Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe za ~2k na początek, do kina domowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam się zbytnio i w sumie nie wiem co tu będzie dobre... nowe/używane... tu wiadomo lokalizacja bo wysyłka słaba opcja... ewentualnie w jakimś sensownym dystansie <100km(warszawa) mogę podjechać.

Pokój 24m, z tego co się orientuje bas reflex lepiej jakby był jednak z przodu bo tak 20-30cm to max od ściany jak mogę zapewnić... a na tylni to nie wiem czy wystarcza?

Amplituner Pioneer VSX-534D.

Edytowane przez mark13

Jeśli coś uniwersalnego i dobrego tak do kina domowego, jak i muzyki, spójrz na pewno na polską konstrukcję Pylon Audio Pearl 25, Indiana Line Nota 550X oraz Argon Audio Alto 55 MK2. Pylon będzie najbardziej dynamiczny, dociążony, uniwersalny. Indiana Line to bardziej ciepłe, gęste granie. Argon to dużo swobody, przestrzeni.

Zapraszam do nas na odsłuchy, masz z Warszawy niecałe 1.5-godziny jazdy, 3 minuty od zjazdu z autostrady, duży i bezpieczny prywatny parking oraz dwie sale odsłuchowe i dziesiątki kolumn do posłuchania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za propozycje, pearl i argon raczej słabsze dla mnie z racji na tylny bas-reflex, a note mimo ze ciekawe to nie wiem czy nie przegrywają z Dali Zensor 7 które mozna dostać trochę taniej z rynku wtórnego... mieszkam w bloku i wygrzewanie kolumn mogłoby nie być zbyt mile widziane, co mnie skłania ku sprawdzonym używką...

Wygrzewanie to nic innego jak zwykłe słuchanie 🙂 

Nie przejmowałbym się tylnym bas refleksem. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy

Jak za 2 kpln to może używane aurora 700 ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Dzięki za propozycje, pearl i argon raczej słabsze dla mnie z racji na tylny bas-reflex,
….
mieszkam w bloku i wygrzewanie kolumn mogłoby nie być zbyt mile widziane, co mnie skłania ku sprawdzonym używką...

Zapomnij temat domniemanej problematyki tylnego BR i wygrzewania. To choroba tego forum. Niewyleczalna zaraza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za ciekawe propozycje, całkiem miło wygląda ten zestaw Polk, tak w miarę nowo 😉 Idąc tym torem jak wypada w porównaniu do Wilson Raptor 7? Bo można wyrwac podobny setup(5.0) od tej marki z pasujacym kolorkiem...  mam słabość do Zensora(klon) i białego koloru 😉 

Edytowane przez mark13
2 godziny temu, stench napisał:

Jak za 2 kpln to może używane aurora 700 ?

Myślałem o nich ale geograficznie nie sprzyjają... w mazowieckim nie ma zbytnio do kupienia... w strawnej cenie przynajmniej... wiekszy rarytas od Zensor 7, tych jest wiecej i sa bardziej przystepne cenowo na rynku wtornym, chociaz geograficznie też tak średnio, a chyba mniej wiecej podobni rywale?

Jeśli docelowo ma być 5.1, to równie dobrze można kupić monitory,

bo dół pasma i tak uzupełni subwoofer - taki przykład:

Ukryta Zawartość

Są też sety z czterema monitorami plus centralny, lub 5 identycznych.

Subwoofer aktywny można dołożyć dowolnej firmy.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak dobrze radzi. Jesli ma to byc set typowo pod kino to warto zaimteresowac się głosnikami ktore zagrają poprawnie powyzej 80Hz zamiast kupowac byle co grającego powiedzmy 35Hz-20kHz. W kinie i tak wszystkie odetniesz na około 80Hz, a reszta zostanie dla suba dlatego lepsze będą dobre "satelitki" podstawkowe niz bylejakie "podłogowki" 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Niestety nie mam mozliwości pójsc w tradycyjne 5.1, jedna sciana do dyspozycji... pierwotnie miało być 3.1.2 z parka przestrzennych glosników(sciana albo sufit), ale własnie rozwazam spłaszczene tego do 3.1.2 z low i high, no i z czasem jakis subik... zalezy co kupie, jesli trafi sie jakas parka Zensor 7 albo Aurora 700 to kwestia bedzie dłużej otwarta. 

EDIT no i trochę muzyki też miło jakby ogrywały przyzwoicie, dlatego próbuje trafic takie w miare te kolumienki podłogowe... chociaz zycie to kompromis.

