Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Rotela do 3k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do wymiany wysłużonych Tannoyów M2, które zakupione były jeszcze w poprzednim mieszkaniu. Pomieszczenie w którym grają obecnie, to ok. 22m2 w związku z tym myślałem już bardziej o podłogówkach. 

Zasilam to zestawem Rotela RSP-966 + RB1552, więc zapas mocy powinien być wystarczający. Zdaję sobie sprawę, że pewnie RSP-966 jest najsłabszym elementem układanki, ale pewnie poczeka trochę na wymianę. Ewentualnie myślałem o jakimś DAC bezpośrednio wpiętym w RB1552. Źródło to w 80% streaming, a w 20% winyle grające ze starego Technicsa przez zewnętrzny preamp (ręczna robota).

W brzmieniu cenię sobie najbardziej przestrzeń, stereofonię i precyzję. Prawdę mówiąc byłem zadowolony z brzmienia bardziej na tanich i małych 5" monitorach studyjnych niż na tych Tannoyach (pomijając kwestię dołu, którego brakowało w monitorach). Muzyka to głównie metal, rock, trochę jazzu i elektroniki.

Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi w wyszukaniu sensownych kolumn? Nawet kilka propozycji będzie ok, bo przy setkach modeli, które są dostępne nawet nie wiem od czego zacząć oglądanie i słuchanie. 

Budżet to ok. 3000 PLN, ale może być delikatnie naciągnięty. W grę wchodzą zarówno kolumny nowe jak i używane (allegro).

https://www.audiostereo.pl/topic/164717-kolumny-do-rotela-do-3k-pln/

w tym budżecie i takich wymaganiach (podłogówki) to tylko używane 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

49 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w tym budżecie i takich wymaganiach (podłogówki) to tylko używane 😉

I na to się raczej nastawiam. Większość mojego sprzętu kupiłem jako używki, więc nie mam z tym problemu 😉.

Zależy mi przede wszystkim na zbudowaniu jakiejś listy, od której mógłbym zacząć wybieranie.

Polk signature - łatwe w ustawieniu i z basem. Są w budżecie ale i używane za pół ceny 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć, na pewno zainteresowałbym się ofertą z naszego outletu 🙂 Wśród kolumn podstawkowych mamy tam Fyne Audio F500, którym nie można odmówić świetnej sceny, precyzji, ale i solidnej podstawy basowej. Mimo to są to raczej naturalnie i gęściej grające kolumny. Zdecydowanie da się je polubić 🙂

https://www.q21.pl/fyne-audio-f500-czarny-outlet.html

Z podłogówek znajdą się KEF Q550 oraz System Audio Saxo 40. Pierwsze delikatnie ciemniejsze, z dobrym szybkim basem, a drugie są neutralne. Mogą niektórym przypomnieć monitory studyjne, ale w nich dołu nie powinno braknąć. 
https://www.q21.pl/kef-q550-czarny-outlet.html
https://www.q21.pl/system-audio-saxo-40-czarny-satyna-outlet.html

W razie czego zapraszamy na odsłuchy i do kontaktu 🙂 Może znajdą się jeszcze jakieś ciekawe opcje po odsłuchu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W temacie kolumn pomocna bywa lokalizacja, bo różnie bywa z dostawą a jest często fajna oferta ale tylko osobisty. Szczególnie na olx. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Moim zdaniem stawiaj na magnaty quantum seria 7 albo 805 chyba dostaniesz w tej cenie. Mają świetny wysokotonowy.

Heco celany GT

Nowsze tannoy revolution XT

Monitor audio seria Silver mogą być też starsze RX.