Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe izolatory USB

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Zrób w końcu jakaś robotę sam, dowiedz się odpowiedzi na moje pytanie, a ja odpowiem jaka jest różnica. A póki co - do widzenia.

Świetny unik ignorancie 😉 Tylko dużo piszesz a mało co wiesz. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, fetek napisał:

trochę przyganiał kocioł garnkowi 😝

Zgoda, nie jestem elektronikiem. Ale opieram się na technice i logice 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Zgoda, nie jestem elektronikiem. Ale opieram się na technice i logice 😉 

Nie no jasne, tylko logia w audio nie działa 😛 

Ale w powyższej pyskówce akurat masz racje. Swoją drogą jestem ciekaw czy w mojej obecnej konfiguracji izolacja usb cokolwiek zmieni.

Edytowane przez fetek

Różnice adum czy isousb211 - wystarczy zajrzeć do datasheetów. Sam se zrobiłem izolację na adum w karcie PCI, bo akurat ten układ był dostępny w mouser,  a do tego to bardzo prosta aplikacja i mamy high speed usb. 100mA - jak np. DAC ma oddzielne zasilanie to jest ok., ale lepiej mieć więcej niż mniej.

Edytowane przez Tymianek
48 minut temu, fetek napisał:

Miałem dzisiaj PC w pokoju i mi "buczało" więc na szybko zrobiłem test. Po HDMI do amplitunera miałem dziwne "szuranie", po USB do DAC a potem amplitunera cisza.

Nie bardzo rozumiem co napisałeś. Opisz dokładnie przebieg sygnału. 

2 godziny temu, fetek napisał:

PC @ HDMI -> amplituner 

I miałeś coś więcej niż 16/48 ? 

Tani Adum 3165 wpięty pomiędzy NUC a DDC... kurcze, to działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG20250220123408.thumb.jpg.b92da9ee5e878c0c00cb9518f44bb06b.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 minut temu, fetek napisał:

przy tańszych urządzeniach to najlepszy możliwy upgrade

Kupiłem na próbę, specjalnie w dobrej cenie. Jednakże po stwierdzeniu pozytywnego wpływu zdecydowany jestem zainwestować kilka stów więcej w tego typu urządzenie.

Teraz, turandy napisał:

Kupiłem na próbę, specjalnie w dobrej cenie. Jednakże po stwierdzeniu pozytywnego wpływu zdecydowany jestem zainwestować kilka stów więcej w tego typu urządzenie.

Nie będzie żadnej różnicy. 

21 minut temu, fetek napisał:

przy tańszych urządzeniach to najlepszy możliwy upgrade

Szczególnie gdy dac lub ddc nie korzystają z zasilania po usb. No i korzystamy tylko z jednego kabla usb. Gdy potrzebują, to izolacja z zewnętrzym zasilaniem liniowym zapewnia wyższy prąd i mniej szumów.

Wtedy, np. taki niedrogi Altor ma właściwe zastosowanie z dodatkowym zasilaczem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Genezyp
4 minuty temu, Genezyp napisał:

Szczególnie gdy dac lub ddc nie korzystają z zasilania po usb. No i korzystamy tylko z jednego kabla usb. Gdy potrzebują, to izolacja z zewnętrzym zasilaniem liniowym zapewnia wyższy prąd i mniej szumów.

Wtedy, np. taki niedrogi Altor ma właściwe zastosowanie z dodatkowym zasilaczem.

Ja jestem w szoku że po tylu latach ludzie jeszcze zasilają tak ważne elementy z USB.

@turandy napisz coś więcej.

Po co, po co... Bo tak, wolę sam się przekonać.

6 minut temu, Genezyp napisał:

Wtedy, np. taki niedrogi Altor ma właściwe zastosowanie z dodatkowym zasilaczem

Właśnie o Altorze myślałem.

2 minuty temu, fetek napisał:

napisz coś więcej.

"Coś więcej"

Na tym forum nie mam zamiaru dzielić się wrazeniami, przepraszam Cię, nie myśli że nie chcę tylko klimaty tu są delikatnie pisząc, niesprzyjające.

7 minut temu, turandy napisał:

Powód jak powód, widywałem gorsze 😄

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 minut temu, turandy napisał:

to proszę daj znać co kupiłeś i coś się zmieniło

14 minut temu, turandy napisał:

Na tym forum nie mam zamiaru dzielić się wrazeniami, przepraszam Cię, nie myśli że nie chcę tylko klimaty tu są delikatnie pisząc, niesprzyjające.

rozumiem, az za dobrze.

Teraz, turandy napisał:

Cieszę się, że nie czujesz z tego powodu dyskomfortu 

A w życiu. Zwłaszcza że ujęło mnie użycie kabelka od Pico 🙂

Teraz, ProjectPi napisał:

A w życiu. Zwłaszcza że ujęło mnie użycie kabelka od Pico 🙂

Zadałem na tym forum pytanie o kabel USB. Chodziło mi o to jakie wymagania powinieneś on spełniać. Dostałem tylko głupkowate odpowiedzi. Dlatego poczytałem o specyfikacjach USB i wyszło mi, że przewód stosowany do czułych instrumentów pomiarowych, gdzie stabilność i brak zniekształceń ma znaczenie, będzie odpowiedni. 

Kupiłem i się zdziwiłem in plus.

9 minut temu, fetek napisał:

to proszę daj znać co kupiłeś i coś się zmieniło

rozumiem, az za dobrze.

Ok, dam znać.

Teraz, turandy napisał:

Zadałem na tym forum pytanie o kabel USB. Chodziło mi o to jakie wymagania powinieneś on spełniać. Dostałem tylko głupkowate odpowiedzi. Dlatego poczytałem o specyfikacjach USB i wyszło mi, że przewód stosowany do czułych instrumentów pomiarowych, gdzie stabilność i brak zniekształceń ma znaczenie, będzie odpowiedni. 

Kupiłem i się zdziwiłem in plus.

To ciekawe, kto się tymi odpowiedziami popisał. Pico to kable, które sam polecam, i rzecz jasna nie spotyka się to ze zrozumieniem pośród audiofili.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

To ciekawe, kto się tymi odpowiedziami popisał. Pico to kable, które sam polecam, i rzecz jasna nie spotyka się to ze zrozumieniem pośród audiofili.

Myślę, że ten Pico to jest przewód poprawnie zrobiony i z dobrych komponentow. W tym przypadku to wystarcza.

2 minuty temu, turandy napisał:

Myślę, że ten Pico to jest przewód poprawnie zrobiony i z dobrych komponentow. W tym przypadku to wystarcza.

Dokładnie. Po prostu jest kablem USB a nie kablem udającym kabel USB.

Ja używam stary kabel od drukarki... dlaczego tak.. a bo drukarka to tani HP, który nie miał elektroniki i wszystko robił sterownik, bardzo podatna na zakłócenia i słabe kable.

Kiedyś planuje sprawdzić inne, tak samo sprawdzić izolację na USB

5 minut temu, fetek napisał:

Ja używam stary kabel od drukarki... dlaczego tak.. a bo drukarka to tani HP, który nie miał elektroniki i wszystko robił sterownik, bardzo podatna na zakłócenia i słabe kable.

Kiedyś planuje sprawdzić inne, tak samo sprawdzić izolację na USB

Ten Pico to koszt 50 zł plus wysyłka. Tak tylko piszę 😉

2 minuty temu, turandy napisał:

Ten Pico to koszt 50 zł plus wysyłka. Tak tylko piszę 😉

Jestem przez reorganizacją wszystkiego więc obecnie niczego nie kupuje bo nie wiem jak będzie. Po za tym muszę mieć finalny setup by testować takie "niuanse"

• Pokaż nowe odpowiedzi