Edytowane przez mark13

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej mniej - więcej kolejności ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za takie ukierunkowane wyszukanie i ten biały akcent, tylko bardziej sie zagubiłem, bo myslalem ze jak trafie zensory pod 2k to bedzie git a teraz troche sie skołowałem...

Niby ten mój pioneer ciagnie 4ohmy ale to ponoc taki skraj jesli chodzi o kolumny... czy na ten sprzet to jednak nie za nisko na taką  impendacje?

4 godziny temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Dobra wrzutka. Mi3 są w ścisłym topie moich ulubionych kolumn i ceny używek są bardzo przystępne (nowe kosztowały 8k a używki pojawiają się najczęsciej w okolicach 2,5-3k). Także cena tych jest mega okazyjna, nawet biorąc pod uwagę że nie mają maskownic. Rezerwowałbym i to szybko, póki jeszcze dostępne. Na pewno dużo ciekawsze od Zensor 7, choć ten model Dali akurat też gra całkiem fajnie, podobają mi się bardziej niż droższe Ikony.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111

Też mnie zaskoczyło po wyszukaniu ze takie topy sie trafiły... niemniej jednak ja musze patrzec trochę w przod i np. jak bede chcaił dokupić centra, to czy sie da... a to zdaje sie musza byc "jednorodne" głosniki i znaleźć centralne Audioconvertora nie tak łatwo i nie tak tanio...

34 minutes ago, mark13 said:

Też mnie zaskoczyło po wyszukaniu ze takie topy sie trafiły... niemniej jednak ja musze patrzec trochę w przod i np. jak bede chcaił dokupić centra, to czy sie da... a to zdaje sie musza byc "jednorodne" głosniki i znaleźć centralne Audioconvertora nie tak łatwo i nie tak tanio...

Kolego nie obraz się ale troche kombinujesz jak kon pod górę. W pierwszym poscie piszesz, ze niby się nie znasz, ze szukasz głosnikow "na początek". Dostajesz kilka propozycji od @Q21 to nagle okazuje się, ze jednak się znasz i zaczynasz marudzic o br z przodu, bo z tyłu źle. Potem dostajesz kilka propozycji od kolegi @audioburak to znowu kolor staje sie istotny, chcesz białych. Ponownie ktos siedzi i szuka dla Ciebie białych kolumn w przyzwoitej cenie i wkleja linki. Tym razem się okazuje, ze jednak znowu cos nie tak, bo bedzie problem z centralnym. To moze jednak zdecyduj się, czy Ty szukasz kolumn "na początek" czy jednak jestes juz zaawansowanym melomanem i szukasz docelowych. Szanuj czas innych uzytkownikow. Skoro jestes taki wybredny to moze poszukaj sam i nie zawracaj 4 liter na forum.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Przepraszam jak kogoś uraziłem i w zadnym razie nie jestem melomanem czy osoba znajaca sie, ale nie pisze posta i czekam az ktoś inny jak to powiedziałeś odwali robote, ale staram sie zgłebic temat i kompetetnie i ze zrozumieniem tematu podjąc decyzje... no i moze zle sie wyraziłem z tym na początek... bardziej chodziło na początek zestawu, czyli raczej chodziło mi by kolumny były raczej takie docelowe i na poczatek zestawu. I bardzo chętnie skorzystam z porad i wrecz planuje wybrac dosłownie jeden z powyzszych przedstawionych zestawów.

Ok, moze troche za ostro zareagowałem ale na forum co jakis czas pojawiają się osoby ktore zadają pytania, a pozniej robią i tak po swojemu 😉 mam nadzjeje ze wybierzesz zestaw z ktorego będziesz zadowolony 🙂

Systemy 3.1 i podobne są moim zdaniem bardzo przeciętnymi opcjami, które nie dają niemal żadnego zysku ponad 2.1 poza podnoszeniem kosztów w stosunku do jakości, bo i tak musisz dokupić amplituner KD. Poszedłbym w klasyczne stereo lub z subwooferem, co da lepsze wrażenia. 

Jednorodne nie musi oznaczać "jednej stajni" 😉 bo moim zdaniem 

wystarczy żeby miały podobny charakter brzmienia ... i kolor 😉 

Czyli należy szukać centrala z tekstylną kopułką, żeby to grało

w sposób zbliżony do - tu przykładowo - Audiovectorów.

Poza tym, jak kupisz np. czarny centralny do białych F, to mniej

się rzuca w oczy, bo TV zwykle nie są różowe 😉 

Poza tym nie rób ruchów od ściany do ściany - jeśli ma być do

muzyki, to choćby te Audiovectory i tego bym się trzymał.

Jak zagra muzykę, to i  ścieżkę kina dobrze odtworzy.

Wolałbym zdecydowanie te Audiovectory i szajsowy center za 50zł albo w ogóle bez centra (bo tak też można ustawić mixowanie w amplitunerze), niż szajsowy zestaw kolumn z jednej stajni, żeby tylko był komplet. 

12 godzin temu, audioburak napisał:

Jednorodne nie musi oznaczać "jednej stajni" 😉 bo moim zdaniem 

wystarczy żeby miały podobny charakter brzmienia ... i kolor 😉 

Czyli należy szukać centrala z tekstylną kopułką, żeby to grało

w sposób zbliżony do - tu przykładowo - Audiovectorów.

Poza tym, jak kupisz np. czarny centralny do białych F, to mniej

się rzuca w oczy, bo TV zwykle nie są różowe 😉 

Poza tym nie rób ruchów od ściany do ściany - jeśli ma być do

muzyki, to choćby te Audiovectory i tego bym się trzymał.

Jak zagra muzykę, to i  ścieżkę kina dobrze odtworzy.

Tego nie wiedziałem... ale w sumie dochodzimy do aspektu analizy budowy poszczególnych głośników... trzeba sie mocno znac by to jakoś dobrać. No i przyznam ze te potrójne gniazda mnie pesza, według jakiejs specyfikacji na moim 534d nawet bi-wiring nie jest wspierany...  Wydaje się że to jakiś handlarz sprzedaje a nie znam sie aż tak by sie udac i stwierdzić ze jest wszystko ok... 

Skłaniam sie raczej ku Zensor albo ten Argon, który wygląda mega przyjemnie. Zensory ponoc sa niezłe w kinie i nienajgorsze w muzyce co pokrywa sie z moim balansem. Ale spróbuje wpierw z tymi argonam skoro o tyle lepsze,  tansze i jeszcze prawie nówki na gwarancji. 

Dam znać jak sie uda, podziekowania.

Fakt, że designem trudno Argony przebić, a do tego "nówka nie śmigana" 😉 

Zensory  są tu bardziej "kultowe" więc ceny tak nie spadają.

Powodzenia w polowaniu ...

PS. Są też takie wynalazki - 10 cm wysokości:

Ukryta Zawartość

ale masz tu do designerskiego kompletu, jakbyś się ew. zdecydował:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, mark13 napisał:

Tego nie wiedziałem... ale w sumie dochodzimy do aspektu analizy budowy poszczególnych głośników... trzeba sie mocno znac by to jakoś dobrać. No i przyznam ze te potrójne gniazda mnie pesza, według jakiejs specyfikacji na moim 534d nawet bi-wiring nie jest wspierany...  Wydaje się że to jakiś handlarz sprzedaje a nie znam sie aż tak by sie udac i stwierdzić ze jest wszystko ok... 

Skłaniam sie raczej ku Zensor albo ten Argon, który wygląda mega przyjemnie. Zensory ponoc sa niezłe w kinie i nienajgorsze w muzyce co pokrywa sie z moim balansem. Ale spróbuje wpierw z tymi argonam skoro o tyle lepsze,  tansze i jeszcze prawie nówki na gwarancji. 

Dam znać jak sie uda, podziekowania.

Twoja sprawa, ale ewidentnie teraz się czepiasz i szukasz dziury w całym, może handlarz a może nie, może coś nie tak z kolumnami, takie coś może dotyczyć każdych z kolumn.  Bi-wiring, tri-wiring, co za cuda, panie kochany, to nie dla mnie. Sorry ale kto Ci każe tego używać ? Standardowo podłączasz pod jedną parę zacisków.

Argon nie znam, ale dużo lepsze od Zensor ? Nie łudź się. Wątpię czy w ogóle są lepsze, choć nie wykluczone że komuś mogły się spodobać bardziej.  Kosztuję jedynie 2800zł para w detalu, więc pewnie nowe można wyrwać prawie w budżecie. Wiem że cena nie gra, ale Zensory kosztowały 4k i to ładnych parę lat temu, a wtedy to były chyba najczęściej wybierane i polecane podłogowki do 4k. Audiovectory kosztowały 8k.

To jak wybór czy kupić prawie nowego Fiata 125p czy zadbane używki Poloneza czy Audio A4 w podobnej cenie. Tylko że kolumny nie starzeją się tak ani nie niszczą jak samochody. Oj, z takim podejściem zawsze będziesz kończył bezpiecznie, ale nigdy nie wypijesz szampana wyrywając okazję. Także możesz spokojnie przygarnąć swojego wymarzonego Fiata 125p na gwarancji  ;) Powodzenia.

12 minut temu, audioburak napisał:

Fakt, że designem trudno Argony przebić, a do tego "nówka nie śmigana" 😉 

Kwestia gustu, dla mnie paskudne i bez charakteru, przypominają Q Acoustics serii 2000/3000. 

Uzywane trzeba umiec kupować, a w tym wzgledzie na rarytasy jestem za cienki i w sumie raczej szkoda bo jednak ampla nie mam jakiegos wypasionego, wiec nie ma co szalec 😉 Wole prawie nówki które komuś nie podpasiły, bo sam nie jestem melomanem... Jak tam ich gra bedzie mi pasować to w gruncie rzeczy najwazniejsze.

Wydaje mi się że to lepszy wybór od Wilson Raptor, które rozważałem... Jednak jakaś szwedzka firma, może nie ma renomy Dali ale każdy kiedyś musiał zaczynać. 

To, że ma 4 Ohm też bym się nie przejmował, bo jeśli tabliczka z tyłu

amplitunera dopuszcza tę wartość, to wiadomo, że może spokojnie

pracować nawet ze spadkami poniżej tej granicy.

Przynajmniej ominiesz ew. szerokim łukiem problemy z bi czy tri -

wiringiem, bo mają pojedyncze zaciski 😉 

Zakładając użycie ich na fronty, to w kinie do subwoofera i tak namawiam ...

20 minut temu, mark13 napisał:

Uzywane trzeba umiec kupować, a w tym wzgledzie na rarytasy jestem za cienki i w sumie raczej szkoda bo jednak ampla nie mam jakiegos wypasionego, wiec nie ma co szalec 😉 Wole prawie nówki które komuś nie podpasiły, bo sam nie jestem melomanem... Jak tam ich gra bedzie mi pasować to w gruncie rzeczy najwazniejsze.

Wydaje mi się że to lepszy wybór od Wilson Raptor, które rozważałem... Jednak jakaś szwedzka firma, może nie ma renomy Dali ale każdy kiedyś musiał zaczynać. 

Jesteś bardzo dobry w przekonywaniu samego siebie ;)

Kupno używanych kolumn z odbiorem osobistym jest banalnie proste, jedziesz i słuchasz czy grają równo i czysto. Im droższe tym ryzyko mniejsze, bo droższych nie kupują nastolatkowie do techno.

Mimo dobrych rad stawiasz na swoim, ale większość robiła tak samo i wtapiała kasę na słabe lub przeciętne kolumny, które później sprzedawało się z duża stratą (bo nowe/prawie nowe). Rób jak uważasz.\

Aha - do Pioneera generalnie trzeba brać kolumny grające cieplej i jak najbardziej miękko, bo on gra dosłownie "cienko", tj kreśli cienką kreską dźwięki, brakuje dociążenia i masy. Taki styl Pioneera w amplitunera KD. W ciemno - to Zensor 7 do Pioneera będą bardzo odpowiednie, Audiovectory ciut mniej, bo jest twardszy i szybszy bas, więcej przestrzeni mniej masy. Argon nie mam pojęcia jak gra, kto słuchał niech się wypowie. 

Przyznam jestem skołowany, bo własnie staram sie słuchać rad, i jedna osoba twierdzi że te kolumny są ponad Zensory, druga żebym na to nie liczył.

W każdym razie na jakimś zachodnim forum sie ktoś wypowiadał że sa raczej ciche i do małych pokoi..plus bez subwoofera sie nie obejdzie nawet na start. Co troszke mnie zniecheciło. I własnie nigdzie nie mozna znaleźć info pod jakie zasilacze to jest skierowane w stylu mocy min-max, rms...

Edytowane przez mark13

Rozterka za rozterką ... Cichsze być nie mogą ( nie wiadomo, czy są 😉 )

bo w bloku sąsiadów trzeba spacyfikować, a może nie zrażać ... 😉 

Nie bój nic - kiedyś kolega po naradach w sprawie auta powiedział mądre

zdanie - cokolwiek kupisz - będziesz żałował.  Na pytanie dlaczego ?

odpowiedział - że nie kupiłeś tego innego ...

A wystarczy tylko posłuchać ...

• Pokaż nowe odpowiedzi