Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner DENON i problem ?

TomQL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam tuner Denon TU-660 i jest mały problem. Akutalnie jako antene FM mam takiego Soniaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Na większości stacji mam sygnał 4/5 bądź 5/5 . Wszystko by było spoko, ale jak jest na STEREO to po prostu przy basach sygnał chwilowo jakby zanikał (kreski nie maleją, ciągle jest full) i mignie ze Stereo na Mono i spowrotem wraca na Stereo. Podłączałem również drucik, kabelki, trochę się ogólnie nakombinowałem. Miałem wcześniej tuner TU-460 i było to samo... Dodam, że na Mono wszystko OK gra, ale bez przesady, już mnie męczy takie słuchanie :-)

Czy ktoś ma jakieś pomysły ?

Pozdrawiam,

Tomek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/16483-tuner-denon-i-problem/

To antena AM, raczej nie nadaje się do zakresu UKF-FM. Najlepiej podłączyć antenę zewnętrzną (dipol), umieszczoną za oknem lub najlepiej na dachu, w ostateczności można wypróbować antenę r-tv, prętową (teleskopowa), ale i z tej odbior pewnie będzie nienajlepszy.

A co powiesz o tym -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Warto za 40 zł ? Będzie się sprawdzać ?

Ukryta Zawartość

Antenę ze wzmacniaczem traktowałbym jako ostateczność - przynajmniej w miastach i okolicach nadajników, gdzie sygnał jest stosunkowo silny. Podstawową wadą tego typu anten jest to, że zbierają sygnały odbite i zakłócenia, wzmacniacz jeszcze sytuację pogorszy. Jeśli mozliwe, warto skierować w stronę nadajnika choćby taką prostą antenę -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - koszt ok. 20zł..

Ukryta Zawartość

A co powiecie o tym?

Ukryta Zawartość

To nie ma wzmacniacza...

Ukryta Zawartość

Pewnie nieprecyzyjnie się wyraziłem - najlepsza jest antena bez wzmacniacza, ale zewnętrzna, przy czym powinna być sporo większa, natomiast jeśli musi być to antena pokojowa, to bez wzmacniacza może jednak okazać się za słaba... Wszystko zależy od mocy i odległości nadajnika. Poza tym wiele nadajników nadaje teraz sygnał w polaryzacji pionowej (podobno m.in ze względu na anteny samochodowe), zaś antenka Sonus wyrażnie przystosowana jest do pracy w poziomie. Oczywiście możnaby spróbować powiesić ją np. na ścianie w pozycji pionowej.

Mam taką samą antenę. U mnie to odbiera trochę lepiej jak na zwykłym kablu. Wydaje mi się, że nie jakaś rewelacja. Odbierać jakoś odbiera, ale szumy są. Jak nie masz innej możliwości to chyba może być. Jeśli chodzi o tą sytuację z zanikiem sygnału to miałem to samo z moim luxmanem. Nie znam sie bardzo na tym ale u mnie jest taki przycisk w tunerze +5Khz i to pomogło. Teraz jest ok. Chyba się poprostu rozstroił :)

pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Już wiesz, że antena którą posiadasz nie nadaje się na pasmo UKF. Czy opisany efekt, występuje na wszystkich stacjach odbieranych z tym samym poziomem sygnału? Mnie on bardziej przypomina przesterowywanie toru pcz. lub stereodekodera, sygnałem o zbyt dużej dewiacji częstotliwości. Przełącz tuner na II program PR lub Trójkę. Stacje formatowe grające z mp3, lubują się w graniu na pograniczu dopuszczalnego zakresu dewiacji częstotliwości nadajnika.

GM

Ja mam to samo i chyba to jest sprawa tunera a nie antenty. Próbowałeś ręcznie dostroić?. Wszystkie stacje mi tak odbierają np. 101,42 a nie jak powinno 101,40. Sam jestem ciekawy o co chodzi. Ale na takich ustawieniach działa i nic wtedy nie trzeszczy dzwięk jest czysty.

z anten dipola polecam -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Próbowałem ręcznie dostroić trybem Manual, ale wtedy przełącza mi się od razu na Mono. Czy może chodzi o dostrojenie we wnętrzach tunera? Tam są jakieś potencjometry...

Co do anteny... Tak jak wspomniałem tylko jakaś pokojowa...

Wydaje mi sie, że to problem ze sprzętem. Mam to samo z Technicsem ST-GT 550. Stereo zanika przy niskich tonach. Przy mono jest OK. Podłączony jest do anteny kablówki. Sygnał jest bardzo silny. 1,5 roku temu był w serwisie: strojenie tonu fm i dyskryminatora fm, po roku znów mam ten problem...

Ta antena jest przede wszystkim nie do tego i o dobrym odbiorze syganału UKF na niej nie ma mowy.

Z upieraniem się przy antenie wewnętrznej to pomysł nienajlepszy ale nie niemożliwy. A skoro masz sygnał 4/5 i 5/5 na na "takiej" antenie wewnętrznej to żaden wzmacniacz antenowy Ci niepotrzebny. Po co?

Przyznaję się, że mimo tego co na ten temat parę razy napisałem podłączyłem wczoraj prowizorycznie do analogowego tunera antenę w postaci dwoch połączonych kabli antenowych pociągniętych pionowo przy ścianie (w Warszawie polaryzacja jest właśnie pionowa). Mój pierwotny zamysł był inny - chciałem z ciekawości wypróbować stara antenę samochodową, taką nakręcaną (sztykę) lecz kiedy poszedłem po nią do schowka, gdzie ją ostatnio widziałem - to okazalo się, że gdzieś przepadła. Zrobiłem więc tak, jak opisałem i czysto bez kłopotów odbiera dwójkę oraz parę innych stacji. Traktuję to rozwiązanie jako bardzo prowizoryczne i na wiosnę zainstaluję sobie antenę zewnętrzną. A dla Ciebie propozycja - możesz spróbować zainstalowac antenę zewnętrzną ...w domu. Masz mocny sygnał i jeśli masz też trochę szczęścia to będziesz miał znośny odbiór. A jak nie, to zainstalujesz ją na zewnątrz.

Z własnych wieloletnich doświadczeń - nie ustawiaj anteny wewnętrznej przy żelbetowej ścianie. Nie będę nawet próbował budować teorii dlaczego jest wtedy źle z odbiorem ale u mnie jest i już.

Hmmm... Muszę coś do tygodnia kupić, nie mogę już słuchać na mono :) Zewnętrzna antena na 100% odpada - brak możliwości montażu. Myślę ciągle o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... A co powiecie o takich antenkach jak są w tunerach TV i FM do komputera? Miałem kiedyś taki i była taka antenka, w kompie sprawował się dobrze :) Mowa o takiej antence...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

hej,

Prosze pomozcie bo mi kompletnie juz nie gra w stereo...!!!!! Jeszcze z tydz. temu mialem podlaczone wszystko do kablowki i bylo cacy. a teraz jak wlaczam stereo to ksztusi sie na kazdym slowie dj-ja. niewspomne juz o muzyce w mono jest OK. Co moze byc powodem ze tak nagle zaczelo sie psuc wszystko? Podlaczajac taka zwykla antene domowa dolaczana do zestawu mojego denona 3802 mam ten sam problem. Czy mogl sie jakos uszkodzic moj denon???

dzieki za info

U mnie nadal jak było tak jest.. próbowałem różnych anten... Chociaż dzień na zwykłej antence małej było dobrze, teraz znów to samo... Hmmm... Jakieś 300 metrów od siebie mam nadajnik sieci Wi-Fi ( na 2,4 Ghz i 5 Ghz ) - może to jest powodem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.