tik-toków itd, za mało myślenia i czytania - książek i prawdziwych publikacji oczywiście zamiast marketingowej papki.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Za dużo smartfonów, facebookowe, tik-toków itd, za mało myślenia i czytania - książek i prawdziwych publikacji oczywiście zamiast marketingowej papki.

Fakt, zdecydowanie za dużo tej marketingowej papki aeserowej widać w twoich postach 👋

1 minutę temu, 1siedem napisał:

Nadal czekam na odpowiedź co się takiego dzieje wdobrym/złym kablu przenoszącym sygnał cyfrowy, przybywa zer jedynek?

Mnie pytasz? Jeżeli kabel cyfrowy ma jakiś wpływ na dźwięk to jest to możliwe albo ze względu na zła jakość (test kabla USB na ASR, gdzie Amir udowadnia że zły, długi kabel USB wpływa na pogorszenie dźwięku) albo ze względu na przenoszenie jakichś zakłóceń na część analogową audio. Zer i jedynek nie przybędzie, ale zawsze może ubyć, co nie musi być (zgodnie z testem Amira  - długi kabel) jednoznaczne z trzaskami czy innymi artefaktami (UAC 2) tylko ze "zwyczajnym" pogorszeniem jakości...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minutes ago, marcinmarcin said:

Fakt, zdecydowanie za dużo tej marketingowej papki aeserowej widać w twoich postach 👋

To ty jak widać czytasz ten portal. Ja tam nie zaglądam.

Twoja papka jest zupełnie inna 😄

Z grzeczności daruję sobie szczegóły.

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mnie pytasz? Jeżeli kabel cyfrowy ma jakiś wpływ na dźwięk to jest to możliwe albo ze względu na zła jakość (test kabla USB na ASR, gdzie Amir udowadnia że zły, długi kabel USB wpływa na pogorszenie dźwięku) albo ze względu na przenoszenie jakichś zakłóceń na część analogową audio. Zer i jedynek nie przybędzie, ale zawsze może ubyć, co nie musi być (zgodnie z testem Amira  - długi kabel) jednoznaczne z trzaskami czy innymi artefaktami 

Przeczytałem i dowiedziałem się że długi kabel USB wprowadza zakłócenia sygnału większe niż krótszy. Drozszy kabel nie był lepszy. Wpływ na sygnał był Ale tylko w przypadku źle skonstruowanego DACa. Przy lepszym sprzęcie różnica zanika.

Dodatkowo zmiany zostały zobrazowane  tak, by uwydatnić różnicę. Sam autor posze wyraźnie, że zmiany w sygnał są w skali mikro i są poza zakresem detekcji słuchu

A oto jedna z konkluzji

So nothing here explains the fantastical subjective differences people report between USB cables. I suggest those people conduct some blind test to get to the truth of whether they are hearing any differences especially if they are using better DACs than Schiit Modi 2.

19 minut temu, 1siedem napisał:

Wpływ na sygnał był Ale tylko w przypadku źle skonstruowanego DACa. Przy lepszym sprzęcie różnica zanika

Jest różnica, czy nie ma różnicy? 

Kiepsko zaprojektowany DAC obrazuje zaleznosc miedzy generowanymi przy konwersji DA znieksztalceniami a dlugoscia kabla, po uzyciu "wyzwalacza" problemow wokol jittera, czyli j-test.

W skrocie - po to jest ten test, zeby testowac jak DACe radza sobie z jitterem.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi