Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

Nie na temat, bo to o głośnikowych, ale że się trochę zmienił temat, to mam pomysła. Ma ktoś w szufladzie dwa kable spdif które na pewno "brzmią różne"? Płacę za paczkomat w obie strony, przegrywam cyfrą w pętli albo na drugi interfejs, porównujemy pliki. Ktoścoś? 

Wynik oczywisty, jakby co. Może ja gdzieś robię błąd? 😉

nagrywamy.com

Oczywistosc rezultatu zalezna bedzie od interfejsu, ASRC pozbawi wynik atrybutu przewidywalnosci.

Ale skoro podobno moze byc identycznie cyfrowo, a odmiennie "sonicznie", bo szumy i inne takie, i bit-perfect nic nie znaczy, to i tak identycznosc streama na loopbacku po usb, zrzuconego do pliku, z plikiem zrodlowym, niedowiarkow nie przekona.

Godzinę temu, 1siedem napisał:

Nadal czekam na odpowiedź co się takiego dzieje wdobrym/złym kablu przenoszącym sygnał cyfrowy, przybywa zer jedynek?

Przy bardzo zlym przewodzie ewentualnie przybywa bledow transmisji.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

10 minut temu, ProjectPi napisał:

ASRC pozbawi wynik atrybutu przewidywalnosci

Nie wystąpi.

11 minut temu, ProjectPi napisał:

i tak identycznosc streama na loopbacku po usb, zrzuconego do pliku, z plikiem zrodlowym, niedowiarkow nie przekona

Dlatego mogę przegrać na inny system po cyfrze. Jak ktoś ma dodatkowo dac, który gra z dwoma kablami spdif ewidentnie różnie, można go nawet analogowo przegrać i porównać.

Nie będzie chętnych.

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Nie wystąpi.

Co nie wystapi?

4 minuty temu, przemak napisał:

Dlatego mogę przegrać na inny system po cyfrze. Jak ktoś ma dodatkowo dac, który gra z dwoma kablami spdif ewidentnie różnie, można go nawet analogowo przegrać i porównać.

Nie będzie chętnych.

Robilem takie rzeczy n razy. Nawet wykazywane identycznosci po cyfrze nie przekonaja tych, ktorze twierdza, ze slysza kolor kabelka od routera dwa pokoje dalej.

Ano, pewnie nie bedzie chetnych.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Co nie wystapi?

Konwersja częstotliwości próbkowania, bo to cyfra tylko ma być.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Robilem takie rzeczy n razy.

Ja n kwadrat 😉

5 minut temu, ProjectPi napisał:

pewnie nie bedzie chetnych

Nadzieja jest matką 😉

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Konwersja częstotliwości próbkowania, bo to cyfra tylko ma być.

Przeciez to nie rzutuje. Bedzie czysta cyfra, bedzie konwersja i bedzie za kazdym razem troche inny rezultat.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Przeciez to nie rzutuje. Bedzie czysta cyfra, bedzie konwersja i bedzie za kazdym razem troche inny rezultat.

Nie rozumiem. Nie będzie żadnej konwersji, więc...

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

Nie rozumiem. Nie będzie żadnej konwersji, więc...

O tym pisze. Z jednym bedzie do bolu przewidywalnie za kazdym razem identycznie, z innym moze byc nieprzewidywalnie, jesli ASRC w akcji, choc wciaz czysto w domenie cyfrowej.

Nie bardzo rozumiem czemu "bo to cyfra tylko ma być" mialoby uniemozliwiac konwersje z ASRC.

Edytowane przez ProjectPi

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie bardzo rozumiem czemu "bo to cyfra tylko ma być" mialoby uniemozliwiac konwersje z ASRC

Bo to ja będę decydował, czy jest konwersja czy nie. I nie będzie.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Bo to ja będę decydował, czy jest konwersja czy nie. I nie będzie.

To juz nie jest argument "bo to cyfra tylko ma być", a "bo ja tu decyduje" 😉

Teraz, ProjectPi napisał:

Nie widze zwiazku. Co ma tu robic za przyklad transmisji synchronicznej?

Nagrywanie master-slave (albo po nowemu lead-follow) sygnału spdif.

nagrywamy.com

Zegar wchodzacy z spdif i zsynchronizowany badz wyestymowany jako podstawa do dalszego reclockingu z ASRC na zegar wewnetrzny.

Dla uscislenia, nie jest to SRC bez A, bo przykladowo dwie odmienne czestotliwosci probkowania nie wywodza sie z tego samego zegara. Zegary uczestniczace w procesie nie maja wspolnej bazy, stad ASRC.

6 godzin temu, ProjectPi napisał:

Zegar wchodzacy z spdif i zsynchronizowany badz wyestymowany jako podstawa do dalszego reclockingu z ASRC na zegar wewnetrzny.

Dla uscislenia, nie jest to SRC bez A, bo przykladowo dwie odmienne czestotliwosci probkowania nie wywodza sie z tego samego zegara. Zegary uczestniczace w procesie nie maja wspolnej bazy, stad ASRC.

@ProjectPi,a czym się zajmujesz zawodowo?
Jesteś z branży?
Pytam z ciekawości.
PS.Witamy na Forum:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

@ProjectPi,a czym się zajmujesz zawodowo?
Jesteś z branży?
Pytam z ciekawości.
PS.Witamy na Forum:)

IT i te sprawy, audio nie jest zarobkowe.

Dzien dobry bardzo 🙂

W dniu 9.09.2023 o 13:19, Kostucha napisał:

Nie mają argumentów i chyba dlatego tacy agresywni.   

myślę, że tak. Brak argumentów bardzo często objawia się agresją podczas rozmowy nie tylko związanej z kablami. 

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Dzien dobry bardzo 🙂

Miło powitać przedstawiciela wiedzy, która wstrzymuje słońce i rusza ziemię, oddziela sferę wyobrażeń i iluzji od faktów :)

6 minut temu, 1siedem napisał:

Miło powitać przedstawiciela wiedzy, która wstrzymuje słońce i rusza ziemię, oddziela sferę wyobrażeń i iluzji od faktów 🙂

No tak, ale teorii " Ja słyszę i chxxxj" i tak nie ma szans obalić.🤣🤣🤣🙈🙈🙈

Edytowane przez NRK
W dniu 6.09.2023 o 22:38, szymon1977 napisał:

Podobnie jak ten co twierdzi, że jego 1.6 chodzi jak 2.0, choć hamownia nie pokazała różnicy.

Masz problemy z logicznym wywodem. Skoro hamownia nie pokazala roznicy miedzy 1.6 a 2.0 to znaczy ze wlasciciel tego 1.6 ma prawo mowic ze chodzi jak porownywany 2.0

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

26 minut temu, NRK napisał:

No tak, ale teorii " Ja słyszę i ..."

To nie jest teoria, lecz fakt, że różne przewody mają większy lub mniejszy wpływ na brzmienie systemu.

W dniu 8.09.2023 o 10:48, marek666 napisał:

Chciałem posłuchać w lepszej jakości i mam 5 różnych remasterów - zmora obfitości  streamingu 😁

No nic, przesłucham wieczorem wszystkie

No tak z YT tylko odrzuciłem. Ale mam oryginalna płytę , jest jakość 🙂

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Dzien dobry bardzo 🙂

Jest. Byłem to wiem.

Być może nie tak jak IT. Tak nie byłem.

Godzinę temu, 1siedem napisał:

Miło powitać przedstawiciela wiedzy, która wstrzymuje słońce i rusza ziemię, oddziela sferę wyobrażeń i iluzji od faktów :)

Chyba z czegoś spadłeś 😁 kolega już od dawno działa na forum audio... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, GhostR1 napisał:

myślę, że tak. Brak argumentów bardzo często objawia się agresją podczas rozmowy nie tylko związanej z kablami. 

Ja to widzę tak. Wielu z nas chciałoby co jakiś czas zmienić coś w systemie, choć niekoniecznie. Niekoniecznie, ponieważ mamy już przyzwoity zestaw i poświęcamy czas muzyce, zamiast rozmyślać co by tu wymienić. Zmiana gratów wiąże się z kilkoma problemami. Sprzedać w dobrej cenie stare, zainwestować w nowe, a nie tak prosto sprzedać, żeby nie stracić zbyt dużo na odsprzedaży. Uderzy po kieszeni taki zabieg. Co wiec zrobić. Najprościej będzie kupić nowy kabelek i uwierzyć, że zmiana równa się prawie wymianie wzmacniacza, a nawet kolumn lepszej klasy. 
Uczciwy słyszący odpowie wprost. Słyszę, choć nie wiem dlaczego, bo to jest tylko przewodnik prądu elektrycznego i choć ma różne właściwości nie powinien rzutować na zmianę brzmienia, tym bardziej ogromną jak wielu tu baja, a dobre i różne brzmienie zależy od elektroniki, kolumn i akustyki. 
Inny będzie się bzdyczył, bo odbierasz mu wiarę w słyszenie, powołując się na naukę. 
Słowem, silne przekonanie, że słyszę, wygrywa z nauką. To mi wystarczy 🙏🏻

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No tak z YT tylko odrzuciłem. Ale mam oryginalna płytę , jest jakość 🙂

Jest. Byłem to wiem.

Być może nie tak jak IT. Tak nie byłem.

Miałem na myśli to, ze nie zarabiam na audio. 

38 minut temu, Kostucha napisał:

Sprzedać w dobrej cenie stare, zainwestować w nowe, a nie tak prosto sprzedać, żeby nie stracić zbyt dużo na odsprzedaży.

Najważniejszy jest taki, że można łatwiej ukryć przed żoną zakup nowych kabli niż kolumn.

I ten, że w społeczności audiofilskiej zdobywa się autorytet jak słyszy się kabelki.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Miałem na myśli to, ze nie zarabiam na audio. 

Tak tak domyśliłem się. Doprecyzowałem jedynie że to jest zarobkowy segment

W dniu 9.09.2023 o 18:36, 1siedem napisał:

Jeśli ktoś twierdzi, że kabel przesyłający zera i jedynki wpływa na dźwięk, to bardzo proszę  o wyjaśnienie JAK?

Zera są  okrąglejsze a jedynki bardziej kanciaste?

To jest wlasnie ten "geniusz" forumowy podpisany jeszcze forumowymi tuzami "naukowcami" 

😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 hours ago, rafa said:

To jest wlasnie ten "geniusz" forumowy podpisany jeszcze forumowymi tuzami "naukowcami" 

😄

Ukryta Zawartość

Gratuluję dobrego samopoczucia. Na twoim miejscu bym się tak nie cieszył.

Żaden to zaszczyt należeć do zwolenników wróżenia z fusów 😄

Dla ułatwienia dodam, że to ty tam należysz, bo jeszcze mógłbyś opacznie zrozumieć to, co napisałem - w tym towarzystwie to norma.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Kostucha napisał:

Ja to widzę tak. Wielu z nas chciałoby co jakiś czas zmienić coś w systemie, choć niekoniecznie. Niekoniecznie, ponieważ mamy już przyzwoity zestaw i poświęcamy czas muzyce, zamiast rozmyślać co by tu wymienić. Zmiana gratów wiąże się z kilkoma problemami. Sprzedać w dobrej cenie stare, zainwestować w nowe, a nie tak prosto sprzedać, żeby nie stracić zbyt dużo na odsprzedaży. Uderzy po kieszeni taki zabieg. Co wiec zrobić. Najprościej będzie kupić nowy kabelek i uwierzyć, że zmiana równa się prawie wymianie wzmacniacza, a nawet kolumn lepszej klasy. 
Uczciwy słyszący odpowie wprost. Słyszę, choć nie wiem dlaczego, bo to jest tylko przewodnik prądu elektrycznego i choć ma różne właściwości nie powinien rzutować na zmianę brzmienia, tym bardziej ogromną jak wielu tu baja, a dobre i różne brzmienie zależy od elektroniki, kolumn i akustyki. 
Inny będzie się bzdyczył, bo odbierasz mu wiarę w słyszenie, powołując się na naukę. 
Słowem, silne przekonanie, że słyszę, wygrywa z nauką. To mi wystarczy 🙏🏻

masz rację. Codziennie mam do czynienia z wiarą w cuda jakie "potrafią" czynić kable. Jak każde hobby, audio również, wiąże się z wydatkami i jak w każdym hobby można podzespoły wymieniać w nieskończoność. Ba, nawet chcemy licząc na jakieś zmiany, choćby najmniejsze ale wyczuwalne. Niestety wymiana naszych doświadczeń kończy się (najczęściej w przypadku kabli) "słowną bójką", która nie ma końca, chyba, że administracja stwierdzi inaczej 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi