Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, przemak napisał:

Może jeden znajdziesz, ale nie sądzę. Napisz, który 😉

Ze znanych mi osobiscie, rozmaite Fleksy od miniDSP. Z nieznanych, ale za to bardziej z segmentu pro, RedNet 6 od Focusrite.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 minut temu, ProjectPi napisał:

rozmaite Fleksy od miniDSP

To można nazwać interfejsem przy dużej dozie dobrej woli.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

RedNet 6

Po skrętce to jednak inna branża, też pro-audio, ale inna 😉

nagrywamy.com

Widze, ze "ale" w akcji 😉 Jakas konkretna blizej niewyspecyfikowana branza musiala byc?

Fleksy maja ADC, DAC, wejscia analogowe i cyfrowe, wyjscia rowniez. Dla mnie to interfejsy audio.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Widze, ze "ale" w akcji 😉 Jakas konkretna blizej niewyspecyfikowana branza musiala byc?

Nie, ale dante w studiach raczej małe zastosowanie ma (co by tam nie pisali na swoich stronach) właśnie ze względu na src, latencję i ograniczone częstotliwości próbkowania. Na stadionie nikt nie oczekuje bitperfekt. Nikt rozsądny nie będzie tego używał do testów tego typu jak zaproponowałem.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

Fleksy maja ADC, DAC, wejscia analogowe i cyfrowe, wyjscia rowniez. Dla mnie to interfejsy audio.

Może dla Ciebie. Bez sterowników?

Interfejsy studyjne nie mają src, wręcz nie mogą mieć. Skrętka musi bo ma standardzie.

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Bez sterowników?

W jakim sensie bez sterownikow?

Nie zajmuje sie realizacja dzwieku, w ogole nie patrze przez taka perspektywe, a praktyka studyjna jest mi tu obca. Aczkolwiek znam stwierdzenia o uzytecznosci ASRC gdy jeden master clock jest nieosiagalny.

Swoja droga, jak juz tylko SRC niekoniecznie z A, to i w RME cos sie znajdzie, niekoniecznie sieciowo.

34 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nie zajmuje sie realizacja dzwieku, w ogole nie patrze przez taka perspektywe, a praktyka studyjna jest mi tu obca.

No to musisz uwierzyć na słowo 😉

35 minut temu, ProjectPi napisał:

Aczkolwiek znam stwierdzenia o uzytecznosci ASRC gdy jeden master clock jest nieosiagalny.

Oczywiście. Ktoś zaprzecza? 

35 minut temu, ProjectPi napisał:

Swoja droga, jak juz tylko SRC niekoniecznie z A, to i w RME cos sie znajdzie, niekoniecznie sieciowo.

Wiadomo. Tylko nie na stałe załączone, a o to chodziło:

W dniu 10.09.2023 o 23:18, przemak napisał:

Bo to ja będę decydował, czy jest konwersja czy nie. I nie będzie.

nagrywamy.com

W dniu 10.09.2023 o 12:57, RobG1974 napisał:

Podaj mi przykład zestawu kolumn, wzmacniacza i źródła, który Twoim zdaniem obiektywnie wg pomiarów jest dobry. I z drugiej strony weźmiemy sprzęt dobrany na podstawie odsłuchów przez grupę osób związaną z muzyka, dyrygenci, muzycy, piosenkarze. I który zestaw wolałbyś kupić?

Zauważyłem, że moje odczucia są zgodne z pomiarami, obstawiam, że odczucia profesjonalistów będą jeszcze bardziej zgodne.

W dniu 10.09.2023 o 14:25, ProjectPi napisał:

...identyczna odpowiedz czestotliwosciowa z pomiaru umikiem nie oznacza, ze dwa zrodla maja taki sam jitter zegara...

Skoro pomiar jest identyczny to znaczy, że tak jitter jak wszystkie inne fantazyjne zjawiska nie spowodowały zmiany brzmienia.

W dniu 10.09.2023 o 20:18, marcinmarcin napisał:

(test kabla USB na ASR, gdzie Amir udowadnia że zły, długi kabel USB wpływa na pogorszenie dźwięku)

Ten test udowodnił brak wpływu, a jeszcze zaprzeczył audiofilskiej teorii, że trzeba mieć dobry sprzęt itd itp

W dniu 10.09.2023 o 21:01, marcinmarcin napisał:

Jest różnica, czy nie ma różnicy? 

Jeśli pytasz o różnice słyszalne to ich nie było.

W dniu 10.09.2023 o 21:28, ProjectPi napisał:

Przy bardzo zlym przewodzie ewentualnie przybywa bledow transmisji.

Nie ma tak złych przewodów: jeśli przewód powoduje błędy transmisji, to jest uszkodzony i wyrzuca się go na śmietnik.

18 godzin temu, rafa napisał:

Masz problemy z logicznym wywodem

Mam problem z komentującymi wyrwane z kontekstu fragmenty wypowiedzi.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie ma tak złych przewodów: jeśli przewód powoduje błędy transmisji, to jest uszkodzony i wyrzuca się go na śmietnik.

Sam wskazales mozliwosc istnienia takich przewodow. Co kto z nimi zrobi to insza inszosc.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Skoro pomiar jest identyczny to znaczy, że tak jitter jak wszystkie inne fantazyjne zjawiska nie spowodowały zmiany brzmienia.

Co najwyzej ze sumaryczny wplyw rozmaitych czynnikow na wyniki dwoch pomiarow byl taki sam. Ani wskazany pomiar nic nie mowi o jitterze per se, ani tez jego identycznosc z innym nie gwarantuje identycznosci brzmienia.

Najbardziej śmieszą mnie wszystkie te wpisy ludzi który niby wręcz pracują w studiachnagraniowych, a niczego nie słyszą. Nie słyszą różnicy między 16 bitami ą gęstym zapisem, potem nie słyszą różnicy między,y drutem od lampki ą kablem za pierdylion, no scyzoryk się w kieszeni otwiera.

Potem dochodzi do takich parodii jak podczas wizyty ekipy realizatorów Pink Floyd w nas,ym kraju, którzy po nagraniu płyty naszego krajowego artysty zostawili w prezencie zestaw kabli studyjnych.

No ale pr,eciez Oni się nie znają, Oni tylko jakieś Pi k Floyd nagrywali czy jak ich tam zwą.....

Panowie trochę pokory. Wyjaśniłem przecież że już na podstawach elektroniki uczą o wpływie kabli na ur,ąd,enia, a co za tym idzie na dźwięk. 

Polecam spojrzeć jakiego sprzętu używa jedno z najlepszych studio nagrań w Europie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I ciekawe dlaczego u nich nagrywają najlepsi artyści.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
39 minut temu, Audroc napisał:

Wyjaśniłem przecież że już na podstawach elektroniki uczą o wpływie kabli na ur,ąd,enia, a co za tym idzie na dźwięk. 

Ściemniasz a nie wyjaśniasz. 

nagrywamy.com

@przemak pochwal się ile studiów nagrań w EU odwiedziłeś, które są uważane za referencyjne. Jak kiedyś przygotowywałem technologie do produkcji, a robiliśmy najnowocześniejszą linię w Europie to pół roku spędziłem na odwiedzaniu konkurencyjnych zakładów w EU, wszystko dzięki dostawcom technologii, jak coś chcieli sprzedać, musieli się wykazać. Nie wiem jak działa branża pro, ale myślę, że podobnie. Są lepsi i gorsi dostawcy technologii i jednych stać na jedne rozwiązania innych na inne.

Edytowane przez RobG1974
54 minuty temu, Audroc napisał:

Najbardziej śmieszą mnie wszystkie te wpisy ludzi który niby wręcz pracują w studiachnagraniowych, a niczego nie słyszą. Nie słyszą różnicy między 16 bitami ą gęstym zapisem, potem nie słyszą różnicy między,y drutem od lampki ą kablem za pierdylion, no scyzoryk się w kieszeni otwiera.

Potem dochodzi do takich parodii jak podczas wizyty ekipy realizatorów Pink Floyd w nas,ym kraju, którzy po nagraniu płyty naszego krajowego artysty zostawili w prezencie zestaw kabli studyjnych.

No ale pr,eciez Oni się nie znają, Oni tylko jakieś Pi k Floyd nagrywali czy jak ich tam zwą.....

Panowie trochę pokory. Wyjaśniłem przecież że już na podstawach elektroniki uczą o wpływie kabli na ur,ąd,enia, a co za tym idzie na dźwięk. 

Uczą zapewne, że na dużych odległościach kable mają duże znaczenie, a na małych małe 🙃

4 minuty temu, RobG1974 napisał:

@przemak pochwal się ile studiów nagrań w EU odwiedziłeś, które są uważane za referencyjne. Jak kiedyś przygotowywałem technologie do produkcji, a robiliśmy najnowocześniejszą linię w Europie to pół roku spędziłem na odwiedzaniu konkurencyjnych zakładów w EU, wszystko dzięki dostawcom technologii, jak coś chcieli sprzedać, musieli się wykazać. Nie wiem jak działa branża pro, ale myślę, że podobnie. Są lepsi i gorsi dostawcy technologii i jednych stać na jedne rozwiązania innych na inne.

To Ty przemysłowy szpiegul jesteś…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, ASURA napisał:

To Ty przemysłowy szpiegul jesteś…

Jak się coś nowoczesnego chce wdrożyć musisz wiedzieć na czym pracują inni w branży i trzeba weryfikować, czy to co zaplanowaliśmy, będzie konkurencyjne.

Japonia i Chiny idealnie pokazały jak można szybciej się rozwijać.

A jak ktoś Ci daje kasę na inwestycję to ściema szybko wychodzi, jak nie będziesz mógł obsługiwać spłaty kredytu.

12 godzin temu, tedi02 napisał:

A posłuchaj najpierw ,później napisz - w moim systemie miałem takie a takie kable , słuchałem takiej i takiej muzyki i zmian nie zauważyłem 

Co nie znaczy że ktoś słyszy . Według mnie to jest ok. Tymczasem , wiem że nie ma ,bo nie może mieć wpływu i dalej bla bla i takich speców mamy na forum mnóstwo 🙂

Zazdrość że nie słyszą  , inaczej po co marnować swój czas ,i wycierać palce po ekranie telefonu.😁

Błądzisz. Skąd wiesz, że nie słuchałem. Mogę nawet napisać jakie, ale wiem że to bez znaczenia bowiem: 

„Nikt nie pisze, na jakim sprzęcie niby porównywał różne kable - a to podstawa. Bo jeśli (jak mniemam) w więksozości na słabym hi fi to rzeczywiście guzik usłyszy i kabelek od lampki będzie gites. Nie wierzę, by ktoś, kto ma lepszej klasy sprzęty nie usłyszał zmiany w okablowaniu. A jeśli ma sprzęt za sto tys. + i nie słyszy, to niech go sprzeda i kupi sobie kembridża bt głośniki. Szkoda zamrażać kasę.”

To jest wywód jednego z Twoich kolegów z nadprzyrodzonym zmysłem słuchu.

Guzik usłyszałem, bo pewnie mam słabe Hi-Fi, jak mniema jeden ze słyszących. 
Idąc dalej tropem kolegi, Wy słyszący wszyscy macie lepszej klasy sprzęty, jeśli zmiany słyszycie. 
Przeanalizuj to. To Wasze argumentacje. 
Pochwal się jakim lepszej klasy sprzętem Ty lub Twoi koledzy dysponują, wszak tylko na takim zmiany w okablowaniu usłyszeć można. Chyba, że z kolegą słyszącym się nie zgadzasz. 
To będzie dopiero cyrk. Słyszący słyszącymu zaprzecza 😳

Teraz, RobG1974 napisał:

Jak się coś nowoczesnego chce wdrożyć musisz wiedzieć na czym pracują inni w branży i trzeba weryfikować, czy to co zaplanowaliśmy, będzie konkurencyjne.

Mnie w tym roku nie wpuścili do firmy produkującej "głupie" drewniane  blaty a Ciebie tak wpuszczano bez problemu? Nie neguję Twojej wypowiedzi ale obecnie każdy rozsądny biznesmen nie pozwala sobie na takie głupoty. Są karty dostępowe, strefy przemieszczania, nawet pracownicy za dużo nie widzą,poza tym co to za konkurencyjność jak wszyscy robią na takich samych maszynach? Fakt najwięcej informacji o konkurencji wycieka przez wspólnych dostawców…których nie należy wszędzie wpuszczać…

30 minut temu, RobG1974 napisał:

ile studiów nagrań w EU odwiedziłeś, które są uważane za referencyjne

Żadnego.

21 minut temu, RobG1974 napisał:

Możliwe, nie znam się na technologii do produkcji.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

tak,zupełnie jak na wakacjach od rozumu

Chłopcy się troszkę zapomnieli.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

22 minuty temu, RobG1974 napisał:

A jak ktoś Ci daje kasę na inwestycję to ściema szybko wychodzi, jak nie będziesz mógł obsługiwać spłaty kredytu

Ściema to ostatnio robione maszyny 3 lata i padają,  nie remontowalne i kupuj nowe….

Po spłacie kredytu jesteś 3 lata do przodu i w punkcie początkowym z przed trzech lat

34 minuty temu, ASURA napisał:

Mnie w tym roku nie wpuścili do firmy produkującej "głupie" drewniane  blaty a Ciebie tak wpuszczano bez problemu? Nie neguję Twojej wypowiedzi ale obecnie każdy rozsądny biznesmen nie pozwala sobie na takie głupoty. Są karty dostępowe, strefy przemieszczania, nawet pracownicy za dużo nie widzą,poza tym co to za konkurencyjność jak wszyscy robią na takich samych maszynach? Fakt najwięcej informacji o konkurencji wycieka przez wspólnych dostawców…których nie należy wszędzie wpuszczać…

Wszystkie odwiedziny organizowali dostawcy technologii.

Teraz, RobG1974 napisał:

Czyli wspólni dostawcy…

Ja tam wolałem poszukać czegoś na międzynarodowych targach branżowych. Swego czasu żadnych nie opuszczałem; do tygodnia harówki od rana do wieczora, zapalenie strun głosowych i cały wypełniony z górką wizytownik. Plus masa wiedzy do przeanalizowania na najbliższe tygodnie

1 godzinę temu, przemak napisał:

Ściemniasz a nie wyjaśniasz. 

A coś merytorycznie potrafisz napisać czy tylko bzdury, potem się dziwisz ze się z Ciebie ws,yscy śmieją i poważnie nie traktują...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Uczą zapewne, że na dużych odległościach kable mają duże znaczenie, a na małych małe 🙃

W studiach nagraniowych akurat są spore długości kabli...

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Błądzisz. Skąd wiesz, że nie słuchałem. Mogę nawet napisać jakie, ale wiem że to bez znaczenia bowiem: 

„Nikt nie pisze, na jakim sprzęcie niby porównywał różne kable - a to podstawa. Bo jeśli (jak mniemam) w więksozości na słabym hi fi to rzeczywiście guzik usłyszy i kabelek od lampki będzie gites. Nie wierzę, by ktoś, kto ma lepszej klasy sprzęty nie usłyszał zmiany w okablowaniu. A jeśli ma sprzęt za sto tys. + i nie słyszy, to niech go sprzeda i kupi sobie kembridża bt głośniki. Szkoda zamrażać kasę.”

To jest wywód jednego z Twoich kolegów z nadprzyrodzonym zmysłem słuchu.

Guzik usłyszałem, bo pewnie mam słabe Hi-Fi, jak mniema jeden ze słyszących. 
Idąc dalej tropem kolegi, Wy słyszący wszyscy macie lepszej klasy sprzęty, jeśli zmiany słyszycie. 
Przeanalizuj to. To Wasze argumentacje. 
Pochwal się jakim lepszej klasy sprzętem Ty lub Twoi koledzy dysponują, wszak tylko na takim zmiany w okablowaniu usłyszeć można. Chyba, że z kolegą słyszącym się nie zgadzasz. 
To będzie dopiero cyrk. Słyszący słyszącymu zaprzecza 😳

Dokładnie tak. 

Podobnie ma się sprawa z nagraniami na gęsto. Żeby usłyszeć przewagę SACD na 16bitowym CD tak na serio, w obecności świadków i bez ściemniania potrzebny był bardzo drogi zestaw Luxa, kolumn w tej chwili nie pamiętam. Płyty też były zacne. Różnica w jakości dźwięku na korzyść SACD była słyszalna z korytarza.

No ale tu jest 3 czy 4 takich co nie słyszą różnicy nawet między mp3 aCD więc o czy rozmawiamy.

Godzinę temu, przemak napisał:

Żadnego.

Możliwe, nie znam się na technologii do produkcji.

Czyli jak zwykle niczego nie widziałem, niczego nie słyszałem ale na piłce się znam...

2 godziny temu, Audroc napisał:

masz gdzieś może informację potwierdzającą fakt celowego zostawienia? chętnie poczytam...

47 minut temu, RobG1974 napisał:

Też miałem podobne wizyty przy wdrożeniu technologii 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 minut temu, Ajothe napisał:

Sensacja!!!

Dawid Laboga przekazuje kable Virgilowi Donatiemu!:

😁

Rok temu?

Jaki wynik?

Nie ma jeszcze nowej płyty od tamtego czasu 😁

Niektóre teksty Labogi są natomiast tak dziwne, że chyba sam się dziwnie czuje wypowiadajac je 🤭

3 godziny temu, Audroc napisał:

To jakis urban legend?

11 minut temu, Audroc napisał:

Dokładnie tak. 

Podobnie ma się sprawa z nagraniami na gęsto. Żeby usłyszeć przewagę SACD na 16bitowym CD tak na serio, w obecności świadków i bez ściemniania potrzebny był bardzo drogi zestaw Luxa, kolumn w tej chwili nie pamiętam. Płyty też były zacne. Różnica w jakości dźwięku na korzyść SACD była słyszalna z korytarza.

No ale tu jest 3 czy 4 takich co nie słyszą różnicy nawet między mp3 aCD więc o czy

Ot i całe Wasze argumenty. Nie pytałem o format zapisu dźwięku i klasę odtwarzacza, tylko o rzekomym słyszeniu zmian wprowadzanym przez kable, jedynie na sprzęcie wyższej klasy.

Rozpisuje się tu rój „słyszących”, że nie tylko drobne zmiany w brzmieniu, lecz wręcz spektakularne.

Ilu więc ze „słyszących”, z tego wątku tylko, posiada sprzęt wysokiej klasy wg Ciebie? 
Bo „jak mniemam” cytując jednego z Waszych, większość posiada middle middle class.

Gubicie się koledzy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi